Jump to content

"Papa je vidljivi i živi Krist na zemlji"!?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Мени мало изгледа бласфемично стављати у исти кош веровање и анђелима и демонима с једне и догмат о Духу Светома (дакле - о Пресветој Тројици) с друге стране... Не знам како се то може било на који начин свести на исти ниво, илити разину???

Зајроне?

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

• Одговори 334
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

pa onda kad se držiš toga ko pijan plota onda šta će vam na tolikim ikonama anđeo ovaj te onaj. to mora bit neka teška hereza, prikazivat neke te tamo okriljene ljude ako o njima ništa zapisano u Nikejsko-Carigradskom vjerovanju nemamo!

0205_whistling

јел ти можеш да разграничиш Црквене законе и Апостолско учење од Црквено израстања кроз хиљаде година...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Tačno i to je oduvijek spadalo u tradiciju vjerovanja zapadne Crkve. Vjerujemo također i u mnogo drugih stvari koje uopšte nisu taksativno ni spomenute ni u Nicejsko-carigradskom ni u apostolskom Vjerovanju, na primjer nigdje se tamo ne spominju anđeli ili đavli, demoni a opet vjerujemo da postoje. To što nije to uvedeno u Nikejsko-carigradsko vjerovanje tada na tom saboru nije toliko ni bitno, isto kao što nije tamo uvedeno ništa ni o đavlima ni o anđelima pa opet u njih vjerujemo! Istovremeno ne postoji nijedan sabor a ni jedna odluka koja je proglasila filioque herezom i osudila je kao herezu, ništa takvo ne postoji. A poslanice episkopa koji su pisali protiv tome imaju težinu i značenje privatnih pisama, ne predstavljaju nikakve zvanične ni mjerodavne dokumente.

Извини али ниси у прави. Постоји сабор који је осудио филокве.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Niste u toku imali smo mi svoje Sabore, ne samo tih prvih VII:

Seznam koncilů a synod

To su vasi sabori, koji se nas ne ticu...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Поред тога Символ вере донесен на прва два Сабора је непромењљив, управо зато што је у свом изразу одличан, да не кажем савршен.

Ви морате признати да је чин из 9. века, тј. убацивање "и од Сина" ПОЛИТИЧКЕ ПРИРОДЕ, јер ћемо онда моћи да разговарамо. А сваки ваш покушај да то објасните теолошки је осуђен на пропаст.

Подели на овим сајтовима

Њихови Сабори, поготово ови од 11-19. века су за Цркву релевантни колико и они пентикосталаца.

Подели на овим сајтовима

јел ти можеш да разграничиш Црквене законе и Апостолско учење од Црквено израстања кроз хиљаде година...

Već sam o tom napisao - ptročitajte ponovo:

A kako misliš na koji način je došlo do toga da se proglasilo i to Nikejsko Vjerovanje, na saboru ili na ne znam kakav drugi način, možda nadnaravni, čudom i slično? Pogledaj, i to Vjerovanje Nikejsko-Carigradsko je donešeno na saboru, donijeli su ga ljudi, teolozi, episkopi i laici, saborski Oci. Znači Vjerovanje se može prema potrebi pojašnjavati Saborima i saborskom raspravom.Tako je složeno i to Nikejsko- carigradsko Vjerovanje. Mi osim prvih VII imamo dalje čitav niz Sabora na kojima smo donijeli odluke važeće za katoličku Crkvu tj. za nas. A ti Sabori obavezuju nas, znači ono što se dogovori i proglasi na saborima to je to što se bude i ima vjerovati. Inače vi ste tako velikim zastupcima ideje koncilijarnosti - saborskog duha pa ne shvatam šta vam je sad tu toliko nerazumljivo. Naravno, da ste i vi imali slučajno u međuvremenu kakav Sabor i proglasili ne znam kakvu svoju istinu pravoslavne vjere ta bi bila obavezujuća samo za vas a ne i za nas.

Подели на овим сајтовима

Pa to vam ja i govorim, tamo smo mi potvrdili

ono što vjerujemo mi i što smo oduvijek vjerovali.

To što se vjerovanje hrišćana na zapadu liši u

nekim detaljima od tih na istoku je drugi problem.

Znači otkrili smo toplu vodu! Ako vi nešto ne vjerujete

to ne mora da znači automatski da to ne vjeruju ni drugi i obrnuto.

Подели на овим сајтовима

Već sam o tom napisao - ptročitajte ponovo:

A kako misliš na koji način je došlo do toga da se proglasilo i to Nikejsko Vjerovanje, na saboru ili na ne znam kakav drugi način, možda nadnaravni, čudom i slično?

У томе је и јесте ствар! Ви нисте "и од Сина" Саборски увели, већ интервенцијом Франака који нису били довољно образовани, нити у могућности да схвате богословске формулације грчког и латинског језика. Након пада Рима под утицај Франака креће ваша деградација. То је политика, а не богословље и нема везе са Саборима, Оцима и сл, већ са Франачком жељом за Царством, које Германе ни данас не напушта.

Подели на овим сајтовима

Оно што из моје визуре пречи Рмктлц да се приближи православљу су следеће ствари:

догматика:

1)filioque

2)учење о безгрешном зачећу Богородице

3)учење о сувишку добрих дела светитеља

4)неразликовање теологије (дакле - о Богу унутар Тројице) и икономије (о Богу према свету, творевини)

еклисиологија

2)папа - заменик Сина Божијег (!?) или први међу једнакима

2)папа - незаблудив (?!)

3)питање еклисијалног устројства и канонске јурисдикције

литургијска пракса

1)транссубстанцио

2)причешће бесквасним хлебом

Док неко са запада не уочи да то јесу проблеми, тешко ће Рацингерово православно Вјерују да нешто промени. Само се, уместо промене, потврђују неке старе изреке, као оно - не веруј Латинима (у овом случају Латинима) ни кад поклоне шаљу.

• Волим 1

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Извини али ниси у прави. Постоји сабор који је осудио филокве.

Zanimljivo, koji je to Sabor kad nikakvog po tom VII nije ni bilo kod vas.

Na kojem ste ga to tako osuditi mogli? Gdje se održao i kada?

Подели на овим сајтовима

Zanimljivo, koji je to Sabor kad nikakvog po tom VII nije ni bilo kod vas.

Na kojem ste ga to tako osuditi mogli? Gdje se održao i kada?

Да би схватио то морамо видети имаш ли елементарно знање из историје Цркве? Који су критеријуми проглашења и схватања једног Сабора васељенским? Одакле теби да смо ми имали 7. Сабора?

Подели на овим сајтовима

Оно што из моје визуре пречи Рмктлц да се приближи православљу су следеће ствари:

догматика:

1)filioque

4)неразликовање теологије (дакле - о Богу унутар Тројице) и икономије (о Богу према свету, творевини)

еклисиологија

2)папа - незаблудив (?!)

литургијска пракса

1)транссубстанцио

Док неко са запада не уочи да то јесу проблеми, тешко ће Рацингерово православно Вјерују да нешто промени. Само се, уместо промене, потврђују неке старе изреке, као оно - не веруј Латинима (у овом случају Латинима) ни кад поклоне шаљу.

Овде си вероватно мислио - Данајцима.

Одлично изложено. Као што сам већ рекао, то што Рацингер ради је обична шминка.

Подели на овим сајтовима

догматика:

1)filioque

еклисиологија

2)папа - незаблудив (?!)

литургијска пракса

1)транссубстанцио

Evo hajdemo malo i tu drugu tačku:

The Immaculate Conception Dogma is found

in Saint Grigor Narekazi's works, X Century/.In English

http://www.youtube.com/watch?v=DnTbaTVBTXs&feature=related

n 1854 Pope Pius IX declared a new dogma of the Roman Catholic Church; the Dogma of Immaculate Conception. Miraculously its definition is found in Saint Grigor Narekazi's works, X Century.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...