Jump to content

Оправданост смртне казне и евентуално увођење исте у вашу државу???

Оцени ову тему

Да ли бисте подржали увођење смтрне казне у вашу земљу?  

83 члановâ је гласало

1. 1. Да ли бисте подржали увођење смтрне казне у вашу земљу?

• Да
      15
    • Не
      52
    • Већ постоји
      3
    • Никако
      12

Препоручена порука

• Одговори 417
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489122#msg489122 date=1311558635]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489098#msg489098 date=1311557772]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489068#msg489068 date=1311556738]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489057#msg489057 date=1311556477]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489050#msg489050 date=1311556292]

Zavisi na koji nacin bi bila izvrsena smrtna kazna posto su kroz istoriju postojali razni nacini izvrsenja

smrtne kazne a mnogi postoje i dan danas

чек, да те питам нешто: а да је ти извршаваш, који би начин изабрао?

Klasicno streljanjem tako se kod nas izvrsavala smrtna kazna sve do njenog ukidanja

а како би регулисао са Богом ''не убиј'' ?

Pa sta je problem ta zapovest je postojala jos u Starom zavetu a tamo je postojala smrtna kazna

то би Му одговорио?

Zavisi sta bi me pitao, drugo smrtna kazna i ubistvo ne mogu isto da se tretiraju, trece ovde je

postavljeno pitanje da li ste za uvodjenje smrtne kazne znaci ja iznosim samo misljenje sigurno nebi bio

zaposljen kao egzikutor

чекај, у чему је разлика да купиш месо или да убијеш сам краву, ниси ли дао паре да се убије крава?

него, хтедох да ти обратим пажњу на ово правдање туђим:

А Адам рече: Жена коју си удружио са мном, она ми даде с дрвета, те једох.

Стари Завет, књига Постања, прва књига Мојсијева, глава 3, стих 12

Starozavetni zakon je zapovedao da se izvrši smrtna kazna za različita dela: ubistvo (Druga Mojsijeva 21:12), kidnapovanje (Druga Mojsijeva 21:16), seksualni odnos sa životinjom (Druga Mojsijeva 22:19); preljuba (Treća Mojsijeva 20:10); homoseksualnost (Treća Mojsijeva 20:13), da je neko lažni prorok (Peta Mojsijeva 13:5), prostitucija i silovanje (Peta Mojsijeva 22:4), i nekoliko drugih zločina.  Bog nema nista protiv smrtne kazne

ти ниси баш читао Стари и Нови Завет пуно, зар не?

а тај што те тако учи, има за њега места, ал резервисаног за лажиучитеље.  :)

Јер који сав закон одржи а сагреши у једном, крив је за све,

Јер Онај који је рекао: Не чини прељубе, рекао је и: Не убиј. Ако дакле не учиниш прељубе а убијеш, постао си преступник закона.

Саборна посланица (светог апостола Јакова), глава 2, стих 10-11

Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.

Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши.

Ако ко поквари једну од ових најмањих заповести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небеском; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небеском.

Јер вам кажем да ако не буде већа правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско.

Чули сте како је казано старима: Не убиј; јер ко убије, биће крив суду.

Свето Јеванђеље по Матеју, глава 5, 17-21

Ko prolije krv čovečiju, njegovu će krv proliti čovek, jer je Bog po svom obličju stvorio čoveka” (Prva Mojsijeva 9:6). Ove primere koje si podebljao crnim se ne odnose na smrtnu kaznu

који си ти геније, ништа не размишљаш  dada

то је објашњење последице, а не препорука да се тако сви живи на планети Земљи побију јер су сви згрешили по Закону, ко год убије - из које год побуде.

а шта каже Исус Апостолу, кад је одсекао само уво другом и потегао да га убије:

Тада рече му Исус: Врати нож свој на место његово; јер сви који се маше за нож од ножа ће изгинути.

свето Јеванђеље по Матеју, глава 26, стих 52

очигледно није дозволио Апостолу да убије у име Његово, још му је објаснио последицу таквог чињења, него је зацелио човека повређеног уделивши му милост и љубав.

а могао је само да помисли да Му треба помоћ и да позове хиљаде анђела да све сатру, зар не?

значи, имамо Бога који не дозвољава убијање, и имамо људе који погрешно интерпретирају и делају.

ови претходни су примили своју плату за непокајање, а теби и таквим интерпретаторима Закона се још није јавио Бог да добију заповест о убијању пошто је то Бог чинио у прошлости, зар не?

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489143#msg489143 date=1311560349]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489122#msg489122 date=1311558635]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489098#msg489098 date=1311557772]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489068#msg489068 date=1311556738]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489057#msg489057 date=1311556477]

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :) link=topic=15890.msg489050#msg489050 date=1311556292]

Zavisi na koji nacin bi bila izvrsena smrtna kazna posto su kroz istoriju postojali razni nacini izvrsenja

smrtne kazne a mnogi postoje i dan danas

чек, да те питам нешто: а да је ти извршаваш, који би начин изабрао?

Klasicno streljanjem tako se kod nas izvrsavala smrtna kazna sve do njenog ukidanja

а како би регулисао са Богом ''не убиј'' ?

Pa sta je problem ta zapovest je postojala jos u Starom zavetu a tamo je postojala smrtna kazna

то би Му одговорио?

Zavisi sta bi me pitao, drugo smrtna kazna i ubistvo ne mogu isto da se tretiraju, trece ovde je

postavljeno pitanje da li ste za uvodjenje smrtne kazne znaci ja iznosim samo misljenje sigurno nebi bio

zaposljen kao egzikutor

чекај, у чему је разлика да купиш месо или да убијеш сам краву, ниси ли дао паре да се убије крава?

него, хтедох да ти обратим пажњу на ово правдање туђим:

А Адам рече: Жена коју си удружио са мном, она ми даде с дрвета, те једох.

Стари Завет, књига Постања, прва књига Мојсијева, глава 3, стих 12

Starozavetni zakon je zapovedao da se izvrši smrtna kazna za različita dela: ubistvo (Druga Mojsijeva 21:12), kidnapovanje (Druga Mojsijeva 21:16), seksualni odnos sa životinjom (Druga Mojsijeva 22:19); preljuba (Treća Mojsijeva 20:10); homoseksualnost (Treća Mojsijeva 20:13), da je neko lažni prorok (Peta Mojsijeva 13:5), prostitucija i silovanje (Peta Mojsijeva 22:4), i nekoliko drugih zločina.  Bog nema nista protiv smrtne kazne

ти ниси баш читао Стари и Нови Завет пуно, зар не?

а тај што те тако учи, има за њега места, ал резервисаног за лажиучитеље.  :)

Јер који сав закон одржи а сагреши у једном, крив је за све,

Јер Онај који је рекао: Не чини прељубе, рекао је и: Не убиј. Ако дакле не учиниш прељубе а убијеш, постао си преступник закона.

Саборна посланица (светог апостола Јакова), глава 2, стих 10-11

Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нисам дошао да покварим, него да испуним.

Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмање словце или једна титла из закона док се све не изврши.

Ако ко поквари једну од ових најмањих заповести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небеском; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небеском.

Јер вам кажем да ако не буде већа правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско.

Чули сте како је казано старима: Не убиј; јер ко убије, биће крив суду.

Свето Јеванђеље по Матеју, глава 5, 17-21

Ko prolije krv čovečiju, njegovu će krv proliti čovek, jer je Bog po svom obličju stvorio čoveka” (Prva Mojsijeva 9:6). Ove primere koje si podebljao crnim se ne odnose na smrtnu kaznu

који си ти геније, ништа не размишљаш   dada

то је објашњење последице, а не препорука да се тако сви живи на планети Земљи побију јер су сви згрешили по Закону, ко год убије - из које год побуде.

а шта каже Исус Апостолу, кад је одсекао само уво другом и потегао да га убије:

Тада рече му Исус: Врати нож свој на место његово; јер сви који се маше за нож од ножа ће изгинути.

свето Јеванђеље по Матеју, глава 26, стих 52

очигледно није дозволио Апостолу да убије у име Његово, још му је објаснио последицу таквог чињења, него је зацелио човека повређеног уделивши му милост и љубав.

а могао је само да помисли да Му треба помоћ и да позове хиљаде анђела да све сатру, зар не?

значи, имамо Бога који не дозвољава убијање, и имамо људе који погрешно интерпретирају и делају.

ови претходни су примили своју плату за непокајање, а теби и таквим интерпретаторима Закона се још није јавио Бог да добију заповест о убијању пошто је то Бог чинио у прошлости, зар не?

Onda po tebi nije dozvoljena recimo ni odbrana zemlje ako je neko napadne jer i u ratu ima ubijanja

Подели на овим сајтовима

зависи шта браниш и да ли је самоодбрана себе, других или вере, али ти би да убијаш хладнокрвно и то да оправдаваш речју Закона, а да га кршиш и не одговараш за исти и не рађаш још пуштене крви која вапије за правдом.

А Израиљ тражећи закон правде не докучи закон правде.

Римљанима посланица (светог апостола Павла), глава 9, стих 31

Изгубисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати.

Галатима посланица (светог апостола Павла), глава 5, стих 4

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима посланица (светог апостола Павла) , глава 2, стих 21

Подели на овим сајтовима

зависи шта браниш и да ли је самоодбрана себе, других или вере, али ти би да убијаш хладнокрвно и то да оправдаваш речју Закона, а да га кршиш и не одговараш за исти и не рађаш још пуштене крви која вапије за правдом.

Изгубисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати.

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

E pa ne mozes sad da kazes zavisi ubistvo je ubistvo. Da ubijam hladnokrvno netacno ovde se radi

o tome sta sa onima koji su vec pocinili ubistvo? Ti ne pravis razliku izmedju recimo razbojnika koji ubije nekoga

sa jedne strane, i sudije koji istog takvog osudi na smrtnu kaznu sa druge strane

Подели на овим сајтовима

E pa ne mozes sad da kazes zavisi ubistvo je ubistvo. Da ubijam hladnokrvno netacno ovde se radi

o tome sta sa onima koji su vec pocinili ubistvo? Ti ne pravis razliku izmedju recimo razbojnika koji ubije nekoga

sa jedne strane, i sudije koji istog takvog osudi na smrtnu kaznu sa druge strane

убиство се зна шта је, такође шта је самоодбрана.

не правим разлику кад се ради о хладнокрвности и покушавању оправдавања некаквом наказном и крвожедном правдом.

Подели на овим сајтовима

Smrtna kazna za ove sto siluju decu i sto unistavaju sopstveni narod zarad tudjih i licnih interesa

А плод Духа јесте: љубав, радост, мир, дуготрпљење, благост, доброта, вера, кротост, уздржање. За такве нема закона. (Галатима 5:22,23)

Подели на овим сајтовима

Изолација (трајна)-ДА

Смртна казна -НЕ

Волела бих да прокоментаришете овај текст:

http://brainmind.com/Case5.html

Потпис:

Надање је моје- Отац;

Прибежиште моје- Син;

Покров мој- Дух Свети;

Тројице Свесвета, слава теби.

Подели на овим сајтовима

Ovo pitanje je izuzetno tesko, sto bi rek`o vl. Grigorije - ovo je pitanje za Gospoda Boga.

Po kom kriterijumu odluciti da li smo za ovakvu kaznu ili ne?

Sam kriterijum nam fali, tako da je svako olako donosenje bilo kakvih zakljucaka u principu neodgovorno.

Naravno, kao sto veli Zlatoust - "bolje da me Bog osudi za blagost nego za strogost",  zato sam u nacelu protiv, naravno, ali zadrzavam izvesnu rezervu.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

primeri smrtne kazne

Novi Zavet

(Dela Apostolska)

А неки човјек, по имену Ананија, са женом својом Сапфиром продаде имање,

И сакри од новаца са знањем и жене своје, и донијевши један дијел положи пред ноге апостолима.

А Петар рече: Ананија, зашто испуни сатана срце твоје да слажеш Духу Светоме и сакријеш од новаца што узе за њиву?

Кад је била у тебе, не бјеше ли твоја? И кад је продаде, не бјеше ли у твојој власти? Зашто си такву ствар метнуо у срце своје? Ниси слагао људима него Богу.

А кад чу Ананија ријечи ове, паде и издахну; и велики страх обузе све који чуше ово.

И уставши младићи узеше га и изнесоше те сахранише.

А кад прође око три часа, уђе и жена љегова не знајући шта се догодило.

А Петар је упита: Кажи ми јесте ли за толико продали њиву? А она рече: Да, за толико.

А Петар јој рече: Зашто се договористе да искушате Духа Господњега? Гле, ноге оних који твога мужа сахранише пред вратима су, и тебе ће изнијети.

И одмах паде крај ногу његових и издахну. А младићи ушавши нађоше је мртву, па је изнесоше и сахранише код мужа њезина.

И велики страх обузе сву Цркву и све који чуше ово.

Ово није пример смртне казне. Јер узрок смрти није џелатова рука.

Шта Бог мисли о смртнј казни, ако се тако могу изразити, можда се најбоље види по томе када су хтели каменовати блудницу. Каменовањем човек може и да буде убијен, но знамо како је Христос поступио са блудницом.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Ово није пример смртне казне. Јер узрок смрти није џелатова рука.

nije smrt i uz to nije  kazna ?

uzrok smrti je spontan i prirodan ?

Под смртном казном не подразумијевам смрт која је услиједила због казне, а у овом случају можда се ради о Божијој.

Под смртном казном подразумијевам смрт која је наступила због извршења егзекуције од стране људи - џелата.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

због извршења егзекуције од стране људи - џелата.

Друга књига Самуилова 24, 15-16

И тако пусти Господ помор на Израиља од јутра до одређенога времена, и помрије народа од Дана до Вирсавеје седамдесет тисућа људи.

А кад анђео пружи руку своју на Јерусалим да га убија, сажали се Господу са зла, и рече анђелу који убијаше народ: доста, спусти руку. А анђео Господњи бијаше код гумна Орне Јевусејина.

Ово није примјер егзекуције од стране људи

А опет и да нађеш неки примјер из Старог Завјета, Нови Завјет управо укинио овакве егзекуције, што је и сам Христос потврдио одбранишви блудницу од каменовања и евентуалне смрти.

Подели на овим сајтовима

Нови Завјет управо укинио овакве егзекуције, што је и сам Христос потврдио одбранишви блудницу од каменовања и евентуалне смрти.

kakva je onda opravdanost uvodjenja smrtne kazne ?

vracanje i pozivanje  na stari  zavet ?

Ја сам гласао горе да нисам за увођење смртне казне. Дакле мишљења сам да нема оправдања за увођење никакве смртне казне послије Христовог оваплоћења.

Подели на овим сајтовима

Никако и никада један нормалан човек не би смео да у своје руке узме одлуку о туђем животу. Не сме држава, било која, која би требала да буде оличење цивилизиваности и добрих намера за све, никада да озакони убиство. (Нажалост озаконила је абортус, кад смо код тога... )Али никако човек не сме да преузме на себе да казни другог човека тако што ће порушити највећу светињу од свих, светињу људског живота, ма шта тај други урадио.

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

Smrtna kazna za ove sto siluju decu

Постоји много ефикаснији систем - стерилизација. То је и много хуманије, а са друге стране, такви људи су по правилу психички поремећени, и зар није боље, поред оне наведене мере, хоспитализовати таква лица и помоћи им.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...