Jump to content

Око за око ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат
  Цитат

Ima ovde jos jedan problem.Pogresna i zlonamerna interpretacija celog slucaja od strane zapadnih medija. Nisam 100% siguran ali skoro, da drzava ovde kaznjava, nema sta ona da mu kaplje bilo sta u oci, ali ona kao zrtva ima mogucnost da ga postedi toga, da mu oprosti i da on na taj nacin to izbegne. Mislim da tako nekako funkcionise. E sada ona to nece a vala ne bih mi ni ja oprastao. A narocito sto je ismevao i nakon toga, pa jos i na sudu. Valjda se nije nadao ovakvoj kazni.

Koliko ja znam po islamskom pravu se iz svakog grijeha i delikta pa i krvnog  osim bogohule, preljuba, vještičarenja i magije i još nekih koji su taksativno u Kuranu nabrojani možeš takozvano "isplatiti" parama - naravno u slučaju da oštećena strana na to pristane. Ako ne onda ide na red ovo : oko za okjo, zub za zub". U slučaju ubistva, često sami članovi oštećene strane bukvalno ritualno zakolju tog okrivljenog. to oni rade svakednovnevno tamo a sad je takva buka i povik oko presude koja čak nije ni smrtna pa vjerovatno i njih to dosta začudjuje.

Upravo to.

A evo dela originalnog teksta:

"I went to the court and said 'I want revenge'. They said, 'We cannot do this, just ask for hanging, that is much easier for us'."

I njima je bilo lakse da ga obese.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 59
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Цитат
  Цитат
  Цитат

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал :nene: link=topic=15632.msg481715#msg481715 date=1310478419]

иначе, не видим разлику између ова два монструма.

Ne cini drugome ono sto ne zelis tebi da cine.

добро, ал какве то има везе са претходно реченим?

Razlika je u tome sto bi on kao posten covek trebao da prihvati da mu "bude ucinjeno ono sto on drugima cini".

мислим да не могу да ти опишем колико је то болесна интерпретација и размишљање.

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...

Опростила му напад киселином!

Иранка која је ослепела када јој је просилац бацио киселину у лице, пошто је одбила његову брачну понуду, поштедела је свог нападача, осуђеног да такође буде ослепљен.

v213415p0.jpg

Аменех, после суђења, стиже кући са оцем

Иранка Аманех Барами је изгубила вид 2004. године, а суд је 2008. године казнио Маџида Мохаведија истом мером, по принципу одмазде који је дозвољен шеријатским законом, пренеле су агенције.

"Седам година сам покушавала да добијем ову пресуду, али данас сам одлучила да га поштедим", рекла је Аменех.

Она је додала да је један од разлога зашто је одлучила да, у последњем тренутку, одустане од захтева за таквом казном, пажња коју је тај случај привукао у светској јавности.

"Учинила сам то за своју земљу. Изгледало је као да цео свет чека да види шта ћемо урадити", рекла је Аменех, која је тражила финансијску надоканду за медицинске трошкове.

Главни тужилац у Техерану Абас Џафари Долатабади похвалио је њену одлуку као храбру и додао да је судство до тада било одлучно да спроведе казну.

Међународна организација "Амнести интернешенел" позивала је Иран да не примењује одмазду, називајући је "окрутном и нехуманом казном".

Несвакидашњи инцидент праћен је будним оком јавности.

http://www.mondo.rs/s213415/Info/Info/Svet/Oprostila_mu_napad_kiselinom.html

Подели на овим сајтовима

Став "Око за око, зуб за зуб" је суров али учинковит. Он делује на људе да се уозбиље и прихвате одговорност за своје поступке. То начело најснажније делује на оне који учине нешто па после мисле да се ваде да су то учинили у наступу губитка присебности. Ма јест, одакле ти киселина у рукама баш тада кад си изгубио присебност? Кад би се ово начело спроводило у случајевима кад је јасно да је дело учињено намерно и смишљено - то би врло брзо смањило број таквих злочина. А смањити број таквих злочина суровим кажњавањем злочинаца који ће потом ходати међу нама (неки од њих баш и неће) и подсећати нас на злочин и казну - мени се чини потпуно исправним.

У овом случају, држава Иран је потпуно исправно поступила што је понудила оштећеној освету. Бацање киселине у лице зато што му је повређена сујета је поступак који просто не може да се правда. То је баш онај редак случај кад немаш баш много недоумица о казни.

Пошто је извршење те казне зависило од милости жртве, исправно је било и од жртве што се сажалила и рекла: "Нећу да учиним оно што не желим да други чине мени".

Једино што сам убеђен да казне треба да изриче и спроводи власт, а не да свој посао сваљује на плећа и савест обичних људи, поготово не жртава.

Подели на овим сајтовима

Stav "oko za oko,zub za zub" nikako nije ispravan jer odobrava osvetu,a osveta zaista nikom dobro ne može da donese.Onaj koji se sveti,nije mnogo bolji od onog koji mu je zlo naneo.Ozbiljna država ima zakone po kojima se zločin kažnjava ali ne u smislu osvete,već ukidanjem slobode krvniku ili zločincu.Osim toga ovaj stav nije moralan ni sa građanskog a najmanje sa hrišćanskog gledišta.

Dobro došao na forum  :) Igorsima  :)

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Upravo sam večeras gledao na vijestima kako se ta Iranka odlučila dati milost svom dušmanu. U vezi s tim su pustili i kratku izjavu njenog oca koji je izjavio da je sa svojom ćerkom više puta o tome razgovarao, nije znao ni on kako će se ona odlučiti na kraju ali joj je rekao da nikako neće biti sretnija ako ostane pri tom da ga takvim načinom kazni a ni osjetiti nikakvo psihičko olakšanje i da će se s tim najvjerovatnije sama ustvari psihički umučit još više i neće joj to vratiti ni zdravlje ni učiniti sretnijom. Na kraju kad je vidio da je u posljednji trenurak odustala od te takve kazne kao njen otac osjetio je ogromno olakšanje, pao mu je velik kamen sa srca.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Stav "oko za oko,zub za zub" nikako nije ispravan jer odobrava osvetu,a osveta zaista nikom dobro ne može da donese.

Ја сам покушао баш да објасним зашто је овај став добар под одређеним условима (свакако не као проста освета), и како може итекако добра да донесе. Ако нисам успео, шта да се ради...

Цитат
Ozbiljna država ima zakone po kojima se zločin kažnjava ali ne u smislu osvete,već ukidanjem slobode krvniku ili zločincu.

Претпостављам да подразумеваш да Иран, Кина и остали башибозлук нису озбиљне државе. Разумем: заосталост, недовољна модернизација, несхватање људских права, неприхватање еманципације друштва - све то треба избомбардовати од стране просвећених...

Цитат
Osim toga ovaj stav nije moralan ni sa građanskog a najmanje sa hrišćanskog gledišta.

Морал је савитљива категорија и од једног до другог друштва значи једно па нешто потпуно друго. Морал уосталом и значи управо то - друштвена прихватљивост, систем обичаја,...

Што се тиче хришћанског гледишта - само да се подсетимо, зар се изворно став "Око за око..." не налази у Светом писму? Стари завет додуше, али СВЕТО ПИСМО.

Колико знам, Исус није дошао да брише Свето писмо а поготово није дошао да учи државнике како да управљају народима ("Дајте Цару царево, а Богу божије").

Подели на овим сајтовима

da nisi ti neki MP-ov pulen?! slava3

oko za oko zub za zub eventualno u samoodbrani ako nemas dovoljno jaku veru

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Hrišćani imaju Novi Zavet,koji je ispunio stari,a u njemu ne piše ništa o osveti ( Bog poziva na milost a ne na zlo,što osveta u osnovi i jeste),čak naprotiv.

“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Цитат

Што се тиче хришћанског гледишта - само да се подсетимо, зар се изворно став "Око за око..." не налази у Светом писму? Стари завет додуше, али СВЕТО ПИСМО.

Dobro pišeš i red je da ti se dobro i odgovori.

Koncept koji pominješ je OPOMENA onima koji na bilo koji način planiraju

zlo bližnjem, da će i njima biti isto ili slično uradjeno ako se drznu na taj zločin (zlo+čin).

Sa druge strane, taj koncept je UTEHA svima da znaju da će njihova

pravda biti zadovoljena (pod uslovom da budu šikanirani na bilo koji način).

Цитат

Колико знам, Исус није дошао да брише Свето писмо а поготово није дошао да учи државнике како да управљају народима ("Дајте Цару царево, а Богу божије").

Opet dobro rečeno - Hristos je ispunio na Sebi sav zakon i sve proroke.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

Tomo pravo zboris, svaka cast! ;)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Цитат

Hrišćani imaju Novi Zavet,koji je ispunio stari

Можда ме ниси разумела... Хришћани немају упутство како се влада (осим Старог завета). Исус је учио о томе како појединци ваља да се понашају, проповедао је личним примером и установљавао Цркву а не државу. Није му ни на памет падало да уређује и замењује овоземаљску власт.

Цитат
Bog poziva na milost a ne na zlo,čak naprotiv.

Чему онда затвори? Чему казне, злостављања?

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Dobro pišeš i red je da ti se dobro i odgovori.

Koncept koji pominješ je OPOMENA onima koji na bilo koji način planiraju

zlo bližnjem, da će i njima biti isto ili slično uradjeno ako se drznu na taj zločin (zlo+čin).

Sa druge strane, taj koncept je UTEHA svima da znaju da će njihova

pravda biti zadovoljena (pod uslovom da budu šikanirani na bilo koji način).

Слажемо се.

Само да се подсетимо да оваква опомена и иста таква утеха губе своју истинитост и важност ако се не остваре.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...