Јаков. Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Gledam sinoć početak jednog starog jugoslovenskog (srpskog) filma. PRAZNIK se zove. Počinje scenom u crkvi gde se završava liturgija i vernici prilaze i uzimaju naforu. UZIMAJU. Zapitah se da li je to bila praksa ranije? Crkvenjak stoji i na poslužavniku drži naforu. Verni prilaze i sami uzimaju. Vreme dešavanja filma je 2. Svetski rat, jer je sledeća scena bila sa nekim četnicima kako trče. Dalje nisam gledao. Film je režirao legendarni Kadijević, tvorac prvog horora - Leptirice i mnogih drugih filmova sa srpskim motivima. Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gnurf Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Gledam sinoć početak jednog starog jugoslovenskog (srpskog) filma. PRAZNIK se zove. Počinje scenom u crkvi gde se završava liturgija i vernici prilaze i uzimaju naforu. UZIMAJU. Zapitah se da li je to bila praksa ranije? Crkvenjak stoji i na poslužavniku drži naforu. Verni prilaze i sami uzimaju. Vreme dešavanja filma je 2. Svetski rat, jer je sledeća scena bila sa nekim četnicima kako trče. Dalje nisam gledao. Film je režirao legendarni Kadijević, tvorac prvog horora - Leptirice i mnogih drugih filmova sa srpskim motivima. narod uzima naforu sam i kad se pricesti a sluzi samo jedan svestenik, zar ne? a ako vidis neko bogosluzenje na filmu pa jos iz vremena 2.sv.rata nemoj da mislis da su se reziser i scenarista raspitivali o tome kako se tada sluzilo 4chsmu1 tko leti vrijedi tko vrijedi leti tko ne leti ne vrijedi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
коЖељ њацИ Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Може и да узимају , може и да им поп даје, све зависи колико се попу жури ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 код нас некад сами узимамо нафору, иако има пууно свештеника у цркви. али не сваки пут, истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Не видим ништа чудно у Хиландару после причешћа стоји суд са нафором и људи сами узимају.Нпр. и ја сам на Божић делио нафору јер су остали имали друга задужења. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Да ли је потребно узети нафору након причешћа? Негде сам прочитао да не треба, па понекад не узмем. (Можда има тема, да не тражим сада) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Да ли је потребно узети нафору након причешћа? Негде сам прочитао да не треба, па понекад не узмем. (Можда има тема, да не тражим сада) Uzmi i odnesi nekome. Tebi posle Pričešća to nije potrebno. Uzeo si šta je (Telo Koje je) najsvetije. Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука