Jump to content

Напето на форуму а око Косова и Метохије

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 299
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Цитат

Zayrone brate pa Stepinac je javno vrsio pokatolicavanje, tek 1943 izjavio protest po pitanju nedela. Za zasto 1943? Pa zato sto je tada pala Italija.

Ja sam panslavista, a ti si Poljak ako se nevaram, imas Pisca Jan Waslavzskog koji je pisao o spoju RKC sa tadasnjim Nazi rezimom. Prevenstevo u Bavarskoj Republici a posle u celoj Weimarskoj Republici.

Zašto ja moram ovdje stvarno vama crtati i ono što možete naći svuda na internetu, londonska vlada je nekoliko puta slala Stepince preko raznih veza naznake da treba nastaviti s formalnim pokatoličavanjem ukoliko to bude posljednje sredstvo a o čemu je Stepinac i razaslao svoju tajnu okružnicu sveštenstvu u kojoj zapovijeda sveštenicima formalno primati ljude u katoličanstvo bez ikakvih ispitivanja u vjeri i s tim da će se vratiti na pravoslavlje kad opasnost prođe.

Подели на овим сајтовима

Arhidjakon,

Немој да си релативиста. Мораш да разликујеш пропаганду и политику од историографије. Идеално стање је да историографија не зависи од тих елемената. Али, ако се то и догађа, не значи да не постоји објективно историјско сазнање.

Дакле, у твом тексту пише да: ''Pius XII was a long-standing supported of Croat nationalism; (...) and  largely "confirmed the Ustashe perception of history".''

Ову тезу и ја браним. Пије XII подржава хрватски национализам. Што значи да је национализам нов феномен у историји и да му се Папа прилагођава, односно да га подржава. Тај покрет се не обликује од стране римокатоличке цркве, као крсташки походи против јеретика некад, него настаје самостално под утицајем идеја 19. века. У почетку између хрватских националиста из Хрватске странке права и римокатоличког клера не постоје симпатије, јер су ови подређени мађарском клеру и никако или врло мало утичу на политику коју воде ови радикални националисти против Беча и Пеште.

Такође и ХСС, који се оснива почетком 20. века, делује као антиклерикална странка која иступа против феудалних интереса римокатоличког свештенства на селу.

Даље, Папа подржава усташка схватања о историји не они његова. Ово такође значи да су постојала и друга схватања и да усташка нису једина.    

Подели на овим сајтовима

Цитат

Zayrone brate pa Stepinac je javno vrsio pokatolicavanje, tek 1943 izjavio protest po pitanju nedela. Za zasto 1943? Pa zato sto je tada pala Italija.

Ja sam panslavista, a ti si Poljak ako se nevaram, imas Pisca Jan Waslavzskog koji je pisao o spoju RKC sa tadasnjim Nazi rezimom. Prevenstevo u Bavarskoj Republici a posle u celoj Weimarskoj Republici.

Druga stvar taj isti Stepinac je mogao zaustaviti ubijanje preko 200 svestenika i desetinu vladika SPC u NDH.

A ima i Viktora Novaka, rim.kat. svećenika, koji je napisao magnum crimen,

vredi ga pročitati, sve je lijepo opsiano, samo nemam ja vremena, za kopiranje i lepljenje,

radije ovako narodnim jezikom kažem, a našla sam i opciju u profilu, gde se isključuju ove

male loptice, koje pojedincima služe za izražavanje umjesto slovesnih, Bogomdanih besjeda.

Besjedama, šibamo, besjedama milujemo i tješimo, a ne tim lopticama.

Подели на овим сајтовима

Цитат

To su pojedinačni slučajevi da su pokrštene ubijali, možda im nisu odgovarali

po nekom drugom kriteriju, ali većina ih se šeta pantovčakom i ništa im ne fali.

pa pogledajte samo prezimena na sceni??

da su ih pobili nebi ih bilo.

Upravo tu u Zagrebu ihg nisu ubijali jer je tu utjecaj Stepinčev bio najjači, međum po nekim

zabitima ličkim i hercegovačkim ustaše su onda radile po svom šta su htjeli i kako su htjeli.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Zašto ja moram ovdje stvarno vama crtati i ono što možete naći svuda na internetu, londonska vlada je nekoliko puta slala Stepince preko raznih veza naznake da treba nastaviti s formalnim pokatoličavanjem ukoliko to bude posljednje sredstvo a o čemu je Stepinac i razaslao svoju tajnu okružnicu sveštenstvu u kojoj zapovijeda sveštenicima formalno primati ljude u katoličanstvo bez ikakvih ispitivanja u vjeri i s tim da će se vratiti na pravoslavlje kad opasnost prođe.

pa, kad ističe taj formalizam?? mili brate, zajrone

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

To su pojedinačni slučajevi da su pokrštene ubijali, možda im nisu odgovarali

po nekom drugom kriteriju, ali većina ih se šeta pantovčakom i ništa im ne fali.

pa pogledajte samo prezimena na sceni??

da su ih pobili nebi ih bilo.

Upravo tu u Zagrebu ihg nisu ubijali jer je tu utjecaj Stepinčev bio najjači, međum po nekim

zabitima ličkim i hercegovačkim ustaše su onda radile po svom šta su htjeli i kako su htjeli.

neko vas je slagao, niko njih nije ubijao, samo su se pokrstili i više im ništa nije falilo. iz tih krajeva sam, i sad su to moja mila braća pokrštena.

Подели на овим сајтовима

@Zayrone

Nemoj da si bezobrazan, Artukovic je isto bio agent Britanske Kraljevske sluzbe ali je opet bio dzelat.

I ti mislis da informacija koju nadjes na netu moze biti relevantna hmmm svasta se objavljuje pa cak i da je Staljin bio demokrata.

Цитат

Znas sad bi opsovao .....covece pa na Borongaju si imao zatvor gde su odvodjeni Srbi ugledni i ubijani. Na svu srecu vecina Srba je shvatila sta ih ceka pa su pred sami kijamet uspeli da pobegnu.

Ora et labora

Подели на овим сајтовима

Цитат

Бугари су нас убијали отимајући наше светиње, намећући своје клирике и уопште трудећи се да потисну СПЦ. Опет дакле због Цркве.

Нису они хтели да потисну СПЦ зато што је она православна него зато што је она српска.

Зашто би иначе доводили своје свештенике, чија је мисија била не да шире било какву веру него да побугарче српско становништво.

Подели на овим сајтовима

Цитат
Druga stvar taj isti Stepinac je mogao zaustaviti ubijanje preko 200 svestenika i desetinu vladika SPC u NDH.

Nije mogao spriječiti ni da njegov kanonik Pavao Lončar bude osuđen na smrt, tek teškim

vezama a uz pomoć Vatikana su mu tu smrtnu kaznu preokrenuli na robiju a kamo li šta drugo.

»Kada dođu k vama osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje se nalaze u smrtnoj opasnosti, pa zažele konvertirati na katolicizam, primite ih, da spasite ljudske živote. Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona, iz koje kršćanstvo vuče svoje korijene. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude. Kada prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva, ostat će u našoj Crkvi oni, koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prijeđe, vratiti u svoje.« (Benigar, str. 395)

Подели на овим сајтовима

Цитат

@Zayrone

Nemoj da si bezobrazan, Artukovic je isto bio agent Britanske Kraljevske sluzbe ali je opet bio dzelat.

I ti mislis da informacija koju nadjes na netu moze biti relevantna hmmm svasta se objavljuje pa cak i da je Staljin bio demokrata.

Цитат

Znas sad bi opsovao .....covece pa na Borongaju si imao zatvor gde su odvodjeni Srbi ugledni i ubijani. Na svu srecu vecina Srba je shvatila sta ih ceka pa su pred sami kijamet uspeli da pobegnu.

To je tačno ali isto tako je tačno da je i najviše Srba preživjelih ustaški teror bilo u Zagrebu,

moja jedna rođaka se baš udsala za takvog jednog potomka domicilnih zagrebačkih Srba.

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

@Zayrone

Цитат

To je tačno ali isto tako je tačno da je i najviše Srba preživjelih ustaški teror bilo u Zagrebu,

moja jedna rođaka se baš udsala za takvog jednog potomka domicilnih zagrebačkih Srba.

čestitam, na izboru.

Подели на овим сајтовима

Цитат
@Zayrone

Izvor za to mislim da je otac Ivana Meštrovića ili neko iz njihovog kruga, provjerim, istovremeno je i bio posrednikom Londona i Stepinca. Stepinac s Londonom nikada nije prekinuo veze, to je poznata činjenica kao i ta da je bio privržencem supporterom dvora i kuće Karađorđevića.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...