w.a.mozart Написано Новембар 2, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2011 niste se razumeli-ti jesi u pravu ali je stakleno oko imao u vidu pre svega negativne pojave medju monasima koji BEZ BLAGOSLOVA NADLEŽNOG EPISKOPA uče i poučavaju narod a njihove se pouke prenose i poštuju kao da su ih u najmanju ruku propisali vaseljenski sabori Boba је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
стаклено_око Написано Децембар 3, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Потцењујеш овиме што си написао и монаштво и свештенство и књиге. Није ни Господ био у браку па говори о браку. Колико Светих је било безбрачно, и јел то што нису били у браку значи да нису компетентни да причају и саветују на ту тему? Колико њих је читав век провело уз црквене књиге и има веће духовно искуство од многих који имају прегршт искуства са људима, али им мањка духовна ( хришћанска ) дубина или се једноставно не сналазе и потребан им је савет. Да си тражио до пре пар година Патријару Павлу савет о браку, јел би му рекао то што причаш је глупост, ти немаш појма како је мени у браку јер ти ниси у браку? Ако идемо том логиком, онда ни свештеник није компетентан да те саветује и духовно усмерава јер о многоме зна "само из књига". Замисли да се разболиш, убијеш човека, украдеш или било шта друго, одеш код свештеника и кажеш му: Ма глупост је да ме ти саветујеш о томе када ниси ни болестан, нити си убио нити крао. Како ти можеш мене да саветујеш када нисмо у истој ситуацији? Глупост невиђена! Ако ћу ја, као верник, да одмеравам животно искуство свештеника и да ценим његову валидност по питању давања савета и да занемарим благослов који тај човек има како би ме усмерио и помогао ми кроз савете, онда сам у проблему. Evo i mene. Nisam bio u mogucnosti jedno vreme da odgovorim. Pa na prvom mestu ,niko se ne moze meriti sa Hristom, jer je On Taj koji je ustanovio brak, tj hriscanski brak na koji pretpostavljam oboje mislimo. Zaista ne pokusavam da ponizavam monahe i pobijem njihovo duhovno iskustvo, tu ima divnih ljudi od kojih se moze svasta nesto dusekorisno nauciti. Pomenula si blazenopocivseg patrijarha Pavla...kod njega bih odlazio npr zbog nekih drugih saveta i pouka,tipa kako se boriti sa iskusenjima u postu, odnos prema ljudima, prijateljima ,neprijateljima, ljubav uopste...naravno,ako bi se tu uplela i neka misao o bracnom zivotu,saslusao bih, ALI,ponavljam, monah zaista ne moze dati resenje za realnu situaciju tj realan problem u braku kao ozenjen svestenik,koji ima slicne probleme i situacije, znaci realne situacije,koje se desavaju,realni konteksti, pa ozenjen pop ima zenu pored sebe i mnogo bolje kroz neki zivi istiniti,savremeni mozda i licni primer moze da pomogne u razresavanju problema...upravo je to ono sto hocu da kazem,da monah, koji pre monasnja nije bio zenjen, zna o braku isto onoliko koliko i obican neurolog specijalista o neurogirurgiji. Neurolog npr dijagnostifikuje tumor na mozgu tako sto je uradio analizu krvi na markere, magnet, CT,i time je obavljen deo posla samo na nivou teorije,data je dijagnoza. Pacijent ide na neurohirurgiju,i tamo mu ne operise mozak onaj neurolog sto mu je otkrio tumor ,jer on to ne ume,nikad to nije radio, vec taj deo obavlja neuro hirurg i problem resen. U Crkvi ne mozemo svi sve raditi,i svi o svemu savetovati, prosto postoje darovi,talanti...naravno,puno znaci kad ti neko kaze neku svetootacku pouku ili tako nesto vezano za brak,ali ako ni taj Sveti Otac cija je misao ne pokriva moj problem,i ne pije vodu u mojoj situaciji iz nekog razloga,sta onda? Mozda nekom nije dovoljna pouka Apostola Pavla da spasi brak,pa u krajnjem ocajanju ode kod parohijskog svestenika koji mu kroz primere,zivu rec upakuje opet istu tu pouku ali s nekim primerom i zivim iskustvom i taj neko uspe da ocuva brak. I jos nesto,mislim da nije u redu da poredis iskustvo Svete Tajne braka sa iskustvima ubistva i sl...i to sa bolescu, nisam rekao nista za bolest, ja pricam o braku konkretno, jer je to jedna od stavki koja odvaja i cini razlicitim iskustvo monaha i ozenjenog svestenika Ima ljudi koji ne nose brkove, nema ljudi koji nemaju dugove Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
стаклено_око Написано Децембар 3, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 niste se razumeli-ti jesi u pravu ali je stakleno oko imao u vidu pre svega negativne pojave medju monasima koji BEZ BLAGOSLOVA NADLEŽNOG EPISKOPA uče i poučavaju narod a njihove se pouke prenose i poštuju kao da su ih u najmanju ruku propisali vaseljenski sabori Da,i to je istina. Opet kazem,ima tu jako dobrih ljudi,ali ima i izroda...aj kad sam vec poceo, eto npr Simeon iz Rukumije. Koji je on faktor da anatemise svog vladiku i da odrice poslusnost. To moze da uradi tek kad Sabor rascini njegovog nadleznog arhijereja i vrati ha u cin prostog monaha....i sto je najgore, tamo dolaze cele porodice ,podrzavaju ga u tome,prave razdor u u ovoj nasoj vec izmucenoj i zgurenoj Crkvi....a sto je najgore,tu se stvaraju prepoznatljive porodice koje vremenom postaju asocijalne,tupave, ne vole da komuniciraju sa "gresnicima", za svaku glupost zovu manastir da pitaju jel smeju,jel imaju blagoslov za to,uvijaju zensku decu u marametine,kojekakve krpe po najvecim vrucinama,deca se onesvescuju od postova na vodi, van svih tokova su,al bas svih...nisu cak ni u toku Crkve,jer im brane redovno Pricesce, bore se zajedno sa svojim duhovnicima protiv ekumenizma,a pritom ne znaju ni na mapi da pokazu gde je Rim a gde Carigrad,ili Jerusalim....od toga se ludi. Sreca u nesreci, pa postoje mnogi drugi monaski duhovnici koji su normalni,trezveni, duhovnici u pravom smilu te reci, koji nece isterati zenu iz manastira koja mozda ne moze da trpi maramu na glavi, ili coveka koji smrducka na duvan,kao sam sto smrduckam,gde god da odem virtuelnim and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Ima ljudi koji ne nose brkove, nema ljudi koji nemaju dugove Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
стаклено_око Написано Децембар 3, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 3, 2011 Слушај, да не разлачимо причу и да не патетишемо, није уреду што ти смета аватар другог и што га поредиш са апсидама и гробовима, јер извлачити Христове и било чије речи из контекста нема везе са везом, да тако кажем, ништа ми друго не пада на памет. И стварно, обрати пажњу на свој приступ према другоме. И да завршимо, тема није уопште таква а и пијетизма и фанатизма нам је преко главе. Без љутње, али стварно мислим да то не пије воду. Svaka cast. Fora je sto se osoba koja ima nick Kirios1,inace veoma kreativan nick,moram priznati zakacila za mene ko pijan za plot,tj za moj nick i avatar...cak me je fino i pocastila recju Odvratan, al dobro, kulturan je onaj ko ume da istrpi nekulturne. Prosto pomislim da mi gorepomenuta osoba pise iz neke isposnice, sva puna blagodati Bozije ,drzeci laptop na svojoj velikoj shimi....ako je tako, onda mi je cast sto sam bio dostojan da divanim s njom:) Ima ljudi koji ne nose brkove, nema ljudi koji nemaju dugove Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 au, jos ste tu, da li ste Vi kao osoba odvratni pojma nemam, to nisam ni rekla, da se zna, nego: pocastila je moj nik i avatar recju odvratan, ne smatram uopste da sam nekulturna, nego iskrena, otvoreno izrazavam svoje misljenje. Zaista tesko mi je da poverujem da Vi mislite da je kultura prema svima biti fin, ponizan, sve vam se dopada, sve moze...uzas, to nije normalno, tvrdim da takav covek ne postoji. Nasmejaste me svojim ljubaznim, kulturnim (ipak izrugivackim;)) recima Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 niste se razumeli-ti jesi u pravu ali je stakleno oko imao u vidu pre svega negativne pojave medju monasima koji BEZ BLAGOSLOVA NADLEŽNOG EPISKOPA uče i poučavaju narod a njihove se pouke prenose i poštuju kao da su ih u najmanju ruku propisali vaseljenski sabori Проблем је идолопоклонство. Кад човек постане маловеран он тражи идол да му се клања,јер је због огрезлости у греху изгубио Бога из вида. Наравно гордост предходи сваком па и овом греху,а затим тера посрнулог да проповеда своје откиће'(идола који решава све проблеме). Понекад монах или свештеник од себе створи идола, а најчешће верник од монаха или свештеника прави себи идола. Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 pričamo o ovome,je l tako Arsenija and стаклено_око је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sinergija Написано Децембар 15, 2011 Пријави Подели Написано Децембар 15, 2011 Ехе Отац Јустин, тако окрутно реалан . w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
стаклено_око Написано Фебруар 7, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 au, jos ste tu, da li ste Vi kao osoba odvratni pojma nemam, to nisam ni rekla, da se zna, nego: pocastila je moj nik i avatar recju odvratan, ne smatram uopste da sam nekulturna, nego iskrena, otvoreno izrazavam svoje misljenje. Zaista tesko mi je da poverujem da Vi mislite da je kultura prema svima biti fin, ponizan, sve vam se dopada, sve moze...uzas, to nije normalno, tvrdim da takav covek ne postoji. Nasmejaste me svojim ljubaznim, kulturnim (ipak izrugivackim;)) recima Naravno da sam tu,al u poslednje vreme ne bas cesto zbog ispita. Pa da me karakterisu stvari kao sto su poltronisanje, neprirodna finoca i povladjivanje, ne bih bio ovde...ALI, u zivotu sam naucio da se negativne kritike mogu reci na malo blazi nacin. Npr ako me neko ko je nezgrapne telesne gradje pita kako mu stoje uske pantalone, sigurno mu ne bih rekao da mu grozno stoje, vec bih to malo blaze rekao, da ne uvredim tu osobu, na taj nacin se u hriscanstvu pristupa ljudima, Sveti otac Justin Popovic kaze da se ljudskoj dusi na golubijim nogama prilazi...Mogao sam ignorisati Vas prvi komentar ,pa da do rasprave i ne dodje,ali sam hteo da Vam ukazem na gresku. A Vi sad ,ako hocete,prihvatite to tako,a ako ne,opet dobro. Pozdrav Ima ljudi koji ne nose brkove, nema ljudi koji nemaju dugove Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
стаклено_око Написано Фебруар 7, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 pričamo o ovome,je l tako Upravo to:) Ima ljudi koji ne nose brkove, nema ljudi koji nemaju dugove Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mилена КШ Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 ni ja nemam duhovnika,niti sam nesto mnogo,da citiram neke koje znam, "verski zatucana",ali meni su nekako blazenopocivsi Patrijarh Pavle,vladika Atanasije Jevtic i otac Dragan Milin najbolji.Svako od njih mi je na neki nacin pomogao-nadam se da razumete. (ovaj epitet "verski zatucan" je cela moja porodica dobila jer-da ne tupim previse-volimo svoju veru,svoju Crkvu...) Жика је реаговао/ла на ово 1 http://www.youtube.com/watch?v=skAGp_OwU10 http://youtu.be/lKgI7Cxm0go Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Не знам је ли већ поменут овде, али владика Порфирије је по мени један од горостаса наше цркве. Жика and Milan023 је реаговао/ла на ово 2 Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Некога попут старца Јефрема или Харалампија или Емилијана,немамо и ко зна да ли ћемо икада да их имамо,али имамо трудбенике,који се заиста посвећују људима. Навела бих Архимандрита Јована Јеленкова,игумана Црне Реке,веома поштујем и уважавам Архимандрита Јована Радосављевића,он је непроцењива ризница мудрости и искуства. Наравно,међу Епископима,Митрополита Амфилохија,за њега лично мислим да је исихаста,ако грешим,нека ми Бог одузме на неискуство и незнање. Свештенство тек треба да нам се докаже а Хвала Богу,има великих потенцијала. Boba је реаговао/ла на ово 1 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 Što se tiče naŠih episkopa trenutno ,mislim da nikada u istoriji SPC u jednom vremenskom periodu ,nije bilo ovoliko stubova Pravoslavlja. Njihova duhovna deca idu njihovim stopama i prevazićiće ih,idu teŠka vremena ali naŠa Crkva cveta Желе Зека and Јефимија Крунић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Фебруар 7, 2012 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2012 vredi pomenuti i vladiku lipljanskog Jovana.... homo universalis http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%8B%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%BA Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука