Александрида Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Hmm...pa svako vreme nosi svoje,mada mislim da muzika nikada nije bila ovoliko disharmonična kao u postmodernizmu,bar što se mene tiče.Mada je moj sluh jako osetljiv,pa može da se desi da je zbog toga. Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Сваки интервал може да се употреби негде где ће имати своју улогу, још код Баха има дисонантних интевала који у контексту звуче феноменално. Проблем са постмодернизмом је што се иза њега често крије недостатак талента и/или креативности. Poenta je u stvaranju i razrešavanju tzv. napetosti što se kod Baha mislim najjasnije čuje, pogotovu što je akcenat bio na linijskom kretanju i kontrapunktu. Kasnije veće težište dobija i harmonija. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 12, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Mada što kaže Aleksandrida, stvar je ukusa. Recimo Mocartova muzika je vrlo tečna i fluidna i savršeno povezana, sa briljantnom melodijom i harmonijom i sa kristalno jasnom orkestracijom, ali ja ne mogu da je slušam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Logos je to, svuda je opisao sebe po malo... a covek prirodno tezi Logosu... To nije odgovor. Zasto je Logos opisao sebe kroz C+E, a ne kroz C+D? To su sve samo mehanicki talasi, mehanicke vibracije. A nas mozak neke od njih prima kao ruzne, a neke kao prelepe. I to same po sebi, bez da ih neki genije ukomponuje u muzicko delo. Prosto, C+E nam zvuci skladno, a C+D bas i ne. A Logos je stvorio i te ruzne mehanicke talase i njihove kombiancije. Druga je prica sto poneki (kao sto Zvonko rece) uspevaju da i disonantno pretvore u prelepo, ali samo po sebi, mislim da ce tu uglavnom svi da se sloze, nesto zvuci dobro, a nesto lose. Moje pitanje nije toliko filozofsko koliko je naucno, fizicko. Iza svega mora da postoji neki neuroloski razlog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 То јесте чиста математика/физика, зависи од фреквенција тонова и колико се "слажу". Ево како изгледа октава: Квинта: Мала секунда: То значи да ако се фреквенције тонова "поклапају" они ће звучати "лепо", иначе не. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 13, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2011 Ali zasto? Zasto ovo dole ne zvuci dobro? Nigde unapred ne postoji "prirodni zakon" koji kaze da ако се фреквенције тонова "поклапају" они ће звучати "лепо", иначе не. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Новембар 13, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2011 Ваљда зато што не постоји "правилност" у осцилацији. Код тонова који се слажу имаш "pattern" који се понавља. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 13, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 13, 2011 To je inzenjerski odgovor. sqny је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 13, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 13, 2011 ... Квинта: ... ovo je savršena kvinta čiji harmonici su u odnosu 3/2 (odnos frekvencija). Ipak u temperovanom sistemu štimovanja nije ovakav odnos, jer se oktava deli na dvanaest jednakih delova i onda kvinta nije savršena. Evo citata iz knjige Dejana Despića: Tako je među savršenim konsonancama na prvom mestu čista prima, unisono, sa odnosom frekevencija 1:1, zatim oktava 1:2, pa čista kvinta 2:3 i kvarta 3:4, a među nesavršenim - velika terca 4:5, velika seksta 3:5, pa mala terca 5:6 i mala seksta 5:8. Sa muzičkog gledišta je, razume se, mnogo važnija subjektivno-psihološka definicija, prema kojoj je konsonanca skladno i stabilno sazvučje koje u slušaocu ne izaziva očekivanje razrešenja, pa je u tom smislu samostalno. I autor još kaže da je ovo relativno i da zavisi od navike slušalaca, stila itd. ... Ove srazmere potiču iz položaja tonova u alikvotnom nizu (kao izrazu prirodne strukture zvuka), jer u njemu redni broj pojedinog tona pokazuje i odnos njegove frekvencije prema frekvencijama drugih tonova u nizu. ... Temperovani sistem štimovanja, koji je zbog potreba muzičke prakse počeo da se uvodi na instrumentima sa fiksiranom intonacijom (orgulje, čembalo, klavir) krajem 17. veka, znači ravnomernu raspodelu oktave na dvanaest jednakih polustepena. Time se, u odnosu na prirodno (alikvotno) štimovanje, frekvencije međutonova - čuvajući samo odnos oktave 1:2 - unekoliko pomeraju, pa se i njihovi odnosi menjaju. Tako se odnos susednih tonova (temperovanog polustepena) iskazuje kao razmera 1:1,05946, dok su tonovi na rastojanju male septime u odnosu 55:89, velike 89:168, temperovanog tritonusa (gde je prekomerna kvarta zvučno jednaka umanjenoj kvinti) - 99:140, a velike sekunde temperovanog celog stepena čak 400:449. Znači, savršena kvinta je f1/f0 = 3/2 = 1.5, a temperovana f1/f0 = 1,3348... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 13, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 13, 2011 To je inzenjerski odgovor. Evo isečka iz jednog mog rada. Ne garantujem da je sve 100% tačno, shvati kao razmatranje: http://postimage.org/image/6zbhdamyn/ http://postimage.org/image/rkq9574jj/ http://postimage.org/image/71vd04qm7/ http://postimage.org/image/spkbakr0f/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 23, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 23, 2011 Vau, vidite šta sam našao: http://imslp.org/wiki/Guide_to_the_Practical_Study_of_Harmony_(Tchaikovsky,_Pyotr) Александрида је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јефимија Крунић Написано Новембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2011 0102_laugh 0110_hahaha Sophrosyne and Александрида је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Новембар 23, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 23, 2011 Sophrosyne, Иван ♪♫ and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Новембар 23, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 23, 2011 Vau, vidite šta sam našao: http://imslp.org/wik...ikovsky,_Pyotr) kolko je ovo dobra knjiga... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 15, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 15, 2012 хаха, дакле не верујем: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_musical_works_in_unusual_time_signatures ⅔/4 3⅔/4 да се разумемо, овакве тактове сматрам неозбиљним Juan Valdez је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука