kamila Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Znala sam jednu zenu rodila sina, nisam cula bolesnog, i ostavila ga u bolnici. Otisla u drugi grad, vratila se uzela svoje dete. On sada ima 21 godinu, verovatno zna se desilo, treba to oprostiti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лапис Лазули Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Prosle godine sam upoznala jdnu devojku mladu koja je odrasla u zvecanskoj.Ja boljeg, lepseg(sa stilom odmerena,ma nemoz' da verujes) pametnijeg plemenitijeg prirodnijeg ljubaznijeg ,talentovanijeg (koleginica mi) stvora nisam upoznala za svoje 34 godine,bez ikakvog preterivanja i nimalo subjektivno.Umal se nisam slogirala kad mi je rekla da je odrasla u zvecanskoj ,gledala sam je 5 minuta u cudu da li se zeza. Nemam nikakve predrasude taman posla,ali da bas niko(a zivim u dvomilionskom gradu,htela ili ne znam puno ljudi) koga poznajem (a ima ljudi koji su rasli u nemerljivo boljim okolnostima,tu ukljucujem celu svoju familiju i sebe)nije joj ni blizu.Kome Bog da niko ne moze da mu uzme Kaludjerovic Sreten, -Владимир-, Дијана. and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Follow your bliss and the universe will open doors where there were only walls. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Pa ne mozete da zamislite koliko sam sad ridala dok sam citala ovu temu...je l' postavljena negde skenirana knjiga? -Владимир-, Дијана. and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Nije, tj. nije ovde. Jesi gledala na guglu? U BG mora biti negdje. Svaki susret sa ovom tematikom je potresan, bilo da se čita, gleda film ili uživo. 'Ničija' djeca su ona djeca po domovima, napuštena od roditelja i srodnika, kojima treba institucinalno zbrinjavanje. Ona su ogledalo savjesti društva i zajednice u kojoj žive. Djeca iz Dječijeg doma "Rada Vranješević" u Banjaluci svoje raspuste provode kod domaćina u Italiji, i to većinom Italijana, tako da djeca pored srpskog, nauče da parlaju i talijanski, bolje nego one jezike koje uče u školi. Mnoga tamo nažu i trajno udomljenje, mnoga kad postanu punoljetna tamo nažu posao (dečki) i udaju se (cure). Sve to, brigu, pažnju, radost, pomoć, čine dobri katolici. Ta djeca idu po ljubav u Italiju. Lokalna zajednica ih uzima za vikend, ali ovo je cijelo ljeto, doživotna prijateljstva i nove rođačke porodice za njih. Pored Doma, su škola i crkva (simbolično). Koliko znam, nema aktivnog prilaska Crkve, tj. sveštenika, Domu... Manjka (nadam se da će nekad biti) brige i svijesti na obje strane da se iskoristi pedagoški potencijal uključenja djece u vjersku zajednicu. http://djecijidom.com/?p=543 Dijasporka је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 Заиста потресно. Kaludjerovic Sreten, Дијана. and -Владимир- је реаговао/ла на ово 3 Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 17 minutes ago, Дијана. рече Nije, tj. nije ovde. Jesi gledala na guglu? U BG mora biti negdje. Svaki susret sa ovom tematikom je potresan, bilo da se čita, gleda film ili uživo. 'Ničija' djeca su ona djeca po domovima, napuštena od roditelja i srodnika, kojima treba institucinalno zbrinjavanje. Ona su ogledalo savjesti društva i zajednice u kojoj žive. Djeca iz Dječijeg doma "Rada Vranješević" u Banjaluci svoje raspuste provode kod domaćina u Italiji, i to većinom Italijana, tako da djeca pored srpskog, nauče da parlaju i talijanski, bolje nego one jezike koje uče u školi. Mnoga tamo nažu i trajno udomljenje, mnoga kad postanu punoljetna tamo nažu posao (dečki) i udaju se (cure). Sve to, brigu, pažnju, radost, pomoć , čine dobri katolici. Ta djeca idu po ljubav u Italiju. Lokalna zajednica ih uzima za vikend, ali ovo je cijelo ljeto, doživotna prijateljstva i nove rođačke porodice za njih. http://djecijidom.com/?p=543 Da, da, vidim da ima da se naruci... I deca iz Decjeg sela u Sremskoj Kamenici idu u Italiju i drugari dolaze kod njih...neretko odu i u Grcku... Kod mojih je dolazila jedan vikend mesecno jedna devojcica iz Decjeg sela (zapravo, u pocetku je dolazio i jedan decak s njom, ali su ga ubrzo usvojili i nisu mu dali da odrzava kontakte ni sa kim ), znam da mi je pricala da je nju krstila zena kod koje je otisla u Grcku...stekla kumu s kojom se i danas cuje... Bas su me ove price podsetile na nju... Imala je 3-4 godine kad smo je upoznali... Toliko umiljato dete ja nikad nisam videla. Ona je plenila, osvajala je svakog ko je vidi. Imala je neverovatnu sposobnost da svakome nadje zicu...secam se kad je s mojim zetom Italijanom uspela da se sporazume...dete koje je sve zlo odbijalo od sebe...ona je verovala da ce njena mama svakog casa doci po nju...svaki put kad prica s njom telefonom, bila je toliko puna utisaka, toliko puna radosti...uf...sad je velika, i ostala je veliko dete. A taj decak koji je neko vreme dolazio...on je bio toliko nezan, plah...svasta preziveo u ranom detinjstvu...s njim smo morali sve blago i polako...majka ga je volela ali nije imala snage da se suprotstavi nasilnom ocuhu...i u tom periodu kad je dolazio, ona je umrla. Koliko je bio skrhan...i koliko besan...rekao je: "On ju je ubio, znam. Ubicu ja njega, samo da porastem". Edit: sad sam izracunala, ipak je bila nesto starija kad smo je upoznali, 6-7 godina... Дијана. and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 STRAŠNE su njihove priče. Dijete kad prođe pakao u djetinjstvu, i to uzrokovan od onih koji su trebali da mu pruže ljubav i nauče ga ljubavi, to je pravi pokazatelj paklenosti svijeta i zlobe ljudi. A svima je njima u domu bolje nego u porodicama; pritom su najbolje prošli ovi što su napušteni kao sasvim male bebe (na stranu naša sentimentalnost, tj.nedostatak razumijevanja stvari), jer nisu doživjeli brutalno zlostavjanje i ugrožavajuće zanemarivanje. Jer to su razlozi zbog kojih su u domu, 99%njih, bar u ovom... To nisu siročad, najmanje je siročadi. To su djeca neadekvatnih roditelja o kojima drugi srodnici nisu mogli/htjeli da se brinu. Vjerovatno je takav slučaj i u većini drugih institucija, pa otud nova kovanica, ne više dom za siročad, već dom za djecu bez (rditeljskog) staranja. A oni su takvi, divni, puni ljubavi, nade, i vjere, oni vjeruju u Boga, ne optužuju ga... divni su i kad su puni straha i ozlojeđenosti, agresivnosti, to je jer su mnogo povrijeđeni, više nego što im konstitucija može da iznese, to je prirodna reakcija. Oni su dokaz da su život, ljubav jači od zla i stradanja. Лапис Лазули је реаговао/ла на ово 1 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Dijasporka Написано Јун 29, 2016 Пријави Подели Написано Јун 29, 2016 A pogledaj onu pricu dzeparosa kog je ganuo kompliment pa je priznao sta je uradio...pa to necu moci da zaboravim...zamisli da toliko nikad nista lepo o sebi ne cujes da te potrese prvi kompliment koji ti neko uputi... Лапис Лазули, Kaludjerovic Sreten, -Владимир- and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Новембар 17, 2016 Пријави Подели Написано Новембар 17, 2016 Slabost sistema djecje zastite, odnosi se na FBiH, ali je problem univerzalniji. http://www.klix.ba/vijesti/bih/bosanska-sirocad-na-cjedilu-zatvaraju-ih-u-kaveze-i-iskoristavaju/121116077 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука