Jump to content

Проблематична житија или можда и није то баш тако....

Оцени ову тему

Препоручена порука

29

А ако те око твоје десно саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тијело твоје да буде бачено у пакао.

30

Ако ли те десна рука твоја саблажњава, одсијеци је и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи да све тијело твоје буде бачено у пакао.

Матеј,5 глава

у ствари препорука за читаву 5-ту главу

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

• Одговори 238
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

već sam pisao na prvim stranama... prelistaj 301

Da,pročitao sam,žitije je pisao ko je stigao to sve objašnjava...

Значај подвига...

...као такав, он се не поклапа са представама „ружичастог“ хришћанства у коме је живот по вери релативизован, а акценат стављен на формализам и пуки ритуализам. Нажалост, често видимо да се заједљиво посматра човек који говори о теми подвига и одмах се етикетира као „преподобњак“, што је резултат непознавања сотириолошког значаја подвига. А понекад негирање подвижничке праксе Источне Цркве може долазити и од подсвесне жеље за самооправдањем, јер се не налази снага за живот по заповестима Божјим. Да будемо искрени, нико од нас сам по себи те снаге нема, али је битно то уочити, самом себи признати (што је предуслов за продор Божанске благодати) и не скривати своје слабости иза замагљених модернистичких изјава и представа које немају везе са аутентичним хришћанским етосом. А ако Православље жели да покаже свету оно најбоље што има, треба да покаже свој евахристијски етос и подвижничку праксу.

Поготово је битно направити паралелу између подвига и есхатолошке свести која нас идентификује као хришћане. Човеку аутентичне есхатолошке свести не треба објашњавати значај молитве и поста, јер помоћу њих он ту исту свест и одржава, попут пламена кандила. Не треба му објашњавати ни значај послушања, јер је свестан да се тиме саображава Сину Божјем, који је био послушан до смрти. Свестан је и да, одговарајући свом духовном оцу са „да“, остварује икону Божју у себи, јер и Бог своју вољу (немајући око себе ништа што би негирао), пројављује као „да“ у светотројичној заједници љубави од вечности. Правом хришћанину не треба објашњавати ни значај опраштања непријатељима, јер ће се они до смрти можда и покајати, због чега би их у Будућем веку гледао лицем у лице као пријатеље. Не треба му обајашњавати ни значај милостиње, јер и сам очекује милост Божју у Дан Суда…

Ђакон Оливер Суботић

Прво,није коректно да ме неко као хришћанина оцењује по томе да ли исмејавам неко дело(екстремно у овом случају),да ли пљујем по њему и ужасавам га се или не,значи то прво не може да се тако гледа.

Да ли бих ископала своје очи?

Не бих.

Да ли могу да разумем димензију расуђивања те деве?

Могу да се потрудим да разумем али моје биће,овако како јесте,не може да појми ту димензију али то не значи да треба са тим да збијам шале.

Ако морам да збијам шале,да бих у нечијим очима била нормална,онда сама себе проглашавам ненормалном,али да збијам шале са тиме нећу као ни са било којим видом подвига и мучеништва.

svaka cast za citat :drugarstvo:

Imam samo jednu reč-morbidno.

Подели на овим сајтовима

Добро, рекао си то већ пет пута.

Слободно одмори сад.

Toliko ljudi rodjenih bez očiju a njoj Bog dao vid koji je sama sebi oduzela.

Šta bi sve ti ljudi dali da mogu da vide...No Bog ne usliŠi njihove želje.

Ali ova napravi"podvig"??? IskopavŠi sebi oči.Tipična religiozna autodestrukcija.

Užas. :(

Подели на овим сајтовима

Toliko ljudi rodjenih bez očiju a njoj Bog dao vid koji je sama sebi oduzela.

šta bi sve ti ljudi dali da mogu da vide...No Bog ne usliši njihove želje.

Ali ova napravi"podvig"??? Iskopavši sebi oči.Tipična religiozna autodestrukcija.

Užas. :(

sto te to toliko uznemirava ,ko da tebe neko tera da kopas sebi oci ?

pusti to ,

citaj starca Pajsija i uzivaj

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

29

А ако те око твоје десно саблажњава, ископај га и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи све тијело твоје да буде бачено у пакао.

30

Ако ли те десна рука твоја саблажњава, одсијеци је и баци од себе; јер ти је боље да погине један од удова твојих неголи да све тијело твоје буде бачено у пакао.

Матеј,5 глава

у ствари препорука за читаву 5-ту главу

Ово није буквално, већ пренесено, алегоријски

Подели на овим сајтовима

i starca Tadeja! on mi je omiljen :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Зар нема у Јеванђељу овај цитат:

"Ако ли те рука твоја или нога твоја саблажњава, одсеци је и баци од себе: боље ти је ући у живот хром или кљаст, него ли с две руке и две ноге да те баце у огањ вечни."

"И ако те око твоје саблажњава, извади га и баци од себе: боље ти је с једним оком у живот ући, него с два ока да те баце у пакао огњени."

Или мислите да ово не треба тумачити дословно?

Подели на овим сајтовима

"Ако ли те рука твоја или нога твоја саблажњава, одсеци је и баци од себе: боље ти је ући у живот хром или кљаст, него ли с две руке и две ноге да те баце у огањ вечни."

"И ако те око твоје саблажњава, извади га и баци од себе: боље ти је с једним оком у живот ући, него с два ока да те баце у пакао огњени."

Наравно да не треба тумачити буквално.

Сећам се приче да је у првим вековима хришћанства један свештеник себе осакатио и због тога био осуђен за јерес.

Подели на овим сајтовима

Наравно да не треба тумачити буквално.

Сећам се приче да је у првим вековима хришћанства један свештеник себе осакатио и због тога био осуђен за јерес.

Које је тумачење тих реченица? Одбацити ближње који те саблажњавају или нешто треће?

Подели на овим сајтовима

Ne..nego trebamo postati kao ovaj lik.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...