Jump to content

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ево један одличан текст о православној жени у савременом свету (епископ Висарион)

Шта рећи о друштвеном положају жена?

По мишљењу бораца за повећавање женских права, њихов друштвени положај мора да буде исти као положај мушкараца. Не сме јој се одузети право да буде судија, министар, градоначелник, професор, адвокат, па чак и војник. Али праведности ради, треба рећи, да све то превазилази снагу жене, која по самој својој природи у поређењу с мушкарцем поседује мање умне и телесне силе. За све то су неупоредиво способнији мушкарци. Апостол Павле заповеда жени да ћути у Цркви (1 Кор. 14,34-35). Постоје и таква физичка стања у којима се налази жена, када јој је забрањено да прелази праг храма. Истина, међу светим женама, биле су и такве које су послужиле Цркви на апостолски начин, као на пример равноапостолна Марија Магдалена, Царица Јелена, велика руска кнегиња Олга, просветитељка Грузије Нина. Али таква црквенодруштвена делатност била је својствена врло малом броју жена, које су имале особено призвање за то од Бога. Христос је призвао на апостолско служење само мушкарце. Исто тако по вољи Господњој и наследници њиховог служења, бивали су и бивају, само лица мушког пола. Исто то треба рећи и за високе грађанске дужности. Жене су увек биле удаљаване од њих, а нису их ни саме тражиле. Постојао је мали број блиставих изузетака. У историји је забележено неколико жена које су управљале државом, и међу њима водеће место заузима руска царица Екатерина Велика. Али не треба такође заборавити да су све жене које су царевале имале министре и уопште помоћнике у управљању мушкарце, а не жене.

Против тежње жена за високим образовањем не би смело ништа да се каже, тим пре што има оних које по уму не заостају за мушкарцима. Ипак треба и овде рећи истину да ових изузетака није много. У историји научних знања, покретачи науке, уметности и заната били су само мушкарци, женама је припадала част да само усвајају плодове тог рада. У овом смислу универзитетско образовање може да буде за њих веома корисно. Но без обзира на високу вредност универзитетског образовања, оно може да служи само као украс жени због задовољавања њене жеље за познањем, али никако не представља суштинску потребу, јер жене не могу да га примене у друштвеном ангажовању и да га учине практично употребљивим у разноврсним видовима служења друштву. Њена директна улога је породични живот. Положај жене као мајке у породици, као васпитачице деце, као домаћице и помоћнице мужа јесте највиши положај. Пошто је васпитачица деце, њој није ускраћен ни утицај на друштвени живот. Нека она учи своју децу страху Божијем, љубави према Цркви и Отаџбини и радним навикама. Кроз ово она припрема корисне делатнике за друштво и државу и тиме им чини велику услугу, много већу него да је постала државни чиновник. Државна служба би је само удаљила од породичног живота, недостајало би јој слободе и времена да учествује у подизању деце. Свесно или несвесно дошло би до тога да ово свето дело преда у руке најамницима, који би користећи се тиме да их нико не контролише почели да небрижно обављају свој посао, и уместо да васпитавају, почели би да развраћају децу. Исто тако и кућа би могла да почне да пропада, ако би мајка породице, због обавеза у друштвеној служби, била спречена да пази на домаће послове. Главни призив жене, састоји се од служења добру породице. Ништа јој не служи више на част него материнско старање о деци, и ништа је толико не може утешити, као искрена и заслужено узвраћена љубав и поштовање деце.

Жене које стреме да изједначе свој положај с мушкарцима, узалуд мисле да ће тиме постати значајније у очима мушкараца. Не, неће овим заслужити поштовање мушкараца. Они који истински цене женске вредности неће ценити спољашњи положај жене, већ њене моралне квалитете. Њен најлепши украс је женствена скромност, стидљивост, честитост, кроткост, уздржљивост језика, брига о деци, о мужевљевом спокоју, о домаћинству. Нека се она понаша тако, да се мушкарци у њеном присуству држе с поштовањем према њој, и не дозвољавају себи да учине или кажу нешто што би увредило њену скромност и достојанство. На лошем су гласу жене које тежећи к једнакости с мушкарцима усвајају њихове рђаве навике, као што је пушење дувана на

пример, или учествују у њиховим нескромним разговорима, забави и доколици. Такве жене губе право на поштовање и изазивају подсмех и презир према себи. Жена која цени своје достојанство, никада себе неће понизити до тако јадног положаја.

Слушај, гледај, ћути ако желиш живети у миру!

Подели на овим сајтовима

Дали уопште Ви читате Реч Божију тј. Свето Писмо па Вам ово није јасно?!

Mislim da mi je sada sve jasno. :)

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

Je li ovo Vase tumacenje? Molim imenujte taj autoritet koji od mene kao pravoslavne hriscanke zahteva da ustupim muskarcima prednost u drugim odnosima s obzirom na napred opisane...

"Марија се својевољно покорила вољи Божијој и, мада је била изабрана, она на то није била присиљена; њена послушност је била добровољна и искрена. Касније, као Јосифова супруга, она се такође добровољно покорила свом мужу - она, која је Бога познавала на приснији начин него било које друго људско биће, будући да Га је носила у својој утроби"

evo Lizo bas iz ovog teksta,a i sama znas koje dostojanstvo sad ima Bogorodica u odnosu na Josifa,to je samo mali zenski gest,koji apsolutno ne dovodi u pitanje tvoju vrednost kao zene u odnosu na muskarca...Ako me pitas za argument,nalazim ga u bibliji(i u starom zavetu,i u novom,gde se govori ko je glava,muskarac zeni).ali i u srcu.

Подели на овим сајтовима

Pokusacu da budem jasnija. Ne pokusavam ja da uzdignem zenu potisnutu muskom dominacijom, o tome i ne govorim, ja pokusavam da podsetim da je licnost zene pa i muskarca, nesto mnogo vise od stereotipnog shvatanja izrazenog u ovom clanku a koje je indirektno plasirano kao tumacenje Bozije promisli o licnosti i ulozi pre svega zene "u spasenju sveta". 

Tekst upucuje kako ti kao zena doprinosis spasenju sveta,ni u jednom momentu ne suzava licnost,ne govori sta ta zena treba da bude profesionalno,ili po interesovanjima,po stilu zivota,govori iskljucivo kako ta polna dimenzija zenine licnosti doprinosi spasenju sveta.Mislim da si ti u glavi razdvojila zenu od njene licnosti,ali pisac teksta to nije uradio.Ako bi se zaista razdvojila i citava licnost svela na polnu ulogu i ostvarenje,onda bi stajalo to sto pricas.

Dakle nije dobra ni krajnost gde se cela licnost svodi na polnost(sto se u ovom tesktu ne desava) niti da se polnost oduzme od licnosti,sto cini mi se ti mozda nesvesno cinis.Androgenost,ili bolje reci  andjeolikost je ipak tajna buduceg veka.Sada polnost,kao i sve drugo sto cini coveka, i te kako ucestvuje u spasenju sveta.

Подели на овим сајтовима

Ево један одличан текст о православној жени у савременом свету (епископ Висарион)

Шта рећи о друштвеном положају жена?

По мишљењу бораца за повећавање женских права, њихов друштвени положај мора да буде исти као положај мушкараца. Не сме јој се одузети право да буде судија, министар, градоначелник, професор, адвокат, па чак и војник. Али праведности ради, треба рећи, да све то превазилази снагу жене, која по самој својој природи у поређењу с мушкарцем поседује мање умне и телесне силе. За све то су неупоредиво способнији мушкарци. Апостол Павле заповеда жени да ћути у Цркви (1 Кор. 14,34-35). Постоје и таква физичка стања у којима се налази жена, када јој је забрањено да прелази праг храма. Истина, међу светим женама, биле су и такве које су послужиле Цркви на апостолски начин, као на пример равноапостолна Марија Магдалена, Царица Јелена, велика руска кнегиња Олга, просветитељка Грузије Нина. Али таква црквенодруштвена делатност била је својствена врло малом броју жена, које су имале особено призвање за то од Бога. Христос је призвао на апостолско служење само мушкарце. Исто тако по вољи Господњој и наследници њиховог служења, бивали су и бивају, само лица мушког пола. Исто то треба рећи и за високе грађанске дужности. Жене су увек биле удаљаване од њих, а нису их ни саме тражиле. Постојао је мали број блиставих изузетака. У историји је забележено неколико жена које су управљале државом, и међу њима водеће место заузима руска царица Екатерина Велика. Али не треба такође заборавити да су све жене које су царевале имале министре и уопште помоћнике у управљању мушкарце, а не жене.

Против тежње жена за високим образовањем не би смело ништа да се каже, тим пре што има оних које по уму не заостају за мушкарцима. Ипак треба и овде рећи истину да ових изузетака није много. У историји научних знања, покретачи науке, уметности и заната били су само мушкарци, женама је припадала част да само усвајају плодове тог рада. У овом смислу универзитетско образовање може да буде за њих веома корисно. Но без обзира на високу вредност универзитетског образовања, оно може да служи само као украс жени због задовољавања њене жеље за познањем, али никако не представља суштинску потребу, јер жене не могу да га примене у друштвеном ангажовању и да га учине практично употребљивим у разноврсним видовима служења друштву. Њена директна улога је породични живот. Положај жене као мајке у породици, као васпитачице деце, као домаћице и помоћнице мужа јесте највиши положај. Пошто је васпитачица деце, њој није ускраћен ни утицај на друштвени живот. Нека она учи своју децу страху Божијем, љубави према Цркви и Отаџбини и радним навикама. Кроз ово она припрема корисне делатнике за друштво и државу и тиме им чини велику услугу, много већу него да је постала државни чиновник. Државна служба би је само удаљила од породичног живота, недостајало би јој слободе и времена да учествује у подизању деце. Свесно или несвесно дошло би до тога да ово свето дело преда у руке најамницима, који би користећи се тиме да их нико не контролише почели да небрижно обављају свој посао, и уместо да васпитавају, почели би да развраћају децу. Исто тако и кућа би могла да почне да пропада, ако би мајка породице, због обавеза у друштвеној служби, била спречена да пази на домаће послове. Главни призив жене, састоји се од служења добру породице. Ништа јој не служи више на част него материнско старање о деци, и ништа је толико не може утешити, као искрена и заслужено узвраћена љубав и поштовање деце.

Жене које стреме да изједначе свој положај с мушкарцима, узалуд мисле да ће тиме постати значајније у очима мушкараца. Не, неће овим заслужити поштовање мушкараца. Они који истински цене женске вредности неће ценити спољашњи положај жене, већ њене моралне квалитете. Њен најлепши украс је женствена скромност, стидљивост, честитост, кроткост, уздржљивост језика, брига о деци, о мужевљевом спокоју, о домаћинству. Нека се она понаша тако, да се мушкарци у њеном присуству држе с поштовањем према њој, и не дозвољавају себи да учине или кажу нешто што би увредило њену скромност и достојанство. На лошем су гласу жене које тежећи к једнакости с мушкарцима усвајају њихове рђаве навике, као што је пушење дувана на

пример, или учествују у њиховим нескромним разговорима, забави и доколици. Такве жене губе право на поштовање и изазивају подсмех и презир према себи. Жена која цени своје достојанство, никада себе неће понизити до тако јадног положаја.

@ Lizo ,

ovaj drugi tekst koji je Dani postavila govori o tome sto se tebi ne dopada,i verovatno si puno takvih procitala....u njemu recimo sve vreme provejava muski sovinizam jednog nesigurnog pravoslavnog musarca koji pokusava zenu da svede na njenu polnu ulogu u spasenju sveta,ne dajuci joj priliku da ostvari svoju licnot,izmedju ostalog i kroz profesionalno ostvarenje,ne dopusta joj ambiciju,smatarjuci da zena nije sposbna za to,dopusta joj hajde obrazovanje,ali koje ona nece znati da iskoristi prakticno,vec tek onako za svoju dusu.Nabaraja osobine koje ona treba da ima Њен најлепши украс је женствена скромност, стидљивост, честитост, кроткост, уздржљивост језика, брига о деци, о мужевљевом спокоју, о домаћинству ....Pa i nama je od muskarca sve to potrebno.

Iz ovakvih tesktova ja vidim muski strah zbog osecaja ugrozenosti od izbijanje zene u javni prostor,ne shvatajuci pri tome da je sta god zena bila u drustvenom smislu,njena je moc unutra u domu,a njegova van,ovo je samo sitna "moc",koju ako neka zena oseca da moze da ima,da postigne,i istovremeno biva i zena,zasto bi je bilo ko u tome sputavao,potcenjivao.I onda posto je svetan da ga istina izoblicuje,onda tvrdi kako su takve zene izuzetci od pravila.

Ni ja nisam za to da zene budu svestenice,zato sto crkva nije drzavna organizacija,vec brod spasenja u kom je Bog svojim primerom i primerom Boogorodice ukazao na koji nacin zena ,a na koji muskarac spasavaju svet,ali su drustvene uloge i zanimanja nesto sto ima veze sa licnim talentima i afinitetima.

Dani se ovaj tekst dopao,ali meni smetaju takva sputavanja,..ovaj tekst u temi je nsto drugo,zaista na jedan dobok nacin govori o zeni i spasenju sveta.

Подели на овим сајтовима

Zahvaljujem na vasim naporima da mi pojasnite svoje razumevanje teksta i uloge zene u spasenju sveta. :)

"Обратио си плач мој у игру мени,

растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12)

Подели на овим сајтовима

@@Natasa Malinovic,

Други  текст  је постављен као паралела на онај почетни текст ове теме.

У другом тексту допадају ми се поједини делови што може на неки начин бити душекорисно, такође нисам за никаква спутавања и омаловажавања жене у друштву нити да жена буде робиња у породици.

Подели на овим сајтовима

православље би требало да брише границе између полова а не да их афирмише. у смислу да полне карактеристике буду у другом плану при одређивању тога ко смо заиста ми. или се бар мени тако чини :)

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

@@Natasa Malinovic,

Други  текст  је постављен као паралела на онај почетни текст ове теме.

У другом тексту допадају ми се поједини делови што може на неки начин бити душекорисно, такође нисам за никаква спутавања и омаловажавања жене у друштву нити да жена буде робиња у породици.

E pa to :) 

Подели на овим сајтовима

православље би требало да брише границе између полова а не да их афирмише. у смислу да полне карактеристике буду у другом плану при одређивању тога ко смо заиста ми. или се бар мени тако чини :)

Нема више мушког и женског, јер сте ви сви један (човек) у Христу Исусу. (Гал 3, 28)

Подели на овим сајтовима

drugi plan je jedno,ali ne bih ni tako rekla,da je drugi plan,vec zajedno to ide..a brisanje granica je nesto sasvim drugo/to nikako/nije to pravoslavni stav :)

Подели на овим сајтовима

жена је, као прва грешница, потчињена власти мужа, кога је она увукла у грех.

нисам теолог али ми се чини ово јако проблематичним... Испада да је Божија воља да свака жена буде подређена сваком мужу као казна јер је Ева увукла Адама у грех (по чему је она одговорнија од њега? наравно, све под претпоставком да је прича о паду буквално тачна, а не алегорија, у шта ја лично не верујем). Тешко да је то тако... Можда се ове речи могу схватити као објашњење тога како функционише људски род, у свом палом стању, али то је онда опис а не упуство... Нешто што треба превазићи а не подржавати... 

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...