Дика Израиљева Написано Мај 25, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Papa nije zamjenik Sina Božjeg na zemlji, kako naslov i Dika sugeriraju, već je Sveti Otac Papa svjetovni poglavar Kristove Zaručnice - Crkve. Kratko i jasno. Bog vas blagoslovio sva braćo dobre volje А саборност? Ништа! Папа каже и остали аминују? Шта ће се десити ако "случајно" папа погријеши? Ко ће да исправи његове погрешке? Или је можда непогрешив? СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Јоооој! Ми смо стварно смешни! Не прихватање историјских реалности је трагикомично у савременој мејнстрим теологији. Какав црни први миленијум, када папа нема намеру да се враћа у тај период, поготово пре 9. века. Те форе о њему као првом међу једнакима папа никада неће прихватити, јер ће угрозити учење о НЕПОГРЕШИВОСТИ. Nepogrešivost pape u naučavanju "ex catedra" je biblijska realnost i kao takva se mora poštivati. Crkva samo naučavao ono što joj je zadao Gospodin. Каква бре библијска реалност!? А ви сте то схватили тек у 19. веку!? Очигледно нисте читали добро Библију кад сте реланост папске непогрешивости сконтали на Триденту. Смешно! Чекај - папа је по вама наследник светог Петра, истог оног који се одрекао Христа. Је ли то доказ непогрешивости или његов извор? Gerhard је реаговао/ла на ово 1 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 25, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 архимандрит др Јустин Поповић У историји рoда људског постоје три главна пада: Адамов, Јудин, папин. Суштина грехопада је увек иста: хтети помоћу себе постати добар; хтети помоћу себе постати савршен; хтети помоћу " себе постати Бог. Но тиме се човек несвесно изједначује са ђаволом. Јер и он је хтео да помоћу себе постане Бог, да собом замени Бога. И у том гордоумљу одједном се обрео као ђаво, потпуно одвојен од Бога, и - сав против Бога. У тој гордој самообмани и састоји се суштина греха. У томе суштина и самог ђавола, свеђавола: Сатане. А то није ништа друго него: хтети остати при својој природи, не хтети у себи ншпта осим себе. Ђаво је сав у томе што уопште неће Бога у себи, хоће да буде увек сам, увек самосвој, увек сав у себи, сав за себе, увек херметички затворен према Богу и свему Божјем. А то? - Себичност и самољубље загрљени на сву вечност. Такав је, у суштини, и хуманистички човек: сав остаје у себи, при себи, за себе; увек осионо затворен према Богу. У томе - сваки хуманизам, сваки хоминизам. Врхунац је ођавољеног хуманизма: хтети помоћу зла постати добар, помоћу ђавола постати Бог. Отуда и ђаволово обећање нашим прародитељима у рају, да ће помоћу њега -"постати као богови" (1 Мојс. 3,5). Свечовекољубивим Богом човек је створен као потенцијални богочовек: да на темељу боголикости свога бића добровољно изгради себе Богом у богочовека. Али човек је по своме слободном избору кренуо кроз грех у безгрешност, кроз ђавола Богу. И сигурно би тим путем постао своје врсте ђаво, да Бог, по безмерном човекољубљу Свом и "великој милости" Својој, није интервенисао поставши човек - Богочовек, те човека повео ка Богочовеку: увео га Црквом, телом Својим, у подвиг обогочовечења кроз свете тајне и свете врлине. И тако омогућио човеку да узрасте "у човека савршена, у меру раста висине Христове" (Еф. 4, 11). И на тај начин постигне своје божанско назначење: постане добровољно благодатни Богочовек. Папин пад: хтети заменити Богочовека човеком. 5. У нашем човечанском свету, по речима светог тајновидца Јована Дамаскина, само је Богочовек Христос - "једино ново под сунцем". И то - вечито ново: и Својом Богочовечанском Личношћу, и Својим богочовечанским подвигом, и Својим Богочовечанским телом - Црквом. А и човек је једино у Богочовеку - нов, увек нов, вечито нов: у свима својим богочовечанским доживљајима на путу спасења, освећења, преображења, обожења, обогочовечења. У овом земаљском свету све стари, и све умире; само не стари и не умире убогочовечени и обогочовечени човек: "сутелесник" Христов. Богочовеком уцрквењен и оцрквењен, јер је постао живи, органски делић светог и вечног Богочовечанског тела Христовог - Цркве, у којој се личност развија и непрекидно расте "растом Божијим (Кол. 2, 19) - "у човека савршена, у меру раста висине Христове" (Еф. 4, 13). А то значи: расте и развија се бескрајно и безгранично, према боголиким димензијама божанских бескрајности и безграничности, датих људскоме бићу Тросунчаним Господом при стварању човека боголиким. Богочовек Христос је тако изузетно нов, и изузетно један, и изузетно једини, да је уствари "Истина" - од Њега постала (Јн. 1, 17), и кроз Њега остала у нашем човечанском свету. Све до Њега, и без Њега, и сада и увек - Истине као да и нема. И стварно је нема, јер је само Богочовечанска Ипостас - Истина:"Ја сам Истина" (Јн. 14, 6). Нема човеку Истине без Богочовека. Јер нема човека без Богочовека. Све је ново у Богочовеку, и од Богочовека: најпре Он сам, па онда и спасење, и учење о спасењу, и метод спасења. По новини изузетна је у роду људском Богочовекова благовест: двојити грех од грешника; мрзети грех - волети грешника; убијати грех -спасавати грешника; не изједначавати грешника са грехом; не убијати грешника због греха већ спасавати од греха. Потресна илустрација тога: жена ухваћена у прељуби. Свемилостиви Спас: одвојио женин грех од њеног боголиког бића, осудио грех -помиловао грешницу: "Ни ја те не осуђујем; иди, и од сада не греши" (Јн. 8, 11) То је "догматизирани" метод Православља у спасавању грешника од греха; светопредањски метод, богомудро разрађен и озакоњен у Православној Цркви од стране светих Отаца. И богонадахнуто изражен Светим Симеоном Новим Богословом: "Добро које се не учини на добар начин - није добро". СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Papa nije zamjenik Sina Božjeg na zemlji, kako naslov i Dika sugeriraju, već je Sveti Otac Papa svjetovni poglavar Kristove Zaručnice - Crkve. Kratko i jasno. Bog vas blagoslovio sva braćo dobre volje А саборност? Ништа! Папа каже и остали аминују? Шта ће се десити ако "случајно" папа погријеши? Ко ће да исправи његове погрешке? Или је можда непогрешив? Zanimljivo kako si podebljao izraz "svjetovni poglavar.." a nisi se ni osvrnuo na nastavak izraza: "..Kristove zaručnice Crkve". Da ti odgovorim na prvi izraz da mogu priječi na drugi: Pisano je: "naš Bog je Bog reda, a ne kaosa" tako da ni mi ljudi ne smijemo prepustiti kaosu, mnogoljudnosti ili slučajnosti da vode kolo. Netko mora biti vođa - na čelu, a pogotovo na čelu Crkve. To mora biti onaj koga odabere Duh. Sabornost? Ona je bitna ali znaj da na obiteljskom sastanku kada su prisutni i majka i sinovi i baka i zetovi i ostali članovi onaj koji u pravilu donosi odluku je otac (ili djed), a ne zet, prva susjeda ili unuk. Tako je i sa Papom. Poglavar. Glava, on vodi. Što se tiče drugog izraza, rekoh: Papa je svjetovni poglavar Crkve, a ne zamjenik Sina Božjeg na Zemlji kao što ti i naslov tvoje teme kažu. Razlika je ogromna.. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Nepogrešivost pape u naučavanju "ex catedra" je biblijska realnost i kao takva se mora poštivati. "Библијска реалност"? Где? На ком мјесту у Библији се такво нешто уопште помиње? Папска катедра своју "непогрешивост" темељи на апостолу који се трипут одрекао Христа, а после учио како треба крштавати само Јевреје? Толико о било чијој "непогрешивости"... Crkva samo naučavao ono što joj je zadao Gospodin. Ако мислиш на РКЦ, гдје рецимо пише да се папе не жене? Апостол Петар колико Библија свједочи је био ожењен човек. Или имате неку директну телефонску линију са небом? Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Јоооој! Ми смо стварно смешни! Не прихватање историјских реалности је трагикомично у савременој мејнстрим теологији. Какав црни први миленијум, када папа нема намеру да се враћа у тај период, поготово пре 9. века. Те форе о њему као првом међу једнакима папа никада неће прихватити, јер ће угрозити учење о НЕПОГРЕШИВОСТИ. Nepogrešivost pape u naučavanju "ex catedra" je biblijska realnost i kao takva se mora poštivati. Crkva samo naučavao ono što joj je zadao Gospodin. Gluposti... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 У свим овим шупљацима нити један једини теолошки, црквено-историјски, библијски аргумент или цитат. Као нека мулти-левел-маркетинг компанија или нека секта у којој имаш одређене мантре које мораш понављати по читав дан не би ли се убиједио у нешто за шта никаквих аргумената нема. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 гдје рецимо пише да се папе не жене? Koliko znam vaši naviši crkveni poglavari žive u celibatu, pa što onda zamjeraš mom Papi - ako i tvoj Patrijarh mora živjeti u celibatu..? Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 25, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 "Осуди гријех а не грешника"...ја некако када говорим о папи рецимо, не говорим о личности, нити тако гледам, кроз њега, католицизам ни католике...треба покушати разумјети, да се преко 1000 година (1054 раскол је само озваничен, траје дуже) католици усмјеравају, и граде свој живот на католицизму, стога не треба осуђивати људе, јер то су њихове вјерске, социолошке и друге околности. Треба се уздигнути изнад тога, и ставити се у њихову ситуацију. Исто тако они у нашу, а ако се ставе у нашу, аони то знају, да ми нисмо ни милиметар одтупили од онога што су и они некада били, дакле да то чувамо И за њих. Једно је критиковати папу, а друго покушати се ставити у ситуацију једног католика у 2011ој након више од хиљаду година папизма. Са те тачке, мислим, да све другачије изгледа. када би хипотетички сада РКцрква вратила се у оквире Православља, одрекла се свих одступања и укинула папски примат, није то само по себи довољно...не може то нека аутоматика да ријеши. То треба да расте, постепено, као што вјера расте у свакоме од нас. Али што је људима немогуће Богу није. СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Papa nije zamjenik Sina Božjeg na zemlji, kako naslov i Dika sugeriraju, već je Sveti Otac Papa svjetovni poglavar Kristove Zaručnice - Crkve. Kratko i jasno. Bog vas blagoslovio sva braćo dobre volje ja bi rekao da je "svjetovni poglavar Kristove Zaručnice - Crkve." Duh Sveti, on cini i vodi Crkvu Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 гдје рецимо пише да се папе не жене? Koliko znam vaši naviši crkveni poglavari žive u celibatu, pa što onda zamjeraš mom Papi - ako i tvoj Patrijarh mora živjeti u celibatu..? Поента је у томе што кад би се папа оженио испоставило би се да није непогрешив, а кад би се наши епископи почели женити ми би то схватили као повратак упутству ап. Павла - Да епископ буде муж једне жене. 319.gif Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 25, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Ћути, када би се владике почеле женити, ни једанманастир не би имао жетаље. Многи данас калуђери чим крочи у манастир одмах митру сања 319.gif Нека их овако ђе јесу....што реко Павле "добро вам је бити као ја" womens СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Dragisa, nije tema tko vodi Crkvu, već je li Papa zamjenik Sina Božjeg na Zemlji. Niste ni znali da je to Duh Sveti dok vam moja malenkost to nije rekla, vodili ste dileme mjesecima he he. Ali neka, drago mi je da sam vas naučio mnogočemu. Vidim i da se povlači pitanje ženidbe kod Katoličkih svećenika pa mi je pala na pamet zanimljiva usporedba.. sjećate se da sam rekao da je Papa svjetovni vođa Kristove zaručnice tj. Crkve? Što je drugo "Apokalipsa" sv. Ivana apostola nego uvod u vjenčanje Krista sa svojom Zaručnicom - Crkvom? Čuo sam da je apokalipsa Grčka riječ (znači "otkrivenje") ali ne "otkrivenje tajne" već "otkrivenje svadbenog vela mladenke pred vjenčanje" i da upravo to znači ta Grčka riječ. Znači Krist će nakon svoga drugog dolaska uzeti k sebi svoju Zaručnicu (sve nas) da budemo jedno pred Ocem, kao što su muž i žena jedno pred Bogom kada se vjenčaju. Zbog navedenog je bitno da svećenici budu u celibatu jer su se zaručili - dali zavjet Bogu, a Bog dao zavjet njima: kao što zaručnik daje svojoj odabranici, a ona njemu te zatim zajedno koračajući putem prema danu vjenčanja. Tko ima Duha neka razumije. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Ууууу! Много си опасну ствар провалио... Па кад откријеш вео младе, открио си тајну. Фали ти Духа. Папа није никакав намесник Сина Божијега, нити је световни вођа Цркве. То је једино утемељено у Светом Писму и Предању, а има историјску потврду. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Leopold Написано Мај 25, 2011 Пријави Подели Написано Мај 25, 2011 Ууууу! Много си опасну ствар провалио... Па кад откријеш вео младе, открио си тајну. Фали ти Духа. Папа није никакав намесник Сина Божијега, нити је световни вођа Цркве. То је једино утемељено у Светом Писму и Предању, а има историјску потврду. Ne, već kad otkriješ veo mlade, slijedi 4chsmu1 i sudbonosno "Da" sa čime završava čin vjenčanja i dvoje postaje jedno pred Bogom. Tako je i na relaciji Crkva - Isus (Zaručnica - Zaručnik). A kad već toliko smeta Papa, napišite mu protestno pismo, peticiju ili doktorsku dizertaciju u kojoj ćete obrazložiti zašto ga ne smatrate svojim poglavarom i sl.? Meni je Papa zakon pogotovo onaj prethodni Ivan Pavao II. Svet čovjek i gotovo. Istina je uvijek negdje u sredini.. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука