Juan Valdez Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 На овој теми бих да разматрамо о потенцијалном тржишном решење неких конкретних проблема. Почећу са проблемима који мени лично нису баш најјаснији. Тржишна економија има прилично убедљиве аргументе против социјалне државе. Постоји брдо разрађених теоријских модела који објашњавају како би се проблем сиромаштва решио и слично. Али када су неке друге ствари у питању, ту нисам видео много убедљивих аргумената, што је разумљиво, јер се не ради о чисто економским питањима. Кренимо од глобалног загревања. Једино решење овог проблема које сам код либертаријанаца видео је негирање. Глобално загревање заправо и не постоји, то је све завера научника и политичара. ОК, стварно не бих о томе, боље је да замислимо (ко већ не верује) да је теорија о антропогеном загревању довољно добра и да предвиђа реалну опасност у мањој или већој мери. На који начин ће слободно тржиште, без икаквих ограничења на нивоу држава или неке организације сличне УН-у, да спречи еколошку катастрофу? Глобално загревање је само пример, можемо узети и разне друге стварне или замишљене локалне или глобалне еколошки проблематичне ситуације. Други пример, шта радити са имовином која није ничија, а значајна је за целу планету? На који начин ће слободно тржиште да спречи сечу амазонских шума? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Други пример, шта радити са имовином која није ничија, а значајна је за целу планету? На који начин ће слободно тржиште да спречи сечу амазонских шума? Шума се мора приватизовати. Економски и тржишно најпродуктивнија мултинационала корпорација купиће Амазонску шуму и посећи је. Што би се спречавала сеча шума? Због тамо некаквог кисеоника. Корпорација и њен власник радећи у свом сопстеном интересу на тај начин раде за интерес целе планете. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Шума се мора приватизовати. Економски и тржишно најпродуктивнија мултинационала корпорација купиће Амазонску шуму и посећи је. Што би се спречавала сеча шума? Због тамо некаквог кисеоника. Корпорација и њен власник радећи у свом сопстеном интересу на тај начин раде за интерес целе планете. Ma da, sta ce nam kiseonik. I tako sluzi samo za sagorevanje. A od toga imamo samo stete. Ugljendioksid i ostalo ... Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Мени лично у целој тој причи смета што су главни пропоненти политичари попут Ал Гора за које сам апсолутно сигуран да им добра намера и благостање друштва нису главни мотив. И то онда изазива огромну сумњу и први инстинкт ми је неповерење. Вероватно исто важи за многе друге. У слободном друштву, где специјални интереси не играју главу улогу, таква информација би имала велику тежину и људи би реаговали тако што би куповали производе који најмање доприносе загревању. Тако би се ресурси усмерили тамо где се проблем решава најефикасније, а произвођачи би имали природну иницијативу да раде на томе. То се делимично и сада дешава - народ доста купује "хибридне" аутомобиле и слично, па се произвођачи прилагођавају. Мислим да је вредно додати да је загађење и уништавање природних ресурса управо највеће у не-тржишним привредама. Најзагађенија природа је на подручју бившег СССР-а. Сви знамо како изгледају градови у бившој СФРЈ. Са друге стране, мој први утисак када сам дошао у "Вавилон" је био "како је ваздух чист!". Разлика је огромна. Људи живе у предграђима која су практично шуме са кућама које се назиру између дрвећа, где се животиње крећу слободно - често можеш да наиђеш на срну или јелена у нечијем дворишту. Не само да нема смећа по улици, него нема уопште ни прашине јер се све то редовно чисти. Ципеле нисам очистио већ пар година јер немаш где да их испрљаш. И то све опет у друштву које је далеко од идеалног слободног тржишта. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 31, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Сами научни резултати не долазе од политичара, него са стотина универзитета широм света, од којих је добар део у приватном власништву. Политичари те резултате користе за кампање, промоције, покушаје контроле... И то треба критиковати. Али веровати да су сви ти резултати намештени само зато што их, ето, чика Гор користи, није нешто што би требало да буде одлика зрелог човека, а нарочито не академских економиста попут Ивана Јанковића са ”Тржишног решења”. А шта је са сечом шума? Како ће тржиште то да регулише? ОК, ако то ради компанија, ја ћу као научник који се бави шумама да дигнем буку, убедићу људе да не купују производе те компаније, они ће бити принуђени да престану и бла бла... Али шта ако сваки појединац мало сецне за себе како му се ћефне? Шума је ничија, тако да нико не може да тужи дрвосече. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Ја верујем да су многи од тих резултата аутентични, али такође верујем да су помало "надувани" од стране политичара који су у томе видели прилику. У сваком случају небитно, овде полазимо од претпоставке да је глобално загревање чињеница. Што се сече шума тиче, слободно тржиште развија код људи одговорност према ресурсима. Код нас сам видео на хиљаде примера да свако "мало сецне за себе", не би било претерано да кажемо да су сви то радили и раде. То је колективистички менталитет. Са друге стране, када се људи науче да је све нечије и да поштују својину онда они почну тако да размишљају генерално - немам право ни на шта што "није моје". А и зашто би кршио закон када могу без проблема да то себи обезбедим радом? Изгуби се тај менталитет "дај шта даш". Људима није више циљ да "ућаре" нешто на брзину и привремено већ да заиста направе богатство, а то не можеш да урадиш тако што ћеш кришом да крадеш однекуд већ ако развијаш бизнис на свом власништву. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 31, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Али не крадем. Узимам дрвеће из шуме, ничијег земљишта, да правим намештај и развијам бизнис. Шума није нечија, јер држава не поседује ништа. Ја можда чак и не радим то из лоше намере, можда појма немам да то штети целој планети. Једноставно обезбеђујем себи материјал за посао. Као да идем да берем печурке или дивље јагоде. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Zvonko, kakav odnos imaju libertarijanci prema javnim dobrima i eksternalijama? Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 У принципу, инсистира се на томе да приватно власништво решава те проблеме. Нико не тврди да постоји идеално решење, али тврде да када се упореди државна контрола има веће недостатке од слободног тржишта: http://wiki.mises.org/wiki/Public_goods Мене та питања нису превише интересовала па се нисам баш нешто трудио. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Август 31, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 31, 2011 У принципу, инсистира се на томе да приватно власништво решава те проблеме. Нико не тврди да постоји идеално решење, али тврде да када се упореди државна контрола има веће недостатке од слободног тржишта: http://wiki.mises.org/wiki/Public_goods Мене та питања нису превише интересовала па се нисам баш нешто трудио. Али како приватизовати амазонске џунгле, реке, језера, мора, океане...? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Немам појма, вероватно треба поставити проблем мало конкретније - коме треба океан, за шта, који су његови интереси итд. Ево шта сам пронашао: http://libertariananswers.com/can-oceans-be-owned/ ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 И ваздух треба приватизовати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Супер дискусија, хоћемо још. Ја такође нисам дубоко улазио у ову проблематику и баш ме занимају решења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Ево и Ротбардове варијације на тему: http://mises.org/daily/2120#11 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Август 31, 2011 Пријави Подели Написано Август 31, 2011 Ево још неких: "Environmental Preservation: A Matter of Property" "Austrians on the Environment" "An Austrian Theory of Environmental Economics" "A Primer on Natural Resources and the Environment" "Environmentalism Without Government" "Privatizing Climate Policy" "Law, Property Rights, and Air Pollution" AGW (Anthropogenic Global Warming) is a possible example of interpersonal conflict over the use of resources insofar as some individuals use the atmosphere as a carbon sink, changing the climate and thereby making it impossible for other individuals to rely upon an unchanged climate as a resource for growing crops in and even inhabiting particular locations. 0409_feel ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука