Jump to content

"НОВОТАРИЈЕ" на св.Литургији (завеса,молитва 3.часа,звонца на епиклези итд)

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Помаже Бог !

Занима ме шта на ово каже о.Иван пошто је Наум аргументовано доказао да сви они који служе као он (о.Иван) дакле са све време отвореним Дверима и гласним читањем молитава служе у супротности са одлукама Сабора ?

Подели на овим сајтовима

ustaljen vekovni poredak...  mislim da niko ne zna šta to znači... a da je taktično- jeste

Шта значи устаљен ред вожње ?

Нпр. хоћу да путујем из Крагујевца за Јагодину и на аутобуској станици ми кажу да се саобраћај у том правцу одвија по устаљеном реду вожње..

Да ли би требао да их питам јел то по оном реду вожње из 1984.г или оном који је важио пре двадесет година или по реду вожње од јуче,прекјуче... од последње измене у редоследу вожње?

Шта би помислили да их то питам ? Вероватно да сам глуп или да се шалим.

То и ја тебе сад питам нежелећи да те вређам.

Невероватно је да неко каже да незна шта значи реч устаљен.

Сви ми добро знамо шта значи устаљен вековни поредак.

Посебно то добро знају епископи и свештеници,па ипак...

Подели на овим сајтовима

ustaljen vekovni poredak...  mislim da niko ne zna šta to znači... a da je taktično- jeste

Шта значи устаљен ред вожње ?

Нпр. хоћу да путујем из Крагујевца за Јагодину и на аутобуској станици ми кажу да се саобраћај у том правцу одвија по устаљеном реду вожње..

Да ли би требао да их питам јел то по оном реду вожње из 1984.г или оном који је важио пре двадесет година или по реду вожње од јуче,прекјуче... од последње измене у редоследу вожње?

Шта би помислили да их то питам ? Вероватно да сам глуп или да се шалим.

То и ја тебе сад питам нежелећи да те вређам.

Невероватно је да неко каже да незна шта значи реч устаљен.

Сви ми добро знамо шта значи устаљен вековни поредак.

Посебно то добро знају епископи и свештеници,па ипак...

Napravio si apsurdno poredjenje pa cu ja tebe pitati da li si glup.

Liturgija sv Jakova brata Gospodnjeg, liturgija sv Jovana Zlatoustog, liturgija sv Vasilija Velikog znas

li kakve su razlike u njima?! Pa ipak nijedna od njih nije neustaljena.

Подели на овим сајтовима

Да ли можеш да ми одговориш зашто је владика шумадијски Јован својим трећим актом укинуо први акт којим захтева од свештенослужитеља да служе са отвореним Дверима и уз гласно читање молитава...зашто ако је то служење како ти и већина вас сматра по устаљеном поретку ?

И још каже у акту да је ту одлуку донео у "сагласју са браћом архијерејима"...

И зар би Сабор после свега донео одлуку по којој може да се служи и овако и онако,паметњаковићу...?

Подели на овим сајтовима

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8474.msg236320.html#msg236320

баци поглед на ова два снимка, укратко сваком схватљиво, отац Јован даје неке одговоре између којих говори о тзв. "новом" и "старом" служењу. Ценим да немаш довољно расположења да читаш одговор вл. Атанасија на неколико страна, који детаљно објашњава проблем "вековног поретка" па за почетак отац Јован то исто говори само много сажетије и сажваканије али ако будеш хтео даћу ти и одговор вл. Атанасија. Некад је потребан и подвиг да би се нешто сазнало, сви хоћемо истант решења а нико неће да чита.

Подели на овим сајтовима

Да ли можеш да ми одговориш зашто је владика шумадијски Јован својим трећим актом укинуо први акт којим захтева од свештенослужитеља да служе са отвореним Дверима и уз гласно читање молитава...зашто ако је то служење како ти и већина вас сматра по устаљеном поретку ?

И још каже у акту да је ту одлуку донео у "сагласју са браћом архијерејима"...

И зар би Сабор после свега донео одлуку по којој може да се служи и овако и онако,паметњаковићу...?

Ма  ово је битно шта је брат Неша рекао...

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

баци поглед на ова два снимка, укратко сваком схватљиво, отац Јован даје неке одговоре између којих говори о тзв. "новом" и "старом" служењу. Ценим да немаш довољно расположења да читаш одговор вл. Атанасија на неколико страна, који детаљно објашњава проблем "вековног поретка" па за почетак отац Јован то исто говори само много сажетије и сажваканије али ако будеш хтео даћу ти и одговор вл. Атанасија. Некад је потребан и подвиг да би се нешто сазнало, сви хоћемо истант решења а нико неће да чита.

[/quote

Да ли је владика Атанасије док није постао епископ служио са све време отвореним Дверима и да ли је наглас читао молитве које се по Типику читају тајно,тј.тихо ? Kако је служио саслужујући Преподобном Јустину?

Најзад,како је служио до пре неколико година ?

И не само он,него о многи други епископи (Амфилохије,Јован,Хризостом...).

Зашто о "проблему вековног поретка" није писао за време оца Јустина и шта би му он рекао ?

Сад ће они нама да отворе очи...ма немој !

Подели на овим сајтовима

Погледо сам беседу, и свиђа ми се. Мислим да отац Јован лепо указује да требамо да превазилазимо поделе.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Погледо сам беседу, и свиђа ми се. Мислим да отац Јован лепо указује да требамо да превазилазимо поделе.

Та беседа је врх у сваком смислу.

На о.Јовану се види да је човек Христа - благ, смирен, промишљен, пун љубави...

Дај нам Господе такве духовнике - који ће да тјеше и умирују,

а не да запаљивим причама "у ревновању не по разуму" како каже Апостол,

уносе немире и мржњу међу вјернике.

Подели на овим сајтовима

Та беседа је врх у сваком смислу.

На о.Јовану се види да је човек Христа - благ, смирен, промишљен, пун љубави...

Дај нам Господе такве духовнике - који ће да тјеше и умирују,

а не да запаљивим причама "у ревновању не по разуму" како каже Апостол,

уносе немире и мржњу међу вјернике.

Мало је ових као што је отац Јован, већина су на половима. Једни нападају ревнитеље, а други екуменисте.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Лоша ти је подјела јер има огроман људи који су антиекуменисти

а такође се боре против литургичких застрањења у прошла два вијека.

ови што себе називају "ревнитељима" су углавном литургички необразовани људи

који се залажу да литургија подсјећа на унијатску литургију са све звончићима, барокним иконама и завјесицама из доба Марије Терезије.

Ревнујемо ми сви, само неки по разуму, а неки јер им је неко рекао да је Патријарх "паписта и издајник"

те да је унијатска литургија једина православна (дакле из 18 вијека која нема везе са Светогорском и праксом рецимо Антиохијске, Александријске и осталих древних патријаршија) па испаде да већина православних Црква нису православне. Чини ми се да су мотиви иза тог ревновања сви осим оних јединих могућих - литургичких.

Такође, "ревнитељска" пракса да се што ријеђе народ причешћује може одговарати само ђаволу.

Подели на овим сајтовима

Хвала Богу па постоји РПЦ. Док је РПЦ нема никаквих реформи. И о каквој унијатској литургији ти причаш?Дакле исти тај отац Јован је унијата јер служи са затвореним дверима?

Боже опрости јер незнамо шта говоримо.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Хвала Богу па постоји РПЦ. Док је РПЦ нема никаквих реформи. И о каквој унијатској литургији ти причаш?Дакле исти тај отац Јован је унијата јер служи са затвореним дверима?

Боже опрости јер незнамо шта говоримо.

Мислиш да код њих нема "реформи" ?
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...