Адмирал Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Pre svega, na pogresnim temeljima ste poceli da gradite svoje zakljucivanje o Hristu, eshatonu, buducnosti i, samim tim, proslosti. Pogresno - iz razloga sto pokusavate da vremenskim i prostornim odrednicama obuhvatite Boga i definisete na taj nacin Njegov odnos sa nama i nas sa njim. Sa druge strane, nadam se da vam je jasno da se Bog, stvarajuci materiju samim tim i coveka, spusta sa visine ''stana svoga'' da bi se, nakon zavrsenog stvaranja, vratio svojoj visini, koju nije nikada ni napustao, te se taj povratak u Svetom pismu karakterise kao odmor Boziji (pogledati I Mojsijevu knjigu). Shvativsi tu dijalektiku mozemo nastaviti nase promisljanje o Eshatonu, koji je, by the way, izvor identiteta Crkve ali i svih nas okupljenih oko jednog a radi Jednog. Dakle, potrebno je razumeti da neke stvari koje su nase reference postojanja ne moraju nuzno vaziti i za Boga i, sto je jos bitnije, njima nikada necemo moci shvatiti Boga, odnosno opstiti sa Njim. Zato je, izmedju ostalog, dimenzija licnosti nezamenljivo bitna u nasem hodu ka Bogu, u nasem hodu ka Eshatonu. Nije stvar mog uzbudjavanja vec je stvar mog interesovanja, zato vas i molim, da mi odgovorite na pitanje - sta znaci biti ''salonski svestenik''!!! Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin Evo direktnog pitanja.Kako se ti se?aš Hristovog dolaska kada izgovaraš molitvu anafore.Ili ti to lažeš Boga kažeš da se se?aš onoga što nisi doživeo. Pre svega tom se pitanju, ako ste procitali ono sto sam vam napisao, ne moze na taj nacin pristupati. Sa druge strane, ne znam koliko ste svesni toga ko sluzi Liturgiju i da li vi kada odgovarate na djakonove reci, a on vas oslovljava sa vladiko, lazete i postavljate se u cin u kojem niste? Dakle, pre nego sto pocnemo razmisljanje o temama koje ste zapoceli, moramo najpre poznavati strukturu Crkve, koja se opet, Liturgijski izrazava i znati odgovor na pitanje ko tu zapravo sluzi i zasto je to bas tako a ne drugacije, odnosno zasto mora bas tako a ne drugacije. Shvatate li sada i da li mozete razumeti da se, pre svega, takvim jednim iskljucivim tonom ne moze pristupati tako osetljivim temama. Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin Nemam pojma. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Децембар 4, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Mislim da si sam odgovorio zašto si salonski sveštenik.Oni koji su iskrivili kićmu kroz podvig obično ne daju takve odgovore.Ne samo što si salonac već i ponavljaš ko papagaj bez stvarnog razumevanja ono što si sipao u glavu.Savetujem ti malo da se sdelješ. Ne, nego ste vi bas sada odgovorili na pitanje zasto se nalazite tamo gde se nalazite a ne tamo gde se nalazim ja recimo, posto ljudi koji su meni povereni ne bi ni razumeli vasu rec - sdeljes - pa, samim tim, ne bi znali ni sta im je ciniti dok bi sami bili kulturoloski uvidjavni pa vas ne bi ni pitali sta ste hteli time da kazete kako vas ne bi uvredili. Sto se tice podviga, tu ne mozete suditi pogotovo sto nemate ni iskustvo koje ja imam te kako ja o vasem ne mogu rasudjivati, niti to radim za razliku od vas, tako ni vi ne mozete o mom. Sa druge strane, sa obzirom na vas svadjalacki ton i vredjanje a sa saznanjem da vam ni vladike nisu autoritet kao i da vam je obrazovanje nisko, to vise ni ne zelim komunicirati sa vama posto vidim da nemate ni svest o tome da je ovo ipak javni prostor i da napisane reci imaju svoju tezinu pogotovo pred mirjanima, a o cemu sam vam vec pisao, sto ste vi odbili da razumete, pogotovo stavku o nasim arhijerejima kojima ste vi dali zakletvu vernosti, odanosti a ne da ih na ovaj perfidan nacin i iza ledja a pred svima nama ogovarate i ruzite, kao da to sto ste napisali ne mozete svom arhijereju reci u lice ako vas vec tisti. Mislite o tome. Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Децембар 4, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Prostim rečnikom: Episkop ,sveštenstvo i verni narod zajedno služe svojim darovima.Tu je Hristos koji nas poslužuje. svojim telom i krvlju.Postoji medjuzavisnost službi u telu Hristovom.Ako samo episkop služi onda je on suveren u svom delovanju on se stavlja u privilegovano stanje u odnosu na carsko sveštenstvo. Nemojte brkati Liturgiju sa licnim podvigom i sluzbom a ako ne znate zasto bas vladika jeste sluzitelj a mi sami imamo mogucnost sluzenja samo u njegovo ime onda vi nemate pojam o samom ustrojstvu Crkve a jos manje o onome Ko zapravo sluzi Liturgiju i sta se tu zapravo odigrava i zasto je ona predukus stanja kojem se nadamo ali i iz kojeg imamo potvrdu vlastitog identiteta. Sad i jos uvek ne - jeste realnost koju ostvarujemo na dogadjaju Liturgije dok je vladika ikona samog Hrista; e, zato on i jeste nezamenljiv i tu se ne radi ni o kakvom privilegovanom stanju vec o sluzbi koju on obavlja a - radi svih i za sve. Mislite o tome. Otvorenog srca-otvorenog uma, mir vam - Ugrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Децембар 4, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Gde ste Vi bili 1986 godine kada je otac Strašimir diplomiraona na pedagoškom fakultetu,A gde 1993 kada je o Strašimir diplomirao na teološkom fakultetu SPC.Stoga nemaš ni malo smisla za dijalog koji sam ti nametnuo da kroz suprotnosti izlaganja iskristališemo kod onih koji prate naš razgovor opravdanost teoloških stavova koji su danas aktuelni a meta su mnogih koji cepaju crkvu iznutra.Ipak Vas smatram za dostojnog sagovornika. Dijalog se ne namece niti kroz vredjanje izrazava, tako da ipak smatram sebe nedostojnim za vaseg sagovornika te u tom kontekstu vas i molim da me zaobidjete. U. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 Gde ste Vi bili 1986 godine kada je otac Strašimir diplomiraona na pedagoškom fakultetu,A gde 1993 kada je o Strašimir diplomirao na teološkom fakultetu SPC.Stoga nemaš ni malo smisla za dijalog koji sam ti nametnuo da kroz suprotnosti izlaganja iskristališemo kod onih koji prate naš razgovor opravdanost teoloških stavova koji su danas aktuelni a meta su mnogih koji cepaju crkvu iznutra.Ipak Vas smatram za dostojnog sagovornika. Dijalog se ne namece niti kroz vredjanje izrazava, tako da ipak smatram sebe nedostojnim za vaseg sagovornika te u tom kontekstu vas i molim da me zaobidjete. U. Da ipak ste me uverili. Vi ste nedostojan sagovornik. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Децембар 4, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 И тако, у задњим издисајима овога дана, завршено је још једно поглавље о сеоским и градским парохијама... To be continued... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest O.Ugrin Написано Децембар 4, 2009 Гости Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 ? ????, ? ?????? ?????????? ????? ????, ???????? ?? ??? ????? ???????? ? ??????? ? ???????? ??????????... To be continued... :smiley: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 4, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 4, 2009 ?? ???????, ????? ???? ??? ?????? ???? ????? crvenilo ??? ?? ??????????? ?????? ???, ? ??????? ????? ?? ?????, ????? ? ????? ?????? ?? ?? ?????? ?? ?????, ?????? ?? ?? ???? ????????????? ??????, ?? ? ??????? ?? ?????, ?????????? ?? ??????? ??? ????? ???????, ?????? ???????? ?? ???????????? ?? ????? ?????, ?? ???? ??????, ?? ????????? ?????? ??????????? ???? ?? ?? ????? ???????.....???? ??, ???? ?? ??, ???? ????? ??????? ???, ? ??????????, ? ? ?????... :drugarstvo: 0202_238 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 Нема одговора 0409_feel 0110_hahaha 0110_hahaha Значи свима добро..... 0110_hahaha bendoff klapklap "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
after_silence Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 0409_feel Ne bi oni iz svoje fotelje pa da ih puskom teras 0110_hahaha Eh, ja bih ih rado sve videla posle "skole" bar desetak godina na selu, pri manastiru il ne, onako da se posteno "namuce" i steknu zivotno iskustvo. Mnogo ima mladih svestenika Bogu hvala, ali iskustva im fali pre svega zivotnog, optinog... Kod njih je vera ili brilijantan intelekt ili psiholoski momenat, ponekad se pitam veruju li u Boga uopste... Ali dobro, ja vise volim seoske svestenike iako sam "gradsko" dete. To mi je u "krvi", valjda se ona bogoslovska i mucenicka krv tako prolila da vise volim zemlju no asfalt 0110_hahaha Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jelena Vitorovic Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 Mislite da je na selu teze nego li u gradu, ili suprotno. Covek je covek i u gradu kao i na selu,u Americi ili Srbiji, sa svim svojim problemima i radostima, koji su manje vise isti,mozda se samo razlikuju u izrazu i nacinu. Covekova muka je jedna i jedina, uvek i svuda, to je bolest na smrt, a svestenici su tu da povedu, usmere ka izlecenju, te da li u selu ili gradu ....zar ima razlike?! НЕ МОГУ И НЕЋУ КУЋИ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ! ВИ? ОД НАС ЗАВИСИ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 има, грешите. свештеник је пре свега човек и не могу се такве ствари очекивати од њих, иако су се заветовали. то се може само од Господа очекивати, они само служе по снази својој и коју им да Господ. исти су као и ми. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
after_silence Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 U sustini nema, u formi itekako ima, bar po meni. Da, svestenik je svestenik, a da li je skoro neko od svestenika citao sta prica recimo Zlatousti i kako on vidi svestenicku sluzbu? Uh, pa mnogi bi se zagrcnuli kada bi razumeli i doziveli sta se ocekuje ne samo od svestenika nego i od citave njegove porodice i koja to iskusenja nosi... Bogu hvala, za to itekako Gospod daje snage i radosti, ali mislim da olako ne mozemo shvatati nista ponajmanje pastirski rad. Ja sam bliza "selu" i seoskom sluzitelju jer sam prosto umorena od intelekta, paraliza od analize, sigurno na pogresni nacin i u pogresnom smeru, ali prijaju mi ljudi koji su "nogama na zemlji", koji govore prostim i razumljivim jezikom, koje ne moram da tumacim, a opet njihove reci imaju toliko slojeva da svaki put kada ih procitate, cujete, prisetite se otkrijete neki novi smisao i novi sloj. Nemam snage jednostavno niti zelje vise za ovom bukom, zurbom, za stalnim "usavrsavanjem" iako sam recimo beogradsko dete to jednostavno nisam ja. Volim jednostavnost u svakom smislu, da li to bilo oblacenje, da li bio razgovor, da li sam tok zivota... Mogu ja naravno da kada se to od mene trazi budem aktivna biznis zena, naravno, sa sve kompletom i sakoom, da pricam na nekoliko jezika i sta sve ne, ali sama sam sebi smesna tada ako cete najiskrenije i pomislim uvek "lele budalo jedna, ajde koga ti sad tu mazes" 0110_hahaha Odatle moj komentar oko svestenika, da, smisao svestenicke pastirske sluzbe je isti sada i kao u vreme Zlatoustog, slazem se i kao sto rekoste nacin je itekako drugaciji, ali dozvolicete mi misljenje da nije sve u sustini, da ima nesto i u formi. Kao sto forma ne moze bez sustine, sustina bez forme takodje nije kompletna. Nisu oni monasi svih prethodnih vekova otkrivali toplu vodu u prostom radu sa dosta ponavljanja, prostom fizickom radu, kao ni vojnici, kao sto se i sada taj isti prost rad koristi u lecenju zavisnosti, sta mislite zasto? Ja iz te perspektive gledam, da itekako ima koristi pogotovo za svestenika da provede vreme na selu, medju obicnim ljudima, da se nauci poslusanju, da se nauci smirenju, molitvi uz rad, makar kopao zemlju... Sto bi rekla jedna monahinja sa dva zavrsena fakulteta "ali cvece u basti je tako divno saditi". Mislim da smo mi po gradovima "prinudjeni" da zivimo zivotom koji ima svoje prednosti i mane, dobre i lose strane i koji nije los sam po sebi ali je prilicno izvitoperen i lako se da "skliznuti" i mislim da pastir mora biti dobro utvrdjen u veri i u zivotu da bi to podneo i izneo i svoju porodicu i svu duhovnu decu koja su mu poverena i da je zato selo "velika skola" koja mu moze samo pomoci. Ne gledam na selo kao na kaznu ili na prokletstvo, ali se izvinjavam. Kasno je, a ja razvezala, davim vas ovom pricom. Nije mi bila namera polemika, samo kratko da iznesem svoje misljenje, al taj naglasak na kratko mi nije posao za rukom 0110_hahaha Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Маша Написано Децембар 5, 2009 Пријави Подели Написано Децембар 5, 2009 U sustini nema, u formi itekako ima, bar po meni. Da, svestenik je svestenik, a da li je skoro neko od svestenika citao sta prica recimo Zlatousti i kako on vidi svestenicku sluzbu? Uh, pa mnogi bi se zagrcnuli kada bi razumeli i doziveli sta se ocekuje ne samo od svestenika nego i od citave njegove porodice i koja to iskusenja nosi... Bogu hvala, za to itekako Gospod daje snage i radosti, ali mislim da olako ne mozemo shvatati nista ponajmanje pastirski rad. Ja sam bliza "selu" i seoskom sluzitelju jer sam prosto umorena od intelekta, paraliza od analize, sigurno na pogresni nacin i u pogresnom smeru, ali prijaju mi ljudi koji su "nogama na zemlji", koji govore prostim i razumljivim jezikom, koje ne moram da tumacim, a opet njihove reci imaju toliko slojeva da svaki put kada ih procitate, cujete, prisetite se otkrijete neki novi smisao i novi sloj. Nemam snage jednostavno niti zelje vise za ovom bukom, zurbom, za stalnim "usavrsavanjem" iako sam recimo beogradsko dete to jednostavno nisam ja. Volim jednostavnost u svakom smislu, da li to bilo oblacenje, da li bio razgovor, da li sam tok zivota... Mogu ja naravno da kada se to od mene trazi budem aktivna biznis zena, naravno, sa sve kompletom i sakoom, da pricam na nekoliko jezika i sta sve ne, ali sama sam sebi smesna tada ako cete najiskrenije i pomislim uvek "lele budalo jedna, ajde koga ti sad tu mazes" 0110_hahaha Odatle moj komentar oko svestenika, da, smisao svestenicke pastirske sluzbe je isti sada i kao u vreme Zlatoustog, slazem se i kao sto rekoste nacin je itekako drugaciji, ali dozvolicete mi misljenje da nije sve u sustini, da ima nesto i u formi. Kao sto forma ne moze bez sustine, sustina bez forme takodje nije kompletna. Nisu oni monasi svih prethodnih vekova otkrivali toplu vodu u prostom radu sa dosta ponavljanja, prostom fizickom radu, kao ni vojnici, kao sto se i sada taj isti prost rad koristi u lecenju zavisnosti, sta mislite zasto? Ja iz te perspektive gledam, da itekako ima koristi pogotovo za svestenika da provede vreme na selu, medju obicnim ljudima, da se nauci poslusanju, da se nauci smirenju, molitvi uz rad, makar kopao zemlju... Sto bi rekla jedna monahinja sa dva zavrsena fakulteta "ali cvece u basti je tako divno saditi". Mislim da smo mi po gradovima "prinudjeni" da zivimo zivotom koji ima svoje prednosti i mane, dobre i lose strane i koji nije los sam po sebi ali je prilicno izvitoperen i lako se da "skliznuti" i mislim da pastir mora biti dobro utvrdjen u veri i u zivotu da bi to podneo i izneo i svoju porodicu i svu duhovnu decu koja su mu poverena i da je zato selo "velika skola" koja mu moze samo pomoci. Ne gledam na selo kao na kaznu ili na prokletstvo, ali se izvinjavam. Kasno je, a ja razvezala, davim vas ovom pricom. Nije mi bila namera polemika, samo kratko da iznesem svoje misljenje, al taj naglasak na kratko mi nije posao za rukom 0110_hahaha ??? ??? ?? ??? ?? ??????.????????? ??????????. ?? ?? ??? ???? ?????? ???? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука