Jump to content

Одакле гордост?

Препоручена порука

Гордост је резултат слободе дате сваком бићу. Гордост значи одвајање од Бога, губитак љубави тј. љубав само према себи. Створење које не може да згреши је стрворење којем није дата могућност избора , које је силом везано за Бога а не из љубави. Љубав подразумева слободу избора, а слобода избора подразумева и могућност избора пада.

Зашто је сатана згрешио ? Па, помислио је да може да му буде боље него што му је било , и сама та мисао , стављање себе изнад других Божијих створења, окретање љубави од других ка себи је већ била пад . Све остало што је наступило је манифестација тог пада. Исто, мислим да је жеља да се буде светитељ такође гордост јер је манифестација љубави према себи. 

da,zelja da se bude svetitelj je gordost,itekako...oni koji su stvarno postali sveti,nikako to nisu htjeli,i sebe su smatrali za najgresnije...

Ali Bog nas u Svetom pismu poziva "budite sveti kao što sam ja svet"- to ne znači gordost, nego težnju da se promenimo i samim tim što više približimo Bogu. Mi znamo da smo grešni, ali Bog nas poziva na to da tokom života budemo sveti u smislu da koliko je to moguće ne činimo namerne i svesne grehe i da se ugledamo na Njega koji je izvor svetosti i stvorio nas je po svom obličju...

...poziva nas Bog,ali nas samo pricesce,na kome neki srasno potenciraju,kao da je to neka 'magicna' pilula,nikako nece uciniti svetim,ako nemamo veliku volju i zelju da se mjenjamo...svi jesmo pozvani da budemo sveti,ali to pozeljeti,i postati su potpuno drugacije stvari...

Ni ja ne mislim da je pričešće uslov za tako nešto nego život kakav vodimo i naša dela koja činimo, koliko ljubavi imamo...a poželeti da postaneš svetac jeste gordost, ali da budeš svet u smislu da se trudiš da ne grešiš je nešto sasvim drugo...

само је Бог свет, човек или човечица могу само да постану светитељи. свет по природи није исто што и свет у телу, по благодати Божјој. не видим никакву гордост у томе да се тежи светитељству, то се управо постиже светим причешћем.

очигледан пример је света Марија Египћанка која се молила за свето причешће, да је Бог удостоји пре него умре, да би могла да постане светитељка. иначе би без тога постала ништа, никаква дела је не би опрала и обожила.

Подели на овим сајтовима

дакле, одакле та гордост, шта је то ђавола толико уверило да ће моћи без Бога, већи да буде?

Могла је да га увери само неинформисаност,незнање,

несавршено расуђивање.

Баш као и нас.

На крају,свако греши из незнања,јер кад би знао последице сигурно не би изабрао муку.

Зато нас вера спасава.

Иако немамо савршено знање,можемо имати савршену веру(поверење у Бога) и послушати Премудрост.

чекај, па није ваљда гурнуо цео свој живот, па још и успео некако глупаво незнањем да помрачи и гомилу анђела, потоњих ђавола, на гиљотину тек тако?

а помиње се као ''мудар као змија'' ?

није ти то баш логично, ем потцењује ђаволску памет и знање. тај толико зна, па још и не заборавља да сваког човека може да извали на кеца шта све има у њему и да му чепрка по сећању и искушава постојећим гресима. ако је то незнање и глупост, онда сам ја ретард тотални ...

ђаво је хтео нешто опипљиво, није се тек тако дао у гордост, па је још и регрутовао војску да освоји нешто ... а шта?

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

дакле, одакле та гордост, шта је то ђавола толико уверило да ће моћи без Бога, већи да буде?

несавршено расуђивање.

Баш као и нас.

На крају,свако греши из незнања,јер кад би знао последице сигурно не би изабрао муку.

Зато нас вера спасава.

Иако немамо савршено знање,можемо имати савршену веру(поверење у Бога) и послушати Премудрост.

чекај, па није ваљда гурнуо цео свој живот, па још и успео некако глупаво незнањем да помрачи и гомилу анђела, потоњих ђавола, на гиљотину тек тако?

није ти то баш логично, ем потцењује ђаволску памет и знање. тај толико зна, па још и не заборавља да сваког човека може да извали на кеца шта све има у њему и да му чепрка по сећању и искушава постојећим гресима. ако је то незнање и глупост, онда сам ја ретард тотални ...

ђаво је хтео нешто опипљиво, није се тек тако дао у гордост, па је још и регрутовао војску да освоји нешто ... а шта?

Не потцењујем његову интелигенцију,само истичем да није савршена,

да је само Бог Свезнајући, да се чак ни ђаво није смео ослонити само на сопствено знање stadaradim

Шта хоће ђаво?Људске душе 0409_feel

П.С.

На овој теми се осећам као да нисам урадила домаћи а дошла на час, :cheesy2:

Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

Подели на овим сајтовима

несавршено расуђивање.

Баш као и нас.

Зато нас вера спасава.

Не потцењујем његову интелигенцију,само истичем да није савршена,

да је само Бог Свезнајући, да се чак ни ђаво није смео ослонити само на сопствено знање kriminalac

Шта хоће ђаво?Људске душе kriminalac

П.С.

На овој теми се осећам као да нисам урадила домаћи а дошла на час, kriminalac

ма далеко је од савршене, ал је ђаво један од најсветлијих Божјих умова био, обично се упоређује међу светим Оцима са царем тирским:

Сине човечји, реци кнезу тирском: Овако вели Господ Господ: Што се понесе срце твоје, те велиш: Ја сам Бог, седим на престолу Божјем усред мора; а човек си а не Бог, и изједначујеш срце своје са срцем Божјим;

Ето мудрији си од Данила, никаква тајна није сакривена од тебе;

Стекао си благо мудрошћу својом и разумом својим, и насуо си злата и сребра у ризнице своје;

Величином мудрости своје у трговини својој умножио си благо своје, те се понесе срце твоје благом твојим;

Зато овако вели Господ Господ: Што изједначујеш срце своје са срцем Божјим,

Зато, ево, ја ћу довести на тебе иностранце најљуће између народа, и они ће истргнути мачеве своје на лепоту мудрости твоје, и убиће светлост твоју.

Свалиће те у јаму и умрећеш усред мора смрћу побијених.

Хоћеш ли пред крвником својим казати: Ја сам Бог, кад си човек, а не Бог у руци оног који ће те убити?

Умрећеш смрћу необрезаних од руке туђинске; јер ја рекох, говори Господ Господ.

Књига пророка Језекиља, глава 28, стих 2-10

Подели на овим сајтовима

ево помоћ:

И учини Господ Бог, те никоше из земље свакаква дрвећа лепа за гледање и добра за јело, и дрво од живота усред врта и дрво од знања добра и зла.

Стари Завет, прва књига Мојсијева (Постање), глава 2, стих 9

што су важна та два дрвета?

Подели на овим сајтовима

nisam sve citao ovo kilometarsko jer to i tako nema veze sa pitanjem tj odgovorom, nego oces da kazes da je odgovor na pitanje odakle gordost ustvari iz neznanja?

ako tako kazes onda to opet nije odgovor na pitanje odakle gordost, tj poriv okle, nema odgovora, osim ako nisi mislio da pitas nesto drugo pa se nisi dobro izrazio

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Гордост је резултат слободе дате сваком бићу. Гордост значи одвајање од Бога, губитак љубави тј. љубав само према себи. Створење које не може да згреши је стрворење којем није дата могућност избора , које је силом везано за Бога а не из љубави. Љубав подразумева слободу избора, а слобода избора подразумева и могућност избора пада.

Зашто је сатана згрешио ? Па, помислио је да може да му буде боље него што му је било , и сама та мисао , стављање себе изнад других Божијих створења, окретање љубави од других ка себи је већ била пад . Све остало што је наступило је манифестација тог пада. Исто, мислим да је жеља да се буде светитељ такође гордост јер је манифестација љубави према себи.  

da,zelja da se bude svetitelj je gordost,itekako...oni koji su stvarno postali sveti,nikako to nisu htjeli,i sebe su smatrali za najgresnije...

никако то нису хтели?

нису хтели да постану а чинили су све у својој могућности и помоћи Божјој да то постану?

пре ће бити да се нису гордили својом светошћу, знали су за замку гордости.

...nisu htjeli,i nista oni nisu cinili s ciljem da postanu sveti...svetost je posljedica njihovog nacina zivota,ljubavi prema Bogu,i njihovog upodobljavanja NJemu...

е лебац ти пољубим, како сад то?  7896634 4chsmu1

светитељство је последица СВЕТОГ ПРИЧЕШЋА, не њихових дела (која као освећење личности уствари припадају Господу). само се кроз Господа Исуса Христа, чије Тело и Крв једемо као свету причест, као врхунац заједнице и односа двеју личности можемо обожити и отпустити грехе, а не сами по себи или по својим делима ... нема заслуге, јер неумерено грешимо наспрам својих пар добрих дела.

по теби, испада да можемо постати безгрешни, тачније ''достојни'' такве светиње над светињама светим делима и даровима вере ... које нам Бог поклања по благодати, и то не по заслузи већ по икономији сопственог и спасења ближњих. само је Бог безгрешан, а сви смо ми потенцијални светитељи, по благодати.

ако не верујеш да можеш да постанеш светитељ, што онда једеш свето причешће и шта оно представља за тебе?

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,14329.msg447315.html#msg447315

svetiteljstvo je posljedica njihove ljubavi prema Bogu,i zelje da Mu se ugodi u svemu...jeste pricesce vazno,ali ako se pricescujes s ciljem da postanes svetitelj,a ne cinis nista,i nemas volju i zelju da se mjenjas dzaba ti sve...i svetitelji nikako nisu imali samo par dobrih djela,citav njihov zivot su djela,zelja da se razapnu strasti koje odvajaju od Boga...i tacno je da smo svi potencijalni svetitelji,i sve nas Bog poziva da budemo sveti,ali samo rijetki to i postaju,i to bas oni koji se smatraju najnedostojnijim,i koji svetiteljstvo nikako ne zele,u smislu da im je ono samo po sebi cilj,oni su samo okrenuti Bogu,i iskljucivo se trude da tvore NJegovu volju,da im Bog 'odredi' pakao,ni to im ne bi bio problem...oni koji zele svetiteljstvo su na najnizem nivou,kao robovi i najamnici jer se pricescuju s ciljem da budu sveti i radi nagrade, a oni koji su stvarno sveti ne traze nista,sem prosto da vole,rekoh vec,ni pakao im ne bi bio nikakav problem...a sto se pricescujem? zato sto hocu da sam blize NJemu,da Ga jace osjetim,sto se i desava,i hvala Mu,i sto hocu da se ispravljam,iako i dalje grijesim,time izrazavam svoju slobodnu volju da Ga zelim,da hocu da Mu se upodobljavam onoliko koliko su moje moci,a daleko su,strasno je i pomisliti,od onoga sta za mene znaci biti svetitelj...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

[quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал 7896634 link=topic=14298.msg448270#msg448270 date=1306189443]

Ali Bog nas u Svetom pismu poziva "budite sveti kao što sam ja svet"- to ne znači gordost, nego težnju da se promenimo i samim tim što više približimo Bogu. Mi znamo da smo grešni, ali Bog nas poziva na to da tokom života budemo sveti u smislu da koliko je to moguće ne činimo namerne i svesne grehe i da se ugledamo na Njega koji je izvor svetosti i stvorio nas je po svom obličju...

...poziva nas Bog,ali nas samo pricesce,na kome neki srasno potenciraju,kao da je to neka 'magicna' pilula,nikako nece uciniti svetim,ako nemamo veliku volju i zelju da se mjenjamo...svi jesmo pozvani da budemo sveti,ali to pozeljeti,i postati su potpuno drugacije stvari,ustvari kvaka i jeste u tome-ne pozeljeti biti svet,vec zelja da se u svemu upodobi Bogu...

па ти ако немаш ту жељу да се уподобљујеш у Господу, онда ће те то свето причешће и спржити, потући до ногу. што би онда јела свето причешће, ако немаш намеру да чиниш све што је у твојој немоћи да ти Бог надокнади снагу (светим причешћем) да се бориш сама са собом и околином?

ја уопште не верујем у сопствену снагу нити веру, све моје је усмерено на Бога и на свето причешће, које ми да је снагу да се борим, обожује ме (освећује) и пере од греха. па барем да не будем гори, ако и толико делује у мом тврдом срцу - онда сам већ у плусу!

jel ti mene shvatas da ja uopste ne iskljucujem Sveto Pricesce,vec bas naprotiv,vec mi je strasno to sto je ono za tebe samo po sebi dovoljno...i odkud zakljucak da nemam zelju da se upodobljujem Bogu,kad to stalno potenciram?

Подели на овим сајтовима

тавита сестро, ти стално потежеш и инсистираш на неким негативностима које ни не пишу нити се помињу, тако да мислим да би требало мало више да гајиш неке позитивне мисли, мање јуридичке.

елем, баш смараш тему нечим што јој није тема, има других тема које се баве тиме.  0102_laugh

Подели на овим сајтовима

nisam sve citao ovo kilometarsko jer to i tako nema veze sa pitanjem tj odgovorom, nego oces da kazes da je odgovor na pitanje odakle gordost ustvari iz neznanja?

ako tako kazes onda to opet nije odgovor na pitanje odakle gordost, tj poriv okle, nema odgovora, osim ako nisi mislio da pitas nesto drugo pa se nisi dobro izrazio

па добро, ваљда и није нешто паметно писало  0102_laugh

не, нећу да кажем да је узрок гордости незнање, које је ограничено много више на човека, него на бившег анђела који је имао таква познања каква ми не можемо да замислимо.

гордост се налазила управо у познању како да добије оно што је мислио да ће да успе, зато је и повео рат против Бога, зато су и други бивши анђели пали. проблем је што нису рачунали на неуспех, нити су рачунали да одустану.

сад и неће, све и кад би им било понуђено, јер немају покајања.

Подели на овим сајтовима

ево помоћ:

И учини Господ Бог, те никоше из земље свакаква дрвећа лепа за гледање и добра за јело, и дрво од живота усред врта и дрво од знања добра и зла.

Стари Завет, прва књига Мојсијева (Постање), глава 2, стих 9

што су важна та два дрвета?

дакле, одговор се и даље налази у прве три главе Постања.

Подели на овим сајтовима

тавита сестро, ти стално потежеш и инсистираш на неким негативностима које ни не пишу нити се помињу, тако да мислим да би требало мало више да гајиш неке позитивне мисли, мање јуридичке.

елем, баш смараш тему нечим што јој није тема, има других тема које се баве тиме.  0102_laugh

4chsmu1 0102_laugh bendoff

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...