Trifke Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Kad smo vec kod kose. Molim muske clanove foruma da mi objasne sta je to toliko problematicno, izazovno u zenskoj kosi? I da li uopste ima nesto izazovno, mozda sam nesto pogresno ukapirala... Procitaj ono sto napisah o tekstu iz I Kor. 11 i njenom tumacenju. Naime apostol Pavle je svojevremeno reagovao na oblacenje i ponasanje zenskog sveta u Korintu. Neki pokusavaju da pravila koja je on postavio tada za Korint prenesu na nas danas iako za to nema nikavog razloga. LISA је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Kad smo vec kod kose. Molim muske clanove foruma da mi objasne sta je to toliko problematicno, izazovno u zenskoj kosi? I da li uopste ima nesto izazovno, mozda sam nesto pogresno ukapirala... Ošišaš se... nema kose i nema problema... s tim što neki smatraju da samo makaze šišaju a ne misle o duhovnim makazama koje seku strasti i šišaju bludne pomisli. : ) I učaše ih letnji dan do podne ali sve beše džabe jer moderni pravoslavci vole komlikovana objašnjenja i epitimije. I udivi se narod veoma govoreći, ovaj prepisuje iz knjiga svetih otaca a on im reče - zaista, zaista vam kažem, sveti oci prepisuju od mene! Милан Ракић, Ivka, LISA and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Trol tema. Danas baš u manastiru pričamo na temu marama...žene generacije 40 - 45 se obavezno svađaju zbpg marama. Doživljavaju ih kao simbol potčinjenosti žene, neslobode i zatucanosti. Nego, nije u marami problem. Problem je u našoj gordosti. Zar meni neko nešto da propisuje! Možeš misliti, Bože Bože ko sam ja....ima da bude volja moja.... A gledam malu devojčicu, mama joj stavila šeširić a ona se buni, hoće i ona maramu, da se oseća da pripada. A na ulazu redovno nepismenih koji ne umeju da pročitaju uputstvo za ulazak u manastir i još dižu frku...pa i muškarci, braneći svoje žene od zabrađivanja. Dok pre neki dan kada sam išla u sud, stoji tabla, i svi lepo rade ono što se od njih zahteva. Volimo mi da pametujemo tamo gde osetimo "mekano" Натан, Trifke, Sanja Т. and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 ma šta mi reče... i naravno, rešenje je da stavi maramu. I meni jedan reče da mu smeta što sam skrstio ruke tokom liturgije a ja mu rekoh - jesi došo da se moliš ili da blejiš unaokolo a on mi odmah reče Oprosti brate, oprosti! a ja mu rekoh - zaista ti kažem, ne bleji nego gledaj napred! I odmah mu se otvoriše oči i gle, gledaše napred i miran beše spolja ali iznutra vrlo verovatno moljaše Boga za spas moje gorde duše. Inače... Smisao stvari nema nikakve veze sa njenom strasnom upotrebom,to jest sa padom ili otudjenošću,zloupotrebom ili pogrešnom njenom upotrebom. Sav rat monaha protiv demona jeste da odvoji strasti od značenja stvari JER JE DRUGAČIJE NEMOGUĆE STVARI GLEDATI BESTRASNO... UM BOGOLJUBIVOG ČOVEKA SE NE BORI PROTIV STVARI NITI PROTIV ZNAČENJA KOJE ONE IMAJU NEGO PROTIV STRASTI KOJE SE SA ZNAČENJIMA I FANTAZIJAMA SPAJAJU. protoprezviter Mihail Kardamakis,Pravoslavna duhovnost,str.157. Какве везе има марама са оним што је он написао? И ја делим његово мишљење (не за мараме, већ за стајање лево-десно у нормалним условима тј. кад нема гужве). Дође, још у некој сукњичици и угура се по сред десне стране, и онда још с времена на време уради малу метанију. Опрости нама који још нисмо достигли твој ниво савршенства, па да нам ништа не може одвратити пажњу са Литургије. Зар није логичније питање шта та жена ради са десне стране, док су све остале са леве стране? И боље је питање зашто неким женама то смета? Јел то неки прикривени феминизам или шта? Ако је то неки ''кућни'' ред који постоји вековима, и који никог не угрожава, чему покретање питање ала фемен? Истог сам мишљења и ако има мушкараца са леве стране. Trifke, Gordana ., feeble and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Ma odgovara meni ime, ali trudim se...i hvala ti na novom, dopada mi se, možda ga jednog dana zaslužim... Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Kad se ne trpimo na Liturgiji, kako li cemo se trpeti u Raju?!? Драшко је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Зар није логичније питање шта та жена ради са десне стране, док су све остале са леве стране? Разбија предрасуде. Ivka је реаговао/ла на ово 1 "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Kad se ne trpimo na Liturgiji, kako li cemo se trpeti u Raju?!? Ваљда у рају нећемо бити ''оковани'' овим чиме смо у овоземаљском животу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Ваљда у рају нећемо бити ''оковани'' овим чиме смо у овоземаљском животу. Hoces, hoces, sve svoje sa sobom nosis... i ti i ja... Фидер је реаговао/ла на ово 1 "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Trpimo se i na liturgiji. Mnogo je dobrih razloga das stojimo razdvojeno, em još nismo bespolna bća sem možda Končite, em mala deca žele kod mame, em se sprečavaju tuče kad se neko nasloni na pogrešnu osobu suprotnog pola....dodatna olakšavajuća okolnost što žene vole šuškave kese u crkvi a muškarci imaju sto metara ne vidiš ni plafon a kamoli ikonostas i još hiljadu drugih. I najjednostavnije- tako su nas zamolili. Nema problema. Zašto insistirati, šta dobijam time da se svađam da stojim među muškarcima? Promenila sam neki opšti dogovor u crkvi, u zajednici...baš sam faca...glupost. A što se tiče gužve u delu gde su žene---Bogu hvala ima nas više, ima nas i više verujućih, ali kada bi samo polovina ostavila svoje ogromne torbe i nabuxene kese, štap kišobrane, špicaste brushaltere i ostala hladna oružja bilo bi mesta da bude milina. U manastiru Tvrdoš žene ne unose cegere, i odmahh je bolja atmosfera sa leve strane. . Trifke, Фидер, Данче* and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Фидер Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Разбија предрасуде. Мени то више делује као пркошење и терање ината (само не знам коме). Први помогнем ако треба да се направи пут некој мајци са дететом или старици да седне на клупу са десне стране, али стати са десне стране само да би ту стајала... Gordana ., Jovana4, Н И Н Е and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 A i muškarci...dolazi jedan mali isfenirani...prazna crkva, on izvodi omanje koreografije sa sklapanjem dlanova i naglas molitvama mimo ostalih i svaki čas poklon do zemlje. Pa dobro bre mislim se u sebi, em što nisi baždaren ajd i nekako, ali da li zaista moraš da me flešuješ svojim vodoinstalaterskim razdeljkom iz sivih domaćinki koje se do pola razotkriju u punom sferičnom razatkanju? Meni se digao pritisak, a u crkvi bar ne mora ništa da nam se diže sem srca ka Bogu. https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
LISA Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Ljudi, shvatite da nije Crkva samo vasa. "Обратио си плач мој у игру мени, растргао си врећу (туге) моје, и опасао ме весељем." (Пс. 29.12) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јул 27, 2014 Пријави Подели Написано Јул 27, 2014 Shvatamo. Upravo zato se zalažemo da se poštuju pravila koja nas čine podnošljivim jede za druge. Nije crkva autobus i ne treba da bude. Ivka, Trifke, Фидер and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука