Jump to content

Stravičan izbor - zatvor ili udaja za silovatelja

Оцени ову тему

Препоручена порука

Jel ima neki musliman da kaze na ovo nesto?

Zar je moguce da se niko od njih ne zgrazava nad ovim??

Mozda nisu videli temu 0205_whistling greengrin greengrin greengrin .

Salim se, cenim da se zgrazavaju, ali istini za volju, i mi smo malcice ostrasceni, pa ko ce sad da se raspravlja gringrin.

Подели на овим сајтовима

Mozda nisu videli temu 0205_whistling greengrin greengrin greengrin .

Salim se, cenim da se zgrazavaju, ali istini za volju, i mi smo malcice ostrasceni, pa ko ce sad da se raspravlja gringrin.

Pa nek kazu tako...

Uopste ne razumem... ajde primitivizam koji propagira 'oko za oko' ... mozes da ih skapiras na nekom nivou. Ali kakva je ovo besmislica da se zrtva kaznjava?? koja logika??

A ti sto bi odmah posegla za satarom i sec-sec... to je posebna prica :D .

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Pa nek kazu tako...

Uopste ne razumem... ajde primitivizam koji propagira 'oko za oko' ... mozes da ih skapiras na nekom nivou. Ali kakva je ovo besmislica da se zrtva kaznjava?? koja logika??

Mozda se zato i ne pojavljuju na temi greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

Mozda se zato i ne pojavljuju na temi greengrin greengrin greengrin

Jel ti ovaj neki rod :D

Hasan

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Ево, покушаћу да дам још неке информације на ову тему, ако некога занима.

У тој средини, када се роди девојчица то, за породицу, значи да има задатак да подигне лепу и привлачну жену и сачува њену част и поштење до удаје како би била удата у што бољу, часнију и имућнију породицу и тиме јој осигура леп и пристојан живот.

Мотив за то није само љубав према том детету него, на ширем плану, тај подухват подизања женског детета и успешна удаја говори средини да је та породица достојна поштовања и сви чланови те породице бивају цењени у тој истој средини.

Просто, скаче им цена.

То, даље, значи да следећа женска деца која се роде у тој породици, имају добру основу и већу цену јер су чланови породице која има добар углед.

За мушке чланове те породице то значи да су, као кандидати за женидбу, у бољој позицији као купци своје будуће жене

јер, због доброг угледа породице, имају предност међу просиоцима који имају исте паре и тд.

А он, чим мало одрасте, мора да почне да зарађује и ствара богатство којим ће себи купити жену довољно привлачну и убедити је да има довољно за њено издржавање и лагодан живот.

Код њих важи ...колико пара толико...

Из тих разлога су сви чланови породице заинтересовани за углед породице, а без породице се у тој средини не може функционисати.Не може се нормално живети јер те средина третира као мање вредну особу итд.

Све ово није празна прича него реалност.Углед се ствара и чува годинама, а упропасти се у једној секунди.У таквој средини се ништа не заборавља.и све има своју материјалну цену.

Част је скупа, а увреда се плаћа одмах и без изузетка, крвљу или, после тешког преговарања, евентуално,новцем.

На другој страни, та несрећа је за жртву немерљива.Ако би и хтела да заборави, средина не дозвољава.

Али, уколико жртва није погрешила, чак ни својом неопрезношћу у моменту када је остала сама и постала плен насилника, она ће имати сву могућу помоћ од свих чланова своје породице и тсл. Због тога се жена и чува јер није довољно, физички и вољно, јака да се одбрани.

Пратилац жене брани њену част животом.

Силовати неком човеку жену је неопростиво.То је горе од физичке смрти.

Јер, то говори о њему да је неспособан да сачува најдрагоценије...жену.

Муж је одговоран за њен живот, за њену част, за њену удобност, за њену сигурност, за њено добро расположење...ха,ха...

Шта таквом човеку можеш да повериш?

А тек када их имаш две, три, ...као ВСИ... ихаај, има да се чешеш и где те не сврби...

Подели на овим сајтовима

Pa nek kazu tako...

то имаш свуда где се слово закона ставља испред човештва, свако судство људско или духовно то познаје.

православље је једини изузетак, колико сам упознат.

Подели на овим сајтовима

душо, то што си описала је одраз поименце сваког патријархалног друштва, нема везе ни са једном вером.

а наплата неке врсте за увреду или повреду је појава и у секуларном друштву.

Подели на овим сајтовима

Stravičan izbor - zatvor ili udaja za silovatelja

25754.jpg

KABUL - Mlada, 21-godišnja Avganistanka Gulnaz našla se u žizi interesovanja svetske javnosti, nakon što je u intervjuu američkoj novinskoj kući Si-En-En (CNN) izjavila da je posle brutalnog silovanja osuđena na 12 godina zatvora zbog "preljube i polnog odnosa van bračne zajednice".

Gulnaz je silovao suprug njene rođake, a ona se sada nalazi u zatvoru u Kabulu, gde zajedno sa svojim detetom izdržava kaznu.

Jedini način da izađe iz zatvora je da se uda za čoveka koji je silovao i tako odbrani "svoju čast'.

Dve godine nakon silovanja, mlada Gulnaz još trpi posledice nasilja i ima stravične traume. Sećanje na silovanje, pa čak i na miris nasilnika je još sveže.

"Došao je u našu kuću dok je moja majka bila u bolnici. Imao je zaprljanu odeću jer je upravo stigao sa gradilišta. Zatvorio je sva vrata i prozore. Vrištala sam i molila za pomoć, ali on je rukom zatvorio moja usta", rekla je Gulnaz.

Nakon silovanja, najveću opasnost je predstavljala njena porodica.

Nije mogla da im prijavi šta joj je učinjeno, ali uskoro je počela da oseća jutarnje mučnine i svima je postalo jasno da je trudna.

Osuđena je po brzom postupku na 12 godina zatvora, gde se sada nalazi sa detetom i jedini način da ga napusti je da se uda za muškarca koji ju je "obeščastio".

"Pitali su me da li želim da započnem novi život, tako što ću da se udam za tog čoveka. Ja sam spremna to da učinim. Moj odgovor je bio da me je taj čovek obeščastio i da sa njime želim da ostanem", rekla je Gulnaz.

Držeći svoju kćerkicu u naručju, Gulnaz je dodala da je ona jedno nevino dete.

"Ko bi rekao da ću na ovaj način da dobijem dete. Mnogo ljudi mi je reklo da je dam nekom drugom kada se rodi, ali moja tetka mi je rekla da je zadržim kao dokaz moje nevinosti", navela je Gulnaz.

šta će biti sa njom to još nije poznato, ali su Gulnaz i njena kćerka trenutno najsigurniji u zatvoru.

U takvim slučajevima u Avganistanu, upravo porodica presudi smrću nesrećnim ženama koje su silovane, jer su navodno "osramotile porodičnu čast".

Reporteri američke TV stanice pronašli su čoveka koji je silovao Gulnaz, takođe u zatvoru, ali na drugom kraju grada.

I premda negira da je silovao Gulnaz, on ipak priznaje da bi bio ubijen ukoliko bi izašao iz zatvora i pri tome insistira na tome da bi ga njena, a ne njegova, porodica ubila.

Nadležno Tužilastvo nije želelo da komentarishe ovaj slučaj, već je samo saopštilo da se stotine ovakvih slučajeva dešavaju u Avganistanu i da im je potrebno vreme da bi razmotrili svaki od njih.

Slučaj nesrećne Gulnaz našao se u centru međunarodne pažnje, nakon razmimoilaženja Evropske unije i tima

dokumentarista koji su ispitivali prava žena u Avganistanu i pravili o njima film.

Ambasador EU u Kabulu Vigaudas Usakas je zatražio da film o Gulnaz ne bude prikazan, jer se, prema njegovim tvrdnjama, uplašio za bezbednost Gulnaz i ostalih intervjuisanih žena.

танјуг

Ovdje je jedno od dvoje:Ili ona laže ili je nepravedno osuđena.

Ukoliko je nepravedno osuđena oni koji su je osudili nemaju veze sa islamom.

Zato što se u islamu silovatelju propisuje smrtna kazna. Dok silovanoj ženi se ne prigovara uopšte to što joj se desilo bez njene volje.I ne smije nikako biti niti osuđena niti na bilo koji način da se nad njoj tortura vrši.Naprotiv njoj se pomaže u svemu onome što joj je potrebno da prebrodi stres i bol koji je pretrpjela.

Zato mi je ova vijest malo nelogična.Ali ko zna , obzirom da su u Afganistanu proamerički predstavnici vlasti koji kada klanjaju umjesto da se okrenu u pravcu Mekke okrenu se u pravcu Vašingtona.

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Неће бити да је баш тако.

Положај жене у шеријатском праву је врло специфичан и није исти као у другим правним системима.

Ја нисам ни тврдила да има искључиво везе са вером, односно исламом, али ислам поставља жену на исто место и држи до патријархалности.

А у том друштву је патријархалност на вишем нивоу него у другим друштвима.

Што се тиче увреде и казне ...највећа разлика је то што код њих не дугујеш држави него...Хасану.

Ко се сећа блуза за Зеницу...?

Подели на овим сајтовима

Енизе, а како она, по шеријатским закону, да докаже да је силована? Зар јој нису потребна четири сведока и зар није ту кључ проблема? одакле овој несретној жени четири сведока?

Подели на овим сајтовима

Islamski zakon je dao prava ženi koja joj niko nikada nije dao.

Njen status u tom zakonu biva takav da ona se poštuje štiti i vodi se računa o njoj tako da se u potpunosti zaštiti i respektuje.

Ona kao majka u islamu ima tri puta veća prava kod djece od oca, ona kao kčerka ako je roditelji odgoje lijepim odgojem nagrada im je Džennet, ona kao supruga biva iskušenje mužu i najbolji musliman je onaj koji se najbolje ophodi prema svojoj ženi itd.Ako želite jedan komparativni pristup obvoj tematici tu sam vam na raspolaganju.

Подели на овим сајтовима

Енизе, а како она, по шеријатским закону, да докаже да је силована? Зар јој нису потребна четири сведока и зар није ту кључ проблема? одакле овој несретној жени четири сведока?

Aleksandre u islamu trebaju četiri svjedoka ako neko optuži nekoga za djelo preljube isl.Međutim ako je osoba direktno iskušana time tj da je neko nasrnuo na njenu čast ona prijavljuje slučaj nadležnim organima koji a ispitaju i ako se utvrdni na osnovu tragova na njoj, ili priznanjem itd, muuškarac koji joj je oduzeo čast se ubija.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...