obi-wan Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 1) Педагогија= егзибиција, каже један вероучитељ, учитељ и педагог. Постоје школе које образују само таленте а међу њима је и школа за учитеље и васпитаче, пре свих. Дете у школи и предшколским установама је део једне друштвене заједнице. Како ће се снаћи у тој друштвеној заједници зависи од породице у којој је стекло основе а затим од окружења на челу са учитељем/васпитачем. Ко не задовољи основни предуслов да буде учитељ што подразумева велику љубав и стрпљење према човеку, НЕ МОЖЕ бити кандидат за будућег учитеља/васпитача. Једнако као родитељи и учитељи/васпитачи од детета могу направити генија али и маргиналца. Нестручно гледано - све што си написао на овој и сличним темама је толико опоро написано па чак и тамо где си био у праву. 2) Једном подржиш некога ко није за физичку казну, други пута је топло препоручујеш; потом водиш дијалог на врло неумесан начи. Но, то је твој omen макар на овом месту. Дубоко сам разочарана што постоје вероучитељи какав си ти. (Дозволи да и ја кроз твоје писање донесем некакав закључак, зашто би само теби припала та част (?!)). 3) Из сваке твоје речи, слова треба да исијава благост, милина, топлина, разумевање, смиреност, стрпљивост а никако осионост. Нисам добила никакво званично признање за добру мајку али, Богу драгом хвала, моји синови одрастоше и посташе добри и ето мени незваничног признања. Znas kako sele, citam ovo sto si napisala, i samo mogu da konstatujem jos vise da sam u pravu - trebali su tvoji tebe po turu i to kako... 1) Kad kazem egzibicija, jasno je okatom coveku da mislim na vreme koje im efektivno ostaje da se bave samim vaspitavanjem, pored strucnog dela koji su OBAVEZNI da odrade, naravno, ti si i ovu rec iskoristila da izokrenes pricu naopako, a posle drugima prebacujes da traze dlaku u jajetu... sto malo ne odmoris lepo od ove teme, vec postaje zamorno... 2) To se zove rasudjivanje, jevandjelska vrlina no1... 3) A ti si naravno putem interneta vec izmerila da toga nema kod mene... 0212_rolleyes 0205_whistling "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Слажем се. Често родитељи направе само један мали погрешан корак а да заправо несвесно начине велику грешку. И ја сам моју децу кажњавала али никада физички (не рачунајући благо ударање по туру). Ускратити им задовољство даје далеко бољи ефекат од физичког кажњавања а нарочито ако се изостави и објашњење. Док је мало, туга је тући га, што је веће то су веће могућности да разуме и своју грешку и нашу причу. Nebulozna izjava, potpuno suprotna prirodi deteta... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 @Tanja ex Petrija Ако су родитељи криви, зашто онда децу називати језивим, ваљда су родитељи језиви. И не заборавите, још језивији могу бити учитељи. Језиво... какав израз! Kakvo drvo, takav plod... a kad ih pogledas i kazes da su jeziva, to je realna slika njihovog ponasanja i ophodjenja prema drugima, to je imenom i prezimenom njihova antropoloska/jevandjelska dijagnoza bez uvijanja i ulepsavanja... И зашто мени приговор а не администратору оби вану? Зар не видите како се обраћа саговорнику или то не желите? Jesam te psovao? Jesam te uvredio cime? Rekoh ti lepo da sam ja covek opor i tvrd spolja... cak sam i vrlo prgav... Od mene ne ocekuj nikakvu "pristojnost"... Александрида је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 https://www.pouke.org/forum/topic/2388-%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%b8%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%be%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%bd%d0%b8/page__view__findpost__p__493789 dada prstgore "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 Наше најмлађе дете је врло размажено.Како то да је она размажена а ово двоје нису?Па ствар је у томе да смо били у великим обавезама по њеном рођењу и да смо је запустили али ја се не дам,и те како има лека за њену размаженост. А шта деца раде родитељима,то је тек за причу.Има и таквих родитеља који се увреде ако њиховом детету скренеш пажњу...има свега. По мом неком искуству које имам,најбоље је децу упослити што више да нешто раде,то је по мени најбољи лек али и када заслуже батине-не устручавати се. Такође сам имала прилику да видим децу која ће бити кад одрасту криминалци,могуће и убице.Та децу са агресивна,хладна,муче животиње са задовољством на очи својих родитеља. Све више срећем породице где деца имају главну реч у кући...не знам шта је то и зашто је тако... A takvih je danas podosta, mnogo vise nego kad sam pre 25+ godina ja bio osnovac... sto lepo govori u kom smeru ide progresija... A znas sta je jos jako? Iz naseg drustva ima jedna mama, koja kad joj sin malo pomanita uzme pa ga istuce, a onda place... I posle mi kazite da roditelji danas nisu egoisti koji stede sebe a ne decu, kad ih ne kaznjavaju iako to zasluze punom merom... Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 ... sto malo ne odmoris lepo od ove teme, vec postaje zamorno... (...) 3) A ti si naravno putem interneta vec izmerila da toga nema kod mene... 0212_rolleyes 0205_whistling На питање под 3) Да знаш да јесам. Па ни Достојевског нисам лично упознала а могла бих о њему сатима. Хоћу, одморићу се од ове теме само да ти одговорим и на следеће: Jesam te psovao? Jesam te uvredio cime? Rekoh ti lepo da sam ja covek opor i tvrd spolja... cak sam i vrlo prgav... Od mene ne ocekuj nikakvu "pristojnost"... Све и да си ме псовао, и то што си на недостојан начин водио дијалог није ме увредило а ти замисли и зашто. Уосталом, сам си се објаснио. Живео ти нама тако пргав! П.С. Гадан деда растеш. Ратко :( је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 имам једно питање: како се васпитавају неваспитана одрасла деца (пошто разум не разликује узраст, за мој појам)? Mironosica је реаговао/ла на ово 1 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 ima jedna stara narodna : batina je iz raja izasla 0205_whistling није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 ima jedna stara narodna : batina je iz raja izasla 0205_whistling знамо и још неке који су оданде изашли greengrin greengrin greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 знамо и још неке који су оданде изашли na koga mislis ? 0205_whistling није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 ima jedna stara narodna : batina je iz raja izasla 0205_whistling Да је Богу ваљала, остала би тамо 1405_love 0442_feel "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 0212_rolleyes Да је Богу ваљала, остала би тамо zato ima jos jedna poslovica Od pruta biva veliko drvo t4431 није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 0212_rolleyes zato ima jos jedna poslovica Od pruta biva veliko drvo t4431 јес, и ја кажем, једва чекам гуљења коже с леђа на трговима greengrin greengrin greengrin клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mironosica Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 ne preteruj milane 0212_rolleyes uskoro cemo sa decom na VI znas da strucnjaci sa Harvarda kažu da neadekvatna roditeljska briga o gojaznoj deci može izazvati niz problema u uklapanju mališana u društvo, te da se takvi slučajevi moraju smatrati zlostavljanjem dece. Neke američke države već počinju da rade na izradi zakona koji će preteranu gojaznost deteta tretirati kao roditeljsko zanemarivanje i to u slučajevima u kojima se utvrdi da višak kilograma može naneti veliku psihičku štetu, povredu ili čak smrt deteta. pa onda Reč "mama" je seksistička, treba roditelj?! Tako bi izrazi "majka" i "otac" trebalo bi da budu zamenjeni rečima "roditelj" ili još bolje "jedan od roditelja". znaci nema potrebe za guljenjem koze sa ledja na trgovima :291291291: :rolleyes: није битно ко сам ја, већ ко си ти ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Септембар 5, 2011 Пријави Подели Написано Септембар 5, 2011 мислим да се због наспрамног размишљања и дискутабилних хипотетичких примера губи смирен и умерен интензитет смисла, границе и последице у животу. а те глупости око брисања пола су ми испод сваке разине узимања за озбиљно док се не буду појавила овуда, а и онда ће ме бити баш брига ... ако треба запалићу скупштину да омогућим себи право да се назовем оцем, а то ми ни први пут није пало тешко ... мада сам чекао безмало деценију greengrin мене брига шта ко и која наука каже, у принципу, ал волим реалне примере из сопственог искуства ако је могуће ... здрав разум је убиствено смислен у односу на научно објашњење. мој тата има двоје деце из два брака. ја имам 33 године и табан сам кад би зезнуо, моја сестрица има 11 и никад није ни дигнута руку на њу. то дете ће далеко бити здравије, отвореније и развијеније у односу на мене, и ја сам захвалан због тога. поготово с обзиром на то да сам и утицао добрим делом да се не деси оно што се мени дешавало - још више. мислим да је много лакше детету причати као одраслој особи шта и како и изгубити времена, понекад и цео дан, чак и у оценама и приде, него вршити притисак да се све "на време" заврши. нажалост, тек у овој деценији су људи почели да схватају да не могу да индустријализују више умове младих, почевши од кучног васпитања и школовања, а да притом требају много мање да употребе труда да образују децу да буду нормална и послушна само ако потенцирају труд тамо где треба, и кад треба. нормално, самим родитељима треба труд да своје умове промене сходно томе - не да се прилагоде деци, већ да себе уздигну из грешака које су над њима прављене. у супротном, деца ионако само чекају да завладају ситуацијом, а то родитељ кад допусти - ћао васпитање. није лоше некад и препустити неком паметном да мало врати ситуацију у равнотежу, а ауторитет љубави је увек био јачи од ауторитета силе. ми, као православни, стварно имамо благодат од Бога да имамо институцију као што је Црква да нам помогне и као личностима и као родитељима и као запосленима и као шефовима ... уосталом, питајте Бога кад вас је последњи пут казнио и покушајте да пронађете реч "казна" у Новом Завету. треба да ослонимо своје бриге тамо одекле може да дође помоћ, не треба ни човек само у себе да се узда, иако има велику благодат и одговорност према тим малим, али целим личностима, само без искуства одраслог. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука