Jump to content

Razvod braka

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 4 months later...

Gledam jedan dokumentarac gde se veli, da su kod većine rastavljenih bračnih parova, glavni razlozi za rastavu bili seksualni problemi.

Koliko je ovo "odobreno" od strane Crkve što se tiče rastave, i šta vi mislite o tome?

Da li ujedno ove rastave zbog seksualnih problema znače, i da su takvi brakovi zasnovani pre svega na seksualnoj privlačnosti i strasti, i da u njima nema ljubavi?

Da li u braku u kojem ima ljubavi, može da dođe do rastave zbog seksualnih problema?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Опет да се оградим, нисам теолог, али сложила бих се да брак заснован скоро искључиво на сексуалној привлачности и страсти нема баш дугу перспективу, ако се та страст временом не превазиђе неким другим спонама. Страст свакако прође,ослаби временом, то је неминовно.

Подели на овим сајтовима

"А у почетку стварања Бог их је створио као мужа и жену.

Због тога ће оставити човјек оца својега и матер и прилијепиће се жени својој,

И биће двоје једно тијело. Тако нису више двоје него једно тијело.

А што је Бог саставио човјек да не раставља.

И у кући опет запиташе га о томе ученици његови, И рече им:

Који отпусти жену и ожени се другом, чини прељубу са њом.

И ако жена одвојивши се од мужа својега пође за другога, чини прељубу."

(Mk 10, 6-12)

Подели на овим сајтовима

Dobro brate Ivane, ali Crkva je ipak na neki način snishodljiva pa se u pravilu za razvod braka kaže...

"Pravoslavna crkva podrazumeva i razvod, ali za razliku od građanskog razvoda, ovde se krivac mora ustanoviti! Tako vinovnik razvoda snosi odredenu epitimiju (kaznu),obično vremensku, pre no što mu se dozvoli sklapanje novog crkvenog braka. "

Mislim da je do 3 puta dozvoljen brak u Pravoslavlju.

Baš me zanima kakva se kazna izriče (epitimija)? Naravno da je od slučaja do slučaja, ali pretpostavljam da kako kaže da je uglavnom vremenska zabrana, to tako da sveštenik kaže razvedenima da ne mogu stupati u brak recimo godinu dana. Možda lupam, ne znam.

A i ti razlozi za rastavu su mi prilično u slučaju seksualnih problema nelogični kad čovek priča svešteniku...

Recimo kaže neki muškarac: "Oče moja žena me izbegava u krevetu" ili žena kaže "Moj čovek polno je nemoćan"...ili "Uhvatio sam ženu da je legla sa drugom ženom"....itd, itd...

Ko je uopšte u ovakvim slučajevima kriv i da li ovi razlozi, za sveštenika mogu biti dovoljni pa da dozvoli da se brak crkveno rastavi?

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог,

...да, али да ли се та већина растављених брачних парова дотакла хришћанског брака? Да ли је и у заједници са Богом? У данашње време венчање у цркви је постало "in" да се тако изразим.Драго ми је због тога ал брате многи који се венчавају немају појма о овом црквеном обреду,а камо ли о самој Светој тајни брака. За њих је то испуњавање "адета" или обичаја који им ништа не значи,назжалост.

Да би ушли у Европску унију треба да се држимо десет Божјих заповести,и сто америчких.

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог,

...да, али да ли се та већина растављених брачних парова дотакла хришћанског брака? Да ли је и у заједници са Богом? У данашње време венчање у цркви је постало "in" да се тако изразим.Драго ми је због тога ал брате многи који се венчавају немају појма о овом црквеном обреду,а камо ли о самој Светој тајни брака. За њих је то испуњавање "адета" или обичаја који им ништа не значи,назжалост.

Potpis!

Na žalost mnogi parovi vjenčavaju se u Crkvi ne znajući u stvari koliko je ozbiljno vjenčanje u Crkvi, i da se to vjenčanje odigrava pred samim Bogom, i da se njemu obećava i u dobru i u zlu. Kažem, na žalost vjenčavaju se, a o tome nemaju pojma.

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

U bracnom pravu Pravoslavne Crkve kao validan razlog za razvod braka stoji "nevrsenje bracnih duznosti" (konkretno se misli na seksualni odnos)! Sad je naravno pitanje ko i zasto ne zeli da ucestvuje u tome ali onaj drugi svakako ne mora to da trpi i moze traziti razvod braka...

Подели на овим сајтовима

U bracnom pravu Pravoslavne Crkve kao validan razlog za razvod braka stoji "nevrsenje bracnih duznosti" (konkretno se misli na seksualni odnos)! Sad je naravno pitanje ko i zasto ne zeli da ucestvuje u tome ali onaj drugi svakako ne mora to da trpi i moze traziti razvod braka...

А шта ћемо с оним који тврде да је секс само за прављење деце?

Подели на овим сајтовима

А шта ћемо с оним који тврде да је секс само за прављење деце?

Па и јесте, али ми смо толко упали у грех да се никада нећемо навићи на то.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Помаже Бог,

Potpis!

Na žalost mnogi parovi vjenčavaju se u Crkvi ne znajući u stvari koliko je ozbiljno vjenčanje u Crkvi, i da se to vjenčanje odigrava pred samim Bogom, i da se njemu obećava i u dobru i u zlu. Kažem, na žalost vjenčavaju se, a o tome nemaju pojma.

А шта мислите,да они који имају појма и који живе литургијски, да се  не разводе ?!

На жалост и тога је све више,и то баш код оних,који су неке"фаце" у Цркви...

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...