Jump to content

Rodnoverje deluje kao ujedinjujući faktor među Slovenima, premošćujući granice, revitalizujući nacionalni i kulturni identitet Slovena!!!

Оцени ову тему

Zayron

Препоручена порука

• Одговори 58
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

А јел знаш који је Словацима или они нису можда имали богова ?

Totež, to je takova multilateralna naboženska zaležitost

česko-moravsko-slovenska (slovačka hoće reći), hahahaha!

Подели на овим сајтовима

Мислим да превиђате једну веома важну ствар.

Крајње је небитно који је бог код старих Словена био главни - Сварог, Дајбог, Перун, Триглав - све су ово били богови једног конкретног народа, који је живео у једно конкретно време, и у конкретним условима, и веровања везана за те богове је немогуће појмити изван тог културно-историјског контекста.

Та веровања су већ вековима мртва, без обзира на то што су се у траговима сачувала унутар Хришћанства (где је Сварог донекле у праву), и сваки покушај вештачког оживљавања истих из неких идеолошких разлога је унапред осуђен на пропаст. Ово више није то време, више то нису ти људи, више то нису те околности. Точак историје је отишао даље, и не може се вратити.

Наравно, свако има право да верује у шта хоће. Ако неко заиста верује да се десетак векова у културној и верској историји једног народа могу избрисати, или преокренути уназад - само напред.

Што би рекао народ - један пробао...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Kako vam se sviđa onaj tamo Old Czechoslovakian Metal što se svirao za komoušu još?

https://www.pouke.org..._36#entry671563

Grupa Citron, smiješno ime za metal grupu, hahahaha! Za Komanča to bio cool naziv!

men875847'0789

Подели на овим сајтовима

Нисмо ми ништа изгубили. Словени смо остали и даље, говоримо словенским језиком, имамо елементе словенске културе, одбацили смо незнабожачку сујеверну религију и прихватили Истину, Православно Хришћанство.

Словен сам, белац, слободни стрелац.. мани ме чича ја сам свој.

http://www.youtube.com/watch?v=hVI3sqDQ1Rc

• Волим 1

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Мислим да превиђате једну веома важну ствар.

Крајње је небитно који је бог код старих Словена био главни - Сварог, Дајбог, Перун, Триглав - све су ово били богови једног конкретног народа, који је живео у једно конкретно време, и у конкретним условима, и веровања везана за те богове је немогуће појмити изван тог културно-историјског контекста.

Та веровања су већ вековима мртва, без обзира на то што су се у траговима сачувала унутар Хришћанства (где је Сварог донекле у праву), и сваки покушај вештачког оживљавања истих из неких идеолошких разлога је унапред осуђен на пропаст. Ово више није то време, више то нису ти људи, више то нису те околности. Точак историје је отишао даље, и не може се вратити.

Наравно, свако има право да верује у шта хоће. Ако неко заиста верује да се десетак векова у културној и верској историји једног народа могу избрисати, или преокренути уназад - само напред.

Што би рекао народ - један пробао...

Види потпуно си у праву.

Међутим ја и даље настављам своју причу .

Дакле кога би Словени консензусом узели за главног бога, да ли онога чији је народ најбројнији тј. племе или чији су топоними најраспрострањенији, или онај који се ни на који начин не појављује ни сличан ни исти код других народа ?

Занима ме да ли родноверци практикују неки облик религиозности , мислим да ли имају култ , богослужење , жртвоприношење и проче ?

Подели на овим сајтовима

Па ви му нешто ко Срби и Хрвати дођете мислим ви и Тоти.

Ma prije nešto ko Bosanci, Hercegovci i Krajišnici, hahahaha!

Čehi, Moravane a Slovaci.

Подели на овим сајтовима

• 11 months later...

Zato, hajde! Ja te šaljem faraonu da izbaviš narod moj, Izraelce, iz Egipta. Moje pitanje je zasto bih ja trebao verovati Izraelcima da je njihov bog jedini i pravi, a ne nekom pra Gojku ili pra Mirni koji tvrdi da su pravi bogovi upravo Svarog,Perun, Veles, ...? Samo mi nemojte pricati da se bog predomislio pa je odlucio prgrliti ceo svet pa cak i Egipcane kojima je toliko zla naneo. Triglav nikada nije bio glavni bog. Dazbod, je bio glavno bozanstvo u nas Srba, a Triglav je bio svojevrsni pandam Svantevidu (Verovatno ratna bozanstva). I koliko znam Slavenskim plemenima nikad nije predstavljao problem koje pleme, koje bozanstvo preferira. Prepirke(ovo je najblaze sto umem reci) su se mogle videti izmedju Hriscana(Pravoslavaca, Katolika, Protestanata), Judejaca i Islama mada je u pitanju jedan te  isti bog.  Mozda to proistice iz potrebe za nasilnim nametanjem  ovih Avramovih vera (mada cini mi se da ni za to nema osnova u svetome pismu). I da su Sloveni bili "divlja" horda prije nego sto im je hriscanstvo nametnuto, ne odgovara istini. Svakako su im druge vrednosti bile blize srcu, ali to ne znaci da su bili divljaci. Inace ako zelis da pokoris bilo koji narod najefikasniji nacin je da mu nametnes boga i bozije zakone u koje verujes. Pokorices ga u potpunost i nece ti pruziti otpora jednom kada ti poveruje, jer verovace u isto sto i ti i istim zakonima i istim vrednostima  ce se rukovoditi kao i ti.

Подели на овим сајтовима

• 8 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...