Аурор Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Hmmm... cini mi se da si me nesto pogresno razumeo... ja sam naveo da pod sekularnom drzavom ne podrazumevam drzavu koja bi ugnjetavala religiju... ni pozitivan, ni negativan, vec neutralan odnos prema religiji... ne prema "ostalima u etnickom smislu"... Niko od nas ne podrazumeva pod sekularnošću ugnjetavanje religije. Naravno da ne u etničkom smislu. Nismo se razumeli. Svako bi svoje da progura a da bi bilo prihvatljivije kaže kako druga strana neće trpeti represiju. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 @Aleksandar A sta imaju pred svestenicama da poslazu zakletvu drzavnici? Sta ako nisu pravoslavni.. ako su muslimani ili ateisti? Jer oni ne bi trebali da budu drzavnici, ili treba da im se namece nesto? У секуларизму какав ви заступате било би неподношљиво (окусили смо га). Ako mislis na komunizam, to sigurno nije u praksi bila sekularna drzava. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Ako mislis na komunizam, to sigurno nije u praksi bila sekularna drzava. Nego sta je bila ? http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Nego sta je bila ? To je bila drzava gde su vernici bili dikriminisani zbog svoje vere. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 To je bila drzava gde su vernici bili dikriminisani zbog svoje vere. Jeste,ali je bila i sekularna.Crkva je bila odvojena od drzave.Osnovni uslov sekularizma je bio ispunjen. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Jeste,ali je bila i sekularna.Crkva je bila odvojena od drzave.Osnovni uslov sekularizma je bio ispunjen. Osnovni uslov sekularizma je i da se drzava ne mesa ljudima u veru. Da ne oduzima imovinu verskim zajednicama, da se ne uci u skoli kako bog ne postoji... da covek moze da napreduje u drzavnoj sluzbi bez obzira na verska opredeljenje, makar nosio krst od 20 cm oko vrata. Ne znam pravnu podlogu - pricam u praksi. The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Новембар 12, 2011 Пријави Подели Написано Новембар 12, 2011 Osnovni uslov sekularizma je i da se drzava ne mesa ljudima u veru. Da ne oduzima imovinu verskim zajednicama, da se ne uci u skoli kako bog ne postoji... da covek moze da napreduje u drzavnoj sluzbi bez obzira na verska opredeljenje, makar nosio krst od 20 cm oko vrata. Ne znam pravnu podlogu - pricam u praksi. U praksi ogromna vecina ljudi su vernici i imaju pravo da slobodno ispoljavaju svoju religioznost,i obavezu da postuju misljenje manjine koja ne veruje,ili veruje drugacije od vecine.Sekularnost ne znaci da trebamo ukinuti veronauku i proslavljanje slave,jer su vecina pravoslavci,ali ne treba prisiljavati one koji ne veruju da moraju da veruju.Veronauka je predmet koji mozete odbiti ili prihvatiti.Nije nesto sto je nametnuto na silu. http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука