Jump to content

Није карактеристично за Православље да верници праве спискове својих грехова

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 3. 5. 2014. at 20:35, Sasa Kolbas рече

kao npr: Sv. Jovan Sangajski , Sv. Ignjatije Brjancaninov, Sv. Jovan Zlatousti, Serafim Rouz... 

Otac Serafim Rouz, kao konvertit u pravoslavlje i homoseksualac je bio vrlo tvrd neofit a to se itekako odrazilo na njegove stavove i pisanja, o tome je govrio i mitropolit Antonije Hrapovicki.

Stavovi svetog Ignatija brajaničanova o paklu i raju i adskim mukama su ništa drugo do srednjovekovna katolička teologija, patrijarh Pavle imam sasvim suprotne stavove.

Dakle lepo sam ti rekao, a to sam naučio od Aleksandra MIlojkova i drugih teologa, da se nečije mišljenje ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo, moraju svi parametri biti uzeti.

Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:40, jassmina рече
jer znam da ovo ne potice od tebe,ti si ovde obican piun,

dakle Trifke je djavoiman, strani plaćenik ili nešto treće?

šta ti tvoje srce kaže?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:22, Дејан Бићанић рече

тврдо пости а прождире живе људе :)

нешто сад размишљам да престанем да постим и оволико колико постим...

On 3. 5. 2014. at 20:22, Дејан Бићанић рече

тврдо пости а прождире живе људе :)

нешто сад размишљам да престанем да постим и оволико колико постим...

Ma kome pricas da postis hahahah pa ne ides ni na Liturgiju i zagovaras da covek ne mora da se pricescuje cesto,samo cekam kad ce ponovo neka "huskac"  tema da izleti iz tebe,da da to je bas po pravoslavlju..ali hvala Bogu ima jos dobrih i postenih ljudi kojima oci nisu zatamljene..uglavnom necete moci pored mene ovde da nipodastavate Svete oce ubacujuci neke svoje(nikad cuo za njih niko) i necete moci isto da izvrcete Sveto Pismo kako vama odgovara jer draga moja braco ma sta vi radili ISTINA JE JEDNA !

Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:40, jassmina рече

Izvini brate sto si se sam prozvao...Ja nisam rekla Trifke je jeretik i glupak, jer znam da ovo ne potice od tebe,ti si ovde obican piun,al dobro kako ti kazes nek ti bude, ne mogu sad da se rastuzujem sa tim ..i naravno da imam najvecu ljubav za Gospoda,volim ga vise od svega zivog i nezivog i molicu se za vas da vam Gospod prosvetli oci duhovne ako je Njegova volja..sutra je dan Liturgije i Boze zdravlja pomolimo se svi za sve ;)

Pa znas sta ti si sama napisala da svi koji se neslazu sa tobom su jeretici i glupi tako da osto se ja ne slazem sa tobom sta cu drugo da pomislim nego to sto pomislih. Ali sada mislim da sam unapredjen u pijuna. Huraaa! :cheesy3:  I eto ja taman pomislih da ces se ti pomoliti za jeretike kad ono sumnja da  je Bozja volja da nam da duhovne oci da progledamo. Pa bre stvarno kakav je to taj tvoj Bog kada nece da nam da duhovne oci da progledamo tj nije sigurno hoce li ili nece? Neznam ali to nije Bog o kome citah kod Sv Otaca crkve. Do duse to moze biti Bog tvojih duhovnika ali onda... Just_Cuz_19

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

Sasa Kolbas, on 03 May 2014 - 22:35, каже:snapback.png

On 3. 5. 2014. at 20:35, Sasa Kolbas рече

kao npr: Sv. Jovan Sangajski , Sv. Ignjatije Brjancaninov, Sv. Jovan Zlatousti, Serafim Rouz... 

On 3. 5. 2014. at 20:47, Дејан Бићанић рече

Otac Serafim Rouz, kao konvertit u pravoslavlje i homoseksualac je bio vrlo tvrd neofit a to se itekako odrazilo na njegove stavove i pisanja, o tome je govrio i mitropolit Antonije Hrapovicki.

Stavovi svetog Ignatija brajaničanova o paklu i raju i adskim mukama su ništa drugo do srednjovekovna katolička teologija, patrijarh Pavle imam sasvim suprotne stavove.

Dakle lepo sam ti rekao, a to sam naučio od Aleksandra MIlojkova i drugih teologa, da se nečije mišljenje ne može tek tako uzimati zdravo za gotovo, moraju svi parametri biti uzeti.

Ako ti tako kazes,sigurno je tako. Ali ocrnio si polovinu samo, sta cemo sa preostalima?

Uh, ali ima ih jos:

Sv.Jefrem Sirin, Sv. Grigorije Dvojeslov,Sv. teofan Zatvornik,Sv. Makarije Veliki...

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:40, LISA рече

Vidi ovo! Kako Vladika Nikolaj opeva mitarstva! Braco i sestre budimo pazljivi! :)

Mitarstvo prvo

Greh jezika mitarstvo je prvo

Na kome se duša istjazava

Od demona zloglasnih trubača.

Svaka rečca što je jezik rek'o,

Nit se gubi nit se zaboravlja,

Zvuk i slika njezina ostaje

Da pred dušom po smrti se javi.

Sramne reči, reči bogohulne,

Psovke strašne, psovke bujeslovne,

I uzvici praznog hohotanja -

Sve će duša čuti ponovljeno

Što je ikad na zemlji izrekla

Grdeć sebe, Boga ili ljude,

A za što se nije pokajala

Pre rastanka sa životom ovim:

Sve će čuti od crnih demona

A pred Božjim svetlim angelima.

I stid će je kao plamen peći,

No s tog mesta ne može uteći,

Dok se duša nečim ne opravda

I grehove svoje ne iskupi.

Nemadne li duša opravdanja,

Nemadne li drugih dobrih dela,

Nemadne li vere i kajanja,

Duša sebe opravdat ne može,

Nit koraka naviše kročiti,

No u krilo pada demonima:

U noć strašnu, u noć bez svitanja,

U dom plača, večnog škrgutanja.

Ako l' ima drugih dobrih dela,

Ako l' ima vere i kajanja,

Ako l' ima straha i molitve,

Tad se duša u visinu diže,

Uznošena Božjim angelima.

Sve se brise pokajanjem sestro !Bolje je da malo o'lade pojedini sa ovog sajta i da prionu,dok je na vreme ;)ajd u zdravlje 

Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:56, jassmina рече
necete moci pored mene ovde da nipodastavate Svete oce ubacujuci neke svoje(nikad cuo za njih niko) i necete moci isto da izvrcete Sveto Pismo kako vama odgovara jer draga moja braco ma sta vi radili ISTINA JE JEDNA !

:sheriff:  :policeman-1:  

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:56, jassmina рече

Ma kome pricas da postis hahahah pa ne ides ni na Liturgiju i zagovaras da covek ne mora da se pricescuje cesto,samo cekam kad ce ponovo neka "huskac"  tema da izleti iz tebe,da da to je bas po pravoslavlju..ali hvala Bogu ima jos dobrih i postenih ljudi kojima oci nisu zatamljene..uglavnom necete moci pored mene ovde da nipodastavate Svete oce ubacujuci neke svoje(nikad cuo za njih niko) i necete moci isto da izvrcete Sveto Pismo kako vama odgovara jer draga moja braco ma sta vi radili ISTINA JE JEDNA !

Auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu brate Dejane pa to nama invizicija stigla. Ajde vremeje da se pripermimo za auto de fe. Ovde dakle imamo Velikog Inqvizitora!Cuvaj se brate! Lomaca nam ne gine! Do duse tebe  jos i moze da dohvati jer zivite u istomgradu a ja sam bar 3 sata daleko od Novog sada pa se nadam da cu uspeti da pobegnem. 0405_feel  .kov.  :krstix:  :sossos:  :icon_pop:  :starece:  :i6d1r8:

"Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца."

Схиархимандрит Авраам

Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:58, jassmina рече

On 3. 5. 2014. at 20:40, LISA рече

Vidi ovo! Kako Vladika Nikolaj opeva mitarstva! Braco i sestre budimo pazljivi! :)

Mitarstvo prvo

Greh jezika mitarstvo je prvo

Na kome se duša istjazava

Od demona zloglasnih trubača.

Svaka rečca što je jezik rek'o,

Nit se gubi nit se zaboravlja,

Zvuk i slika njezina ostaje

Da pred dušom po smrti se javi.

Sramne reči, reči bogohulne,

Psovke strašne, psovke bujeslovne,

I uzvici praznog hohotanja -

Sve će duša čuti ponovljeno

Što je ikad na zemlji izrekla

Grdeć sebe, Boga ili ljude,

A za što se nije pokajala

Pre rastanka sa životom ovim:

Sve će čuti od crnih demona

A pred Božjim svetlim angelima.

I stid će je kao plamen peći,

No s tog mesta ne može uteći,

Dok se duša nečim ne opravda

I grehove svoje ne iskupi.

Nemadne li duša opravdanja,

Nemadne li drugih dobrih dela,

Nemadne li vere i kajanja,

Duša sebe opravdat ne može,

Nit koraka naviše kročiti,

No u krilo pada demonima:

U noć strašnu, u noć bez svitanja,

U dom plača, večnog škrgutanja.

Ako l' ima drugih dobrih dela,

Ako l' ima vere i kajanja,

Ako l' ima straha i molitve,

Tad se duša u visinu diže,

Uznošena Božjim angelima.

Sve se brise pokajanjem sestro !Bolje je da malo o'lade pojedini sa ovog sajta i da prionu,dok je na vreme ;)ajd u zdravlje 

Ajd u zdravlje Jassmina! :) 

Opasna zenska... :)

• Волим 1

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:58, Sasa Kolbas рече

Sasa Kolbas, on 03 May 2014 - 22:35, каже:snapback.png

Ako ti tako kazes,sigurno je tako. Ali ocrnio si polovinu samo, sta cemo sa preostalima?

Uh, ali ima ih jos:

Sv.Jefrem Sirin, Sv. Grigorije Dvojeslov,Sv. teofan Zatvornik,Sv. Makarije Veliki...

opet ti kažem, bukvalizam i citatologija su vrlo pogubni, mnogi su zbog toga sada u raznim raskolima.

Tumačiti svete oce nije jednostavno, recimo sveti Marko efeski nije potpisao florentinsku uniju , upravo zbog stavova katoličkih teologa koje je , kroz svoja dela, podržavao i sveti Ignatije Brajaničanov.

Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 21:06, Дејан Бићанић рече

opet ti kažem, bukvalizam i citatologija su vrlo pogubni, mnogi su zbog toga sada u raznim raskolima.

Tumačiti svete oce nije jednostavno, recimo sveti Marko efeski nije potpisao florentinsku uniju , upravo zbog stavova katoličkih teologa koje je , kroz svoja dela, podržavao i sveti Ignatije Brajaničanov.

Nema nikakvog bukvalizma jer su ti ljudi verovali da su  mitarstva realnost.

Светост не може да сапостоји заједно са еластичном савешћу која трпи компромисе тамо где њима места нема.

Подели на овим сајтовима

On 3. 5. 2014. at 20:58, Sasa Kolbas рече

Nisam ja nikoga ocrnio, samo nemam juridički katolički pristup prilikom ocenjivanja nečije svetosti.

PAzi, stavovi oca Jolila se u mnogome razlikuju od stavova njemu nadređeneog episkopa mitropolita Amfilohija.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je otac Joil neko ko je dobar jer ga narod sluša.

Dakle , prost svet u CG i šire, poštuje o. Joila zbog njegovih stavova i on ih privlači Crkvi a mitropolit koji je etiketiran kao ekumenista, novotarac , papista sve to dopušta tačnije sprovodi ikonomiju zarad višeg cilja.

to ne znači da su stavovi oca Joila tačni i da mogu da se uzmu kao validni u teologiji.

Zato ti kažem da su mnogi sveti oci govorili narodu ono što je kod njih izazivalo pozitivnu reakciju na versko-moralnom planu.

Dakle, ko što je navodio mitropolit Ilarion Alfajev, iusti sveti otac je za isti problem u dva različita mesta govorio različite stvari, govorio je ono što je duhovna zrelost konkretne zajednice bila spremna da prihvati.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...