MarkoA Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 18 минута, Tumaralo. рече Ako ti učiniš krivično delo, a neko drugi prihvati na sebe, kaže "ja sam to učinio", i ode na robiju umesto tebe, to nije pravda. Samo milost. Kazna se i dalje izvršava.. пре 18 минута, Tumaralo. рече Manje-više, u svim religijama dobro na kraju pobeđuje. Radi se o tome da nijedna druga religija nema rešenje za greh. Jedino Hrist plaća za naše grehe. Bog nas je stvorio, uspostavio neki zakon a mi smo svi do jednoga prekršili taj zakon. Šta onda? U islamu, Alah je prosto milostiv, ali on jednostavno oprašta svima, nema izvršenja kazne. Isto je u judaizmu. U hinduizmu nema greha već je greh neznanje. Reinkarniraš se i teraj dalje, ko te pita. U budizmu, cilj je da se oslobodiš osećanja - ako ne osećaš grižu savesti, nema ni greha i sve super. Dakle, primeti dve bitne razlike: Prvo, svi ostali nalaze neko zaobilazno rešenje za već počinjene grehe, jedino nas Hrist kažnjava za njih nedvosmisleno, ali i ostaje pravedan tako što kaznu preuzima na sebe. Druga razlika je ta što ostale religije uče da TI dolaziš do Boga svojim delima, jedino ovde imamo Boga koji postaje čovek da bi nas odveo kod sebe. пре 19 минута, Tumaralo. рече A ono što si rekao za ličnost i kako reinkarnicija podrazumeva gubitak ličnosti... Da li moj karakter, temperament, inteligencija, pamćenje, da li to čini moju ličnost, u smislu hrišćanstva? Pretpostavljam, ne vidim zašto da ne. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 41 минута, Tumaralo. рече Manje-više, u svim religijama dobro na kraju pobeđuje. pa ne baš, Hristos jedini rešava pitanje smrti, vaskrsenje je pobeda smrti. "Smrću smrt pobedi" Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 13 минута, Снежана рече pa ne baš, Hristos jedini rešava pitanje smrti, vaskrsenje je pobeda smrti. "Smrću smrt pobedi" Islam isto. A za druge religije sa raznim varijantama reinkarnacije. Buvkalno nijedna religija ne uči da je smrt - kraj. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Снежана Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 7 минута, Tumaralo. рече Islam isto. A za druge religije sa raznim varijantama reinkarnacije. Buvkalno nijedna religija ne uči da je smrt - kraj. reinkarnacija nije isto što i život večni. Bokisd је реаговао/ла на ово 1 Путници, нема пута, путеви се стварају ходањем! А.М. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 19 минута, MarkoA рече Dakle, primeti dve bitne razlike: Prvo, svi ostali nalaze neko zaobilazno rešenje za već počinjene grehe, jedino nas Hrist kažnjava za njih nedvosmisleno, ali i ostaje pravedan tako što kaznu preuzima na sebe. Druga razlika je ta što ostale religije uče da TI dolaziš do Boga svojim delima, jedino ovde imamo Boga koji postaje čovek da bi nas odveo kod sebe. Ali on je prihvatio na sebe i platio za moje grehe 2000 godina pre mog rođenja!!! Još ništa nisam ni sagrešio a on je već pruzeo "moju" kaznu na sebe? Takođe to učenje podrazumeva da svako može izbeći posledice svojih greha ako poveruje. A da li ćemo poverovati zaivisi od milosti/blagodati... Mnogo je komplikovana ova teologija, nije ni čudo što je 90% hrišćanskog sveta lagano primilo islam back in the day. пре 20 минута, MarkoA рече Pretpostavljam, ne vidim zašto da ne. Sve to što sam nabrojao zavisi od strukture i fiziologije mozga. Propadljivo je i promenljivo. http://www.psiholjub.com/nauka/koreni-emocionalne-inteligencije-slucaj-fineasa-gejdza/ Šta je tu tačno ličnost? Šta je to kod transrodnih osoba? Kog je pola njihova ličnost? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 3 минута, Снежана рече reinkarnacija nije isto što i život večni. Podrazumeva večni život. Večno kruženje. Nema smrti duše. Ni kod evropskih pagana. Kod Platona nema smrti duše. Samo što nikako ne mogu da shvatim šta su ljudi toliko zapeli da žive večno? U tome vidim vrhunsku gordost. Ili primitivni životinjski strah od smrti. "JA hoću da živim večno!!" U tome nema ničeg plemenitog. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 3 часа, MarkoA рече Biblija ima oko 40 različitih autora. Nema SZ jednog autora, nego više njih. Al je jedno nadahnuće jer kako kaže : "Sve je pismo od Boga dano, i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za poučavanje u pravdi " Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 Mi i ne znamo šta je večni život,jer to ono što oko ne vide i uho ne ču,dakle nijedno naklapanje ne može biti opis,večni život je neopisiv. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 Управо сада, Heraklit рече Mi i ne znamo šta je večni život,jer to ono što oko ne vide i uho ne ču,dakle nijedno naklapanje ne može biti opis,večni život je neopisiv. A šta onda želiš kada želiš "život večni" ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 54 минута, MarkoA рече U budizmu, cilj je da se oslobodiš osećanja - ako ne osećaš grižu savesti, nema ni greha i sve super. To je sredstvo,cilj je da prekineš točak samsare,da postaneš nerođen,oslobođen večnog ciklusa rađanja patnje i smrti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 2 минута, Tumaralo. рече A šta onda želiš kada želiš "život večni" ? Prestanak patnje.Jer obrisaće svaku suzu Ja bih rekao ispunjenost Bogom,potpunost bića,neka vrsta apsolutnosti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 Pustinjske, avramovske religije su toliko slabe da je bilo potrebno usvajanje tekovina helenističke kulture da bi se uopšte primile. Semitski narodi zahtevaju najmanje primesa dok indo-evropski sve više. Šta reći kada je monaštvo čisto paganska institucija. Nema monaštva kod Jevreja, muslimana a ni kod protestanata. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 пре 5 минута, Heraklit рече Prestanak patnje.Jer obrisaće svaku suzu I smrt će se pobrinuti za ovo. пре 6 минута, Heraklit рече Ja bih rekao ispunjenost Bogom,potpunost bića,neka vrsta apsolutnosti. Mnoge droge imaju isti efekat. Izvesno je da će u budućnosti postojati metodi i sredstava koji će regulisati hemikalije u mozgu tako da se osećaš valjano a bez negativnih posledica. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Heraklit Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 Управо сада, Tumaralo. рече I smrt će se pobrinuti za ovo. Mnoge droge imaju isti efekat. Izvesno je da će u budućnosti postojati metodi i sredstava koji će regulisati hemikalije u mozgu tako da se osećaš valjano a bez negativnih posledica. -Pa neće,jer kao što si i sam rekao nijedna religija ne verue da je smrt kraj postojanja. -Droga može da pruži osećaj takvog postojanja al to je iluzija.Ne valjanost,nego potpunost,ispunjenost,biće koje ne potrebuje ništa osim Boga,na neki način sam Bog,po blagodati naravno ne po prirodi. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tumaralo. Написано Јануар 23, 2019 Пријави Подели Написано Јануар 23, 2019 Управо сада, Heraklit рече -Pa neće,jer kao što si i sam rekao nijedna religija ne verue da je smrt kraj postojanja. ovo je iz ateističke perspektive Heraklit је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука