Jump to content

Забрана физичког кажњавања деце

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kažu da se deca vaspitaju od trenutka rođenja. Sad, neznam ni jednog roditelja koji je mlatio dete od rođenja, pa tako zaključujem da batine nisu, ne samo osnivni, već ni nešto uticajni instrument vaspitanja. Naravno, nije da na meni, kao klincu, taj instrument nije primenjivan :) Uglavnos nas je majka voštila, kad pošteno zaslužimo - kad kažem pošteno, to znači da je predhodno dobila nervni slom od toga šta smo uradili, ipak, nisu batine bile taj glavni instrument, već kad nas otac poređa, koji nas nikad nije ćušnuo, i kad održi pridiku. E tada bi rado da se zemlja otvorila. Mislim da je to daleko više uticalo. Sa druge strane, kad si u normalnoj porodici, gde primerom učiš život, onda batine zaista ni ne trebaju. One služe, eventualno, da te zaplaše da nešto ne uradiš, ali strah je stvar koja može da se prevaziođe - te je stoga, po mom sudu, neefikasno sredstvo. Savest je ono što te tera da se ponašaš kako valja, a ne strah. Sad, malo smo ga i mi preterali u ugledanju na amere, ali pošto smo se "ugledali" na njih i u ostalim domenima, valjda nam je potrebno da uvedemo takav zakon. Nema ništa odvratnije od scene kad roditelj na javnom mestu mlati dete jer histeriše. Trebalo bi tog roditelja mlatiti jer je dopustio da mu dete bude takvo, a to je verovatno, jer nema vremena za njega. Kad se vrati kući sa posla, dremne, gleda televiziju ili gleda svoja posla, a dete je prepušteno fejsbuku, internetu generalno, televiziji, pa mu je posle đavo kriv kad je dete neotesano.

jer nema vremena za njega.jeste djeca su negdje vicinom jos uvijeka neki sporedni predmet cesto,sposla i mjesto djeci ili isto zene koje su kuci,citav dan ciste da bi bilo cisto ,izmedju djeca nesmiju nista pipnuti ostaju otisci prstiju,ima tih primjera dosta da nenabrajam, drugo sve pa djeca ,mjesto intezivno se sa djecom zabaviti i ozbiljno ih shvatiti a ne sam djecu zabaviti,jos vaspitati,to sve po sebi moze da ide lako,kako je lijepo ako dijete malo jos sigorno u sebe a ne ovisno od roditelja dal ce ista dobro uraditi,potrce po kuci,prvo sto je, nesmijes ilce nest pokvariti pa onda tek ce se pozlijediti,il razbije casu dobije batine i neke pljeske tamo sa izgovorom da ce se posjeci,ne, vec nije nikada dobilo sigornost od roditelja da moze casu drzati i nece je razbiti,ima to mnogo cega jednostavnih primjera ,mnogo vise roditelji se bave i istrazuju kako djecu vaspitati nauciti,mjesto snjima jednostavno zivjeti

Подели на овим сајтовима

• Одговори 123
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Po ovome ispada da je važnije znanje od zdrave ličnosti. 7896634

...........................

Opasno, nema sta... 0205_whistling

Pa to im je struka, ko kaze da je vaznije, to je posao za koji su placeni, oni moraju da ga rade...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Мене ово питање јако мучи.

Жена и ја имамо сина старог 18 месеци. Договорили смо се да га нећемо физички кажњавати, тј. на њено инсистирање ја тако чиним. Да ме не схватите погрешно и ја сам против батина али мислим да понекад, као крајњу меру, треба и на тај начин васпитавати дете.

A sto si protiv, tako ti zivota?

Pa kako mozes da nesto objasnis logicki detetu od 18 meseci?!

Sveti Ignjatije Brjancaninov, izuzetan psiholog medju Ocima, ovako je objasnio ovu pojavu: "Kad roditelj ne kaznjava dete (koje je to zasluzilo, naravno), on ne stedi dete nego svoje samoljublje".

Ovo je rekao svetitelj, koji je mnogo duhovne dece imao medju civilima, sto znaci sa dobrim i jakim iskustvom.

I procitajte ovo sto je Mozart napisao, pored toga ste prosli kao pored praznog izloga...

...........................................

@Rmilica

Кажеш да је сувише мали да би разумео било које појашњење. Веруј да није. Чим је био знатижељан, без обзира колико ти мислио да не разуме, ипак може да разуме.

Ti ocigledno pojma nemas o psihologiji dece, i o njenom meanjanju po uzrastima.

Jer ovo sto si napisala je - strucno gledano - blagi uzas...

...........

"Bezumlje je detetu privezano za srce, prutem ces ga lako otlkoniti od njega" (Propovednik)

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A sto si protiv, tako ti zivota?

Pa kako mozes da nesto objasnis logicki detetu od 18 meseci?!

Sveti Ignjatije Brjancaninov, izuzetan psiholog medju Ocima, ovako je objasnio ovu pojavu: "Kad roditelj ne kaznjava dete (koje je to zasluzilo, naravno), on ne stedi dete nego svoje samoljublje".

Ovo je rekao svetitelj, koji je mnogo duhovne dece imao medju civilima, sto znaci sa dobrim i jakim iskustvom.

I procitajte ovo sto je Mozart napisao, pored toga ste prosli kao pored praznog izloga...

...........................................

@Rmilica

Ti ocigledno pojma nemas o psihologiji dece, i o njenom meanjanju po uzrastima.

Jer ovo sto si napisala je - strucno gledano - blagi uzas...

...........

"Bezumlje je detetu privezano za srce, prutem ces ga lako otlkoniti od njega" (Propovednik)

il se zezas ili stvarno ovo neki propovijednik napisao
Подели на овим сајтовима

il se zezas ili stvarno ovo neki propovijednik napisao

DETE SA HENDIKEPOM NIJE BOLESNO NI ZARAZNO, ONO SAMO TRAZI DA BUDE PRIHVACENO U NASOJ ZAJEDNICI! 97 % ljudi nece preuzeti ovu poruku kao status. Ako si ti jedan od 3 % preuzeces ovu poruku bar na 1 dan.

Ja ovu poruku stavljam na svoj zid SA ZADOVOLJSTVOM

Подели на овим сајтовима

Слажем се са тобом Милице, треба наћи начин да му се објасни зашто му је нешто забрањено и тако и чинимо супруга и ја, али постоје, случајеви у којима то не пали. Шта онда чинити? Чини ми се да би сваку алтернативу пре прихватио од батина али нисам сигуран шта чинити кад се исцрпе могућности које си помињала а стање се не мења...

И да додам не верујем да сам га шљапнуо више од 2-3 пута. Да не испадне да га лемам сваки дан. dada

poenta je da dete shvati da njegovi postupci nisu nešto što trenutno projavljuje po svojoj volji(samovolji) ili raspoloženju već da su mu postupci nešto što rezultuje posledicama,vrlo često i PO DRUGE OKO NJEGA... kako da dete to shvati i da li ćemo ga tući,razgovarati ili ga kažnjavati tipa-nema slatkiša,tv-a i tome sl. je stvar osećaja roditelja i karaktera deteta i slažem se da je vrlo teško posebno jer ništa nije crno ni belo i treba biti fleksibilan a često treba trenutno doneti neku odluku,nema vremena za analizu

"Kad roditelj ne kažnjava dete (koje je to zaslužilo, naravno), on ne štedi dete nego svoje samoljublje"

VELIKA ISTINA.... VEEEEEEEEELIKA

ide poster

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

Наше најмлађе дете је врло размажено.Како то да је она размажена а ово двоје нису?Па ствар је у томе да смо били у великим обавезама по њеном рођењу и да смо је запустили али ја се не дам,и те како има лека за њену размаженост.

А шта деца раде родитељима,то је тек за причу.Има и таквих родитеља који се увреде ако њиховом детету скренеш пажњу...има свега.

По мом неком искуству које имам,најбоље је децу упослити што више да нешто раде,то је по мени најбољи лек али и када заслуже батине-не устручавати се.

Такође сам имала прилику да видим децу која ће бити кад одрасту криминалци,могуће и убице.Та децу са агресивна,хладна,муче животиње са задовољством на очи својих родитеља.

Све више срећем породице где деца имају главну реч у кући...не знам шта је то и зашто је тако...

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

ako ne mozete da objasnite detetu recima ,a ne zelite da ga tucete ostavite ga na pumpi ....... :291291291: eheeeej

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/275181/Devetogodisnjaka-iz-Nemacke-ostavili-na-pumpi-Zmaj

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

fmqmtx Стварно, седнеш у ауто и не провериш да ли ти је дете ту пре него што наставиш пут ... fmqmtx

Читам јутрос и не верујем ...

Подели на овим сајтовима

...I rekoa sam da ucitelji i nastavnici pre svega se bave svojim zanatom ,a pedagogija im ostaje kao egzibicija...

Po ovome ispada da je važnije znanje od zdrave ličnosti.

Opasno, nema sta...

Pa to im je struka, ko kaze da je vaznije, to je posao za koji su placeni, oni moraju da ga rade...

Педагогија= егзибиција, каже један вероучитељ, учитељ и педагог.

Постоје школе које образују само таленте а међу њима је и школа за учитеље и васпитаче, пре свих. Дете у школи и предшколским установама је део једне друштвене заједнице. Како ће се снаћи у тој друштвеној заједници зависи од породице у којој је стекло основе а затим од окружења на челу са учитељем/васпитачем.

Ко не задовољи основни предуслов да буде учитељ што подразумева велику љубав и стрпљење према човеку, НЕ МОЖЕ бити кандидат за будућег учитеља/васпитача. Једнако као родитељи и учитељи/васпитачи од детета могу направити генија али и маргиналца.

Кажеш да је сувише мали да би разумео било које појашњење. Веруј да није. Чим је био знатижељан, без обзира колико ти мислио дане разуме, ипак може да разуме.

@Rmilica

Ti ocigledno pojma nemas o psihologiji dece, i onjenom meanjanju po uzrastima.

Jer ovo sto si napisala je - strucno gledano -blagi uzas...

Нестручно гледано - све што си написао на овој и сличним темама је толико опоро написано па чак и тамо где си био у праву.

Једном подржиш некога ко није за физичку казну, други пута је топло препоручујеш; потом водиш дијалог на врло неумесан начи. Но, то је твој omen макар на овом месту. Дубоко сам разочарана што постоје вероучитељи какав си ти. (Дозволи да и ја кроз твоје писање донесем некакав закључак, зашто би само теби припала та част (?!)).

Из сваке твоје речи, слова треба да исијава благост, милина, топлина, разумевање, смиреност, стрпљивост а никако осионост.

Нисам добила никакво званично признање за добру мајку али, Богу драгом хвала, моји синови одрастоше и посташе добри и ето мени незваничног признања.

Подели на овим сајтовима

"Kad roditelj ne kažnjava dete (koje je to zaslužilo, naravno), on ne štedi dete nego svoje samoljublje"

VELIKA ISTINA.... VEEEEEEEEELIKA

Слажем се. Често родитељи направе само један мали погрешан корак а да заправо несвесно начине велику грешку. И ја сам моју децу кажњавала али никада физички (не рачунајући благо ударање по туру). Ускратити им задовољство даје далеко бољи ефекат од физичког кажњавања а нарочито ако се изостави и објашњење. Док је мало, туга је тући га, што је веће то су веће могућности да разуме и своју грешку и нашу причу.

Подели на овим сајтовима

Слажем се. Често родитељи направе само један мали погрешан корак а да заправо несвесно начине велику грешку. И ја сам моју децу кажњавала али никада физички (не рачунајући благо ударање по туру). Ускратити им задовољство даје далеко бољи ефекат од физичког кажњавања а нарочито ако се изостави и објашњење. Док је мало, туга је тући га, што је веће то су веће могућности да разуме и своју грешку и нашу причу.

eto ga !!!!!!!!!! na dve teme slusamo od Vas kako ne treba tuci decu ,i da Vi vasu decu niste tukli

kad ono medjutim

a sta je blago udaranje po turu ?

ovde su manje vise svi normalni i kad se kaze tuci decu ne misle na saketanje,lopatanje,sutiranje vec na blago udaranje po turu

ako Vas intresuje kaznjavanje nije dobro za psihu dece

nadam se da vise necete biti tako izriciti ,rekli ste da Obi - Wan menja svoja misljenja od posta do posta ,a vi ?

Подели на овим сајтовима

Их, Петрија, па није исто кад ти или ја благо лупимо дете по туру а иначе подржавамо такав вид физичког кажњавања, и кад благо лупи по туру дете неко ко се јавно декларише као неко ко је против физичког кажњавања деце 0212_rolleyes

Подели на овим сајтовима

Их, Петрија, па није исто кад ти или ја благо лупимо дете по туру а иначе подржавамо такав вид физичког кажњавања, и кад благо лупи по туру дете неко ко се јавно декларише као неко ко је против физичког кажњавања деце 0212_rolleyes

a da u pravu si ! mi tucemo svoju decu ,a oni blago udaraju po turu dada.gif

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...