Jump to content

Верска настава - Веронаука

Оцени ову тему

Препоручена порука

Drugim recima, sve i da si Bog, kad radis sa takvim "materijalom", kad pravis nesto iz nebica - ne moze bolje, to ce biti propadljivo. Smrtnost i besmrtnost su, na osnovu onoga, van Bozjeg uticaja i moci.

Pa ne bas. Bog ima moc da i pored stvorenosti svet ucini besmrtnim, ali on postuje i saglasava se sa logicnim sledom dogadjaja, tj. da ako je nesto stvoreno iz nebica onda je automatski i smrtno.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

• Одговори 516
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Pa ne bas. Bog ima moc da i pored stvorenosti svet ucini besmrtnim, ali on postuje i saglasava se sa logicnim sledom dogadjaja, tj. da ako je nesto stvoreno iz nebica onda je automatski i smrtno.

Zasto je to "logican sled dogadjaja"?

A zasto stvoreno implicira smrtno?

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

To sam odgovorio sqny-ju:

Zato sto je u prirodi stvorenog nepostojanje, nebice. Nastanak necega ni iz cega nije prirodni akt nego je posledica Bozijeg delovanja, ali to stvoreno, zahvaljujuci "poreklu", je i dalje prozeto smrcu.

Domine, adiuva incredulitatem meam!

Подели на овим сајтовима

Zato sto je u prirodi stvorenog nepostojanje, nebice. Nastanak necega ni iz cega nije prirodni akt nego je posledica Bozijeg delovanja, ali to stvoreno, zahvaljujuci "poreklu", je i dalje prozeto smrcu.

Imam utisak da se vrtimo u krug...

Resenje bi bilo da se kaze da Bog slobodno uspostavlja takav "logican sled dogadja" da sve sto je stvoreno obavezno je propadljivo. Nema direktnog koraka iz nebica u besmrtno, pitaj Boga zasto, eto tako.

Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Ali to onda znaci da stvoreno nije zahvaljujuci "poreklu" prozeto smrcu, nego zahvaljujuci "logicnom sledu dogadjaja" ciji je autor Bog.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Nema direktnog koraka iz nebica u besmrtno, pitaj Boga zasto, eto tako.

Stvoreno moze postati besmrtno samo u zajednici sa onim ko je besmrtan, a to je Bog. Sve sto je stvoreno ne moze biti vecno i nepromenljivo, jer te osobine ima samo onaj ko je nestvoren - Bog.

Подели на овим сајтовима

Ali to onda znaci da stvoreno nije zahvaljujuci "poreklu" prozeto smrcu, nego zahvaljujuci "logicnom sledu dogadjaja" ciji je autor Bog.

Prozeto je smrcu zahvaljujuci i poreklu, a to je iz nebica, tj, iz nicega. Materija/energija ne moze biti sama uzrok svog postojanja, to je nemoguce, to se ne moze dokazati. Materija je prozeta smrcu, sami naucnici predvidjaju takav kraj univerzuma. Jedini spas je veza sa onim ko je besmrtan.

E, sad, ko veruje neka veruje, ko ne veruje neka misli sta mu je volja.

Подели на овим сајтовима

Ovo i nije odgovor na moje pitanje, samo si svoju pocetnu tezu preformulisao.

Kako meni izgleda:

"Zasto stvoreno implicira smrtno?'

"Pa zato sto je stvoreno. Priroda stvorenog je smrtna"

"Zasto je priroda stvorenog smrtna?"

...

repeat :)

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Zmajce kako ti tumacis ovu recenicu?

Ех, па ја сам то овако схватио: Како неко може да негира да Бог постоји, ако није утврдио да ли постоји.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Nema ga, al' ne "eto tako" nego da bi ta besmrtnost bila posledica slobodnog izbora.

"besmrtnost", "slobodan izbor", "uzrok-posledica" sve je to od Boga, pitaj Boga zasto (odgovor: Ljubav...   "ljubav" je takodje od Boga)

Подели на овим сајтовима

Pa da, to sma i ja pmislio i hteo da pitam Zmaja.

Ми не користимо уџбеник, тако смо се договрили. Већ записујемо оно што нам професорка говори. Тако да су то белешке...

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Pa jedno ne iskljucuje drugo vec se dopunjuju.

Ako je jedno "poreklo", a drugo "logican sled dogadjaja", onda je to je jedno te isto, samo drugim recima.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...