Jump to content

"НОВОТАРИЈЕ" на св.Литургији (завеса,молитва 3.часа,звонца на епиклези итд)

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

Само што ниси рекао да смо јеретици...

Дакле боље знате теологију од владике Василија Качавенде, јер он управо другачије практикује причешће. И владика Николај је држо чврсто да се мора припремити за причешће...овако не разликује те светињу као што је причешће (истинско тело и крв Христово) од обичне хране.

Ја поштујем и једно и друго, нека свако ради по својој савести. Ако неко мисли да је увек достојан, нека се сваки дан причести, не смета ми. То иде том на осуду, не мени. Радимо онако како нам благослове Епископи.

ено ти дадох свете Оце који образлажу таксативно погрешност праксе ретког причешћивања и СТВАРНУ праксу Цркве а ти идеш силазном линијом.

ниједан владика није мерило Цркве, већ Истина.

Подели на овим сајтовима

иначе, ти који су ове свете Кољиваре оптуживали за погрешност учења праксе честог причешћивања - сви су отпали од Цркве или се покајали за своје недело пред Богом.

Подели на овим сајтовима

Дакле ја неписмен, незнам шта сам чито?Књигу сам купио у манастиру Ћелије, приредио је Владо Димитријевић. Разни текстови владике Николаја и Аве Јустина.

Погрешно је причешћивати се само у току 4 велика поста, али је још погрешније без поста причешћивати се. Ако ти постиш сваке среде и сваког петка како је Црква одредила (да пазиш и дал је на води, дал на уљу..) и причешћујеш се сваке недеље, ја само капу скидам 1405_love

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Лепо си ово  рекао али када ја ово кажем за владику Игњатија сви пјенушите и разапиње те ме.

Подели на овим сајтовима

Дакле ја неписмен, незнам шта сам чито?Књигу сам купио у манастиру Ћелије, приредио је Владо Димитријевић. Разни текстови владике Николаја и Аве Јустина.

Погрешно је причешћивати се само у току 4 велика поста, али је још погрешније без поста причешћивати се. Ако ти постиш сваке среде и сваког петка како је Црква одредила (да пазиш и дал је на води, дал на уљу..) и причешћујеш се сваке недеље, ја само капу скидам 1405_love

не знам шта и од кога си читао у чијој припреми, ал могу да ти цитирам и једног великог мислиоца да ти образложим моје мишљење о некима:

дај ми шест линија најцењенијих људи, и направићу ти изговор да их обесиш.

кардинал Ришеље.

постим све прописане постове једнодневне, вишедневне и 4 велика, а причешћујем се кад немам сметњи и по руководству духовном.

ал би требао пре свега да разумеш да је храна лакши део поста.

Подели на овим сајтовима

Лепо си ово  рекао али када ја ово кажем за владику Игњатија сви пјенушите и разапиње те ме.

није тачно, него кажеш неке друге ствари у вези владике које немају баш много везе са тим што сам ја написао.
Подели на овим сајтовима

Погрешно је причешћивати се само у току 4 велика поста, али је још погрешније без поста причешћивати се. Ако ти постиш сваке среде и сваког петка како је Црква одредила (да пазиш и дал је на води, дал на уљу..) и причешћујеш се сваке недеље, ја само капу скидам confused1

Чекај брате...па ти не постиш све постове? 1405_love

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Ја сам негде прочитао да су се првовековни Хришћани причешћивали сваке недеље јер је постојала константна опасност да буду ухваћени и убијени, или утамничени, али сматрајући се недостојним тако честог причешћивања, мало су се да тако кажем "ређе" или "мање чешће" причешћивали. Е сад, не знам да ли 4 велика годишња поста имају са тим везе, али сам чуо од свештених лица да свако ко пости сваки поснидан (среда, петак, сви постови, једнодневни и вишедневни) може да се причести сваке недеље без додатне припреме постом. Нисам баш сигуран да сам добро разумео (тако да ме слободно допуните), али нисам чуо да мора сваке недеље. (наравно, има човек слободу и ништа не мора ако неће, па се не мора ни спасити, али хоћу рећи... ваљда разумете шта см хтео да кажем nesiguran).

Вера, слога и поштење – српско су спасење.

Подели на овим сајтовима

Ја сам негде прочитао да су се првовековни Хришћани причешћивали сваке недеље јер је постојала константна опасност да буду ухваћени и убијени, или утамничени

moze i nas da ubije auto na ulici svakog dana,a Hriscani prvih vekova nisu imali taj problem  nesiguran
Подели на овим сајтовима

Погрешно је причешћивати се само у току 4 велика поста, али је још погрешније без поста причешћивати се. Ако ти постиш сваке среде и сваког петка како је Црква одредила (да пазиш и дал је на води, дал на уљу..) и причешћујеш се сваке недеље, ја само капу скидам 8086.gif

Чекај брате...па ти не постиш све постове? nesiguran

Постим целе велике постове али не једнодневне, јер немогу ја себи спремати посебан ручак. Мада борим се да се изборим у породици да сви почнемо и средом и петком да постимо. Али треба стрпљења.

А теби Медо свака част ако је тако, онда наравно причешћуј се сваке недеље, што да не. Али има људи који не посте а причешћују се сваке недеље.

Подели на овим сајтовима

Ја сам негде прочитао да су се првовековни Хришћани причешћивали сваке недеље јер је постојала константна опасност да буду ухваћени и убијени, или утамничени, али сматрајући се недостојним тако честог причешћивања, мало су се да тако кажем "ређе" или "мање чешће" причешћивали.

први хришћани су се причешћивали сваке недеље не због достојности или недостојности или некаквих опасности већ зато што је то позив и заповест Господња.

нема достојног светиње као што је свето причешће, у том смислу сви су недостојни.

али ако ти Бог остави позив да се обожиш и амнестираш грехе, хоћеш ли одбити такав непроценљив дар?

ко је луд да одбије?

Подели на овим сајтовима

Погрешно је причешћивати се само у току 4 велика поста, али је још погрешније без поста причешћивати се. Ако ти постиш сваке среде и сваког петка како је Црква одредила (да пазиш и дал је на води, дал на уљу..) и причешћујеш се сваке недеље, ја само капу скидам 8086.gif

Чекај брате...па ти не постиш све постове? nesiguran

Постим целе велике постове али не једнодневне, јер немогу ја себи спремати посебан ручак. Мада борим се да се изборим у породици да сви почнемо и средом и петком да постимо. Али треба стрпљења.

А теби Медо свака част ако је тако, онда наравно причешћуј се сваке недеље, што да не. Али има људи који не посте а причешћују се сваке недеље.

што се мене тиче, кајање или и сама жеља ка причешћу је већ довољна понекад.

одговорићу ти Новим Заветом:

Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими.

Римљанима посланица, глава 14, стих 3

СВИ се по МИЛОСТИ Божјој спашавамо, а не по делима или испуњавању Закона.

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима посланица, глава 2, стих21

Подели на овим сајтовима

Чекај брате...па ти не постиш све постове? 8086.gif

што се мене тиче, кајање или и сама жеља ка причешћу је већ довољна понекад.

одговорићу ти Новим Заветом:

Који једе нека не укорава оног који не једе; и који не једе нека не осуђује оног који једе; јер га Бог прими.

Римљанима посланица, глава 14, стих 3

СВИ се по МИЛОСТИ Божјој спашавамо, а не по делима или испуњавању Закона.

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима посланица, глава 2, стих21

Е видиш сад и сам, брате мој "Семберац", ми који постимо све постове, идемо на све Литургије, Причешћујемо се увек и исповедамо кад год осетимо да треба, никад то не истичемо, због себе да се не прелестимо, а ли и због других који то не чине да их не гневимо, саблажњавамо како год....а кад и сазнамо за неког да не пости све постове, онда наступимо као брат "Меда"....Топлина у срцу коју си осетио читајући "Медин" одговор, јесте баш Он, Бог Љубав...Лагано,само лагано...увек свуда и у свему....

nesiguran

1405_love

1405_love

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

Подели на овим сајтовима

пусти хваљења, добри мој брате  nesiguran :)

Зашто? Па не хвалим тебе, већ Господа у теби.

8086.gif

1405_love

0442_feel

1405_love 1405_love 8086.gif

"Прости верник"

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...