Михајло Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 нека лепо држава.... када ми се жена породи..да упуство за употрбу детета... стотине генерација одгајано на један начин..и није им ништа хвалило...и сада одједном жене без деце...и мушкарци без породице пишу књиге шта ваља за децу...а шта не... цврц милојко... Sophrosyne је реаговао/ла на ово 1 Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Нећу данас писати иако сам обећала. Данас је велики дан. Издвојих твоје две поруке која ме прилично умирише а све у нади да ће твој педагошки рад увелико утицати на "бескрајно јадну и изгубљену децу, истинске и потпуне промашаје људскости/човечности", и опет у нади да за њихово спасење не користиш прут већ Богоугодну реч. Већ не сумњам због награде од стране директора. Но, та награда је неважна, не бих се дичила њоме јер све што чинимо наградиће Бог, јер све што радимо, радимо да Богу удовољимо, ми његова деца. Kad kazem da su ta deca (ne sva, naravno) beskrajno jadna i izgubljena, mislim bas to - u odnosu na ideal kome mi neizostavno tezimo, oni su takvi. A nas ideal je jevandjelski Svecovek, Panantropos, i mera punoce Njegovog rasta koja nam je zadata. Tu nema pogadjanja. Ali to sto ih vidim takve ne znaci da ih manje volim kao decu, naprotiv bas - mislio sam da je to kristalno jasno vidljivo. I ne pada mi na pamet da zmurim na njihovu zbunjenost i izgubljenost, neprestano gorim od zelje da ih stalno gledam otvorenim ocima, bez "pristojnosti" i slicnih gluposti... Pozvan sam da budem pedagog, ne da nekom golicam usi kako je "fin", "dobro dete", i sta vec... A da sam 120% u pravu, govori mi cinjenica da su mi deca svih uzrasta izuzetno privrzena, te da ne mali broj njih sa gradjanskog svojevoljno prelazi na versku tamo gde ja predajem... та награда је неважна, не бих се дичила њоме јер све што чинимо наградиће Бог, јер све што радимо, радимо да Богу удовољимо, ми његова деца. Taman posla da je nevazna, meni je bas vazna, i bas se dicim njome... Михајло је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 28, 2011 Пријави Подели Написано Август 28, 2011 Претпостављам да си имао у виду да нисам дете па си ми баш онако фино, педагошки одговорио. Све ја то разумем, тачније разумем тебе из једноставног разлога што сам прилично уверена да моје писање ниси прочитао с довољно пажње. .................................. Ja sam covek tvrd i opor spolja, ali iznutra krijem zdravu slast, kao seoski `lebac... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Пишеш: Naravno, prut je nekada prut, a nekada zabrana i odvajanje od neceg sto je detetu omiljeno, da bi ono tim nacinom (drukcije ne moze, jer je njegov racio sasvim nerazvijen) razumelo da je povredilo ljubav onoga koji ga hrani i neguje... Сада те молим да наведеш пример када ће дете бити кажњено ускраћивањем неког задовољства, а када прутом? Ако се казни прутом, да ли ће му се објаснити због чега се кажњава тако да га боли? По твом писању дете не може разумети објашњење јер је његов рацио сасвим неразвијен. Ако је рацио неразвијен исто не можемо рећи и за емоције које су итекако развијене. По твоме би значило да ће само трпети бол. Морао би знати... болеће њега и душа и тело а да неће неће разумети због чега јер је рацио још неразвијен, како ти кажеш. Физичке ране исцељују, душевне никада. A posto radim u skoli vec godinama, neprestano vidjam decu koja eto nikad nisu kaznjavana, narocito ne prutom... Treba samo da vidis kako su - sa one cisto ljudske strane gledano - beskrajno jadna i izgubljena ta deca, istinski i potpuni promasaji ljudskosti/covecnosti... Како си дошао до сазнања да та деца нису кажњавана и прутом? Како је могуће да моји синови и ко зна чији још нису били кажњавани прутом а нису ни јадни (а нарочито бескрајно), нити избугљени а понајмање "потпуни промашаји људскости/човечности). Да ли је Бог сторио и такву категорију људи? Ajmo redom... 1)Greska je greska, svaka se greska ispravlja, samo svaka ima svoj nacin... ekoh "promaseni ljudi" da sam mislio na necovecnost u ponasanju, ne na nehoticno lomeljnje stvari ili prosipanje vode... Одлично, сада те поново питам: колико је старо дете које згреши до те мере да се мора физички казнити? Зар није касно да се неко ко је "промашен човек" физички кажњава? И опет, које грешке чини "промашени човек"? Ко је крив што је неко "промашен човек" и да ли се то може рећи за дете коме си ти педагог? 3) Da bi nama bilo dobro kazes? Tesko meni... znaci, dete podivlja, krene da se njari i da vristo jer mu nesto nije ucinjeno po voljei, a ja ga kaznim da bi meni bilo dobor? No koment... Опрости, морам поновити део твог поста (обојени део): Naravno, prut je nekada prut, a nekada zabrana i odvajanje od neceg sto je detetu omiljeno, da bi ono tim nacinom (drukcije ne moze, jer je njegov racio sasvim nerazvijen) razumelo da je povredilo ljubav onoga koji ga hrani i neguje... На то је уследио мој кометар кога ти опет ниси разумео: Аналогно овоме произилази да децу васпитавамо да би нама било добро а не њима. Ни овде не видим много смисла. Ако је моје дете добро, ја сам задовољна. Ако сам га добро васпитала, васпитала сам га пре свега да њему буде добро, а онда како сам писала - и мени као родитељу. Niko uopste nije ni govorio o tome da se deca tuku, i to ne znam koliko, nego o pedagoskom kaznjavanju iz ljubavi prema njima, a po potrebi i prutom, uskracivanjem itd... Ово је било упућено другом члану а ја ћу се осврнути. Помињеш педагошко кажњавање и прут. Сада ме интересује да ли ученици-педагози имају предмет који их учи како се користи педагошки метод "прут", од ког је дрвета израђен, где се држи у учионици и како стоје ствари са педагозима-родитељима. Незамисливо ми је да је у мом дому постојао прут за кажњавање деце а толико је речи. Верујем да још увек има и таквих "декоративних предмета" у неким становима, нажалост, само се питам, да ли је родитељ некада замахнуо на себе, па да га заболи не због просуте воде по тепиху, већ због детета које си ти именовао као "istinski i potpuni promasaji ljudskosti/covecnosti...) Radim kao veroucitelj vec 6 godina, promenio sam 8 skola, 2 puta sam nagradjivan od strane direktora na dan skole za trud i uspehe u radu sa decom... Da li je to dovoljno strucno za tebe? Не знам да ли ти је колега одговорио али ево ја ћу: изузетно стручно, само још да се докаже праксом. Можда сам беспотребно оволико реаговала, а веруј, не бих да се не говори о деци. Толико их волим. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 https://www.pouke.org/forum/topic/5298-%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d1%83-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d1%92%d1%83-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%99/page__view__findpost__p__152030__hl__%2B%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%2B%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D0%B0+%2B%D0%B8+%2B%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B5__fromsearch__1 <_< http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Сада те молим да наведеш пример када ће дете бити кажњено ускраћивањем неког задовољства, а када прутом? Ако се казни прутом, да ли ће му се објаснити због чега се кажњава тако да га боли? По твом писању дете не може разумети објашњење јер је његов рацио сасвим неразвијен. Ако је рацио неразвијен исто не можемо рећи и за емоције које су итекако развијене. По твоме би значило да ће само трпети бол. Морао би знати... болеће њега и душа и тело а да неће неће разумети због чега јер је рацио још неразвијен, како ти кажеш. Физичке ране исцељују, душевне никада. Како си дошао до сазнања да та деца нису кажњавана и прутом? Како је могуће да моји синови и ко зна чији још нису били кажњавани прутом а нису ни јадни (а нарочито бескрајно), нити избугљени а понајмање "потпуни промашаји људскости/човечности). Да ли је Бог сторио и такву категорију људи? Одлично, сада те поново питам: колико је старо дете које згреши до те мере да се мора физички казнити? Зар није касно да се неко ко је "промашен човек" физички кажњава? И опет, које грешке чини "промашени човек"? Ко је крив што је неко "промашен човек" и да ли се то може рећи за дете коме си ти педагог? Ово је било упућено другом члану а ја ћу се осврнути. Помињеш педагошко кажњавање и прут. Сада ме интересује да ли ученици-педагози имају предмет који их учи како се користи педагошки метод "прут", од ког је дрвета израђен, где се држи у учионици и како стоје ствари са педагозима-родитељима. Незамисливо ми је да је у мом дому постојао прут за кажњавање деце а толико је речи. Верујем да још увек има и таквих "декоративних предмета" у неким становима, нажалост, само се питам, да ли је родитељ некада замахнуо на себе, па да га заболи не због просуте воде по тепиху, већ због детета које си ти именовао као "istinski i potpuni promasaji ljudskosti/covecnosti...) Не знам да ли ти је колега одговорио али ево ја ћу: изузетно стручно, само још да се докаже праксом. Можда сам беспотребно оволико реаговала, а веруј, не бих да се не говори о деци. Толико их волим. 1) To dolazi iskljucivo spontano, odnos roditelj - dete je pure emotiva, ona najprefinjenija, kao sto je i odnos Bog - covek, sto manje mozganja - bolje... deca ne trpe fizicku bol (ako je roditelj normalan u glavu, pa ne bije decu kao stoku) nego emotivni, i to je ono sto vredi... 2) Rekli mi roditelji... i nemoj da spinujes temu - naravno da Bog stvara normalnog coveka, ali se on ubrzano kvari pod uticajem okoline ukoliko nad njim neprestano neko ne bdi... 3) Da si citala otvorenih ociju videla bi, sad moram da ponavljam - rekoh lepo da prut nije uvek prut nego uskracivanje, cak je i puno vise uskracivanje, a za veliku decu je uvek uskracivanje... 4) Ako vec ne znas sta pametno da kazes, nema potrebe da budes cinicna... 5) Prazna demagogija... 6) ? 7) Toliko ih volis, kazes? E blago tebi, mi sto ih kaznjavamo uopste ih ne volimo... :rolleyes: "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 1) To dolazi iskljucivo spontano, odnos roditelj - dete je pure emotiva, ona najprefinjenija, kao sto je i odnos Bog - covek, sto manje mozganja - bolje... deca ne trpe fizicku bol (ako je roditelj normalan u glavu, pa ne bije decu kao stoku) nego emotivni, i to je ono sto vredi... За емотивну бол није потребан и прут. 3) Da si citala otvorenih ociju videla bi, sad moram da ponavljam - rekoh lepo da prut nije uvek prut nego uskracivanje, cak je i puno vise uskracivanje, a za veliku decu je uvek uskracivanje... Одлично сам ја све прочитала а ако овако наставиш, нећу се изненадити да изнесеш неки сасвим десети став. 4) Ako vec ne znas sta pametno da kazes, nema potrebe da budes cinicna... Да не мислим да има смисла оно што пишем не бих ни писала. Цинизам, шта је то? 6) ? Не знам због чега се питаш? Ево да ти кажем нешто о себи а ти процени да ли је довољно стручно: ја сам сликар. 7) Toliko ih volis, kazes? E blago tebi, mi sto ih kaznjavamo uopste ih ne volimo... :rolleyes: Волите их ви, али знате много погрешити. Наша деца често проводе више времена са учитељима него са родитељима па тако је одговорност на вама прилично велика. Знаш, када би неко ударио моје дете шибом не бих остала равнодушна, али ако би реаговао на педагошки начин, то бих поздравила. Доказао си оно што се често дешава. Када немаш аргументе за одбрану, ти крећеш са увредама. Богу хвала па се не вређам а још брже заборављам. Срећно у даљем педагошком раду. П.С. Заиста, баци прут али заувек па макар га користио нежно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Чини ми се да је потреба за физичком казном детета најчешће наш промашај. Не удубљујући се у дете оставили смо простора да се пројави неразумно понашање детета, па следствено и потреба за казном. Није ли свако дете свет за себе? Не може се сваком детету, као ни сваком човеку, приступити по неком општем принципу. Зацртавања, у ком год смеру, воде ка искључивости. Ако је кажњавање, нека буде разумно, нека буде с љубављу, и све ће бити ок. Давидова је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 За емотивну бол није потребан и прут. Одлично сам ја све прочитала а ако овако наставиш, нећу се изненадити да изнесеш неки сасвим десети став. Да не мислим да има смисла оно што пишем не бих ни писала. Цинизам, шта је то? Не знам због чега се питаш? Ево да ти кажем нешто о себи а ти процени да ли је довољно стручно: ја сам сликар. Волите их ви, али знате много погрешити. Наша деца често проводе више времена са учитељима него са родитељима па тако је одговорност на вама прилично велика. Знаш, када би неко ударио моје дете шибом не бих остала равнодушна, али ако би реаговао на педагошки начин, то бих поздравила. Доказао си оно што се често дешава. Када немаш аргументе за одбрану, ти крећеш са увредама. Богу хвала па се не вређам а још брже заборављам. Срећно у даљем педагошком раду. П.С. Заиста, баци прут али заувек па макар га користио нежно. Da bacim prut ili "prut" nemam nameru, samo sto naravno nikad ne bih fizicki kaznio neko dete u skoli, za to postoje druga sredstva, pa si tu ocigledno nesto promasila... I ne, nisi dobro procitala ono sto sam pisao, jer ocigledno citas sa iskonstruisanom slikom u glavi unapred... Nisam pitao sta si ti nego sta si htela da kazes sa onim pod 6 jer mi nista nije bilo jasno, zato i stavljam znak pitanja... A ovo je najzesce sto sam procitao, ovako govori 99 % onih roditelja cija deca prave najvise problema u skoli... greengrin Волите их ви, али знате много погрешити. Наша деца често проводе више времена са учитељима него са родитељима па тако је одговорност на вама прилично велика. Kakva slucajnost... :rolleyes: Pa evo, da ti kao pedagog kazem - koren i sva tezina vaspitanju su UVEK I ISKLJUCIVO U PORODICI... u skoli deca uce prakticna znanja, i vrlo malo ima ili nema vremena da se covek bavi njima u vaspitnom smislu... to ostaje samo kao iskustvo i vestina samih nastavnika da i to ubace u svoju nastavu... Moj predmet je samo specifican jer sam veroucitelj, moja struka je bas sam covek i njegovo vaspitanje, pa zato se toliko i bavim time i upucen sam u to... P.S. Za emotivnu bol potreban je - ne retko - i prut... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 A ovo je najzesce sto sam procitao, ovako govori 99 % onih roditelja cija deca prave najvise problema u skoli... greengrin Добро је да си (ми) оставио 1% иначе би било прилично неугодно. Не познајеш ни мене ни моју децу те може деловати, благо речено, прилично неумесно. prst ka dole Pa evo, da ti kao pedagog kazem - koren i sva tezina vaspitanju su UVEK I ISKLJUCIVO U PORODICI... u skoli deca uce prakticna znanja, i vrlo malo ima ili nema vremena da se covek bavi njima u vaspitnom smislu... to ostaje samo kao iskustvo i vestina samih nastavnika da i to ubace u svoju nastavu... Ово би било веома поучно пласирати широј јавности као пример признања једног учитеља како се то не ради. Учитељ + педагог; родитељ + педагог = нераскидиво и неопходно. Za emotivnu bol potreban je - ne retko - i prut... Богу драгом хвала, и Родитељима мојим хвала што никада нисам осетила ни душевну ни физичку бол од њихове руке; исто би рекли и моји синови, знам. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
пинхас Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Приче Соломунове, глава 1324. Ко жали прут, мрзи на сина својега; а ко га љуби, кара га за времена. Паметноме доста. Mironosica and Ратко :( је реаговао/ла на ово 2 מוות לאוסטאשים Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Ово би било веома поучно пласирати широј јавности као пример признања једног учитеља како се то не ради.Учитељ + педагог; родитељ + педагог = нераскидиво и неопходно. A ko je uospte iskljucio ucitelje? Lepo rekoh da je prevashodno porodica kljucna u tome, sto naravno ne iskljucuje ucitelje... Vidis ono sto ti hoces u poruci, ne citas uopste trezno i nepristrasno... c, c, c... 4chsmu1 Ja sam pak i od roditelja ponekad, i od ucitelja isto, dobio pedagogiju u vidu pruta i slicnog, i zaista hvala im na tome sto nisu popustili mom samoljublju i razmazenosti... onda mi je to izgledalo grubo i tesko, ali sad lepo vidim da je bilo tacno kad i gde je trebalo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Pa evo, da ti kao pedagog kazem - koren i sva tezina vaspitanju su UVEK I ISKLJUCIVO U PORODICI... u skoli deca uce prakticna znanja, i vrlo malo ima ili nema vremena da se covek bavi njima u vaspitnom smislu... to ostaje samo kao iskustvo i vestina samih nastavnika da i to ubace u svoju nastavu... A ko je uospte iskljucio ucitelje? Lepo rekoh da je prevashodno porodica kljucna u tome, sto naravno ne iskljucuje ucitelje... Изгледа да су ти мало закинули. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 Citaj gore molim te - "koren i sva tezina", a de je koren tu je i stablo i plodovi, de je tezina tu je i ono sto pretekne kao lakse, znaci nije sve... I rekoa sam da ucitelji i nastavnici pre svega se bave svojim zanatom ,a pedagogija im ostaje kao egzibicija... Ajd sad sebi jedan prut... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 29, 2011 Пријави Подели Написано Август 29, 2011 (...) I rekoa sam da ucitelji i nastavnici pre svega se bave svojim zanatom ,a pedagogija im ostaje kao egzibicija... Po ovome ispada da je važnije znanje od zdrave ličnosti. Ajd sad sebi jedan prut... Ne, nego tebi još malo i kao preventiva još jednom I naravno, sve za dobro dece i tvoje lično dobro. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука