Jump to content

Маркс и Енгелс о Србима

Оцени ову тему

Grizzly Adams

Препоручена порука

Да није било капитализма не би било воде, хране, струје, аутомобила, телефона, интернета, компјутера, авиона, возова и четкица за зубе.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Звонко@

Немам шта да делим,ја сам већ сиротиња..

Justa@

Готово сви средњовековни владари су се мученичком крвљу спасли,а остали покајањем...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Звонко@

Немам шта да делим,ја сам већ сиротиња..

Justa@

Готово сви средњовековни владари су се мученичком крвљу спасли,а остали покајањем...

Стефан Првовенчани није умро ни мученичком смрћу нити је живио покајничји живот. Цар Констатнин, цар Јустинијан и многи други византијски цареви.

Да лије могуће да сматрате да се мучеништво искључчиво допушта да би се окајао од гријеха, и да сматрате да се ниједан богаташ неће спастии без обзира како је располагао са својом имовином?

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Да није било капитализма не би било воде, хране, струје, аутомобила, телефона, интернета, компјутера, авиона, возова и четкица за зубе.

Опште је познато да људи пре капитализма нису користили храну и воду, већ да су им то омогућили капиталисти.

Подели на овим сајтовима

То плаћам 100 евра месечно на 7 година,без учешћа...и то је био једини начин да сиротиња дође до нових кола...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Zlatna sredina...

Nesto izmedju.

Хехе богохулна на пољу духовности, богохулна на пољу економије. Богохулнсот уништава душу, комунизам уништава економију.

Нема ту никакве златне средине.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Не знам какве везе то има са злом комунизма. Христос нигде није рекао да богаташе треба побити и све им одузети како су то учили Маркс и Енгелс.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Опште је познато да људи пре капитализма нису користили храну и воду, већ да су им то омогућили капиталисти.

Опште је познато да људи нису имали довољно све до индустријске револуције, па чак ни данас немају довољно у неразвијеним земљама него умиру од глади.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

То плаћам 100 евра месечно на 7 година,без учешћа...и то је био једини начин да сиротиња дође до нових кола...

Па ето, могао си 100 евра месечно да дајеш сиротињи.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kad ne bih jeo,.plaćao kirije, mogao bi celu platu da poklonim sirotinji...

Сви би смо тако могли. Али будући да смо сиротиња сви који зарађен новац троше на основне животне ствари, због чега је потребно за богаташе говорити у смислу као да је сваки понаособ ђавољи адвокат. Има богаташа добро располажу својим богатством. Помажу другим људима и милосрдни су.

Подели на овим сајтовима

Da li je vama normalno da ,profi fudbaler,košarkaš,glumac..budu plaćeni cirka 100 000 dolara-evra po satu ?!

Da li su to tekovine milosrdnog kapitalizma?

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Поента јесте овде да је то што си купио ауто добро. То те чини ефикаснијим - брже стижеш на посао, завршаваш обавезе и зато си кориснији за друштво. Исто тако "богаташ" који даје можда 1000 евра месечно за путовање авионом је користан за друштво јер својим радом помаже свима нама.

Треба направити разлику када се читају текстови из I века. Тада није постојало слободно друштво (тј. тај одвратни "капитализам"), већ је богатство било резултат друштвеног сталежа - у крајњој инстанци примене силе. Људи су имали робове бре... Чак и у Новом Завету. Зато се хришћански аутори тако односе према "богаташима" (мада просечан човек у развијеним земљама данас живи боље од њих).

Данас имамо квалитативну разлику - како човек постаје богат у "капитализму"? Тако што добро ради неки посао и људи му добровољно дају у замену за производ/услугу. Како се обогатио Стив Џобс? Тако што је направио добре ствари које су људи добровољно купили. Он никога није присилио да купи iPhone. И то чини велику разлику. Јер, не само да такав богаташ (тј. омражени "капиталиста") није користио силу, већ напротив - морао је да буде користан другим људима да би се обогатио. Сваки долар који има људи су му дали добровољно, зато што су добили вредност која им је била потребна. Да није чинио добро другима он никада не би постао богат.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Хехе богохулна на пољу духовности, богохулна на пољу економије. Богохулнсот уништава душу, комунизам уништава економију.

Нема ту никакве златне средине.

Ne, mislio sam izmedju kapitalizma i komunizma. Nesto izmedju.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...