Баба Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Можда грешим душу, али ја мислим да водице служе за узимање пара. Како коме, некоме служе и за давање пара. 4chsmu1 prstgore ekstra Зависи од попа до попа, од парокије до парокије, итд. На неким парокијама таман да је поп светац ( као што су рецимо београдске парокије) ништа друго стићи не може сем да узме новце. Опет на неким мањим парохијама то је начин да свећеник обиђе све своје парохијане и видео сам де је то веома корисно и за њега и за њих ( кад кажем за њега не мислим на новце) . Друго водице су ту да свештеник уђе у кућу и донесе благослов, нако автоматски , уђе у кућу неког мафијаша , овај тутне 50 јеври и ома добије благослов. А сад мало озбиљно. Значи сине брате шта да ти кажем, ја сам са поповима прешпарто 5 различитих парокија што грацких , што сеоских , што салашарских. И оно што занм дефинитли то је: Она кућа која не прима попа нема благослов на дому , она кућа која прима попа преко оне ствари , нема благослов на дому, она кућа која прима попа и трпа му брдо пара у џеп а живи грешно , нема благослов на дому, она кућа чији укућани чак ни не иду у Цркву а примају попа од срца има благослов на дому. Саће неко да ми соли памет како ја то могу знати. Просто кад прођеш 3000 кућа једноставно то видиш. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Нешто размишљам... Кад би нпр. мормони или јеховисти имали ту привилегију да као наши попови буду примљени у 70% домова два до три пута годишње, Јута би постала смешна секуларна америчка провинција, у поређењу са Србијом. Проблем је управо у томе што српско свештенство не схвата изузетност свог положаја који њихове "колеге" (чак и у традиционално православним земљама) могу само да сањају. Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Svaki put kada se pojavi neki tekst koji kritikuje stanje u Srpskoj Pravoslavnoj crkvi i oko nje nastaje ovde buka na forumu. Prvo se procedi autor teksta i cim se utvrdi da nije teolog on se oznacava kao nekompetentna licnost da kritikuje (negativno) stanje u crkvi i oko nje. Prihvatam takve odluke kada se radi o teoloskim temama ali pitam vas da li to isto mora da vazi i za ostale teme. E kada ni njegovo teolosko obrazovanje nije dovoljno onda se postavi pitanje da li je autor pravi vernik ili samo "porodicna slava" vernik. Da li ide na Liturgije ili ne... Definitivno dosta toga ne mozde da se sagleda ako se ne ucestvuje u crkvenom zivotu u potpunosti ali da li osobama koji su obicni vernici (moja slava vernik) treba u potpunosti zabraniti da se izjasne povodom neke teme???? I da li se neko pita sta bi to znacilo??? Meni je tekst dobar. Iz kog razloga. Iz razloga sto se nadam da ce neko da se opasulji kada vidi kako se gleda na crkvu i poraditi nesto protiv toga... a ne storogo zatvaranje vernika i crkve !!! Naravno ne smemo izostaviti i negativnu stranu svega toga.... To sto jeste generalizovao probleme. omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Не идеализујем стање у СПЦ али кажем да као активни члан цркве радим на побољшању тог стања, а овакве критике неког озлојеђеног посматрача ( аутора чланка)немају смисла и само показју његову потребу да вређа некога ко није угодио његовим прохтевима. То важи и за много његових истомишљеника које срећем често ,и свуда, осим у цркви. Није мени дошао парох да ме вуче за рукав на литургију. Apostol veli da moramo "da imamo dobro svedocanstvo od onih van", a ti kukas sto nas sasvim opravdano kritikuju? Jesmo li mi dakle Crkva apostolska ili sta smo? Pa ne mozemo sad da uvodimo 1000 raznih kriterijuma, Hristos je nas Prvolik i kriterijum za sve... prema Njemu se sve meri i saobrazava... A Hristos bi u mnogo, mnogo stvari postupio sasvim drukcije nego mi sto cinimo... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Сваки пут кад чујем да свештеници не могу да стигну да се баве ничим другим зато што немају времена, будући да морају да свете славске и васкршње водице, желудац ми се окрене... Немојте ме разумети погрешно, верујем ја њима да је то тако, али ми је апсолутно несхватљиво како је свећење водица постала примарна активност српског свештенства. Моје је мишљење да је свећење водица једна од најгорих и најштетнијих пракси у СПЦ, и да би је требало у потпуности укинути, а за вернике који желе освећену водицу обезбедити да им у црквама иста буде на располагању током целе године, кад год им затреба... Немам ја ништа против слављења крсне славе - и сам је славим. Међутим, један локални обичај не би смео да истисне све оно што је суштинско у Православљу, па ма колико био леп и ма колико дуга била традиција слављења истог... Овако - од свећења водица имамо вишеструку штету: подстрекивање магијског приступа Цркви, хипертрофирани национализам и традиционализам, блокиране све друге активности које се тичу парохијског духовног живота, учмалост парохјског свештенства... Наравно, јасно ми је да то већини људи у Цркви савршено одговара, па се због тога таква пракса и одржава у животу, будући да су они код којих је литургијски живот примарни мотив учествовања у истој незнатна мањина - далеко су бројнији традиционалисти, нациЈоналисти, параноични антипаписти, магови, надрилекари, теоретичари завера, лудац, хејтери и и друге прсотине... Potpuno se slazem... prstgore "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
brana Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Zašto ste moje pisanje izbrisali, ja nikoga nisam vređala??? da se ne javljam više??? nema problema, samo recite. i to otvoreno. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јун 5, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Zašto ste moje pisanje izbrisali, ja nikoga nisam vređala??? da se ne javljam više??? nema problema, samo recite. i to otvoreno. Ништа нисте ни послали, па вам ништа није ни брисано. Погледао сам историју брисања. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Јаков. Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Zašto ste moje pisanje izbrisali, ja nikoga nisam vređala??? da se ne javljam više??? nema problema, samo recite. i to otvoreno. Ништа нисте ни послали, па вам ништа није ни брисано. Погледао сам историју брисања. Da li to znači da se radi o namernom rovarenju? U smislu "vidite šta mi rade, ti bezobrazni ŽRU admini"! Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sirena Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,14685.msg457553.html#msg457553 brano, evo vaseg posta ovdje. ista tema, u sustini. oce ivane, neka neko brise ili spaja duple teme da se ne "zbunjivamo" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ратко :( Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Значи сине брате шта да ти кажем, ја сам са поповима прешпарто 5 различитих парокија што грацких , што сеоских , што салашарских. И оно што занм дефинитли то је: Она кућа која не прима попа нема благослов на дому , она кућа која прима попа преко оне ствари , нема благослов на дому, она кућа која прима попа и трпа му брдо пара у џеп а живи грешно , нема благослов на дому, она кућа чији укућани чак ни не иду у Цркву а примају попа од срца има благослов на дому. Саће неко да ми соли памет како ја то могу знати. Просто кад прођеш 3000 кућа једноставно то видиш. Обрни, окрени, суштина је увек у смирењу. Со хришћанства. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 Свећење водица је потребно да би се свештеник упознао са парохијанима и видео у каквим условима живе, а за неке је то јединствена прилика да се помоле у дому, запале кандило и кадионицу, јер се у многим домовима изгубио обичај да се моли Богу ујутро и увече, пре и после јела.... А и свештеник треба да заслужи плату, а не да чека у порти да му неко донесе паре на ноге. Што се тиче резања колача на дан славе, најбоље би било да сви донесу жито и вино у цркву и буду на Литургији, како ради богомољни народ у Републици Српској Овако , како је пракса у Мајци Србији, они који доносе жито у цркву морају да поране да би свештеник после морао да иде од куће до куће, да би стигао свима да пререже колаче до поде, тј. до ручка. То није лако јер је често поледица на путу, па се у неким домовима чека или дође поново , јер : - домаћин сече печење, пече рибу - обавља послове у штали - брије се - нико од укућана није донео колач из пекаре - немају у кући вадичеп да отворе флашу вина... и још 100 сметњи. Што се приближава крај обиласку кућа домаћини су све нервознији, јер нема попа да обави обред да би се почело с ручком confused Зато је најбоље да сви дођу у цркву, а да колач ломе за трпезом са гостима. Превише пажње се посвећује овом чланку, који је настао јер г. Мандић није остварио свој пројекат. Овде се може отворити и теорија завере, јер ко је тај владар из сенке у Патријаршији , који је могао спречити пројекат, за који је сам Патријарх дао писмени благослов ? Треба додати истине ради да се пребацује вл. Василију раскош, а да се нико не сети да од 90-их до данас деца погинулих и рањених бораца ВРС имају стипендије, иду на море у Грчку, примају разне помоћи , а то нико не види... Можда је проблем у комунистичкој идеологији, у којој су многи били васпитани и дан данас су одани, као један јадник који ми је признао да је још више замрзио Цркву, када је у оној немаштини за време санкција морао да стане у ред за помоћ од Цркве, а никада није престао да буде одан идеологији СКЈ. Пребацује да да монахиње не негују болесне као часне сестре у РКЦ, али је ствар у томе што то на Западу постоји већ вековима док код нас тек треба да заживи, као што је случај са сестрама из ман. Св.Петке или са домом за ратну сирочад који је био у Крагујевцу. Знам једну монахињу која је дошла млада у манастир и са благословом игуманије и епископа завршила медицинску школу. Кад је се понудила да ради у болници напали су је како она већима посао, како није фер да некоме краде хлеб.... Тако мисле у болници која је добила доста помоћи преко Цркве у апаратима, материјалу, лековима, возилима, новцу..... Као знак добре воље, једно време дозволили су да се у једној соби поставе иконе и да свештеник долази једном седмично да служи, исповеда, чита молитве, причешћује..... Неки дан постављена је нова управа, чији је први акт био да буквално избаци све иконе ван из болнице и забране богослужења Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Јун 5, 2011 Пријави Подели Написано Јун 5, 2011 1000000001010 проблем је сад Небојшо у следећем : Сви они који немају то искуство о коме ти говориш рећиће ево га поп брани себе и чува свој посо. Они који су и даље комунисти у души рећиће ево га потеже нека стара и прошла времена. А они који знају све ово неће ништа рећи јер углавном и не вреди. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јун 6, 2011 Пријави Подели Написано Јун 6, 2011 Сваки пут кад чујем да свештеници не могу да стигну да се баве ничим другим зато што немају времена, будући да морају да свете славске и васкршње водице, желудац ми се окрене... Немојте ме разумети погрешно, верујем ја њима да је то тако, али ми је апсолутно несхватљиво како је свећење водица постала примарна активност српског свештенства. Моје је мишљење да је свећење водица једна од најгорих и најштетнијих пракси у СПЦ, и да би је требало у потпуности укинути, а за вернике који желе освећену водицу обезбедити да им у црквама иста буде на располагању током целе године, кад год им затреба... Немам ја ништа против слављења крсне славе - и сам је славим. Међутим, један локални обичај не би смео да истисне све оно што је суштинско у Православљу, па ма колико био леп и ма колико дуга била традиција слављења истог... Овако - од свећења водица имамо вишеструку штету: подстрекивање магијског приступа Цркви, хипертрофирани национализам и традиционализам, блокиране све друге активности које се тичу парохијског духовног живота, учмалост парохјског свештенства... Наравно, јасно ми је да то већини људи у Цркви савршено одговара, па се због тога таква пракса и одржава у животу, будући да су они код којих је литургијски живот примарни мотив учествовања у истој незнатна мањина - далеко су бројнији традиционалисти, нациЈоналисти, параноични антипаписти, магови, надрилекари, теоретичари завера, лудац, хејтери и и друге прсотине... Potpuno se slazem... thank_you777 такође. потпис facenew22222222 facenew22222222 facenew22222222 клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zeebedee Написано Јун 6, 2011 Пријави Подели Написано Јун 6, 2011 Ja njegovu kritiku kapiram kao pozitivnu kritiku ( ne kao e-novine i drugi alkoholicari i ateisti). Nazalost mnogo je ubo u srz problema. Istina je da su u gradovima svestenici vrlo cesto kao majstori, koje pozoves da ti odbajaju nesto na brzinu i da nemas pojma u sustini ko ti je svestenik ( a vrlo cesto ni oni nemaju pojma sta rade niti mogu da ti objasne poentu obreda). Zasto se na takve parohije ne ubaci vise svestenika pa ne mora bas ni popa iz grada da bude bogatas, neka zivi malo skromnije; pa bi se i vise trudili za duse onih koji trenutno nisu u crkvi a imali bi i vremena da sednu i popricaju sa svojim parohijanima. Cinjenica da biblioteka u Patrijarsiji nema knjige Patrijarha Pavla je nevidjeni javasluk i direktor Biblioteke bi trebao momentalno da popije otkaz.A i sramota je da tolike monahinje ni na kakav nacin nisu ukljucene u humanitarne radove; ili neki drugi socijalni oblik delovanja a znamo da su mnoge visoko obrazovane. Istina je da i crkva mora da napravi plan sta ce da radi sa poslovnim prostorima/zemljistem u slucaju povratka istih u crkveno vlasnistvo; a to jos niko nije ucinio. Istina je ziva i da su vladicanski dvori u Bijeljini najseljackija kicerica koja odavno nije vidjena. A jos nismo dosli do Amfilohija. Sve u svemu koristan tekst. Nazalost. Not Available Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јун 6, 2011 Пријави Подели Написано Јун 6, 2011 Sto se mene tice - pravo u centar! Слажем се... Јуче сам са јараном скоро исто причао... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука