Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

žena zaista ispade najveće zlo,kome treba zabraniti i kojem se zabranjuje pristup na Sv.Gori.Ova pojava da je žena nekakvo zlo,strašno iskušenje nije prisutna među monaštvom samo već i dosta dobrim delom i u mirjanstvu je veći problem od zabrane ženama da odlaze na Sv.Goru u koju podvlačim nemam želju da odem,jer sam prihvatila da se ne može i tačka.

Dakle nigde nisam pominjala ženomrsce Oglo.

"Kakvi su da su, moji su" Džizs

Apokrifno jev. po Oglu

-taj njihov svijet će te ubiti

Подели на овим сајтовима

Ne,

stvar je u sledećem,

postoji samo jedno mjesto gdje žene ne mogu da dođu

a to je sveta gora

i sada ćemo sve izmisliti kako bi pokazali da je to pravilo budalaština

neka i jeste,ali je pravilo,i žene zbog toga pravila nemaju veća ili manja prava

i tu ne vidim frku

Ne uvidjanje "frke" ne znaci da "frka" stvarno ne postoji.

Подели на овим сајтовима

Meni je sve to divno, i Sveta Gora, i zabrana pristupa ženama na Svetu Goru, a pogotovo Presveta Bogorodica. Baš je divno ako je upravo Presveta Bogorodica odredila da žene ne mogu da dolaze na Svetu Goru. Nemam problem sa tim. A nemam problem ni ako to nije tačno. Mada bih voljela da jeste. Sve u svemu, zar Pričešće na Svetoj Gori ima veću važnost ili vrijednost od Pričešća negdje drugdje?

Подели на овим сајтовима

stvarno vjeruješ u to

čekaj da možda i Hristos nije ustao iz groba

da li stvarno misliš da ti ljudi ne umiju da razluče,evo deset vjekova istinu od zablude

cccc,mnogo sebi pridajemo na važnosti

А ти стварно верујеш да ако неко не верује да је Богородица рекла да не може, тај аутоматски не верује ни у Васкрсење?!

И најјачи аргумент који си успео да смислиш је то да је немогуће бити у заблуди десет векова самим тим што живиш на Светој Гори, и да ја превише придајем себи на важности?

ja ne znam kakva je ovo diskusija više,

ne,kažem

hoćemo li da kažemo da je Vaskrsenje izmišljotina...

a ovo u vezi argumenata,šta treba koji argument je vama validan,nijedan

Znaci ja mugu da odvalim bilo sta i ti ces poverovati jer boze moj verujes u vaskrsenje pa hajde

sad poveruj u sve ali bas sve sto se prica vezano za Bogorodicu i Hrista.

Jel verujes mozda onim da ne kazem kakvima sto pricaju da je Bogorodica licno zapalila Hilandra????

Mislim pazi ako neverujes da Bogorodica to moze ti zapravo sumnjasu vaskrsenje.Ihaaa daleko odosmo

mi sa tim "ne verujes" u vasrksenje.

Подели на овим сајтовима

Meni je sve to divno, i Sveta Gora, i zabrana pristupa ženama na Svetu Goru, a pogotovo Presveta Bogorodica. Baš je divno ako je upravo Presveta Bogorodica odredila da žene ne mogu da dolaze na Svetu Goru. Nemam problem sa tim. A nemam problem ni ako to nije tačno. Mada bih voljela da jeste. Sve u svemu, zar Pričešće na Svetoj Gori ima veću važnost ili vrijednost od Pričešća negdje drugdje?

prstgore

šta radi ženska ruka,

kao perce

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

žena zaista ispade najveće zlo,kome treba zabraniti i kojem se zabranjuje pristup na Sv.Gori.Ova pojava da je žena nekakvo zlo,strašno iskušenje nije prisutna među monaštvom samo već i dosta dobrim delom i u mirjanstvu je veći problem od zabrane ženama da odlaze na Sv.Goru u koju podvlačim nemam želju da odem,jer sam prihvatila da se ne može i tačka.

Dakle nigde nisam pominjala ženomrsce Oglo.

To što sam napisala da smatraju da su žene zlo je u smislu da su im iskušenje,a ne da ih mrze,da ih bukvalno mrze.Svašta...zaista sam trebala da budem preciznija jer svako će pročitati ono što želi da pročita.Tu mi je bila greška,nepreciznost.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

stvarno vjeruješ u to

čekaj da možda i Hristos nije ustao iz groba

da li stvarno misliš da ti ljudi ne umiju da razluče,evo deset vjekova istinu od zablude

cccc,mnogo sebi pridajemo na važnosti

А ти стварно верујеш да ако неко не верује да је Богородица рекла да не може, тај аутоматски не верује ни у Васкрсење?!

И најјачи аргумент који си успео да смислиш је то да је немогуће бити у заблуди десет векова самим тим што живиш на Светој Гори, и да ја превише придајем себи на важности?

ja ne znam kakva je ovo diskusija više,

ne,kažem

hoćemo li da kažemo da je Vaskrsenje izmišljotina...

a ovo u vezi argumenata,šta treba koji argument je vama validan,nijedan

Znaci ja mugu da odvalim bilo sta i ti ces poverovati jer boze moj verujes u vaskrsenje pa hajde

sad poveruj u sve ali bas sve sto se prica vezano za Bogorodicu i Hrista.

Jel verujes mozda onim da ne kazem kakvima sto pricaju da je Bogorodica licno zapalila Hilandra????

Mislim pazi ako neverujes da Bogorodica to moze ti zapravo sumnjasu vaskrsenje.Ihaaa daleko odosmo

mi sa tim "ne verujes" u vasrksenje.

naravno,treba se paziti,ne zamjeram ja to

ali ipak trebamo imati i neku vremensku distancu,

kao što je imamo kada analiziramo ovakve stvari iz ugla današnjih uslova

deset vjekova nije razlog da se nešto ne promijeni,ali isto tako treba i razlog da se promijeni neko pravilo koje važi deset vjekova

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

Дакле, да сумирамо:

Ако нека пракса постоји, мора да је исправна, самим тим што постоји.

Зато што је то тако.

Поготово ако постоји на Светој Гори.

Чак и када је у супротности са Јеванђељем.

И сваки аргумент, укључујући и Јеванђеље, који говори да је погрешна, треба занемарити, и добро зажмурити пред њим, зато што чим будемо почели да размишљамо, одмах ћемо доћи до закључка да за патријарха треба поставити неку феминисткињу из ЕУ.

И свако ко мисли другачије је никакав православац.

...

Лаку вам ноћ желим.

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

deset vjekova nije razlog da se nešto ne promijeni,ali isto tako treba i razlog da se promijeni neko pravilo koje važi deset vjekova

Vremenska distanca ne moze ili bar ne bi smela da doda tezinu bilo cemu. Mislim koliko je trajalo ropstvo

pa tamo nikad niko nije pomstrao vremensku distancu u davanju kontraargumenata.

Razlog treba da postavi onaj koji uvodi prohibiciju. Sa time sto razlog ne moze biti cuo sam glas Hrista/Bogorodice jer tako moze da se opravda ama bas bilo sta.

Подели на овим сајтовима

Vremenska distanca ne moze ili bar ne bi smela da doda tezinu bilo cemu. Mislim koliko je trajalo ropstvo

pa tamo nikad niko nije pomstrao vremensku distancu u davanju kontraargumenata.

Razlog treba da postavi onaj koji uvodi prohibiciju. Sa time sto razlog ne moze biti cuo sam glas Hrista/Bogorodice jer tako moze da se opravda ama bas bilo sta.

Pa šta da kažemo onda,

da je Jung bio u pravu za Ap.Pavla??

ps: ne zamjeri aquilio,moram i ja ići

sjutra valja raniti,

pozz

Apokrifno jev. po Oglu

Подели на овим сајтовима

0_27f6c_270ac208_L

Ова дјевојка не може на Свету Гору, јер ће монаси играти коло ђаволу, и Света Гора ће пропасти. joooj joooj

Аман, какве су вас жене из ЕУ спопале?!

Тргните се из наручја каталепсије и аутизма - све време говоримо о нејеванђелској забрани причешћивања и присуствовања богослужењима православним хришћанкама на Светој Гори, а не слободи кретања ЕУ феминисткиња. Да ли је могуће да не успевате да разликујете ове две ствари?!

Гле како се ви само бринете за побожне сеје што им се ускраћују евхаристијска права - просто дође човеку да заплаче од умиљења због таквих силних излива братске љубави! greengrin

Значи, какви сте ви лицемери, то је за не веровати!! winter Треба ли сад да копам по архиви форума не бих ли нашао сијасет ваших сличних "излива братољубља" према црквеним особама (женског пола, нарочито) које се у свом животу придржавају традиционалних облика побожности? Све сама ниподаштавања, подсмех, презир, изругивање са висина ваше "урбане онтолошке-а-не-етичке свесности"... А сад вам их је шатро жао и браните њихова љуЦка права & слободе што им тамо неки црнорисци 'иљаду година одузимају. И не, ви ни у ком случају то не чините у одбрану тамо неких туристкиња/шмизли/феминисткиња/промотерки еуропских вредности или ваших сопствених комплекса - ма јок, вама је само стало до доследног, акривијског поштовања евангелских принципа... Јој, земљо! prstgore

А врхунац ваше хипокризије је у томе што се вазда буните због "увођења монашких правила" у живот мирјана (те вам сметају дуге службе, те вас смарају постови, исповести, те сексуални морал, те са носталгијом уздишете за азматским типиком и временима кад владике нису биле калуђери) - али се зато нимало не устручавате од тога да ВИ монаштву намећете сопствене норме и резоновања, да ВИ кројите норме манастирског живота по својим афинитетима. Дакле, монаси не смеју, чак ни посредно, да утичу на ваш духовни живот, али ви и те како дајете себи за право (чак сматрате то и обавезом ваше хришћанске савести!) да уређујете њихов?! Вероватно зато што сматрате да сте богоугоднији? Ах да, заборавио сам, па Зизи је писао како монаштво није "есхатолошка установа", већ историјска, за разлику од парохијске заједнице! prstgore bangin

Бај д веј, манастири су од свог постанка били посебне литургијске киноније, одвојене од парохијског живота, и увек су по дифолту били затворени за мирјане. О томе сведочи безброј извора - од древних типика, житија, па до посредних историјских сведочанстава. Друга је ствар што су временом мирјани почели хрлити у манастире по савете и духовне разговоре, препознавши у одређеним монасима врлинске и свете људе (нарочито је у словенском делу Православља та пракса почела бивати правило). Али то је историјски "уступак" које је монаштво начинило према свету, не и суштина његовог призива. А ја заиста не мислим да богословима треба да се објашњава по чему су устројство Свете Горе, њено уређење и вековна подвижничко-литургијска традиција специфични.

Даље, бавите се јефтиним замењивањем теза. Поредите савремену технологију са присуством жена - какве то благе везе има једно са другим? Па управо су средњевековни манастири били стециште технолошких иновација. Или су монаси ослобођени баш свих потреба које живот у заједници (па самим тим и економија, систем комуникације, и др.) собом носи, као и у свету, уосталом? Стављање у исту раван употребе савремених оруђа за рад или саобраћај са питањем пола и сексуалности (као потпуно независног и ни са чим упоредивог феномена, чији начин пројаве управо и чини специфичност и битну диференцијацију монашког од живота у свету) крајње је неумесно, и ништа мање бесмислено.

И узгред, управо су феминистички и екстремно-левичарски лобији у Европском парламенту и другим организацијама главни иницијатори за укидање авата. Зато је грчка страна инсистирала да се исти прецизно и до танчина образложи, како не би остављао могућност за погрешне интерпретације, нити правне "рупе" - што је и испоштовано, почев од Мастрихтског, Амстердамског, па преко споразума у Ници, све до Лисабонског акта. Али неким супер-модерним верницима (и, што је занимљиво, неупоредиво мање верницама) ни та разложна секуларна апологија није довољна, а камоли канони, Предање и остали "бакрачи"...

Сума сумарум: господо и братијо драга, ако имате неке унутарње конфликте или фрку са Богом/сопственим (духовним, сексуалним) животом/црквеним идентитетом/хришћанским моралом/односом према традицији - покушајте да то задржите за себе, а не да овако клиначки лечите своје комплексе јавно, макар и у виртуелном свету, нарочито што пред другима ружите и рушите углед вере и Цркве којој сматрате да припадате.

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Па види горњу фотку и Јустинијанов коментар. 0205_whistling

А по чему се то захтеви и вредности европских лезбо-шмизли суштински разликују од оне мањине  "ontolosko-egzistencijalno-neetickih" црквених риба, којима је ужасна фрка што не могу на Атос? greengrin

П.С. Који ти је то калуђер на профилки, Аквилио? 0205_whistling

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Уместо даље дискусије, прилажем народном мудрошћу осведочени доказ: 0205_whistling

Ђаволак

Узео калуђер Светогорац мало дијете мушко, док још није знало за се, па га однио у Свету Гору и онамо га отхранио и научио књизи. Кад му је било већ око осамнаест година, онда га поведе уза се као ђака, и пође амо у свијет да пише. Кад дођу у прво село, а то ђевојке ухватиле коло па играју, 0205_whistling ваљда је била неђеља или какво весеље. Кад угледа ђак ђевојке, зачуди се каква су то створења, па онако мало као весело и зачуђено упита калуђера:

- Шта је оно, духовниче, шта је оно? greengrin

А калуђер, као намргођен, одговори му:

- Не гледај онамо, синко, нити питај шта је: оно је ђаво. smiley-devil07.gif

Онда ђак најумиљатијим гласом рече:

- Дела, духовниче, бога ти, да купимо онога једног ђаволка, па да га поведемо намастиру.

Tweeker_Priest.gif

http://sr.wikisource.org/wiki/%D0%82%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BA

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...