Sophrosyne Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Ja kafu uopšte nisam pio do trenutka kada sam počeo da idem u obližnje manastire na tako neki razgovor ili kada je posluženje ujutro posle Liturgije e onda često dođu i posluže kafu ili čaj.I ja,ajde može kafica i malo po malo propijem kafu.Meni odgovara isto turska kafa,po mogućnosti crna bez šećera.I da,nikako kafu ne pijem sam uvjek samo ako me posluže :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Пијем Грандову 2/1 slim&fit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 ај мало да вас трујем, овако групно :cheesy: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8134.msg223167.html#msg223167 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тоња Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Продужена са млеком, додатак.. кисела вода..и Политика. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Цитат Продужена са млеком, додатак.. кисела вода..и Политика. .........................off Dobrodosla na forumU... 4chsmu1 (Hmmm, Tonja... jesi li ti mozda Antonina Ivanovna iz Zvezde KEC? winter) "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал link=topic=15681.msg482970#msg482970 date=1310665124] ај мало да вас трујем, овако групно greengrin https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,8134.msg223167.html#msg223167 prstgore dada 1414_feel Oboooožavam kafu,ali obooožavam i pijem u velikoj šolji,tusku brate,slatku i jaaaakuuu. Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Цитат Oboooožavam kafu,ali obooožavam i pijem u velikoj šolji,tusku brate,slatku i jaaaakuuu. Зато и не можеш да заспиш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Цитат Цитат Oboooožavam kafu,ali obooožavam i pijem u velikoj šolji,tusku brate,slatku i jaaaakuuu. Зато и не можеш да заспиш. Hvala Rale na brizi prstgore al zato dosta naučih. dada Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Malina Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Isključivo tursku, jaku, bez toga ne može da mi počne dan. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 14, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Моја омиљена кафа је еспресо. Све друго је далеко, далеко испод. Касније ћу о еспресу, прво да мало испричам шта пијем код куће. Турску кафу припремљену од наших, грчких или турских брендова не волим. У питању је бразилски рио минас измешан са разним робустама. Рио минас је кафа најгоре категорије, дно дна. Не могу да се сетим да ли се иста кафа конзумирала на овим просторима одвајкада или је то ђубре почело да се продаје тек од скоро. Имам два ручна млина. Први је класичан турски, али произведен од немачке фирме Zassenhaus. Тело је од месинга, а оштрица од нерђајућег челика (мање више сличан оним старим млиновима што су се у нашим кућама користили, а негде још увек користе). Други је јапански Porlex. Тело од нерђајућег челика, а оштрица керамичка (цирконијум оксид). Оба могу да мељу јако фино (овај турски даје за нијансу финији прах, што је и логично). Али шта је проблем? Фин прах је ОК и неопходан, када се користе горепоменуте крш мешавине, зато што су оне релативно слабе. И сви ће вам рећи да је за турску кафу апсолутно неопходно млевење у јако фин прах. Али ако ситно самељете квалитетне 100% арабике, онда ће, за мој укус, кафа да буде изуетно јака, али не у оном позитивном смислу, већ јако тешка за испијање, делује загорело. До душе, нисам пробао оне бакарне џезве јер имам фобију од тешких метала. Бакар има много боље топлотне особине и не искључујем да би решио мој проблем, али шта је ту је. Постоји неколико могућих решења. Прво је самлети кафу мање фино (скоро као за еспресо) и припремити је било на српски, босански или турски начин. Оба млина се могу континуално подешавати, што их чини јако употребљивим. Таква кафа је нешто воденија од оне на коју смо навикли и пена је мање фина, са већим мехуровима, али је укус избалансиран. Друго решење је користити светлију кафу, која је јако мало упржена (ако је неко видео како кафа изгледа у Турској или Грчкој, зна о чему говорим). Мени је овде у САД проблем да нађем слабо пржену кафу. Када Американци нешто дегларишу као light, то је онда већ изузетно dark. Треће решење би било разблажити ту арабику неком квалитетнијом робустом (можда 80:20 или тако нешто), али је робусту тешко наћи, нарочито квалитетнију. Четврто решење је одустати од турске кафе и пити је само ретко, да се задовољи носталгија. Све сам ближи овом последњем решењу. Пошто филтерушу баш и не готивим, двоумио сам се између француске пресе (даје кафу сличне конзистенције, ароме и укуса као турска, али без пене) и италијанског мока лончића. Избор је пао на ово последње и данас треба један да ми стигне. Италијани традиционално користе алуминијумски, али пошто и од алуминијума имам фобију, одабрао сам један од нерђајућег челика. А и лакши је за одржавање. Алуминијумски мора да се мази и пази (омах испере водом без сапуна и осуши), а ја сам често у журби ујутру, па ми није баш погодан. Зналци тврде да алуминијумски даје укуснију кафу, али ко није пробао алуминијум, кажу, требало би да буде задовољан и челиком. Данас стиже, као што рекох, па ћу проверити. Први је алуминјумски, а други мој челични. Оба су од италијанске фирме Bialetti, коју је основао изумитељ лончића Alfonso Bialetti. Приремићу мој омиљени бренд. Узео сам прах, да бих видео колико тачно фин треба да буде, а касније ћу да купујем исти бренд у зрну и сам да мељем, јер је кафа увек најбоља од свеже самлевених зрна. Мока лочнчић ради на принципу притиска. Кафа која је самлевена на ниво финоће између филтер кафе и еспреса се екстрахује под пртиском од око две атмосфере. То је кафа коју Италијани најчешће пију код куће. Иако Амери ову кафу често зову еспресо, то је далеко од правог еспреса. Еспресо је врло прецизно дефинисан напитак и неопходан је притисак од око 9 атмосфера да бисмо могли да говоримо о еспресу. О еспресу ћу у засебном посту. За сада само да кажем да су људи који су изумели и усавршили овај божански еликсир требало да добију Нобелову награду. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 NE PIJEM KAFU 0102_laugh omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Ovo je tema o kafi a ne o štetnosti kafe ili o protivnicima kafe.Ljudi ne kvarite nam zadovoljstvo. 0102_laugh Volim sve vrste kafe samo da nije preslatka.I da,ne volim sa mlekom kravljim već sa sojinim,lepši mi ukus,mada najčešće pijem čistu "tursku" kafu u velikim količinama. prstgore “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Ивице, ја сам дос ад пила смао Нес кафу. После твог објашњења и слика....вода кренула на уста. Само што не отрчим до првог драгстора по кафу!!!! Ја највише волим ујутру, онако у пиџами још, укључим комп, док се подиже систем, припремим нес кафу. Топлу. Са мало хладног мелка и доста шећера. И све то у огромној шољи. И онда седнем да одиграм једну "Зуму" док сркућем. Ууух, обожавам тај свој ритуал. После ретко попијем још неку шољу, у току дана. Али ту прву-обожавам! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Цитат Ивице, ја сам дос ад пила смао Нес кафу. После твог објашњења и слика....вода кренула на уста. Само што не отрчим до првог драгстора по кафу!!!! Ја највише волим ујутру, онако у пиџами још, укључим комп, док се подиже систем, припремим нес кафу. Топлу. Са мало хладног мелка и доста шећера. И све то у огромној шољи. И онда седнем да одиграм једну "Зуму" док сркућем. Ууух, обожавам тај свој ритуал. После ретко попијем још неку шољу, у току дана. Али ту прву-обожавам! Исти ритуал, само ја правим хладан Нес са пиринчаним млеком. 0102_laugh ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 14, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Када кажете ”нес”, на шта тачно мислите? На грчки фрапе или нешто друго? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука