Jump to content

Да ли сте читали Јермин Пастир?

Оцени ову тему

Препоручена порука

...и шта мислите о овом делу?

Јерма, обраћени роб, писац списа Пастир, за који Иринеј (у спису Против Јереси) каже да има ауторитет библијских књига, мада су му многи други тај ауторитет негирали. Свети Атанасије, у Пасхалном писму, (373), у којем говори о новозаветном канону, убраја га међу књиге које је прихватила Црква. На крају Јермин Пастир ипак није прихваћен у канон. Налазимо га у ДЕЛИМА АПОСТОЛСКИХ УЧЕНИКА.

По мени ово дело одише толико јаким благодатним метафорама да је то неизрециво.

Подели на овим сајтовима

Основна база текста је изградња Цркве од камења које су заправо људи уз синергију Духа и анђела а коју Христос проверава колико је стабилна. Отуда се у догматици развила мисао да Црква још није завршена. Волео бих да чујем друга мишљења и колико је текст валидан у Цркви?

Подели на овим сајтовима

Апостол Јерма

ЈЕРМА (грч: Ερμά) - Свети, пореклом из Рима; апостолски ученик, један од Седамдесеторице, кога Св. Павле поздравља на крају своје Посланице Римљанима (Рм 16,14). Малобројни подаци ο животу Јерме углавном потичу од самог Јерме, из његовог дела Пастир (ό ποιμην).

Житије

Јерма је пореклом из нижег друштвеног слоја, што показује и његов језик који садржи доста латинизама. Према његовом делу Пастир, Јерма је прво био роб Хришћанин, кога је у Риму купила једна Хришћанка по имену Роди и тиме га ослободила ропства. Када је постао слободан, бавио се земљорадњом и трговином и стекао велико богатство. Али, занемарио је морално васпитање своје породице, па су му деца у време гоњења Хришћана отпала од вере, док су он и његова жена остали чврсти у вери. Последица тога била је пропаст Јерминог богатства; остало му је само једно мало имање, довољно за његове потребе. Он се покајао и од малог Хришћанина постао велики поборник Христове науке. Дело Пастир, чији је циљ да привуче грешнике на покајање, обилује моралним поукама. Сам писац поделио га је на три дела:

Пет виђења, које је писац добрим делом добио преко Анђела покајања.

Дванаест заповести (практични морални зборник који препоручује врлине, које диктира Анђео покајања).

Десет сличности или прича (говоре ο потребним условима покајања).

Пастир

Дело Пастир, Јерма је написао у Риму, између 140. и 155. године на грчком језику. Све до средине XIX века, ово дело је било познато само у преводу на латински, а од 1857. године, на располагању је један сачувани рукопис на грчком из XIV века, и један препис у Синајском кодексу. Такође, постоје преводи овог дела на етиопски и коптски језик. Св. Иринеј у спису Против Јереси наводи да Јермино дело Пастир има ауторитет библијских књига. Свети Атанасије у Пасхалном писму (373), у коме говори о новозаветном канону, убраја га међу књиге које је прихватила Црква. На крају, Јермин Пастир ипак није прихваћен и уврштен у библијски канон. Био је Епископ Филипопоља у Тракији (данас Бугарска). Црква га прославља 31. маја.

Из Охридског пролога

Свети Апостол Јерма. Један од Седамдесеторице. Споменут у посланици Апостола Павла к Римљанима (Рм 16,14). Родом је био Грк, но живео је дуго у Риму. Био је Епископ у Филипопољу, и завршио је свој живот мученички. Саставио је врло поучну књигу Пастир према откровењима Ангела Божијег. Јерма је био богат човек, но због греха својих и својих синова падне у крајњу сиромаштину. Једном на молитви јави му се човек у белој одећи и са штапом у руци, и рече му да је он Ангел покајања, који је њему послат до краја живота његовог (Јерминог).

И даде му Ангел дванаест заповести:

1.Веровати у Бога.

2.Живети у простоти и невиности, не злостављати и давати милостињу сваком ко проси.

3.Љубити истину и избегавати лаж.

4.Чувати целомудреност у помислима.

5.Учити се трпљењу и великодушности.

6.Знати да уза сваког човека пристављен је по један добар и по један зао дух.

7.Бојати се Бога и не бојати се ђавола.

8.Чинити свако добро и уздржавати се од сваког зла дела.

9.Молити се Богу из дубине душе с вером да ће се молитва наша услишити.

10.Чувати се од туге, као сестре сумње и гнева.

11.Испитивати истинита и лажна пророчанства.

12.Чувати се од сваке зле жеље.

http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=%D0%90%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB_%D0%88%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0

Подели на овим сајтовима

• Гости

...и шта мислите о овом делу?

Јерма, обраћени роб, писац списа Пастир, за који Иринеј (у спису Против Јереси) каже да има ауторитет библијских књига, мада су му многи други тај ауторитет негирали. Свети Атанасије, у Пасхалном писму, (373), у којем говори о новозаветном канону, убраја га међу књиге које је прихватила Црква. На крају Јермин Пастир ипак није прихваћен у канон. Налазимо га у ДЕЛИМА АПОСТОЛСКИХ УЧЕНИКА.

По мени ово дело одише толико јаким благодатним метафорама да је то неизрециво.

Овде можете преузети Дела Апостолских ученика

Подели на овим сајтовима

Hvala Emanuil-e,

ali voleo bih da pored zvanicnih podataka sa kojima raspolazemo, bacimo poneki kriticki osvrt jer po mom subjektivnom misljenju ovaj text toliko odise bogosmislenoscu da bi bilo lose a ne prokomentarisati bogatstvo metafora koje se tamo provlace. Bas zato sto text ima eklisioloski karakter jer je akcenat na ljudima koji konstituisu Crkvu, ne bi bilo zgoreg nekako one koji nisu citali alarmirati na ovakvu vrstu otkrovenja.

Oce Ivane,

ne bi bilo zgoreg cuti i vase misljenje kao svestenika

Подели на овим сајтовима

Za pocetak,da li ima negdje taj Jermin text okacen na internetu?Bilo bi dobro da je na nasem jeziku,ako ne,onda grcki ilil engleski,jer iskreno sumnjam u procenat nas koji smo uopste culi a kamoli procitali doticni text. :)

Подели на овим сајтовима

:)

Nema, mora da se cita! :)

Knjigu u shake a interneta manje! :)

Napisao sam gore ukratko rezime ali metaforicne price jos nisam zapoceo, cekam nekog iskusnijeg.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Za pocetak,da li ima negdje taj Jermin text okacen na internetu?Bilo bi dobro da je na nasem jeziku,ako ne,onda grcki ilil engleski,jer iskreno sumnjam u procenat nas koji smo uopste culi a kamoli procitali doticni text. :)

Већ сам поставио линк, ваљда знаш да Поуке имају све :)https://www.pouke.org/library.php?cid=7&id=1231&do=view

Ја сам Пастир Светог Јерме читао пре неких годину дана задњи пут, а пре тога сам га читао у Богословији. Знам да када сам га читао, на тренутке сам имао осећај да је дело веома наивно написано. Но, ово дело свакако то није. Веома је дубоко и види се да писац одлично познаје психологију друштва у коме је живео, те ће пре бити да сам се ја наивно спремио за читање. Сетимо се да је ова књига д појединих Светих Отаца била уврштавана у канон Светог Писма (на пример свети Атанасије Велики). Такође, осећа се да је писац дела надахнути харизматик и могу рећи да је писац више окренут моралним начелима него богословљу, што и није чудо. Богословље у то време (прва два века) и није било толико разрађено.

Реалност Цркве Божије је главна тачка у учењу Јерме.Тачно је да он говори о врлинама, моралу, дисциплини, али је окосница учења Божији план о спасењу који јесте Црква. Живи осећај Божијег присуства у Цркви представља вероватно основу ове првохришћанске књиге.

Подели на овим сајтовима

• 3 years later...

Прочитао сам га. Заиста предивно и душекорисно дело. На поједним местима мало нејасно, донекле чудно.

Моје лично мишљење јесте да је веродостојно(није измишљено), стварни опис реалних виђења које је Јерма доживео и записао. Рекао бих да је и богонадахнуто(моје лично мишљење), можда.... Сам Бог зна.

Него, нигде га нисам нашао на нету осим у књизи "Дела апостолских ученика". Штета што тако величанствен ранохришћански текст није више заступљен на нету. Опет сам га тражио и наишао на ову тему. Рекох да је прокоментаришем и оживим мало.

Подели на овим сајтовима

Na srpskom netu nema nista dok na trulom zapadu o Jerminom pastiru koliko hoces tekstova, :)

ukucaj: 

The Shepherd of Hermas

https://www.google.rs/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=The+Shepherd+of+Hermas

large_acheron-anonymous-the-shepherd-of-

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

• 4 years later...
  • Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...