Jump to content

Хоће ли ико „у попове”?- реаговање еп. Иринеја бачког

Оцени ову тему

Препоручена порука

Одг: Хоће ли ико „у попове”?- реаговање еп. Иринеја бачког

Bas ga je reagovao greengrin Iznenadio sam se ovako britkim odgovorom vladike  :)

I mislim da je u poslednjem pasusu navedena adresa sireg reagovanja 7896634

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Vladila kad god progovori pogađa u centar tj.suštinu. Neka ih je našminkao  ne_shvata , zaslužili su  ;) . Ponekad se pitam u kojoj sam zemlji kad čujem i pročitam šta mediji plasiraju  :bla: .

И у којој цркви и у којој земљи :bla:

Свака част епископу osamucen

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

Teške volje, po ko zna koji put, neću moći da se pridružim sveopštem oduševljenju članova foruma pisanjem pojedinih naših vladika, pogotovo kad je riječ o vladiki bačkom, gospodinu dekanu, članu Sinoda, portparolu SPC, predsjedniku komisije za vjerski dijalog (zaboravih li šta?). No bacimo pogled, na britkost stila i vokabular najcjenjenijeg srpskog vladike.

Одмах, унапред, морам рећи да новински текст са тако прљавим насловом не памтим ни из најригиднијих, идеолошки и државно-атеистички обележених раних брозовских времена, у којима сам рођен и одрастао и савршено добро их задржао у свом сећању.

Gospodine vladiko, ja pamtim nešto svježije...Pisanje Blica i novinarke Željke Jevtić cijele prošle godine kao dio hajke na jednog od vaših kolega (ne usuđujem se reći brata). Ali na stranu to. Čudno je da sa takvim gnušanjem i sa riječju prljavo ocjenjujete pisanje jednog malog, polupismenog novinara koji je očigledno svojim naslovom želio samo privući pažnju, a da se dosad nikad niste osvrnuli ni na jedan tekst tih istih Novosti koje su u vrijeme bračnog para Milošević objavljivali mnogo bljutavije i prljavije stvari, kao što je proslava 1.maja praznika rada 1995.Pa ako tada pa i mnogo puta poslije puta poslije toga niste našli za shodno da se čuje riječ srpskog vladike zar ne mislite da je neumjesno da se oglašavate ovako bučno oko jedne takve banalne stvari kao što je bombastičan naslov nebitnog teksta.

Ту искрсава додатно, принципијелно питање: да ли је Православни богословски факултет равноправни члан универзитетске породице у Београду или је то нека „пачја школа” за „попове”, како инсинуира недотупавни наслов текста у Новостима? Ту имам нека питања, не толико за аутора текста колико за уредника Новости који га је, по постојећим узусима, „снабдео” насловом и поднасловима. Прво: зна ли дотични господин (или можда друг?) ко све предаје, и ... Још ако додам и то да је по интердисциплинарној ширини понуђених програма и отворености за дијалог Богословски факултет „на европском курсу” (треба ли да набројим, узгред, дипломате западноевропских земаља у Београду са завршеним студијама теологије?), а творац наслова са жаоком у правцу „попова” и Богословског факултета „на антиевропском курсу”, слика ће бити потпунија, али не и веселија.

Vaš sledeći pasus me je već razuvjerio u mišljenju da je cilj vašeg pisanja obračun sa nesrećnim novinarom koji nije svjestan sa kim se u koštac uhvatio več nakon još jednog konstatovanja činjenice da je naslov "nedotupavan" vi nam otkrivate zavjeru širih razmjera...Iza svega naime stoji neko mnogo važniji, ni manje ni više nego sam glavni urednik Novosti koji je novinara "snabdjeo naslovom i podnaslovima". Čime li se to gospodin Manjo zamjerio gospodinu episkopu da mu spočitava ovakvu bezumnu akciju ocrnjivanja SPC? Da li se na njega odnosi ova insinuacija "drug"? Da li je riječ opet o zavjeri komunista? Da li evropske perspektive Bogoslovskog fakulteta ovdje stoje u oštroj suprotnosti sa crvenom opašnošću koja prosto isijava iz Novosti? Da nije smiješno bilo bi žalosno.

Како ће о тим процесима писати „србијански тисак” (пошто нам је „српске штампе” остало још врло мало), укључујући и декларативно српске Новости, и какав ће о њима бити „дојам тједна” на шифрованим београдским телевизијама, остаје да се види. И видећемо, Боже здравља.

I taman kad sam vjerovao da ste konstatovali problem, specificirali neprijatelja (crveni) vi ste me opet iznenadili...Otkud sad taj govor nacionalne nekorektnosti i to još od vas koji ste koliko juče stajali održavali bliske kontakte sa Hrvatskom biskupskom konferencijom, od vas od kojeg smo se učili toleranciji, ekumenizmu, evropskom pogledu na svijet...Gle, odjedared mediji nisu više srpski već srbijanski i to srbijanski tisak, čudna kombinacija. Da li insinuirate udruživanje beogradske i zagrebačke čaršije u odnosu na vojvodjanske Srbe. Čemu to naglašavanje "srbijanski" u tako neprijatnom kontekstu? Sve je počelo od nespretnog postavljenog naslova (mošda i zlonamjernog), a vi ste to iskoristili da kao dobru priliku da naznačite ko vam se sviđa, a ko ne u srpskim medijima. Zašto je u tom naletu stradala i Matijina ćerka Olja koja po vašim riječima vodi " Dojam Nedelje" i koja očigledno naginje, iz ko zna kojih razloga, na hrvatsku stranu, zaista mi nije jasno.

Kako neko reče na ovom forumu, riječ vam je britka, britka toliko da odsjeca glave...Ja ipak više volim one čija riječ liječi dušu.

Подели на овим сајтовима

Πријатељу,не улазећи у све што си написао,ако могу макар мало да те исправим ?

У обраћању владици се каже "ваше преосвештенство" или "преосвећени владико".

Што се тиче целог твог писма,не вреди да се преко интернета обраћаш вл.Иринеју. Ако желиш да твоја порука доспе до њега,онда се напише писмо,са пуним именом и презименом. Овако заиста не вреди,не само јер владика не прати интернет форуме,већ и јер овако озбиљне дијалоге нема смисла водити преко форумских преписки.

Опрости,надам се да ниси схватио ништа лично,ово је била добронамерна опаска.

Подели на овим сајтовима

Πријатељу,не улазећи у све што си написао,ако могу макар мало да те исправим ?

У обраћању владици се каже "ваше преосвештенство" или "преосвећени владико".

Што се тиче целог твог писма,не вреди да се преко интернета обраћаш вл.Иринеју. Ако желиш да твоја порука доспе до њега,онда се напише писмо,са пуним именом и презименом. Овако заиста не вреди,не само јер владика не прати интернет форуме,већ и јер овако озбиљне дијалоге нема смисла водити преко форумских преписки.

Опрости,надам се да ниси схватио ништа лично,ово је била добронамерна опаска.

Naravno da mi nije bila namjera da pišem vladiki bačkom. Sve gore što sam napisao je samo moj komentar na postavljeni tekst koji je napisan u formi pisma i obraćanja. Iz tog razloga ni imenovanje vladike nije bilo onakvo kakvo bi trebalo da bude. Sem toga, ovo Vaše Preosveštenstvo mi je nekako predugačko...

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...