Jump to content

Episkop Grigorije: Jedino vjera može sabrati ljudsku osobu u jedno!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Kada nasi patrijarsi putuju po svetu niko im tamo ne pridaje skoro nikakvu vaznost. Niti vecernje vesti, niti dnevna stampa.

Medjutim, kada se kod nas govori o dolasku pape, to se takva galama i graja, dize da je neutralnom coveku prosto mucno i da prati takvu vest a kamoli onome koji je protiv.

Zasto u stvari toliko pridajemo paznju papi?

Vladika Grigorije zivi sa njima, i on sam zna da li su mu govori ovakvi usled ``Hriscanske ljubavi`` ili je nesto sasvim drugo posredi.

Мени се чини да је то зато што је питање екуменизма и односа међу Црквама у новијој историји добило један неприродан, рекао бих усиљен, замах. Није да таквих контаката није било кроз историју. Дијалог је православна Црква увек водила, имамо бројне примере. Али се разговори никада нису водили на овај усиљени начин који често, чини ми се, проузрокује штете и доводи до нове збрке, него што решава сам проблем.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 664
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Са таквом сигурношћу си рекао да је избор по вољи Божијо,

да ми је та сигурност нелагодна.

Ја се не слажем са твојим мишљењем,ништа више..

А то си мислио. У реду. Твој став. Твоје мишљење. Само, нисам сигуран колико је тај твој "рационализам" сасвим у складу са православним поимањем избора црквене јерархије. Бар у смислу како је он устаљен у нашој помесној Цркви. Некако ми се чини да пројектујеш световне принципе, државних избора на живот Цркве. Бар ме на то подсећа терминологија у смислу "изборни штаб" и сл.

Подели на овим сајтовима

О избору на апостолски начин,ни ти ни ја,не знамо ништа! Веруј ми.

О томе треба питати е.Атанасија "пензионера".

Да га искористимо док је још са нама.

Е сад,да ли ће га послушати селектор(и),не знам,и не верујем.

Подели на овим сајтовима

Европа је у рату,дубинском,и ако "гради" мир споља.

Та лава зла може да покуља сваког трена.

Јер Европа жели да смести Христоса у Музеј Мадам Тисо.

И Католици то знају боље од нас.

Можда им је ово последња шанса за улазак на мала врата,у предграђе Јерусалима.

Замислите радости да многи поју многе Литургије,на својим језицима.

И замислите несреће,да им неки Борац из Чачка,затвори двери,навуче завесе и само ћути.

И да им уместо Трисвете песме отпева - спремте се спремте четници...

Подели на овим сајтовима

Lepo poredjenje, samo sto neko od Svetih rece da, ako vidis da se neko davi, pruzi mu stap da i tebe ne povuce u vodu.

Mi medjutim, umesto toga i sami skacemo u mutnu, prljavu vodu a sa sigurnoscu znamo da cemo se udaviti.

Sta je to nego samoubistvo pod maskom bratoljublja.

Подели на овим сајтовима

Хочеварови искази у овом разговору су толико мутни, уопштени, резервисани, поготово када је реч о осуди усташког злочина над Србима у Јасеновцу од стране Папе (пазите, он каже да се још не зна пуна истина, а чак хоће да наметне и да се Папа већ извинуо за Јасеновац када је тражио уопштен опрост за "све што су деца Католичке цркве чинила"!!!) тако да ми уопште није јасно зашто се владика Григорије толико истрчава у исказивању спремности на дијалог, сусрет и опроштај, када Латини, бар на основу овога што је, и како је, Хочевар рекао, они нису спремни ни за какво истинско покајање.

хахаха..то није јасно никоме..

па ни Епископу Атанасију...

али изгледа да само "прави" Хришћани (можда би нам О.Иван изволео објаснити који су то) знају Еп. намере...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Подржавам Владику Григорија.Мислим да показује ту отвореност која је свима нама јако потребна.Јер,православни су светлост свету.Владика је управо својом љубављу допринео обнови српске заједнице у Мостару односно долини Неретве ,што је донедавно деловало немогуће.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Franjevci: Vladika Grigorije je potreban Hercegovini

fra-iko-skoko.jpg

TREBINjE, 10. MAJA - Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije mnogo se trudio da izgradi mostove prijateljstva i saradnje i u ovom vremenu potreban je Hercegovini i narodu koji ovdje živi, rekao je u Trebinju fra Iko Skoko.

Skoko, koji je predvodio delegaciju mostarskih franjevaca prilikom razgovora sa sveštenstvom Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, kaže da su katolički sveštenici postali veliki prijatelji sa vladikom Grigorijem, koji je dolaskom u Mostar uspostavio mnogo dobrih kontakata i pokrenuo "veliku lavinu".

"Vladika Grigorije se mnogo trudio da izgradi mostove prijateljstva i saradnje, koje treba širiti i ojačavati i ubuduće", rekao je Skoko.

Prilikom razgovora sa trebinjskim sveštenicima, Skoko je ukazao na dobre međusobne odnose i istakao da im je želja da ih podignu na još veći nivo.

On je naglasio da katolici u Trebinju imaju apsolutno sve slobode i da žive kao i svi drugi građani.

Skoko je rekao da sa katoličke strane ima negativnih reakcija i otpora na dijalog i saradnju predstavnika Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, ali da od toga ne treba bježati i da sa jedne i druge strane ima predrasuda koje smetaju.

Govoreći o manifestovanju tih otpora, Skoko je rekao da se prave takozvane krletke i to kada pojedinac ne želi da se susretne sa drugim i da sa njim razgovara.

"Susreti i otvoreni razgovori su jako važni. Tu je neophodno reći šta te boli, ali i čuti šta drugog boli i onda više nema tih krletki i tada počinju da se stvaraju mostovi", rekao je Skoko.

Delegacija mostarskih franjevaca obišla je pravoslavne svetinje na području opštine Trebinje i katedralu u gradu.

Milosava Supić Vuković / SRNA

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

Lepo poredjenje, samo sto neko od Svetih rece da, ako vidis da se neko davi, pruzi mu stap da i tebe ne povuce u vodu.

Mi medjutim, umesto toga i sami skacemo u mutnu, prljavu vodu a sa sigurnoscu znamo da cemo se udaviti.

Sta je to nego samoubistvo pod maskom bratoljublja.

Управо тако. При томе као да се запостављају оне свете мученичке жртве које су пострадале од "крижара" - како их је свети Николај Жички и Охридски назвао а у име некаквог мутног идеала љубави. Па ваљда смо пре свега и изнад свега одговорни пре свега према својим светим мученицима Јасеновачким и многим другим (Глинским, Јадовљанским, Превлачким...) које смо канонизовали, а које оваквим исхитреним срљањем у "дијалог" запостављамо и да не кажем нешто горе?!

Све је ово јако површно и неозбиљно. Имамо умне и честите владике, а опет, правимо све исте грешке које су православни понављали кроз историју (Лионска унија, Фирентинска унија...).

Подели на овим сајтовима

Подржавам Владику Григорија.Мислим да показује ту отвореност која је свима нама јако потребна.Јер,православни су светлост свету.Владика је управо својом љубављу допринео обнови српске заједнице у Мостару односно долини Неретве ,што је донедавно деловало немогуће.

ма супер...

посебно смо светлили када су нам села палили...и када смо по логорима ХОС-а седели...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Кој се бре дави? В.Атансије? Па тај је препливао и преронио и надскакао много веће фрајере.

То је Вељко Рогошић Цркве,Елиот Нес,ди антачибл,и капетан Добрица.

Танки смо ми фрајери за Њега,Сви.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

I zato što su nam činili nepravdu mi imamo privilegije ili kako? Sećam se jednog Srbende iz 1999-e u toku bombardovanja Srbije kako je govorio da treba poubijati najmanje 600.000 Hrvata kako bi im se, kao, odužili. Na moje pitanje da ako bi neko silovao njegovu malu ćerku, pod uslovom da je ima, da li bi on imao pravo da siluje malu ćerku tog drugog, on je odgovorio sa 'da'... Pravo hrišćanski, srpski, zar ne.. Na moje drugo pitanje da ako treba poubijati 600.000 Hrvata, da li treba početi sa njegovim sinovima koji su po majci Hrvati, on je počeo mene da vređa. To je taj seliberski, kafanski duh o kojem sam pisao, koji jedva sabere jedan plus jedan, ali želi svuda da predvodi.

Ово може да буде тачно када се говори о карактеру нашег народа, али не и наше Српске цркве, јер овако како ти то представљаш наша Црква, Богу хвала, никада није размишљала, нити ће. На крају крајева и ти сам пред крај признајеш да је наш патријарх Иринеј за то да се Папа дође у Србију. Међутим, управо стоји оно што си опет ти сам рекао

Takođe ni krivicu neće niko da prizna ako se prisiljava, nego ako se nauči boljeg, i ovo ne ide odbijanjem i osuđivanjem, nego pomirenjem i dobrim primerom. Ali možda nekima i nije do toga da se prizna krivica, već žele da se dalje gaji stari duh neprijateljstva

Односно, сами Римокатолици не желе да признају одговорност своје Цркве за злочине над Србима у Другом светском рату које су починиле усташе и део хрватског Католичког клира. Напротив, они беатификују Степинца и Бенедикт 16 му се поклања у Загребу. Дакле, можда њима није до тога да се покају за злочине према православнима? Зар не?

Ако је тако, онда, зашто бисмо ми Папи, који нема ни најмање добре воље да се истински покаје (као што нема ни Хочевар јер је својим мутним и неодређеним одговорима у интервјуу то јасно показао) упитили позив да посети Србију?

Опет ти кажем. Српска црква, Богу хвала, никада никоме зла није нанела у име Бога и вере и према томе, може мирне савести да стане и погледа у очи свакоме, где год оде у госте. Да је ситуација супротна, наравно да први ти странци чије државе наш патријатрх походи, не би дозволили њему да крочи на њихову земљу.

Подели на овим сајтовима

''Mislim da je centralno pitanje kako je moguće da je na našim prostorima došlo do identifikacije nacionalnog i konfesionalnog.''

Kako je moguce da vazda se bacamo na neke periferne stvari poput toga jeli vladika njihov ili nas,poptuno spekulativne smicalice za gubljenje vremena,a sa druge vaznije strane zaista,zar je toliko nebitno upravo ovakvo jedno pitanje,koje je njima upuceno,a posle koga nema odgovora nikakvog konkretnog?Pa zar to nije veci udarac za hriscanstvo i zivot po Hristu,nego jeste ili nije ekumenizam,ko je kriv manje ili vise?Ako je i ''kriva Drina otisla u tu stranu'' da se dogodilo svojatanje Istine po nacionalnom pitanju,pa zar je toliko lose toliko opasno unaprediti svoj identitet istinski hriscanskim,a ne nacionalnim na prvom mestu,jel smo onda svi ekumenisti?I dalje mi nije jasno da mi i dalje sa obe strane,da ne kazem i Bosnjaci,umrtvljujemo srce za istinu,zarad laznog danas,a koje uvek ali uvek ovde moze doneti krvavo jutro?:(

viber_zpsyey5mxiw.jpg

Подели на овим сајтовима

I naš patrijarh mirne duše putuje po rimokatoličkim zemljama, zašto onda rimokatolički patrijarh ne bi došao u Srbiju? Nije li seliberski i kafanski da uzimamo pravo da naš patrijarh putuje po njihovim zemljama, a njihov patrijarh da ne putuje po našoj zemlji? Naravno, seliber uvek misli da je on nešto posebno pa zato on sme a drugi ne smeju, a jedva sastavlja jedan plus jedan; ali vlast ne bih hteo da dadnem u ruke selibera.. Episkop Grigorije Hercegovački dobro zbori, jedan je od mojih omiljenih episkopa, zajedno sa Irinejom Bačkim.. E takve ljude da imamo više u vlastima a ne ove kafanske propovednike koji huškaju i pale i zagovaraju stalno nove probleme...

nas patrijarh uzme pasos pa putuje. tako moze i Papa.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...