Juan Valdez Написано Септембар 23, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Шта год да је по среди, убеђен сам да ће проблем бити решен на неком форуму. А ако не на форуму, онда у коментарима испод вести, ту је конкцентрација стручњака огромна. Невероватних идеја има. greengrin Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Најбоље да направимо онлајн игрицу "Ухватите неутрино"... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Pa ne baš - po teoriji relativnosti čestice bez mase se upravo kreću tom maksimalnom brzinom... E sad - tamo nije specificirano koje su te čestice te da je to svjetlost (mada brzina svjetlosti proizilazi i iz makselovih jednačina - al sad to nije bitno)... Pa sam pročitao jedan zanimljivi komentar - da bi se moglo desiti da je najveća brzina bezmasenih čestica o kojoj ajštajn govori zapravo ta brzina neutrina - a da fotoni svjetlosti ipak imaju neku malu masu i da se kreću malo sporije... A razlika je mala (25 milionitih djelova) pa je do sada nismo uočili... Mislim ovo su naravno samo nagađanja... Realno nisam previše upućen u fiziku ali znam dovoljno osnova kapiram da bih povatao neke stvari. E sad koja čestica nema masu ostaje mi da verujem fizčarima ali da je princip da se čestice bez mase kreću najbrže je lako shvatljivo. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 У тим гранама физике нема ништа "лако схватљиво", тј. већина ствари уопште није "схватљива" осим кроз математичке формуле. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Inače vijest sam prvi put juče pročitao u nekom naučnom časopisu i odmah je postovao na FB, ali da sam znao da će se ovo destiti ne bih je ni postovao - evo moj današnji komentar sa FB: Ja sam članak postovao čim sam ga vidio na ovom naučnom časopisu nemajući pojma koliko će ova vijest postati popularna na svim medijima... Da sam znao - vjerovatno ga ne bih ni postovao... Mnogo mi smeta što tako neke značajne vijesti iz nauke stvari iz nauke postanu megapopularne vijesti u nenaučnim krugovima pa se onda od ljudi koji nemaju veze sa naukom interpretiraju na toliko pogrešnih načina (Cern - simulacija Big Banga koja može uništiti svemir, hladna fuzija...) - pa je tako i sa ovim... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Шта год да је по среди, убеђен сам да ће проблем бити решен на неком форуму. А ако не на форуму, онда у коментарима испод вести, ту је конкцентрација стручњака огромна. Невероватних идеја има. greengrin :0104cheesy: 4chsmu1 :laugh: Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Ма то ти је за масу исто ко "приватни видео" неке певаљке... Хлеба и игара... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Кад је једног јутра једна голубица млада на релативно путовање пошла, као неутрино летела је тада па је са тог пута, сасвим изненада, претходнога дана гнезду своме дошла! "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
bora Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Шта год да је по среди, убеђен сам да ће проблем бити решен на неком форуму. А ако не на форуму, онда у коментарима испод вести, ту је конкцентрација стручњака огромна. Невероватних идеја има. greengrin facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Evo danas objavljen originalni članak - http://static.arxiv.org/pdf/1109.4897.pdf I današnje prestavljanje rezultata u CERNu gdje su naučnici morali da odgovaraju na mnoga teška pitanja - što se više upoznajem sa temom - to mi se čini vjerovatnije da je stvarno istinito... I kao neko ko se bavi naukom -sve sam više uzbuđen!!!Naravno - eksperiment je mnogo kompleksan - za one koji ne mogu da razumeju članak - čak se nisu mjerile ni brzine pojedinačnih neutrina - ili isprekidanog snopa neutrina - već se vršila statistička analiza kontinuarnog snopa, al to je već standarndo u fizici... A razdaljina je fascinatno precizno izmjerena - čak su zabelježili pomjeranja zbog zemljotresa i slično... I ovo odlično oslikava kako nauka postupa sa rušenjem naučnih dogmi - ne stopira ih - kao što tvrde kreacionisti - već je samo skeptična prema njima i za takve izuzetne tvrdnje traži izuzetne dokaze - ali od dokaza se ne može sakriti... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Такве ствари покрећу лавину нових идеја и открића, вероватно нас очекује ново узбудљиво доба што се физике тиче... ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Tesla je još 1900. godine tvrdio da u vakuumu postoji ogromna, neiscrpna energija koja može da se ukroti. NJegov sledbenik dr Henri Morej, uspeo je već 1939. da Teslinu ideju sprovede u delo i "ni iz čega" i sa skromnom verzijom Teslinog generatora "iscedi" 1.5 megavata električne snage. Isto se dogodilo i sa 1900. godine, gotovo neverovatnom Teslinom tvrdnjom koja je objavljena u novinskom članku da su struje njegovog radioodašiljača obišle površinu Zemlje brzinom većom od brzine svetlosti - 475.000 kilometara u sekundi. Time je osporio Ajnštajnovu teoriju da je najveća moguća brzina u univerzumu brzina svetlosti od 298,080 kilometara u sekundi. .mislise. http://www.teslintoranjsrbija.com/index.php?option=com_content&view=article&id=86&Itemid=106 Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Spooky Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Da odgovorim i na ovo - pošto sam slična pitanja dobio i na svom FB postu - pa ću kopirati svoj odgovor... Nisam u teslinim istraživanjima vidio ništa direktno vezano sa neutrinima (ili nečemu što bi moglo podsjećati na neutrine) - što i nije čudo - u njegovo doba smo još bili mnogo daleko od osnovnog modela ili eksperimenata detekcije neutrina... Kod nas često viđam da svašta pripisuju tesli - a to je poprilično problematično... Prvi je što je on imao mnoge čudne ideje - možda nešto prosto nismo shvatili - ali moramo se pomiriti sa činjenicom da je vjerovatno mnogo i grešio - što naravno ne umanjuje njegovu genijalnost u onome što je dobro uradio... Uostalom - ovo teško da je svojstveno samo za Teslu - svojstveno je mnogim genijalcima... Poznato je i Ajštajnovo odbijanje kvantne mehanike i poslednjih 40ak godina života koje je proveo radeći na potpuno promašenim teorijama... Druga je da je Tesla (posebno kod nas) poprilično mistifikovan, pa imamo knjige o njegovim razgovorima sa vanzemaljcima, njegovom energetskom oružju, raznim nekim glupostima koje mu se pripisuju i teško je u svemu tome izdvojiti žito od kukolja... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Не знам бато, али 80% чланова научне заједнице има прву реакцију по принципу "ма то је нека грешка у мјерењима", "није то ништа" и слично. Исправи ме ако гријешим, али по Ајнштајну тај сноп неутрина је требао (у случају да се кретао брже од снопа свјетлосних зрака) да стигне прије него што је испаљен, што се није догодило, дакле имали смо кретање брже од свјетлости, а просторновременски континуум није нарушен, односно није се догодило "путавање кроз вријеме" о којем је Анјштајн теоретизирао да се дешава у случају брзине веће од "ц", такође за ту брзину би требало да буде употребљена бесконачна енергија, што такође није случај, дакле јако пуно поставки из теорије релативитета се показују као реално и опитно нетачне: Да ли сам ја то све добро схватио? Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Септембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 23, 2011 Ajnstajn je bar pola stvari prepiso od Mileve Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука