Jump to content

Оправданост смртне казне и евентуално увођење исте у вашу државу???

Оцени ову тему

Да ли бисте подржали увођење смтрне казне у вашу земљу?  

83 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте подржали увођење смтрне казне у вашу земљу?

• Да
      15
    • Не
      52
    • Већ постоји
      3
    • Никако
      12

Препоручена порука

Захтевају се људски сведоци.

Pinhas, zahtevaju se ljudski svedoci po zakonu , samo sto je Bog stariji od zakona, On ga je stvorio za ljude "tvrdovrate" itd a sam je primenjivao nepisani "Boziji" zakon, postede i ne izvrsavanja smrtne kazne. A svedoci trebaju na ljudskom sudu, Bogu ne trebaju svedoci. To je valjda jasno Pinhas.

Причаш напамет, то је нека твоја философија али нема везе са Богом.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

• Одговори 417
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

И ти мени спочитаваш да прескачем главе? Ајде прочитај бар једном Танах, овако не вреди.

Pinhas, malo se zezam, sta se o'ma ljutis.

Nego reci mi, po zakonu koliko svedoka je potrebno da bi se neko mogao osuditi na smrt?

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Pinhas, pa evo i Mojsije je ubio coveka? I kazna mu je bila da ne udje u obecanu zemlju, jel tako? Zasto nije postupano po zakonu sa njim? I na osnovu cijeg svedocenja Bog je kaznio Mojsija ne ulaskom u obecanu zemlju?

Подели на овим сајтовима

И ти мени спочитаваш да прескачем главе? Ајде прочитај бар једном Танах, овако не вреди.

Pinhas, malo se zezam, sta se o'ma ljutis.

Nego reci mi, po zakonu koliko svedoka je potrebno da bi se neko mogao osuditi na smrt?

Није чудо што прихваташ НЗ, кад уопште не знаш шта пише у Танаху.

Ево само за тебе, најмање два сведока, и то не било каквих.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

OK. I sada u slucaju ovoga gore koji je iskasapio dete, ko je drugi svedok?

A u slucaju Mojsija, koja su dva svedoka na osnovu kojih je Bog kaznio Mojsija zabranom ulaska u obecanu zemlju?(ne smrtnom kaznom, oko za oko ....)

Подели на овим сајтовима

Pinhas, pa evo i Mojsije je ubio coveka? I kazna mu je bila da ne udje u obecanu zemlju, jel tako? Zasto nije postupano po zakonu sa njim? I na osnovu cijeg svedocenja Bog je kaznio Mojsija ne ulaskom u obecanu zemlju?

Нема везе с тиме. То што је Моше убио Египћанина је било добро дело. У Обећану земљу није пуштен због мањка вере.

4. Мојсијева, глава 20

12. А Господ рече Мојсију и Арону: Што ми не веровасте и не прослависте ме пред синовима Израиљевим, зато нећете одвести збора тог у земљу коју сам им дао.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

OK. I sada u slucaju ovoga gore koji je iskasapio dete, ko je drugi svedok?

A u slucaju Mojsija, koja su dva svedoka na osnovu kojih je Bog kaznio Mojsija zabranom ulaska u obecanu zemlju?(ne smrtnom kaznom, oko za oko ....)

Рекао сам да је довољно његово признање. Не треба други сведок.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал dobar decko link=topic=15890.msg507195#msg507195 date=1313690781]

Зато што је Бог и човеку дао моћ суђења.

моћ разлучивања добра од зла, а хендикепирани грехом мисле да ће да избегну ''не убиј'' заповест.

Способност суђења није исто што и способност разликовања добра и зла.

Способност суђења између осталог подразумева да умемо да разликујемо оне који су убице од оних који су невини, способност да осудимо оне који су злочинци и способност да им изрекнемо казну и коначно способност да им одредимо висину казне.

Што се тиче запосвести "не убиј" на коју се толико и без престанка позиваш, јел то ова заповест из Друге књиге Мојсијеве, глава 20:

1. Тада рече Бог све ове речи говорећи:

2. Ја сам Господ Бог твој, који сам те извео из земље мисирске, из дома ропског.

3. Немој имати других богова уза ме.

4. Не гради себи лик резани нити какву слику од оног што је горе на небу, или доле на земљи, или у води, испод земље.

5. Немој им се клањати нити им служити, јер сам ја Господ Бог твој, Бог ревнитељ, који походим грехе отачке на синовима до трећег и до четвртог кољена, оних који мрзе на мене;

6. А чиним милост на хиљадама оних који ме љубе и чувају заповести моје.

7. Не узимај узалуд име Господа Бога свог; јер неће пред Господом бити прав ко узме име Његово узалуд.

8. Сећај се дана од одмора да га светкујеш.

9. Шест дана ради, и свршуј све послове своје.

10. А седми је дан одмор Господу Богу твом; тада немој радити ниједан посао, ни ти, ни син твој, ни кћи твоја, ни слуга твој, ни слушкиња твоја, ни живинче твоје, ни странац који је међу вратима твојим.

11. Јер је за шест дана створио Господ небо и земљу, море и шта је год у њима; а у седми дан почину; зато је благословио Господ дан од одмора и посветио га.

12. Поштуј оца свог и матер своју, да ти се продуже дани на земљи, коју ти да Господ Бог твој.

13. Не убиј.

14. Не чини прељубе.

15. Не кради.

16. Не сведочи лажно на ближњег свог.

17. Не пожели кућу ближњег свог, не пожели жену ближњег свог, ни слугу његовог, ни слушкињу његову, ни вола његовог, ни магарца његовог, нити ишта што је ближњег твог.

18. И сав народ виде гром и муњу и трубу где труби и гору где се дими; и народ видевши то узмаче се и стаде издалека,

19. И рекоше Мојсију: Говори нам ти, и слушаћемо; а нека нам не говори Бог, да не помремо.

20. А Мојсије рече народу: Не бојте се, јер Бог дође да вас искуша и да вам пред очима буде страх Његов да не бисте грешили.

21. И народ стајаше издалека, а Мојсије приступи к мраку у коме беше Бог.

22. И Господ рече Мојсију: Овако кажи синовима Израиљевим: видели сте где вам с неба говорих.

23. Не градите уза ме богове сребрне, ни богове златне не градите себи.

24. Олтар од земље начини ми, на коме ћеш ми приносити жртве своје паљенице и жртве своје захвалне, ситну и крупну стоку своју. На коме год месту заповедим да се спомиње име моје, доћи ћу к теби и благословићу те.

25. Ако ли ми начиниш олтар од камена, немој начинити од тесаног камена; јер ако повучеш по њему гвожђем, оскврнићеш га.

26. Немој уз басамаке ићи к олтару мом, да се не би открила голотиња твоја код њега.

Претпостављам да јесте, али ми онда није јасно зашто не поштујеш и оно што је написано даље. Макар у следећој, 21 глави:

1. А ово су закони које ћеш им поставити:

2. Ако купиш роба Јеврејина, шест година нека ти служи, а седме нек отиде слободан без откупа.

3. Ако буде дошао инокосан, нека и отиде инокосан; ако ли буде имао жену, нека иде и жена с њим.

4. Ако га господар његов ожени, и жена му роди синове или кћери, жена с децом својом нека буде господару његовом, а он нека отиде сам.

5. Ако ли роб рече тврдо: Љубим господара свог, жену своју и децу своју, нећу да идем да будем слободан,

6. Онда нека га доведе господар његов пред судије и постави на вратима или код довратка, и онде нека му господар пробуши ухо шилом, па нека му робује довека.

7. Ако ко прода кћер своју да буде робиња, да не одлази као робови што одлазе.

8. Ако не буде по вољи господару свом, и он је не узме за жену, нека је пусти на откупе; али да нема власти продати је у туђ народ учинивши јој неверу.

9. Ако ли је заручи сину свом, да јој учини по праву које имају кћери.

10. Ако ли узме другу, да јој не умали хране ни одела ни заједнице.

11. Ако јој ово троје не учини, онда нек отиде без откупа.

12. Ко удари човека, те умре, да се погуби.

13. Ако ли не буде хтео, него му га Бог даде у руке, одредићу ти место куда може побећи.

14. Ако би ко намерно устао на ближњег свог да га убије из преваре, одвуци га и од олтара мог да се погуби.

15. Ко удари оца свог или матер своју, да се погуби.

16. Ко украде човека и прода или се нађе у његовим рукама, да се погуби.

17. Ко опсује оца свог или матер своју, да се погуби.

18. Кад се сваде људи, па један удари другог каменом или песницом, али онај не умре него падне у постељу,

19. Ако се придигне и изађе о штапу, да не буде крив онај који је ударио, само дангубу да му накнади и сву видарину да плати.

20. Ко удари роба свог или робињу штапом тако да му умре под руком, да је крив;

21. Али ако преживи дан или два, да није крив, јер је његов новац.

22. Кад се сваде људи, па који од њих удари трудну жену тако да изађе из ње дете, али се не догоди смрт, да плати глобу колико муж женин рече, а да плати преко судија;

23. Ако ли се догоди смрт, тада ћеш узети живот за живот,

24. Око за око, зуб за зуб, руку за руку, ногу за ногу,

25. Ужег за ужег, рану за рану, модрицу за модрицу.

26. Ако ко удари по оку роба свог или робињу своју, те му поквари око, да га отпусти слободног за око његово.

27. И ако избије зуб робу свом или робињи својој, да га пусти слободног за зуб његов.

28. Ако во убоде човека или жену, те умре, да се во заспе камењем и да се не једе месо од њега, а господар од вола да није крив.

29. Али ако је во пре био бодач и господар његов знао за то па га није чувао, те убије човека или жену, во да се заспе камењем, и господар његов да се погуби.

30. Ако му се одреди да се откупи, нека да откуп за живот свој, колико му се одреди.

31. Ако убоде сина или кћер, да му буде по истом закону.

32. Ако ли роба убоде во или робињу, да да господару њиховом тридесет сикала сребра и во да се заспе камењем.

33. Ако ко открије јаму или ископа јаму а не покрије, па упадне во или магарац,

34. Да накнади господар од јаме и плати новцем господару њиховом, а што је угинуло да је његово.

35. Ако во једног убоде вола другом, те погине, онда да продаду вола живог и новце да поделе, тако и убијеног вола да поделе.

36. Ако ли се знало да је во пре био бодач па га није чувао господар његов, да да вола за вола, а убијени нека буде њему.

Знам да је моја способност суђења под сталним посматрањем али рекао  бих да је ова, 21 глава, директан наставак разговора Бога са Мојсијем из претходне главе, ако је веровати Мојсију...

Сад, иначе бих просто оставио ово овако да неко паметан одговори али пошто до сад нисам баш имао неке среће са дотичнима на овом форуму - дај да поједноставим ствари.

Ево како ја то видим:

1. Опште објашњење је да је ово Стари Завет и да се он има узимати са резервом и да је само оно што Црква "овери" - оно што вреди.

Ја то поштујем, мада - ово су ипак директно Божије речи!

Разумем и објашњење: Јевреји су тада били примитивни као народ и сурови и такав је морао да буде и њихов закон. Ми данас такви нисмо па се и закон мења.

То разумем.

Али ми није јасно како испуњавање Божијих закона (нама сада сурових) може сад одједном да буде грех? Да ли је могуће да би Бог наређивао народу да чини грех?

2. Чак и да претпоставимо да је убијање људи као казна за злочин (о чему се говори у глави 21, зар не?) погрешно, доказивати ту претпоставку претходном главом 20 која је део истог разговора са Богом некако ми делује имбецилно, зар не?

3. Ако пођемо од тога да је врховни судија у овој ствари Црква или Исус или неко трећи (ко?) - где је било ко од њих јасно осудио тадашњу праксу власти и, што је још важније из вашег угла, тадашње Божије законе.

Заиста нисам хтео да улазим у верску расправу око ове теме, покушао сам да вас убедим да је ово политичко питање а не верско, међутим ето - ајде да видимо ко боље познаје Божије и Црквене законе.

Подели на овим сајтовима

Тора и те како дозвољава смртну казну, боље рећи захтева.

А овај што је искасапио дете је признао. Сам је себи био сведок и то је довољно.

Mogao je i da slaze? Po zakonu koliko svedoka je potrebno? Jedan je dovoljan?

Dozvoljava ali ponekad je nepravedna u primjeni.Ako se trbea neki uglednik kazniti onda se prečuti kazna ali ako se treba neka sirotinja jadna li ti majka kazniti, onda primjenjuje kaznene odredbe i to sa strogoćom....

I kada raspravljaš sa sljedbenicima knjige čini to na najljepši način!( Kuran)

Подели на овим сајтовима

Za ovu sliku o US drzavama koje primenjuju smrtnu kaznu(crveno),

pravoslavni liberali i ateisti bi rekli da je rec o zatucanim hriscanskim zajednicama,

koje jos uvek robuju starozavetnom filosofijom poimanja stvarnosti. :cheesy:

death-penalty-in-the-united-states-an-unbalanced-practice9.png

http://www.memoireonline.com/01/08/859/m_death-penalty-in-the-united-states-an-unbalanced-practice0.html

Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’'

Matthew 4:10

Подели на овим сајтовима

јок и нису уназађени, само погледај по тим истим државама која је хришћанска деноминација претежна  :cheesy:

зато је европа и даље колевка цивилизације, а није да ме занима како ко уређује своје државе  bliss jeeee

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg507242#msg507242 date=1313695412]

Захтевају се људски сведоци.

као што си ти?  :bla:

а да, треба Бога ''растеретити''  joooj

а потпис ти је брутално искрен.

усташина смрт = מוות לאוסטאשים

Не користи гоогле транслате. Испадаш смешан.

смрт + усташа ...

колико варијација има?

или још боље, преведи ми  4chsmu1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...