JESSY Написано Септембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2013 Vojislav Ilić - "Sumoran dan" Kiša sipi. . . U daljini Povila se magla gusta; Dan prolazi u tišini, Gora nema, polja pusta. U mrtvilu sve počiva, Nigde nema stvora živa. Svuda pustoš i dosada Caruje i vlada. Niti srce štogod želi, Nit' se čemu nada. Rasejano pogled bludi, Tromo idu časi, Iz daljine zvono gudi, Razležu se glasi - Odjekuju na daleko. . . Mora da je umro neko. * * * Sa pogledom ugašenim, S prekrštenim rukama, Na mrtvačkom odru svome Ležao sam međ' vama. Vi ste moje bledo lice Rosnim vencem obvili, I o mojim bolovima Sa uzdahom zborili. Ja sam sluš'o reči vaše S njinim slatkim otrovom, I gorko sam nasmej'o se Pod mrtvačkim pokrovom. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
javor Написано Септембар 24, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 24, 2013 Србољуб Митић МРТВАЦ СРБИЈОМ ОДИМ1.Ето ја самртник опет рукамаКао кукамаКао чакљамаКао бакљама божијимЈа црник земниЈа тица разјаћенаЈа мукама вично пцетоОпет разапетОпет избоден лето челом милујемЕто ја опет зубима стење дробимСунац једемСред Србије пободен прут сам зеленКао врба жилорастанКао чемер као пелен горак и мирисавПуст сам јелен али јеленАли ричемАли сија око мојеЈа огубанЈа окрастанАли златан у грудимаСамац уклет али вичем сред СрбијеМеђ брдимаМеђ глувимаЗвук сам јасанТо ли бесно срце бијеТо ли грми мозак смуњенТо завијам ко пас гладникКо вук рањенАл урличемАл не цвилимАли звони бешња мојаСрџби дајем да извали моје зубеДа оглуви моје ушиДа развали моју главуЕто лајем сред СрбијеПце дозивам да ме љубеМени сличне пце по душиМени сличне пце по срцуИ по крвиИ по чежњиЈа последњи или првиИли стоти пас по скитњиПас по сили да је веранСвом племенуПас одметникДа је нада у чопоруПас самотник ал пас душомИ костимаСамо с пцимаСамо с пцима2.Ето ја самртник опет руком воштаномКао фрулом коштаномЦрна свирам словаГрозну цртам сликуРужно мислим времеСред Србије сињи сам каменЛубања голаЋеле-кула живаОчи ми купине суве ал сјајнеВилице сиве зуба ми пунанеЗуби ми од биљојеђе равни равниОд српске проје зуби ми тупиАли за шкргут потаманАли за угриз љути потаманИ за смеј љуцкиСред Србије сињи сам каменАли стаменАли кремен самГребен сам смеђи понад житаГлава сам бесна сред СрбијеНад травом костур бео самВелика нога боса међ мравимаЕво сам самац сред СрбијеКао колацКао колац глоговКао мрзни опсов БоговСред Србије самац уклетАли заклетЕто ја самртникОпет оком ко поскоком.1971.Семе, 1985, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 26, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 26, 2013 Mileta Jakšić - "Očekivanje" Tiho je,dođi!Ponoć diše mrazom Ni duši ne idu zavejanom stazom, Al' ti ćeš puta po smetovi znati, Koraku tvom će žudnja znanja dati- Tiho ko zvezda kad nebom poleti Vrh bela snega doć' ćeš miloj meti. Prolazi vreme.Ti se ne boj mraka, Zvezde se gase sred sneznih oblaka, Jaka je tama,beli sneg je jači, Pleći je diže da ti put označi, Sumrak se blista-moja soba mala Od tvog bi lica tako zasijala. Dođi mi,draga,otkad nisi bila, Nada se moja skoro ugasila, Ne diše tobom plačna polutama- Vezana pesma na mojim usnama Tebi se nada,kroz suze se smeši- Hodi i pesmu poljupcem odreši. O,još te nema,a prolaze sati, Vetar se diže i lupa na vrati, Na staru kulu vraćaju se eje, Pseto zavija i mećava veje; Na okna lupež vetar mi uleće: Budalo,spavaj!-Ona doći neće! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 28, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 28, 2013 Stevan Raičković - "U mojoj glavi stanuješ" U mojoj glavi stanuješ: tu ti je Soba i mali balkon s kog puca Vidik na moje misli najtananije. Ponekad slušaš kako mi zakuca Srce ko živi leptir iz kutije. Ja ti odškrinem vrata: niz basamake Silaziš u vrt za kog niko ne zna. Na povjetarcu lebdiš poput slamke. (Dok za to vrijeme, možda: neoprezna Stojiš na nekom rubu, ispred zamke…) Nekad (u mojoj glavi dok baš skačeš U morsku pjenu, ispod sunca, gola) spazim te kako po kiši preskačeš Barice i sva u blatu do pola Žuriš na posao s licem ko da plačeš. Prolazi dan za danom i sva svota Vremena tvog se po dva puta zbira: Pa pola oko moga klupka mota. Vidim sa tvoga lica punog mira Da ne znaš kako živiš dva života. U mojoj glavi stanuješ i dubiš Crne i bijele hodnike za moje Misli: kako mi bježiš il me ljubiš? Van tebe druge misli ne postoje. Samo dok spavam ti se nekud gubiš… ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 29, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 29, 2013 Juan Ramón Jiménez - "Ja nisam ja" Ja nisam ja. Ja sam taj što hoda pored mene, a ne vidim ga; kojega, katkad, nazrem, i kojega, katkada, zaboravljam. Onaj koji ćuti kad govorim, koji prašta, blag, koji ide gdje mene nema, koji će ostati uspravan, kad umrem. Umrijeti Umrijeti, to je samo gledati unutra; otvoriti život jedino prema unutra, biti tvrđava neosvojiva za žive iz života. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Септембар 30, 2013 Пријави Подели Написано Септембар 30, 2013 Vincenzo Cardarelli - "Okrutni oproštaj" Upoznao sam te okrutnu na rastanku. Videh te kako odlaziš Kao vojnik koji u smrt ide Bez milosti za onog ko ostaje. U tom času nisam imao snage da te pogledam. Od tebe, zatim, ni glasa više, samo tvoja slika, Neumorni drug, i tvoja šutnja Zastrašujuća kao bunar bez dna. Zanosim se da bi me ponovo Mogla zavoleti I trazim te i čekam da se vratiš, Da bih te video izmenjenu I ljutit ćeš se na me Što sam se usudio da ti prkosim U ljubavi i sasvim nepotrebno. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 6, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2013 Spiridon Jović - "Spomen" Sećaš li se onog sata Kad si meni oko vrata Bele ruke savila, I krijući tvoje lice Meni pone nehotice Tvoju ljubav otkrila? Sećaš li se onog jada Kad glas dođe iznenada, Ko iz vedra neba grom, Da ja moram odlaziti, Tebe, dragu, ostaviti, I moj vozljubljeni dom? Suza zasja u tvom oku I vozbudi preduboku Ranu tužnu srca mog; Reči ništa ti ne mogoh, Žalost nema reći mlogo, Pitaj samo srca tvog. Otkad s tobom se oprostih, Odrekoh se sve radosti, Prazan mi je ceo svet, Jer bez tebe nema mene, Kano što bez rose vene U livadi mladi cvet. Kad će opet danak doći Da će moji jadi proći, Skopnit moga srca led! Kad ću opet sretan biti, S nežnostju te zagrliti, Srkat s tvojih usta med! ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Odluka Odlučio sam da idem protiv sebeDruge puteve već odavno znamJer na svakom sam bio jaNa svakom je bilo jedno i istoUsamljenost i gladOdlučio sam da volim One koje inače ne bihKoji me mrze i koji mi se protiveMožda će ta ljubav bez meneBiti pouzdanijaMožda će biti ljubavOdlučio sam da vjerujem U tuđeg BogaToliko tuđeg da nikom ne pripadaI zbog toga bude svačiji I samo tako mojJer je od mene beskrajno drugačijiZatimOdluči sam da ne odlučujem(toliko mogu)Odrekao sam se svoje riječiJer i tuđi ljudiI tuđi BogSve je to bila moja gladI njeni puteviMoji puteviNa pustim i mokrim ulicamaPosle vina i rakijeUz kafu u udobnim foteljama sa zimskim pejzažemSa onima koji me dotiču preobilnoJer ja jesamMoja glad za njimaI o njoj ne odlučujemJer njom jesam Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Usamljenost ( s ove strane stvari)Vežu nas stvari, događaji, treća licaVežu nas kao žicaU prostor rezervisan za našu usamljenostDo žice sam jaS druge strane si tiI žica nije u sebi spojila nasVeć našu razdvojenostOdbačen od sebeSad tražim te Daleko od pravilaOd stvari Od svega što veže Ne bih li sreo tebeA ne svoju usamljenostS ove strane stvari Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 NedjeljaNedjelja jeI opet nisam došaoOstao sam negdje dalekoNedokučiv sam sebiNezahvaćen onim što znamNeprimjećen u svemu što se nudi gledanjuMožda je krajnje vrijemeDa se otisnemI izgubim sebeNedjelja jeI ja sam pristao na susretNe znam da li sam zakasnioIli sam došao preranoIli uopšte nisam došaoJer tamo nisi bio ni TiNi jaPreteška nedelja bez susretaSve stvari bulje u meneI pitaju za TebeI uprkos našem odsustvuSaberu nas TuU NedjeljuU SusretU koji mi dosnosiš moje porazeA ja Tebi iste prazne riječiMožda je krajnje vrijeme Da odustanem od sebeDa se otisnemDa izgubim sebeI pošteno zanijememPred Tobom Лазар Нешић је реаговао/ла на ово 1 Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Kosti Možda ova zemlja više nije mojaI izgleda kao tuđaDrugom obećanaAli kosti mojih besmrtnikaNe daju me od njeVire iz svakog ćoškaHuče ulicamaIsijavaju iz kamenjaPrkose ubicamaMirisom tamjanaČuvaju mi mjestoMožda ovaj narod više nije mojPostao je dalek Kao i bog Kojem se moli I kojeg prizivaAli kosti mojih besmrtnikaOstavljaju me njojToj blagoslovljenoj ruljiKojoj ne pripadama koja mi pripadaMožda više ništa nije mojeSem gladi koja me vodi I koja jesam jer me mučilaAli kosti mojih besmrtnikaI dalje pjevaju o njojO gladiA na tim se stihovimaI moja glad skućila Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vaske Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 ErotikaŽivot bez strasti je besmislen koliko i smrt. I živi nije živ sam od sebe, već od života kojeg hoće i kojeg doseže, možda samo na jedan tren, možda u snu, u magnovenju kada ljepota pokaže sebe usred propadljivog, usred muzike koja klizi niz njeno golo tijelo i šapuće samo požudu bez straha i brige, bez juče i sutra.Život ne može da prevari sve dok miriše na njenu kožu i sve dok struji kroz usne koje ga udišu sa njenog vrata. Sve izgubljene živote vraća kroz dodir. Njene ruke daruju možda više nego što sluti i što bi ikad htjela, jer tada ćuti i prepušta svoje tijelo igri kroz koju život govori za nas, za svoju prisutnost, za krv što vri, za njene grudi koje otkrivam kao dječak, kao prvi put.U njenoj potpunoj bliskosti ne prestajem da tragam za njom, za tom tačkom bezvremenom, bezprostornom, gdje život na sebi sabire vječnost i neslućena prostranstva, a još uvijek miriše samo na njenu kožu. Без изворне очигледности Ничег нема самобитности ни слободе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Jose Luise Hidalgo - "Ne" Noć te uništava da bih te tražio kao ludak, u tami, u snu, u smrti. Moje srce izgara kao osamljena ptica. Tvoja me odsutnost ruši, život se zatvorio. Kakva samoća i mrak, kakav suh mesec na nebu, kakvi daleki putnici po nepoznatim telesima pitaju za tvoju krv, za poljupce, za kucanje tvog srca, za tvoju neočekivanu odsutnost u noći koja raste. Moje ruke te ne stežu i moje oči te ne poznaju. Moje su reči uspravne trazeći te utaman. Spokojna noć u meni, horizontalna i duga, pružena kao reka sa samostalnim obalama. Ali idem da te tražim, otimam te i čupam iz tame, iz sna, prikrivam te za svoje sećanje. Tišina gradi tvoju neobjašnjivu istinu. Svet se zatvorio. Sa mnom ostaješ. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 7, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 7, 2013 Dobriša Cesarić - "Povratak" Ko zna (ah, niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!) Možda je pao trak istine u me, A možda su sanje. Još bi nam mogla desiti se ljubav Desiti-velim, Ali ja ne znam da li da je želim, Ili ne želim. U moru života što vječito kipi, Što vječito hlapi, Stvaraju se opet, sastaju se opet Možda iste kapi - I kad prođe vječnost zvjezdanijem putem Jedna vječnost pusta, Mogla bi se opet u poljupcu naći Neka ista usta. Možda ćeš se jednom uveče pojavit Prekrasna, u plavom, Ne sluteći da si svoju svjetlost lila Mojom davnom javom, I ja, koji pišem srcem punim tebe Ove čudne rime, Oh, ja neću znati, čežnjo moje biti, Niti tvoje ime! Pa ako i duša u tome trenutku Svoje uho napne, Sigurnim će glasom zaglušiti razum Sve što slutnja šapne; Kod večernjih lampa mi ćemo se kradom Pogledat ko stranci, Bez imalo svijesti koliko nas vežu Neki stari lanci No vrijeme se kreće, no vrijeme se kreće Ko sunce u krugu, I nosi nam opet ono što je bilo: I radost, i tugu. I sinut će oči, naći će se ruke, A srca se dići - I slijepi za stope bivšega života Njima ćemo ići. ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Октобар 8, 2013 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2013 Sendi Ezrin - "Ne košta ništa." Povremeno biti ljubazan - ha! Ne košta ništa. Rekla sam mužu da ga volim. Ne košta ništa. Kad sam sinu pakovala užinu, stavila sam ceduljicu na kojoj piše koliko je poseban. Ne košta ništa. Poštaru sam dala kutiju keksa. Ne košta ništa. Pustila sam nekog preko reda u samoposluzi. Ne košta ništa. Pozvala sam brata da mu kažem da mi nedostaje. I ja njemu nedostajem. Poslala sam gradonačelniku pismo i pohvalila ga da dobro obavlja svoj posao. Ne košta ništa. Odnela sam cveće u starački dom. Ne košta ništa. Skuvala sam pileću čorbu bolesnoj prijateljici. Ne košta ništa. Igrala sam društvenu igru sa svojom kćerkom. Ne košta ništa. Zahvalia sam čoveku koji mi je u samousluzi spakovao kupljene stvari. Lice mu se ozarilo. Dala sam svom pomoćniku plaćen slobodan dan. Koštalo je samo malo. Igrala sam se loptom sa svojm psom. Bilo je prijatno. Otišla sam na masažu. Bilo je divno. Povremeno biti ljubazan - hmm, možda ću se cele godine tako ponašati. Ne košta ništa. ivona је реаговао/ла на ово 1 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука