Jump to content

Препоручена порука

морал?

бљак.

фалинка палог света.

O ovome smo već razgovarali, ali nismo razjasnili. Možeš li da pojasniš svoje shvatanje?

па врло је просто - мој и твој морал се разликује, прво због јаза генерација и васпитања, а чак и да нисмо различите генерације, ствар је васпитања и образовања, ширине, љубави, трпљења, и ко зна све чега још.

нешто што бих ја сматрао слободоумљем, ти би сматрала саблазнима, као и што бисмо дошли у сличну ситуацију око нечег супротног.

тако да, морал испаде неки страни концепт који само покушава да уклопи човека у неки кварну и фаличну перспективу, уместо да буде супротно - да човек уклапа све у љубав, најшири резон који постоји.

кад је брат већ поменуо теологију, хришћанин има тачно оцртану границу морала, односно подобности.

остало већ човек квари према својој палој природи, у фаличности проналази нова правила - која не постоје. типа облачење у цркви, на улици, и слично - то далеко и укупно све далеко више говори о страстима појединца, него о објекту моралисања.

наши стари су очигледно покушавали да заобиђу такве квалификације, да не кажем предрасуде, тиме што су правили басне, да поменем само један од облика.

нажалост, или на срећу, данас човек треба и мора да еволуира да без удараца менталне, емотивне, физичке, психичке, културолошке и социолошке природе, поготово да преиспитује тај ''морал''.

па чак и хришћански, јер човек, као пала природа, фалична у постулату јер не може да се бави апсолутима јер не може ни да га обухвати, је поставио и оно претходно несавршено.

светитељ или не.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 44
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Mislim da nije suština morala da jedan čovek nameće moralne morme drugom već da svaki čovek sam sebe izgrađuje po moralnim principima. Ne može se moral ni nametnuti drugome. Možeš samo primetiti da se neko ponaša loše, a ako to postane ekstremno loše i na nečiju štetu onda se i sankcioniše po zakonu.

па у ширем смислу, морал је управо закон, чак и кривични законик је ''моралан''.

јел сад схваташ колика је фалинка да ти се унапред пресуди?

зато управо је једини валидни Судија, јер познаје СВЕ у вези тебе - покајање, срце, дела, утисак, пре-тисак, личност.

ево ти морала хришћанског законика:

Не одбацујем благодати Божје; јер ако правда кроз закон долази, то Христос узалуд умре.

Галатима посланица, глава 2, 21.

с друге стране, то не унижава чињеницу да онај ко штети другом је зрео за кавез.

било којег облика, пошто је већ сам у њему.

онда долазимо и до трећег питања - рехабилитације.

јер је кавез без рехабилитације ништа друго до крвожедност реваншизма.

Подели на овим сајтовима

E sad mi je mnogo jasnija tvoja predstava o moralu. Možda ćeš se iznenaditi, ali tvoja i moja predstava o moralu je veoma slična. Razlika je možda u interpretaciji ili tačnije, kada ti govoriš o moralu meni zvuči kao da shvataš da je moral negativan sam po sebi, a u stvari su ljudi ti koji moralu daju negativne oblike. Meni je, kao što si pomenuo, hrišćanski moral okvir za život ( хришћанин има тачно оцртану границу морала, односно подобности ) i jedino tako gledam na moral. Sa svime ostalim što pominješ mogu da se složim, ali nije onda greška u moralu već u paloj ljudskoj prirodi.

Подели на овим сајтовима

па ко ствара морал?

овде је, колико је назначено у првом посту, светски или неки фиктивни лични морал у питању.

што се тиче хришћанског морала, шта ту има да се прича?

лепо пише у Новом Завету шта је највећи закон, као и за које промашаје човек испашта и због чега. све остало је пријемчивост, способност да човек спроведе у дело.

то НЕ подразумева да другоме намеће исти, или унижену верзију истог, другом. било хришћанину или нехришћанину. кад смо код морала живота, и то је питање ко је хришћанин а ко није, има гомила примера где Бог увеличава и некрштене људе.

пс. надам се да неко није толико луд да покрене причу да је крштење ништа  eheeeej

Подели на овим сајтовима

Ma da, sad potpuno razumem o čemu pričaš (malo mi je trebalo  0102_laugh ) i slažem se. Prosto, ja sam merila po svom shvatanju, a zamene je hrišćanski moral okvir.

па ја немам проблем да образложим свој став, само питаш  eheeeej
Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

[glow=red,2,300]Posto je Deni u pitanju hteo sma svasta da kazem[/glow], ali sam citajuci komentare, blago receno ostao iznenadjen:

Nije ni cudo da se nekui koji citaju ove teme sablaznjavaju

Pa sta ima tu da se kaze...Deni je nemoralan,ali iskren.....i naravno,prezire one popove,koji u dijaposri prodaju badnjake za 10€

.

...ali iskren  greengrin, ha, ha, ha...ti si brate Deni moj favorit jos sa Verujem.

I nisam mislio na tvoj moralni lik i delo, nego vise na prisustvo ili odsustvo morala na drugim planetama.

Подели на овим сајтовима

Моралан човек не може а да не осуди другог човека,добар човек-свачије недостатке покрива својом добротом. 301

Мој брат у Христу и велики мој пријатељ је коцкар.Мислим да је прокоцкао један стан и један добар ауто,једноставно је острашћен по том питању и Хвала Богу те нема више новац и тешко га зарађује,иначе и то би прокоцкао,међутим,он је много добар човек.Знамо се 15 година,никада га нисам чула да је осудио другог човека и за сваког нађе оправдање.Чини ми се да никада нисам ни упознала човека као што је он,да не осућује апсолутно никога,никада.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Мој брат у Христу и велики мој пријатељ је коцкар.Мислим да је прокоцкао један стан и један добар ауто,једноставно је острашћен по том питању и Хвала Богу те нема више новац и тешко га зарађује,иначе и то би прокоцкао,међутим,он је много добар човек.Знамо се 15 година,никада га нисам чула да је осудио другог човека и за сваког нађе оправдање.Чини ми се да никада нисам ни упознала човека као што је он,да не осућује апсолутно никога,никада.

Hipoteticki scenario:

Ajde da pretpostavimo da kockar ima zenu i decu. Ako prokocka sve, i ostavi porodicu bez icega da li on moze biti dobar. Kakva je to ljubav, ako strast ka kocki potpuno potire odgovornost prema porodici?

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

kakve to veze ima sa moralom? sqny, vi naucnicki mislioci ateisti imate ukalupljene/ogranicene vidike i ne mrdate odatle

nego

Mora l'? poljupcic

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

sqny, vi naucnicki mislioci ateisti imate ukalupljene/ogranicene vidike i ne mrdate odatle

Vi dynablasteri ste najgori sa vasim pravolinijskim lavirintima, i vasim bombama koje bljuju vatre 7896634

The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one

In the absence of science, opinion prevails

Подели на овим сајтовима

Hipoteticki scenario:

Ajde da pretpostavimo da kockar ima zenu i decu. Ako prokocka sve, i ostavi porodicu bez icega da li on moze biti dobar. Kakva je to ljubav, ako strast ka kocki potpuno potire odgovornost prema porodici?

Слажем се са тобом 100%. Битне су последице нечијих поступака, а не лепе речи. У нашем народу постоји тај обичај да се неко неодговоран проглашава за "доброг човека" само зато што је на речима мекан. Не бато, него буди ти слободно на речима оштар, али на делима одговоран.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Hipoteticki scenario:

Слажем се са тобом 100%. Битне су последице нечијих поступака, а не лепе речи. У нашем народу постоји тај обичај да се неко неодговоран проглашава за "доброг човека" само зато што је на речима мекан. Не бато, него буди ти слободно на речима оштар, али на делима одговоран.

и после валентининог и после скунијевог и после звонковог коментара не капирам какве везе имају са темом.

јел би могао неко да ме упути? :cheesy:

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...