Милан Меденица :) Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Ви имате и Одлуку Сабора, уз то и Наредбу вашег владике да служите исправно! А то не радите! Још се залажете за ''реформу''!?било би баш позитивно кад би се информисао како владика јован шумадијски служи :cheesy: клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Можеш Ти драги мој такође да сматраш шта хоћеш, разумем ја људе који иду на Литургију обичаја ради или што се тако ваља... ја ето нисам један од тих, као и моја породица. Шта могу- грешна ми душа, али бар се помало трудимо да Евхаристију свхатимо како су је схватали и Свети Оци. Бар мало. Не сматрам ја ништа нити сам позван да сматрам као ни ви што нисте. Ту сте да се не издвајате појединачним умовањем и тумачењем, него да будете послушни Сабору све док је Сабор послушан канонима. Ово о ''људима који иду на Литургију обичаја ради...'' је ван теме... Све време се врше замене теза. И сада на крају, који је Владика санкционисан зато што је и даље наставио да служи са гласним молитвама и препорукама свом свештенству да отварају двери и читају молитве гласно? Изгледа да сам Сабор, по теби више не зна шта ради? Зар ниси мало дубље тумачио ову одлуку? Ви сте ти који мењате тезе. Тумачите одлуке како вама одговара. Триста година... песто година... први векови хришћанства... устаљена пракса - ова, устаљена пракса - она... Одговорни сте за поделе, таман нико не био осуђен или прозван од владика који су се самовољно понели. То што ниједан владика није кажњен не значи да поступа исправно! Требало је да буде кажњен! Ви имате и Одлуку Сабора, уз то и Наредбу вашег владике да служите исправно! А то не радите! Још се залажете за ''реформу''!? Мораћеш ово да докажеш на Црквеном суду, овако је обична клевета. Ништра ја ново нисам убацио у Литургију што не постоји. Прво и не знаш како ја служим, али зато знаш данападаш. Чудно, зар не? Кажи ми једног Владику који је санкционисан и разрешен Епархије или чина због различите праксе служења? Испада да Владике сами себе разрешавају са оном одлуком. А када смо већ код одлуке, поштујте и одлуку о разрешењу активног управљања Епархијом Владике Артемија, колико год се то некоме свиђало или не. И јса се не залажем за реформе, баш ме за њих брига него за враћање изворном хришћанству у евхаристијском смислу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Ви имате и Одлуку Сабора, уз то и Наредбу вашег владике да служите исправно! А то не радите! Још се залажете за ''реформу''!?било би баш позитивно кад би се информисао како владика јован шумадијски служи :cheesy: о'ш мало Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 А кад су Двери у питању и код Руса има тога, код њих свештеник по части и заслузи има благослов докле може да му двери буду отворене. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 А кад су Двери у питању и код Руса има тога, код њих свештеник по части и заслузи има благослов докле може да му двери буду отворене.И то говори само о различитим праксама. Баш си лепо приметио брате. У Грчкој се двери у многим црквама уопште не затварају и читају молитве наглас. И шта ћемо сада? Тамо нема благодати?Ово је једна од безброј потпуно некорисних расправа на форуму, које мени и другима одузимајумного драгоценог времена. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Ви имате и Одлуку Сабора, уз то и Наредбу вашег владике да служите исправно! А то не радите! Још се залажете за ''реформу''!?било би баш позитивно кад би се информисао како владика јован шумадијски служи stadaradim о'ш мало би радо, ал ујутру идем да се причестим dada 0110_hahaha клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 А кад су Двери у питању и код Руса има тога, код њих свештеник по части и заслузи има благослов докле може да му двери буду отворене.И то говори само о различитим праксама. Баш си лепо приметио брате. У Грчкој се двери у многим црквама уопште не затварају и читају молитве наглас. И шта ћемо сада? Тамо нема благодати?Ово је једна од безброј потпуно некорисних расправа на форуму, које мени и другима одузимајумного драгоценог времена. да не помињемо да се на Литургији светог Јакова сви дарови припремају ван проскомидије и олтара на амвону цркве ...тиолико различитих ствари постоји о којима људи ни не знају, а камоли размишљају ... клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 А кад су Двери у питању и код Руса има тога, код њих свештеник по части и заслузи има благослов докле може да му двери буду отворене.И то говори само о различитим праксама. Баш си лепо приметио брате. У Грчкој се двери у многим црквама уопште не затварају и читају молитве наглас. И шта ћемо сада? Тамо нема благодати?Ово је једна од безброј потпуно некорисних расправа на форуму, које мени и другима одузимајумного драгоценог времена. Па чак и код старокалендараца,знам манастире и цркве где уопште немају царске двери а зилоти,па јер и ови новотарци , а нису , знамо какво им је гледиште.То сам дао примр и Њих, да се види да је то од вајкада боло али код нас се то заборавило. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 А кад су Двери у питању и код Руса има тога, код њих свештеник по части и заслузи има благослов докле може да му двери буду отворене.И то говори само о различитим праксама. Баш си лепо приметио брате. У Грчкој се двери у многим црквама уопште не затварају и читају молитве наглас. И шта ћемо сада? Тамо нема благодати?Ово је једна од безброј потпуно некорисних расправа на форуму, које мени и другима одузимајумного драгоценог времена. да не помињемо да се на Литургији светог Јакова сви дарови припремају ван проскомидије и олтара на амвону цркве ...тиолико различитих ствари постоји о којима људи ни не знају, а камоли размишљају ... Ма наравно , код нас се знање свело само на познавање ове Три литургије,а порет те три,као и Јаковљеве и Маркове , има најмање још десет Литургија . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Сад ћу мало о Литургијским типовима! Литургијски типови се деле на: Источни и Западни. Источни литургијски типови се деле на: Египатску Лит.породицу,која обухвата: - Александријски , - Коптски и - Етиопски литургијски тип. Сиријско-антиохијску Лит. породицу, која обухвата: - Западни сиријски тип или Лит.тип Палестине и Сирије , - Источни сиријски или халдејски - Месопотамија , - Малабарски - јужна Индија , - Маронитски , - Јерменски и - Византијски литургијски тип. (наставак) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Западни литургијски типови се деле на: - Римски Лит.тип. - Амвросијански или медиолански , - Галикански , - Мозарабски ( Шпанија ) , - Келтски британских острва и - Литургијски тип северне Африке. (наставак) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Најпознатије Литургије које се примењују су : Визанитјског литургијског типа - Литургија светог Јована Златоустог , - Литургија светог Василија Великог и - Литургија пређеосвећених дарова. Сиријско-антиохијског литургијског типа - Литургија Апостолских Установа , - Литургија светог апостола Јакова и - Литургија пређеосвећених дарова. Александријског литургијског типа - Литургија светог апостола Марка и - Литургија светог Григорија Богослова Јерменски литургијски тип - Литургија светог Атанасија Великог и Римски литургијски тип - Римска литургија , Миса . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пантелејмон Нови Написано Септембар 25, 2010 Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Најпознатије Литургије које се примењују су : Визанитјског литургијског типа - Литургија светог Јована Златоустог , - Литургија светог Василија Великог и - Литургија пређеосвећених дарова. Сиријско-антиохијског литургијског типа - Литургија Апостолских Установа , - Литургија светог апостола Јакова и - Литургија пређеосвећених дарова. Александријског литургијског типа - Литургија светог апостола Марка и - Литургија светог Григорија Богослова Јерменски литургијски тип - Литургија светог Атанасија Великог и Римски литургијски тип - Римска литургија , Миса . hvala вероучитељу на овим информацијама! shuntavilo2 http://www.svetigora.com/node/5903 Радуј се мучениче и Цјелевниче, Пантелејмоне! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Ово је чист пример колико се различито служило и поред свега тога није нарушен канонски поредак , а то је канон Евхаристије , најбитнији непромењени део која спаја Све ове наведене примере Литургије које код нас постоје. Тако да све те приче око Реформе и Новотарије су излишне. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Септембар 25, 2010 Гости Пријави Подели Написано Септембар 25, 2010 Шта велиш Пателија и од мен се нешт мож паметно чут shuntavilo2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука