Jump to content

Оправданост смртне казне и евентуално увођење исте у вашу државу???

Оцени ову тему

Да ли бисте подржали увођење смтрне казне у вашу земљу?  

83 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте подржали увођење смтрне казне у вашу земљу?

• Да
      15
    • Не
      52
    • Већ постоји
      3
    • Никако
      12

Препоручена порука

Зашто сматраш да држава убија у твоје име? Ниси јој ти дао пристанак за то. Ти можеш да желиш да држава убија или можеш да не желиш али нема ту твоје одговорности.

То је као навијање за клуб: само фанатици верују да ако чврсто држе фиге - помажу свом клубу да победи.

Zato sto sve presude pocinju sa "U ime naroda". Zato sto se zakoni donose u ime i za racun gradjana.

Држава то каже јер јој се може. Али, држава НЕ УБИЈА У ТВОЈЕ ИМЕ само зато што она тако каже. То што држава тврди не мора да значи и да је ИСТИНА. Ако се ти ниси са тим сагласио, смртна казна није твоја одговорност.

Мало је клиначки ВЕРОВАТИ држави на реч, без обзира да ли је поштујеш или не, без обзира да ли поштујеш законе или не.

Не сматрам ни ја, али не видим да сам то рекао. Рекао сам да је онај који убија моћнији од оног ко не може да убија.

Drzava moze da ubija ali se uzdrzava od toga. Njeno uzdrzavanje nije znak nemoci.

Уздржавање? Ти то можеш да представиш као уздржавање али укидање смртне казне је још само један показатељ немоћи државе. Заправо, ово је показатељ слабости оних који воде државу - власти. Али, пошто је то општа појава у скоро свим државама, може да се каже да је у питању криза државе.

Можда си пак хтео да кажеш да ако се са 40 година затвора постиже учинак као и са смртном казном, онда је смртна казна у себи садржи беспотребан ВИШАК.

Али, као што рекох, и 40 година је ВИШАК у односу на 10 година затвора. А и 10 година затвора је ВИШАК у односу на 1 годину.

А и то је вишак у односу на условну казну.

И ако ниси у стању да ми кажеш ГДЕ је граница где нека казна у себи НЕ САДРЖИ ВИШАК, онда не можеш ни да ми тврдиш то ни за смртну казну. Јер не знаш!

Vidis da si dobro razumeo. To sto ne znam gde je granica kada kazna nije visak, ne znaci da ne mogu da utvrdim da je smrtna kazna svakako sa druge strane granice, odnosno visak... kao sto rekoh, to je vec utvrdjeno... s obzirom na poznate probleme smrtne kazne, to je dovoljan razlog da ne postoji.

Дај мало логике: ако не знаш где је граница онда не знаш шта радиш... а од вишка глава не боли.

Има онда симпатична реплика из "Одисеје 2010", кад мешовита посада у руском свемирском броду преживи неки зезнуту и непредвиђену неприлику:

- Дивна руска техника... боље 5 тона оклопа превише, него 5 кила премало...

Шта фали вишку? Посебно кад не знаш колико треба да смањујеш? И зашто би наслепо смањивао уопште? Ко те тера на то?

Шта је то фалило смртној казни па је морала бити укинута?

И не, није утврђено да је смртна казна вишак. То ћемо тек да утврђујемо. Само да не буде касно...

Заштита друштвених вредности - наравно, али не само то.

Узмимо парницу за пример - судија пресудом штити друштвене вредности али мора и да пресуди у корист неке странке а против неке друге.

Чињенице и закон по мени нису довољни да би се донела довољно добра пресуда.

Знаш оно кад нека фабрика направи дебело срање и озрачи/отрује/превари већи број људи. Кад се доноси пресуда за одштету итекако се гледа КО је све оштећен, КАКО је оштећен, КОЛИКО је оштећен, ЗАШТО је оштећен, КО ГА ЈЕ оштетио.

U nasem (kontinentalnom) pravu se gleda samo koliko je ostecen i da li je protivpravno. U gradjanskom pravu vazi princip odstete (nadoknade vrednosti) a ne princip kazne i delovanja na stetnika. Ako ti Coca-Cola ili ja unistimo atomobil - isto ces da dobijes - vrednost automobila. Ako ti Miskovic ili ja slomimo nogu - isto ces da dobijes - troskove lecenja i naknadu za pretrpljenu bol u istom (malom) iznosu.

U anglosaksonskom pravu je drugacije u nekim slucajevima (pre svega kod naknade nematerijalne stete) i tu lezi tvoja zabluda.

Каква заблуда? Управо си сам рекао да сам описао пример из англосаксонског права. То је право, зар не? Англосаксонци нису на Марсу...

Ако не признајеш ништа изван свог забрана, твој проблем... Ако те жуља што англосаксонско право уопште постоји, што није укинуто - опет твој проблем.

Нека цвета хиљаду цветова.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 417
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Смртна казна је неприхватљива у хришћанској држави!

А та хришћанска држава је ...? Може ли неки пример да знамо о каквом облику постојања је ту ради... да није можда Византија?

А невезано од те егзотике... зашто би смртна казна била неприхватљива хришћанству?

Подели на овим сајтовима

imaju u ameri tako kazne, pa dal imaju manje zla

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,15890.msg497761.html#msg497761

Kako možeš da govoriš da 10 od 100 nevino ubijenih spada u nesavršenost sistema (ovo u SAD kao jedina demokratska država u kojoj postoji smrtna kazna! u diktaturama je procenat sigurno malo veći..) sa kojim - ako te pravo razumem - možemo da živimo..?

У САД је тај постотак далеко најгори јер они имају две ужасне ствари:

1. имају 12 будала у пороти - како ће они да се сви заједно сложе око исте ствари то ти је као кад се баци коцка, па шта падне... Довољно је да у пороти буде неко ћакнут, или потплаћен - и пресуда ће бити како он каже или је неће ни бити. А људи хоће кући својим породицама и да се врате свом животу - и често се сложе само да се пипиревка заврши.

Да не говоримо о томе да највећи део тих погрешних пресуда отпада на Југ где су црнце осуђивали за убиства белаца. Тамо се лако договоре око тога...

2. Имају државне тужиоце - то су људи који се бирају на изборима! Ти људи су политичари! А њихов задатак је да подижу оптужнице и да добијају што теже пресуде. Можеш мислит чиме се све они служе...

Кад се деси злочин сви гледају у њих шта ће да ураде. И они хватају људе по улици и вичу - ево га Педро, он је кривац... И кад добију пресуду - добијају политичке поене.

Кад накупе довољно политичких поена - кандидују се за конгресмена или сенатора.

У осталим државамапо свету, уобичајено нема тих глупости. Судија и тужилац су стручни људи који ЗНАЈУ свој посао. Они могу намерно да погреше, али случајно јако ретко.

Подели на овим сајтовима

Нема смисла расправљати с Хришћанима по овом питању, јер ви немате закон који морате следити, па свако ради оно што је исправно у његовим очима.

Али, једна заблуда се мора разјаснити. Наиме, ови што свој став поткрепљују са оним чувеним "не убиј", немају појма о чему говоре. Библија није писана на српском, већ на хебрејском, а тај језик нема само једну реч за насилан прекид живота.

Ако Бог забрани убиство, па онда каже да некога треба погубити, да ли Он то противречи самом себи? Глупости. Забрањено је некога убити без правог разлога, али је бесмислица тврдити да се то односи на убиство у рату, погубљење... Потпуно се друге речи користе у тексту. Наш је проблем што све преводимо са "убиство".

Уосталом, зашто се позивате на неки закон из "Старог Завета" ако он за вас не важи? Такође, да ли је Европа у средњем веку била нехришћанска ако је смртна казна неспојива с вашом вером? Они су изрицали много смртних казни, а опет, скоро сви наши владари из тог времена - свеци!? Како то?

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Нема смисла расправљати с Хришћанима по овом питању, јер ви немате закон који морате следити, па свако ради оно што је исправно у његовим очима.

Али, једна заблуда се мора разјаснити. Наиме, ови што свој став поткрепљују са оним чувеним "не убиј", немају појма о чему говоре. Библија није писана на српском, већ на хебрејском, а тај језик нема само једну реч за насилан прекид живота.

Ако Бог забрани убиство, па онда каже да некога треба погубити, да ли Он то противречи самом себи? Глупости. Забрањено је некога убити без правог разлога, али је бесмислица тврдити да се то односи на убиство у рату, погубљење... Потпуно се друге речи користе у тексту. Наш је проблем што све преводимо са "убиство".

Уосталом, зашто се позивате на неки закон из "Старог Завета" ако он за вас не важи? Такође, да ли је Европа у средњем веку била нехришћанска ако је смртна казна неспојива с вашом вером? Они су изрицали много смртних казни, а опет, скоро сви наши владари из тог времена - свеци!? Како то?

pa neradi se samo o hriscanima -jasnu stvar imaju stoji ne ubij-drugo je kad se ohole pa zaobadaju i u svom spoznanju sami rjesavaju stavri ali hriscanske zemlje imaju zakon  a zakon bar neki su uspjeli da imaju da nema smrtne kazne  jer prilici ovom vremenu , bolje nego u stara vremena su svi imali odprilike isto nema tu recepta izgleda za ljude jel svi razlicito misle  -zato i treba stabilna drzava -netreba iz zatvora ih pustiti  jel pogubljenje nije niko kajanje za onoga sto ocinio nesto-vec zlo sa zlom se vraca-ali ima mogucnosti da se nikada iz zatvora nepuste-a sud iovako nikada zemaljski nikome nije zadnji bio hriscanin ili sta znam ko i sta
Подели на овим сајтовима

pa neradi se samo o hriscanima -jasnu stvar imaju stoji ne ubij-drugo je kad se ohole pa zaobadaju i u svom spoznanju sami rjesavaju stavri ali hriscanske zemlje imaju zakon  a zakon bar neki su uspjeli da imaju da nema smrtne kazne  jer prilici ovom vremenu , bolje nego u stara vremena su svi imali odprilike isto nema tu recepta izgleda za ljude jel svi razlicito misle  -zato i treba stabilna drzava -netreba iz zatvora ih pustiti  jel pogubljenje nije niko kajanje za onoga sto ocinio nesto-vec zlo sa zlom se vraca-ali ima mogucnosti da se nikada iz zatvora nepuste-a sud iovako nikada zemaljski nikome nije zadnji bio hriscanin ili sta znam ko i sta

Не разумем све што си написао/ла, али ово "jasnu stvar imaju stoji ne ubij" сам управо објаснио. "Не убиј" не значи "не убиј".

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Just_Cuz_19

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Држава то каже јер јој се може. Али, држава НЕ УБИЈА У ТВОЈЕ ИМЕ само зато што она тако каже. То што држава тврди не мора да значи и да је ИСТИНА. Ако се ти ниси са тим сагласио, смртна казна није твоја одговорност.

Мало је клиначки ВЕРОВАТИ држави на реч, без обзира да ли је поштујеш или не, без обзира да ли поштујеш законе или не.

Hvala za tvoj doprinos teoriji drzave i prava... evo sad kad si mi ti rekao da drzava ne ubija u moje ime samo zato sto drzava tako "kaze", odmah si me ubedio. To mi nikad nije palo na pamet... zaista sam klinacki drzavi verovao na rec...

Nego... posto drzava ne ubija u ime naroda tj. ne ubija u tvoje ili moje ime... zasto ti i ja pricamo o tome? Sto ne ostavimo drzavu da radi sta god zeli?

Mogu iz tvojih poruka da naslutim tvoj koncept odnosa drzave i gradjanina... samo mi je malo tesko da zamislim koncept po kojem drzava ne ubija u tvoje ime nego u svoje ali je istovremeno duzna da uzme u obzir tvoje misljenje i duzna je tebi da obezbedi da se pocinioci teskih krivicnih dela pogube. Jel imas neki koherentan i dosledan koncept? Mozda mi nesto promice...

Уздржавање? Ти то можеш да представиш као уздржавање али укидање смртне казне је још само један показатељ немоћи државе. Заправо, ово је показатељ слабости оних који воде државу - власти. Али, пошто је то општа појава у скоро свим државама, може да се каже да је у питању криза државе.

Nema sta da predstavljam kao uzdrzavanje kad jeste tipicno uzdrzavanje - drzava moze da ubija ali se od toga uzdrzava... kao sto je bog po hriscanskoj teologiji svemocan ali to ne znaci da sve zeli da uradi... i to nije naravno nije znak slabosti...

Дај мало логике: ако не знаш где је граница онда не знаш шта радиш...

Malo logike? Ne moram da znam koliko tacno visoko mogu da skocim da bih znao da ne mogu da skocim 100m u vis... ne moram da znam koliko cu moci virsli da pojedem da bih znao da ne mogu da pojedem 30... a ako pojedem 15 pa mi bude muka ne moram da znam tacno da li bi mi bilo muka i od 12 da bih znao da mi je muka od 15.

Ne moram da znam gde je tacno granica da bih znao da je nesto suvise. Elementarna logika.

Шта фали вишку? Посебно кад не знаш колико треба да смањујеш? И зашто би наслепо смањивао уопште? Ко те тера на то?

Nepotrebno oduzimanje ljudskih zivota. Nemogucnost ispravljanja greske.

И не, није утврђено да је смртна казна вишак. То ћемо тек да утврђујемо. Само да не буде касно...

Kao sto rekoh, slobodno utvrdjuj...

Mada, ne znam kako zamisljas da ce da bude kasno... pa sam si rekao: "Није то као распродаја па ако буде џаба, сви ће да нагрну..." a sad kao da zamisljas da ce neko da cini najteza krivicna dela jer mu ne preti smrtna kazna, nego "samo" 40 godina robije...

Каква заблуда? Управо си сам рекао да сам описао пример из англосаксонског права. То је право, зар не? Англосаксонци нису на Марсу...

Ако не признајеш ништа изван свог забрана, твој проблем... Ако те жуља што англосаксонско право уопште постоји, што није укинуто - опет твој проблем.

Нека цвета хиљаду цветова.

Zabluda da to ima bilo kakve veze sa pravom u Srbiji ili sa krivicnim pravom, a narocito sa ukidanjem smrtne kaze...

Ako te zulja sto Ustav Srbije zabranjuje smrtnu kaznu - tvoj problem... skupljaj potpise za promenu...

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Пре свега на укидање смртне казне нас обавезује међународно право, односно бројне конвенције. А са друге стране да је смртна казна била делотворна она би се и одржала. По мени нема никакве шансе да се она врати, јер је све већа тенденција либерализације кривичних санкција. А са друге стране, сузбијање криминалитета НИКАДА није зависио од саме санкције, већ у првом реду од ДЕЛОТВОРНОСТИ ДРЖАВНИХ ОРГАНА. Може санкција бити и набијање на колац, ако држава то не спроводи како треба џаба све. И криминалац никада неће пре него што одлучи да почини кривично дело сести, отворити кривични законик, па онда тражити колика је санкција, него ће се увек водити тиме да ли ће бити ухваћен или не.

Подели на овим сајтовима

Hvala za tvoj doprinos teoriji drzave i prava... evo sad kad si mi ti rekao da drzava ne ubija u moje ime samo zato sto drzava tako "kaze", odmah si me ubedio. To mi nikad nije palo na pamet... zaista sam klinacki drzavi verovao na rec...

Nego... posto drzava ne ubija u ime naroda tj. ne ubija u tvoje ili moje ime... zasto ti i ja pricamo o tome? Sto ne ostavimo drzavu da radi sta god zeli?

Нема на чему...

А ти и ја причамо о томе зато што нас занима тема. За то време држава ради шта већ ради. Једно са другим нема много везе.

Ако те не занима тема, што си се јавио? Није ваљда да си се огласио зато да би бранио државу од завереника који на овом форуму укидају смртну казну?

Mogu iz tvojih poruka da naslutim tvoj koncept odnosa drzave i gradjanina... samo mi je malo tesko da zamislim koncept po kojem drzava ne ubija u tvoje ime nego u svoje ali je istovremeno duzna da uzme u obzir tvoje misljenje i duzna je tebi da obezbedi da se pocinioci teskih krivicnih dela pogube. Jel imas neki koherentan i dosledan koncept? Mozda mi nesto promice...

Државу боли уво шта ја мислим... промичу ти очигледне ствари.

Nema sta da predstavljam kao uzdrzavanje kad jeste tipicno uzdrzavanje - drzava moze da ubija ali se od toga uzdrzava... kao sto je bog po hriscanskoj teologiji svemocan ali to ne znaci da sve zeli da uradi... i to nije naravno nije znak slabosti...

Ако ти не видиш како државе нестају пред нашим очима, како се топе и остављају нас на милост и не милост технократама, банкарима, менаџменту и мултинационалним компанијама - нећемо се убеђивати, посебно не на овој теми.

Државе не укидају смртну казну зато што су тако одлучиле или зато што их је јавност "притисла", већ зато што постоји тајни план.

Да ли ти заиста мислиш да ова власт жели да допусти организовање параде педера и ове године? Није желела ни прошле али... нема хоћу-нећу, бато. Мораш!

Дај мало логике: ако не знаш где је граница онда не знаш шта радиш...

Malo logike? Ne moram da znam koliko tacno visoko mogu da skocim da bih znao da ne mogu da skocim 100m u vis... ne moram da znam koliko cu moci virsli da pojedem da bih znao da ne mogu da pojedem 30... a ako pojedem 15 pa mi bude muka ne moram da znam tacno da li bi mi bilo muka i od 12 da bih znao da mi je muka od 15.

Ne moram da znam gde je tacno granica da bih znao da je nesto suvise. Elementarna logika.

Ако не можеш да скочиш 100 метара у вис, нико те и не тера. Али, ако си могао да скачеш толико и још више - а сада нећеш или не можеш, онда је то већ тема за размишљање...

Посебно ако је скакање преко 100 метара у вис некада било једини начин скакања.

Логика, да би била корисна, мора исправно да се примени.

Само да подсетим, смртна казна је некада била главна казна у античким друштвима. Сетимо се само старог завета. Без смртне казне није се могло ни замислити било какво судство нити одржавање реда у државама.

Затвори су измишљени знатно касније.

Nepotrebno oduzimanje ljudskih zivota. Nemogucnost ispravljanja greske.

Одузимање људских живота је потребно. То ти је као вакцинација - убациш мало бактерија у систем да би организам могао да се одбрани од велике количине.

Што се тиче грешака - оне увек прате дела. И никад могућност грешке није разлог да се не уради оно што треба да се уради.

Ако људе уместо на смртне казне будемо осуђивали на затворске - грешке и даље да се праве а исправке такође неће бити могуће. Како надокнадити живот у затвору, изгубљено време, муку,...?

Kao sto rekoh, slobodno utvrdjuj...

Mada, ne znam kako zamisljas da ce da bude kasno... pa sam si rekao: "Није то као распродаја па ако буде џаба, сви ће да нагрну..." a sad kao da zamisljas da ce neko da cini najteza krivicna dela jer mu ne preti smrtna kazna, nego "samo" 40 godina robije...

Да, углавном се слажем да се укидањем смртне казне неће драстично повећати број убистава који би се извршили да она постоји, али и то мање повећање је довољно да без остатка будемо за смртну казну.

Међутим, као што сам покушао да објасним, суштински ће се погоршати низ других ствари.

На првом месту, људи ће додатно губити поверење у државу. Највећи број њих ће да почне да се склања и окреће било коме ко буде нудио сигурност. Све већи број демагога провлачи пажњу обичног света.

Људи оправдано сматрају неке поступке монструозним и уколико и такви људи настављају да се крећу међу нама (одвојени само затворским зидом и ограниченом временском казном) - онда све може, све је прихватљиво...

Даље, постоје људи који сматрају да држава испушта дизгине из својих руку и који се спремају да узму праду у своје руке. Ено, рецимо Брејвик.

Такви људи ће све чешће иступати са својим верзијама правде. Јер, ако ни држава не може да понуди начело којег се држи при кажњавању злочина а мења казнену политику свако мало - онда је свима јасно да она не зна шта ради и наћи се се многи да јој "помогну у томе".

Подсетио бих те да су шездесетих и седамдесетих година обични људи јурили криминалце по улици и хватали их пре полиције. Данас се нико и не осврће, нико чак ни да викне. Чак и не беже. Као да се то догађа на филму а не пред њиховим очима. Праве се људи да се то и не догађа.

Злочин је постао део нашег друштва, постао је неодвојив део нашег друштва и таман посла да убијањем пошаљемо поруку да му није место међу нама...

Подели на овим сајтовима

Нема на чему...

А ти и ја причамо о томе зато што нас занима тема. За то време држава ради шта већ ради. Једно са другим нема много везе.

Ако те не занима тема, што си се јавио? Није ваљда да си се огласио зато да би бранио државу од завереника који на овом форуму укидају смртну казну?

dada

Javio sam se zato sto mi je stalo sta drugi gradjani ove drzave misle... posto ne smatram da su stavovi gradjana irelevantni...

Државу боли уво шта ја мислим... промичу ти очигледне ствари.

Lep pokusaj izbegavanja odgovora... da pokusam ponovo: zasto bi drzava trebalo da postupa na jedan a ne na drugi nacin ako su stavovi i interesi gradjana potpuno odvojeni od drzave tj. irelevantni?

Ако ти не видиш како државе нестају пред нашим очима, како се топе и остављају нас на милост и не милост технократама, банкарима, менаџменту и мултинационалним компанијама - нећемо се убеђивати, посебно не на овој теми.

Државе не укидају смртну казну зато што су тако одлучиле или зато што их је јавност "притисла", већ зато што постоји тајни план.

Да ли ти заиста мислиш да ова власт жели да допусти организовање параде педера и ове године? Није желела ни прошле али... нема хоћу-нећу, бато. Мораш!

Znaci postoji tajni plan?  0442_feel

Uvek su mi bili zabavni tajni planovi u koje je svaki "mali Perica" upucen...

Ако не можеш да скочиш 100 метара у вис, нико те и не тера. Али, ако си могао да скачеш толико и још више - а сада нећеш или не можеш, онда је то већ тема за размишљање...

Посебно ако је скакање преко 100 метара у вис некада било једини начин скакања.

Логика, да би била корисна, мора исправно да се примени.

leteti

Naravno... mora ispravno da se primeni... sto sam i ucinio da primerom pokazem ispravnost podvucene teze... ali bi ti da predstavis da je primer dat za dokazivanje teze o ukidanju smrtne kazne... pri cemu ces drugi primer da ignorises jer njega ne bi mogao tako da iskrivis... 0442_feel

Само да подсетим, смртна казна је некада била главна казна у античким друштвима. Сетимо се само старог завета. Без смртне казне није се могло ни замислити било какво судство нити одржавање реда у државама.

Sada moze da se zamisli... cak se i sprovodi... podjednako efikasno kao i sa smrtnom kaznom....

А роб твој и робиња твоја што ћеш имати нека буду од онијех народа који ће бити око вас, од њих купујте роба и робињу.

Подели на овим сајтовима

Ja bi to skraćivanje za glavu posmatrao kao rat,nužno zlo.

Ako imaš kriminalca koji ugrožava zajednicu i neće da  se smiri itd...

Prvo probaš da ga kultivišeš a ako je totalno zastranio onda tu bolest samo ilovača leči  0442_feel

а Бог је у том случају - шта, егзотично острво?  0442_feel 0442_feel prstgore :) 0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg505111#msg505111 date=1313437654]

ево мало да читате у међувремену о разлици између етике и онтологије.  :nene:

http://upodobljavanje.wordpress.com/2011/08/14/%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%81%D1%82%D1%83-%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%B4%D0%B0/

algabacaju

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Пре свега на укидање смртне казне нас обавезује међународно право, односно бројне конвенције.

Међународно право је клоака максима. Ено га - бомбардује Либију.

А са друге стране да је смртна казна била делотворна она би се и одржала.

Полако, браћо... још увек огромна већина становништва живи под претњом смртне казне. Кина, Индија, исламски свет...

По мени нема никакве шансе да се она врати, јер је све већа тенденција либерализације кривичних санкција.

Како би се иначе људи изненађивали? Једино тако што претходно верују у глупости...

А са друге стране, сузбијање криминалитета НИКАДА није зависио од саме санкције, већ у првом реду од ДЕЛОТВОРНОСТИ ДРЖАВНИХ ОРГАНА. Може санкција бити и набијање на колац, ако држава то не спроводи како треба џаба све.

Оно, што јесте - јесте. Међутим, делотворној држави ништа не смета да изриче смртне казне. Напротив, веома јој користи.

Јер, није све у делотворности. Има нечег и у томе да држава изгледа као делотворна установа. А ничег боље за то од повременог извршења смртне казне.

И криминалац никада неће пре него што одлучи да почини кривично дело сести, отворити кривични законик, па онда тражити колика је санкција, него ће се увек водити тиме да ли ће бити ухваћен или не.

Неће ни тиме.

Суштина је да се онима који желе да постану одметници од закона - утера страх у кости. Јер има доста оних који пре него што крену тим путем - пар пута размисле и одважу ствар.

Ако закључе да на крају пута сигурно остају без главе, а да друштво не трпи такве као они - сасвим је могуће да одустану, а ако и крену тим путем - брже губе живце и прекраћују ствар.

Знају да су сви против њих и да неће дуго, и то им мути разум и наводи их на погрешан потез.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...