Давид Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Немојте се ви на мене сада љутити, ја нисам ништа измислио, само сам цитирао. Сад се ето јављам, да знате да сам видео, а надам се да ћу ускоро и прочитати предложено. Вера, слога и поштење – српско су спасење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Немојте се ви на мене сада љутити, ја нисам ништа измислио, само сам цитирао. ако, нека си, боље освешћивати и испитивати него крити и паметовати smej.gif smej.gif клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Постови су много касније утврђени.Постила се само четрдесетница и то чини ми се без страсне седмице па је она накнадно убачена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Код нас (руса) ако свештеник не може да служи не може ни да се причести, јер је то тесно повезано једно са другим, и уопште нема логичног разграничења да би се оправдало отсуство једног или другог (јер свештеник пада под забрану ако служи а не причести се). То је и код нас (срба). Али има оних који би волели да буде код нас као код њих (...). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Код нас (руса) ако свештеник не може да служи не може ни да се причести, јер је то тесно повезано једно са другим, и уопште нема логичног разграничења да би се оправдало отсуство једног или другог (јер свештеник пада под забрану ако служи а не причести се). То је и код нас (срба). Али има оних који би волели да буде код нас као код њих (...). што се баби снило ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Код нас (руса) ако свештеник не може да служи не може ни да се причести, јер је то тесно повезано једно са другим, и уопште нема логичног разграничења да би се оправдало отсуство једног или другог (јер свештеник пада под забрану ако служи а не причести се). То је и код нас (срба). Али има оних који би волели да буде код нас као код њих (...). Науме, да ли си Ти у клиру? Ако јеси признаћеш да "код нас" има заиста много нејасних ствари по питању еклисиологије. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Мартирије, ја бих рекао зато што руси ипак живе литургичким животом. Код њега у манстиру Св. Јова Почајевског живот је уређен по атноском типику да између великог повечерија и полуноћнице човек може да отспава највише три сата, а не рачунајући келејно правило које узима чак и од овог времена. Сећам се да смо у суботу чисте недеље код њега јели уље и маслине и следећи се дан причешћивали. И то је норамлно по Типику. "Код нас" је вероватно настао овакав пост на води као једна врста диспензације за нецрквеност (духовни живот ван богослужења), и све је то нека индивидуална радња. Ми смо били мученици за веру скоро 500 г. и никада нисмо могли да се организујемо другачије, јер није било цркава и парохија, него збегови и покретне црквице-брванре. Ко је могао у таквим условима да организује богослужбени круг дана? Али то не сме да нам данас буде пример, јер је то све било у "ненормално" време. Наше схватање поста се чак грубо сукоби са богослужбеном текстуалношћу која сасвим другачије објашњава пост. Не пости се ван постова нити се без духовника себи припиусје пост када му време није zru да неиспадне,да сам против овог вида поста на води, не , него сам хтео само поређења ради , због разлика које постоје и да није све дошло само од Грка. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Немојте се ви на мене сада љутити, ја нисам ништа измислио, само сам цитирао. Сад се ето јављам, да знате да сам видео, а надам се да ћу ускоро и прочитати предложено.Таман посла Братац,ја сам хтео да ти покажем да није све од Грка како си споменуо,зато сам дао пример Руса,па сам пронашао овај текст на нету , а имам га кући у Православљу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Немојте се ви на мене сада љутити, ја нисам ништа измислио, само сам цитирао. ако, нека си, боље освешћивати и испитивати него крити и паметовати dada zru dada Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Код нас (руса) ако свештеник не може да служи не може ни да се причести, јер је то тесно повезано једно са другим, и уопште нема логичног разграничења да би се оправдало отсуство једног или другог (јер свештеник пада под забрану ако служи а не причести се). То је и код нас (срба). Али има оних који би волели да буде код нас као код њих (...). Науме, да ли си Ти у клиру? Ако јеси признаћеш да "код нас" има заиста много нејасних ствари по питању еклисиологије. и те како! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Наум Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Допустите ми да се вратим(о) проблему новотарија у Литургији која је прескочена никад завршеном дискусијом о проблему новотарија честог и безусловног причешћивања. Дакле, новотарије у Литургији. Да ли сте од вашег надлежног владике добили наредбе о начињу служења Литургије! Да, јесам и тако служим, као и мој Епископ, и служимо тако одувек. Хвала на датом одговору. Е сада, после овог одговора надам се да ме нећете оставити под оптужбом коју сте изрекли у једном од ваших писама где сте ме оптужили за клевету и надам се да ћете ми дозволити да вам докажем супротно, тј. да се одбраним те оптужбе! Потребно је прво да нам кажете - како ви то служите! У циљу постизања квалитетне дискусије за ште сте се више пута декларативно залагали одговорите нам: Да ли служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ли ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Допустите ми да се вратим(о) проблему новотарија у Литургији која је прескочена никад завршеном дискусијом о проблему новотарија честог и безусловног причешћивања.џаба неком објашњавати да је често пракса Цркве одувек а да ''безусловно'' у СЦП не постоји. zruгде си видео или чуо за то ''безусловно''? то се стално провлачи као аргумент, а нико жив то није ни видео ни окусио. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Допустите ми да се вратим(о) проблему новотарија у Литургији која је прескочена никад завршеном дискусијом о проблему новотарија честог и безусловног причешћивања. Дакле, новотарије у Литургији. Да ли сте од вашег надлежног владике добили наредбе о начињу служења Литургије! Да, јесам и тако служим, као и мој Епископ, и служимо тако одувек. Хвала на датом одговору. Е сада, после овог одговора надам се да ме нећете оставити под оптужбом коју сте изрекли у једном од ваших писама где сте ме оптужили за клевету и надам се да ћете ми дозволити да вам докажем супротно, тј. да се одбраним те оптужбе! Потребно је прво да нам кажете - како ви то служите! У циљу постизања квалитетне дискусије за ште сте се више пута декларативно залагали одговорите нам: Да ли служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ли ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''? Ево, одговорићу по милионити пут ако ми кажеш да ли си Ти клирик. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 27, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 У циљу постизања квалитетне дискусије за ште сте се више пута декларативно залагали одговорите нам: Да ли служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ли ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''? ајд и ја нешто пемтно да питам zruјеси ли некад отворио требник и видео такве назнаке отварања и затварања двери и одредница гласног или тихог читања молитава? клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 27, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 27, 2010 Допустите ми да се вратим(о) проблему новотарија у Литургији која је прескочена никад завршеном дискусијом о проблему новотарија честог и безусловног причешћивања. Дакле, новотарије у Литургији. Да ли сте од вашег надлежног владике добили наредбе о начињу служења Литургије! Да, јесам и тако служим, као и мој Епископ, и служимо тако одувек. Хвала на датом одговору. Е сада, после овог одговора надам се да ме нећете оставити под оптужбом коју сте изрекли у једном од ваших писама где сте ме оптужили за клевету и надам се да ћете ми дозволити да вам докажем супротно, тј. да се одбраним те оптужбе! Потребно је прво да нам кажете - како ви то служите! У циљу постизања квалитетне дискусије за ште сте се више пута декларативно залагали одговорите нам: Да ли служите ''са отвореним Царским дверима сво време Свете Литургије'' и да ли ''читате на глас све молитве почевши од прве молитве верних па све до краја Свете Литургије''? Код мене у Браничеву - увек тако,од доласка +Игнатија и никог ништа није на силу терао,да чак и око одлуке Сабора,рекао је да свако може слободно да одлучи - шта ће даље!Напоменуо бих ово, ја сам његова прва генерација са благословом за средњу богословију и када је кренуо са "новотаријама" никада се није дигла толка бука око тога , све до пре пар годиница,што и говори о томе,да сви ти који сматрају да је новотарија,до тад нису ни ишли у цркву. Боље рећи да је ретко ко и знао шта се дешава у браничеву од доласка +Игнатија,па је напрсно одједном "новотарија" , што та браћа и сестре пре 16.год.нису то приметили , не го у задњиг год.,где су били у том периоду?! Превише се паметује! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука