Jump to content

Јасеновац - "Каине гдје ти је брат?"

Оцени ову тему

Препоручена порука

Аудио сниак "Житије Св. Петра Дабробосанског"

http://www.bogoslovija.org/ser/tekstovi/zitije_sv_petra.htm

Житије Светог Петра Дабробосанског

(1866-1941)

Свети Петар (у свијету Јован) је син Маре и војводе Богдана Зимоњића, свештеника и јунака Херцеговачког. Слично оцу, и Свети Петар је цијели свој живот везао за историјску судбину српског народа у Босни и Херцеговини.

Свети Петар је рођен 24. јуна 1866. године у Грахову. Прво образовање је стекао у кући свога оца, послије чега се уписао у Богословију у Рељеву 1883/84. године и завшио је 1887. године. Школовање је наставио на Православном богословском факултету у Черновицу (данас Украјина). Године 1893. постављен је за суплента, а 1895. за професора у Богословском училишту у Рељеву. Неуморан радник и талентован педагог, Свети Петар, је у животу био скроман, према свакоме љубазан, искрен, па је тако стекао многобројне пријатеље и познанике.

У манастиру Житомислићу, Свети Петар је примио монашки постриг, 6. септембра 1895. године, а већ 7. и 8. септембра је рукоположен за јерођакона, односно јеромонаха. Године 1901. Свети Петар је постављен за конзисторијалног савјетника Дабробосанске митрополије, где га је затекао избор за митрополита Захумско-Херцеговачког. Васељенски патријарх у Цариграду, Јоаким трећи, између три кандидата изабрао је Светог Петра.

Конзисторија Српско-православне митрополије Захумско-херцеговачке ообјавила је да ће хиротонија и устоличење новог митрополита бити на Духовски уторак 27. маја 1903. године у Саборној цркви у Мостару. И тако је и било, 27. маја владика је посвећен и устоличен на трону захумско-Херцеговачке епархије. Новоизабрани владика се обратио са неколико топлих ријечи:“мир нека влада у цркви нашој, која се као добра мати толико брине за нас...“

На епархију је митрополит дошао у веома тешком времену. Стање је било несређено и запуштено. За вријеме док је он управљао Захумско-Херцеговачком епархијом одиграло се неколико крупних и трагични догађаја (анексија Босне и Херцеговине -1908. године, балкански ратови, Први свјетски рат -1914. године.). Због глади за вријеме рата, 1914. године, мотрополит Петар је преко својих свештеника скупљао дјецу и слао у Војводину. Међу том дјецом је био и наш црквени историчар др Ђоко Слијепчевић.

Својим храбрим држањем и светитељским животом митрополит Петар је сачувао Православну Цркву и свој народ. На епархији Митрополит је радио свесрдно, апостолским и светоотачки, попут Светог Василија Тврдошког и Острошког. У његово вријеме је подигнут Митрополитски двор у Мостару (касније спаљен и порушен од усташа 1992. године). Завршетак Првог свјетског рата он је дочекао у Мостару, а онда је по потреби Цркве премештен на катедру Дабробосанских митрополита.

Свети архијерејски  сабор уједињење Српске Православне Цркве изабрао је Божијег човјека Петра за Митрополита Дабробосанског са сједиштем у Сарајеву. У митрополији Дабробасанској, Свети Петар се показао као Пастир који дјелима потврђује оно што говори и проповједа. Послије мученичке смрти патријарха Српског Варнаве, митрополит Петар је био један од кандидата за патријарха. Међутим за патријарха је изабран Гаврило Дожић, пошто је на сабору добио највећи број гласова.

За вријеме Другог свјетског рата митрополит Петар није побјегао на сигурно и безбједније мјесто, већ је био уз свој народ у Сарајеву. Међутим, почетком маја 1941. године, усташки повјереник за Босну, Божидар Брале, затражио је од митрополита да свештеници више не пишу ћирилицом већ латиницом. Митрополит је то одбио и очекивао да га сваког тренутка ухапсе.          

Послије подне, 12. маја 1941. године, усташки полицајци одвели су митрополита у ,,равнатељство“ , не дозволивши да га неко прати. Из полицијске управе митрополит Петар је одведен у општи затвор Беледија. Ту остаје неких три дана, послије чега се враћа у  Митрополију где је узео неке своје ствари, а усташе су конфисковале новац, панагије, одликовања...

У Загреб је доведен 17. маја 1941. године и смјештен у затвор Загребачке полиције. Такође се спомиње и његов боравак у разним логорима, гдје је мучен и малтретиран. Последњи помен о митрополиту имамо, у логору Госпићу, од Реље Билановића, који је дознао да је прије њега у том логору био митрополит Зимоњић.

Српска Црква је покушала на све начине да нешто сазна о митрополиту али узалуд. Послије рата, окривљен за хапшење митрополита Петра, Божидар Брале, изведен је пред суд где је негирао да било шта о томе зна. Данас има више верзија о крају живота митрополита Петра Зимоњића, тако да се засигурно не зна гдје је гроб овог великог Мученика, човјека који је цијели свој живот посветио Српској Цркви и српском народу.

Митрополит Петар је спадао међу најобразованије српске архијереје. То закључујемо из његових посланица и проповједи. Проповједао је, уз остало, увек слогу са другим вјерама, са омиљеном девизом: ,,Брат је мио ма које вјере био“. Својом добротом и племенитим срцем, митрополит Петар је уживао велики углед код свих  грађана, без обзира на вјеру и националност. Проповједајући љубав, праштање и милосрђе, мученички је положио свој живот да би генерацијама показао да добар пастир што казује чином, и сам својим потврђује чином. Живео је и радио по ријечима Откривења Божијег (2,10): ,,Буди вјеран до смрти, и даћу ти вијенац живота“. Његова усмена ријеч је радо слушана, дубоко појимана и дуго памћена, а његова писана ријеч – штампане проповједи и посланице – одаје човјека учена и традиционална, али који више чини но што доказује.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Зајроне, да ли ми се причињава или ти константно покушаваш да оправдаш геноцид над Србима у НДХ, све и да је постојала та "репресија" каква ли је била па је као продукт имала  логоре смрти, чак и за дјецу????

Ja ne opravdavam genocid nad Srbima već poukazujem na ono što mi se dešava ovdje kad s vama razgovaram a to je da prema meni, mojoj, Crkvi, mom papi, mojim svecima nikakav respekt nemate i pokazujete mi i dajete to na znanje i nabijate mi na nos i na oči u svakom drugom postu svaki drugi dan. I ne libite se učiniti to bilo kojim načinom koji vam padne na pamet. A ja treba da budem začuđen nad tim zašto se nekoliko puta dešava ista stvar i nad tim zašto si niste ni pred skoro sto godina a ni pred dvadeset uspjeli naći zajednički jezik sa svojim nabližim susjedima Hrvatima, tako sam se zamislio da da nije upravo zbog ovog što stalno demonstrirate preda mnom sad i ovdje. Ja vam nikad ništa loše nisam učinio ali vam smetam što sam valjda katolik, zbog čega drugog bi vam smetati trebao ili imao. Tako onda kad se dokazano zna da su vaši sunarodnjaci u Hrvatskoj iste ili slične takve "simpatije", tačnije averziju i despekt gajili prema Hrvatima katolicima i tada 20 godina prije ikakvog 2ww i opet prije 20 godina onda to znači da se niste baš nešto mnogo ni potrudili da im budete bliski. A ne možete bliski biti nekom o čijim svetinjama, crkvi, klericima ili svetiteljima govorite s despektom. Kako ja mogu očekvati da se zbližim s nekim Srbinom kojem prvo stavim jasno do znanja da je on nula za mene, da su njegovi popovi i patrijarsi nula za mene, da je njegova crkva nula za mene, da su njegovi svetitelji nulom za mene. Objasnite kako? Katolici u raznim dijelovima svijeta žive zajedno s ostalim vjerama i narodima i malo gdje je problema kao ovdje. Koji to katolici i protestanti unazad najmanje 300 godina govore jedni o drugim s takvim despektom u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Češkoj ili svejedno gdje, s tolikom dozom nipodaštavanja i opovrgavanja koja je sa strane pojedinih članova prisutna ovdje recimo na Forumu. Ja sam se mnogo puta izjašnjavao u Jasenovcu, mnogo puta sam javno proglasio da su ustaški zločini strašni, do neba vapijućii, mnogo puta o njima pisao, a to toliko često da kad bih sve to nabrojao, našlo bi se da sam se ja više puta ogradio od hrvatskih i ustaških pokolja i osudio ih nego što ste to isto učinili vi svi ovdje na Forumu zajedno, znači sa svoje strane se ogradili od zločina srbskih ekstremista. Ali kako vidim to je također sasvim uzaludno, kao govoriti u vjetar jer na kraju mi hoćete nagovoriti i to kako ne samo da se nisam od tih zločina ogradio već da sam ih još negdje podržavao.

Zaista nemam riječi!

Подели на овим сајтовима

Зајроне, да ли ми се причињава или ти константно покушаваш да оправдаш геноцид над Србима у НДХ, све и да је постојала та "репресија" каква ли је била па је као продукт имала  логоре смрти, чак и за дјецу????

Ja ne opravdavam genocid nad Srbima već poukazujem na ono što mi se dešava ovdje kad s vama razgovaram a to je da prema meni, mojoj, Crkvi, mom papi, mojim svecima nikakav respekt nemate i pokazujete mi i dajete to na znanje i nabijate mi na nos i na oči u svakom drugom postu svaki drugi dan. I ne libite se učiniti to bilo kojim načinom koji vam padne na pamet. A ja treba da budem začuđen nad tim zašto se nekoliko puta dešava ista stvar i nad tim zašto si niste ni pred skoro sto godina a ni pred dvadeset uspjeli naći zaednički jezik sa svojim nabližim susjedima Hrvatima, tako sam se zamislio da da nije upravo zbog ovog što stalno demonstrirate preda mnom sad i ovdje. Ja vam nikad ništa loše nisam učinio ali vam smetam što sam valjda katolik, zbog čega drugog bi vam smetati trebao ili imao. Tako onda kad se dokazano zna da su vaši sunarodnjaci u Hrvatskoj iste ili slične takve "simpatije" , tačnije averziju i despekt gajili prema Hrvatima katolicima i tada 20 godina prije ikakvog 2ww i prije 20 godina onda to znači da se niste baš potrudili da im budete bliski. A nemožete bliski biti nekom o čijim svetinjama. crkvi, klericima ili svetiteljima govorite s despektom. Kako ja mogu očekvati da se zbližim s nekim Srbinom kojem prvo stavim jasno do znanja da je on nula za mene, da su njegovi popovi i patrijarsi nula za mene, da je njegova crkva nula za mene, da su njegovi svetitelji nulom za mene. Objasnite kako? Katolici u raznim dijelovima svijeta žive zajedno s ostalim vjerama i narodima i malo gdje je problema kao ovdje. Koji to katolici i protestanti unazad najmanje 300 godina govore jedni o drugim s takvim despektom u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Češkoj ili svejedno gdje, s tolikom dozom nipodaštavanja i opovrgavanja koja je sa strane pojedinih članova prisutna ovdje recimo na Forumu. Ja sam se mnogo puta izjašnjavao u Jasenovcu, mnogo puta sam javno proglasio da su ustaški zločini strašni, do neba vapijućii, mnogo puta o njima pisao, a to toliko često da kad bi sve to nabrojao, našlo bi se da sam se ja više puta ogradio od hrvatskih i ustaških pokolja i osudio ih nego što ste učinili vi svi ovdje na Forumu zajedno, znači sa svoje strane se ogradili od zločina srbskih ekstremista. Ali kako vidim to je također sasvim uzaludno, kao govoriti u vjetar jer na kraju mi hoćete nagovoriti i to kako ne samo da se nisam od tih zločina ogradio već da sam ih još negdje podržavao. Zaista nemam riječi!

Искрен да будем, ја заиста немам трунку поштовања према твојој Цркви, клеру и Папи, али не могу то тврдити за остале. И то није из чиста мира, већ оправдано осећање после векова злочина према мом народу. Ако су Срби с подозрењем гледали на КЦ пре 1941, то је било зато што су врло добро знали да им од католика никад добро није долазило. Нисмо ми започели непријатељство, то је сигурно.

Твој мали говор о слагању католика са другим верама, осим на Балкану, могу да схватим само као сарказам. Пошто су истребили домороце у Америци, протестанте у Француској, Јевреје у средњој Европи и у Шпанији, и није остало много оних с којима се не би слагали.

מוות לאוסטאשים

Подели на овим сајтовима

Зајроне, брате,

Проблем је баш то питање "како?".

Уништити мучки, уживајући уништавањем, не задовољавајући се само убијањем него комадањем људи, и то у толиким бријкама, око 1/7 или 1/8 читавог једног народ, на једноме мјесту, заиста намеће питање - како?

Како вама није јасно, да нама уопште није јасно да то људи могу радити? То мора да извире из самога пакла.

Ако си читао страдање мученика у раној Цркви...па ово превазилази Нерона, и остале римске императоре. Чак су и тада, неки од њих, имали неке уредбе да хришћане мора неко да пријави или неке друге којешарије - али ово је систематско истребљење једнога народа.

Када би се покушало разумјети тај порив демонски, сатански, да се то учини, не може се разумјети начин! Ту је зид у који удара људски ум, и задире у мистицизам!

Сагледавајући све то, а опет тражити ма каква објашњења која, ајде не да оправдавају - нека буде тако - него објашњавају узоке томе давајући им оправдавајућу конотацију, то само намеће још једно "како је могуће?", те оно главно "како?", гура у још већу таму мистицизма...то само неки Силуан Атонски који је "држао ум свој у аду" може дапојми, ми обвични грешници не можемо.

И ма како да свети постанемо, без вашега искреног "опростите", сузног и болноискреног, ми опростити не можемо - јер нисмо толико свети. Опростићемо крвницима, али нећемо опростити себи што смо то дозволили. А то неопраштање самима себи, правиће вјечити јаз ка вама, ако нам не помогнете.

То је узрочно-последично.

Гријех је у вашим рукама, и док се не окаје он ће висити над вашим и нашим главама као злодух. КАКО то не можеш и не можете да појмите?

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Гријех је у вашим рукама, и док се не окаје он ће висити над вашим и нашим главама као злодух. КАКО то не можеш и не можете да појмите?

Grijeh je u Božijim rukama, on će ga vagati, izvagati i svakom dati zasluženu "nagradu" za njegov vlastiti grijeh.

Mene, tekel ufarsin.  A uzročno posljedićno je to da ako sam ja došao ka gost na ovaj Forum, htio bih započeti s vama razgovarati, respektujem vas kao ličnosti, respektujem vašu vjeru, vaše pravoslavlje, vaše klirike, sveštenike, episkope i patrijarhe, vaše svetitelje, vašu liturgiju, vašu cijelu Crkvu i sve vaše Svete Tajne. I krštenje i Miropomazanje, Potvrdu i Evharistiju. Sigurno i sve ostale. A za uzvrat ovdje to imam ovako: da su moji svetitelj svetiteljima i svecima nikakvim, moji crkveni naučitelji lupetaju gluposti, moji episkopi su bandom zločinaca, papa je najvećim od njih, arcijeretikom također a na kraju i tu vašu Atinsku Sintagmu prema kojoj smo mi katolici valjda poganima jer kad bismo htjeli preći na pravoslavlje naše Svete Tajne ne bi vrijedile, morali bismo se ponovo kod vas pokrstiti kao da nikada ni jedan dan krštenima ljudima nismo ni bili! S tim mislim da je dovoljno jasno svakom razumnom čovjeku šta si onda o katolicima mislite vi i kako veliki i lijep bratski hrišćanski respekt prema njima imate i gajite a ljubav da i ne spominjem. Koji, kakav i čiji je to onda "zloduh" i "uzročno-posljedična" veza. Šta sam vam ja skrivio da onda zaslužujem da se o svemu što je meni svetinjom gvori s takvim despektom pa čak i tada kad ništa slično od mene niko ovdje doživio nije. Ja sam Srbe mordovao po Jasenovcu, ja sam ih proganjao za vrijeme Oluje? Sad razmatrajte dalje sve te "uzročno-posljedične" veze a a se idem pomoliti i za vas i za sebe i za sve nas kako opet neki takav "zloduh" ne bi izišao iz "flaše" pa opet Jovo na novo, učimo se ponovo opet što smo se do sada 1000 puta naučiti mogli ali nismo htjeli! Taman posla, samo da ne bismo, svejedno su to tamo nekakvi katolički/pravoslavni šizmatici i jeretici. Šta je komu do njih stalo! Pih!

Подели на овим сајтовима

Zayron: A ne možete bliski biti nekom o čijim svetinjama, crkvi, klericima ili svetiteljima govorite s despektom. Kako ja mogu očekvati da se zbližim s nekim Srbinom kojem prvo stavim jasno do znanja da je on nula za mene, da su njegovi popovi i patrijarsi nula za mene, da je njegova crkva nula za mene, da su njegovi svetitelji nulom za mene. Objasnite kako?

Да сагледаш истину Зајроне, и сагледавши је на основу ње поступаш. А како, само ће ти се касти ако ЗАВОЛИШ Истину.

Јер: "Ја сам Пут, Истина и Живот"!

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2_%D0%B4%D0%B0%D1%80

Константинов дар (лат., Constitutum Donatio Constantini or Constitutum domini Constantini imperatoris) се нарича документът, на който папите дълго време се позовавали, за да обосноват своите претенции за светска власт и върховенство над останалите църковни йерарси. Считало се, че е даден от император Константин I Велики (от тук и името му) на папа Силвестър I (317-335 г.) и с него той предал върховната власт над Западната Римска империя, в т.ч. над Италия. В него пише, че "за посочването на правата вяра" и "изцеление от проказата" предоставя на наместниците на апостол Петър власт и почест, равни на императорските, а също и върховенство над всички християнски църкви; освен това на папата се предоставяли ред привилегии, богати дарове на църквите, а на римските кардинали -званието сенатор.

Неистинността на този документ е доказана от италианския учен-хуманист Лоренцо Вала. Той бил добър познавач на класическите езици и като анализирал „Константиновият дар“ установил, че той не произхожда от времето на император Константин, а е съставен по-късно. Част от учените днес смятат, че документът е съставен по времето на папа Стефан II (752-757), а според други това е станало към средата на 9 век. Оттогава са и други известни фалшификати, като „Лъжеисодоровите

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Zayron: Grijeh je u Božijim rukama, on će ga vagati, izvagati i svakom dati zasluženu "nagradu" za njegov vlastiti grijeh.

Бог то оће, уствари већ јесте, јер Суд је већ био. Наша историја не тече од Адама ка есхатону, него од есхатоба ка Адаму и опет ка есхатону, а опет није циклична него "праволинијска".

Мало тешко јел да?

Вараш се, није у Божјим рукама, то је јуридичко поимање које ми Православни не признајемо. Гријех је у рукама грешника, и ту долази фактор звани покајање!

Не формално и не да "откупиш" гријех, него да сепокајеш и да то покајање изаове ПРЕОБРАЖЕЊЕ личности.

Ту се ми и ви разликујемо суштински. Зато и настају ствари оо чега овде причамо. У исправном поимању вјере, те спровођењу ње у животу, не долази до ових ствари.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Grijeh je u Božijim rukama, on će ga vagati, izvagati i svakom dati zasluženu "nagradu" za njegov vlastiti grijeh.

Mene, tekel ufarsin.  A uzročno posljedićno je to da ako sam ja došao ka gost na ovaj Forum, htio bih započeti s vama razgovarati, respektujem vas kao ličnosti, respektujem vašu vjeru, vaše pravoslavlje, vaše klirike, sveštenike, episkope i patrijarhe, vaše svetitelje, vašu liturgiju, vašu cijelu Crkvu i sve vaše Svete Tajne. I krštenje i Miropomazanje, Potvrdu i Evharistiju. Sigurno i sve ostale. A za uzvrat ovdje to imam ovako: da su moji svetitelj svetiteljima i svecima nikakvim, moji crkveni naučitelji lupetaju gluposti, moji episkopi su bandom zločinaca, papa je najvećim od njih, arcijeretikom također a na kraju i tu vašu Atinsku Sintagmu prema kojoj smo mi katolici valjda poganima jer kad bismo htjeli preći na pravoslavlje naše Svete Tajne ne bi vrijedile, morali bismo se ponovo kod vas pokrstiti kao da nikada ni jedan dan krštenima ljudima nismo ni bili! S tim mislim da je dovoljno jasno svakom razumnom čovjeku šta si onda o katolicima mislite vi i kako veliki i lijep bratski hrišćanski respekt prema njima imate i gajite a ljubav da i ne spominjem. Koji, kakav i čiji je to onda "zloduh" i "uzročno-posljedična" veza. Šta sam vam ja skrivio da onda zaslužujem da se o svemu što je meni svetinjom gvori s takvim despektom pa čak i tada kad ništa slično od mene niko ovdje doživio nije. Ja sam Srbe mordovao po Jasenovcu, ja sam ih proganjao za vrijeme Oluje? Sad razmatrajte dalje sve te "uzročno-posljedične" veze a a se idem pomoliti i za vas i za sebe i za sve nas kako opet neki takav "zloduh" ne bi izišao iz "flaše" pa opet Jovo na novo, učimo se ponovo opet što smo se do sada 1000 puta naučiti mogli ali nismo htjeli! Taman posla, samo da ne bismo, svejedno su to tamo nekakvi katolički/pravoslavni šizmatici i jeretici. Šta je komu do njih stalo! Pih!

...zayrone vidi ovo-"- Čuvajmo se od neljudi, ali se još više čuvajmo da i mi ne postanemo neljudi.

- Kada bih bio poslednji Srbin, pristao bih da nestanem, a da ne bude zločina.

- Pristao bih da nestane ne samo velika nego i mala Srbija i svi Srbi sa mnom, a ne bih pristao na neljudstvo i nečoveštvo." Patrijarh Pavle  slava3

da li mozes da mi navedes makar jedan primjer nekog katolickog crkvenog velikodostojnika koji je rekao nesto ovako slicno?!!!

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Ту се ми и ви разликујемо суштински. Зато и настају ствари оо чега овде причамо. У исправном поимању вјере, те спровођењу ње у животу, не долази до ових ствари.

Imam li to protumačiti tako da su uvrede s vaše strane kojim se vrijeđaju sve moje najveće svetinje ustvari samo nečim proizašlim iz neispravnog poimanja vaše sopstvene vjere vama samima i sprovođenju te vaše vjere. Pa kad na tom malo više poradite neće više dolaziti o ovakvih ekscesa i situacija gdje obeščašćujete moje svetitelje, ružno se izražavate o mojim pastirima, smatrate me nulom jer sam katolik? A tko se onda pokaje za takvo nešto, od koga imam očekivati riječi pokajanja ili bar izvinjenja i žaljenja zato što mi je ovdje bilo rečeno i saopšteno da mi je papa arcijeretikom i zločincem a ja običnim poganom prema Atinskoj Sintagmi? Znači ipak ima nade za dijalog, dobro onda, nada umire posljednja, ne prestajem se nadati. A ja se imam kajati jer vašu Crkvu priznajem Crkvom, vaše krštenje krštenjem, a ne govorim ni vama lično ni nikome drugom o vama a niti si to mislim da ste kakvim poganima, zato što smatram vaše svetitelje svetiteljima, zato se ja imam kajati ili šta? Zato što respektujem vaše arcipastire i patrijarhe? Tako ste to tačno mislili?

Подели на овим сајтовима

Zajrone ,generalizuješ.

Niko te ne smatra nulom jer si katolik niko nije za sve katoličke svetitelje rekao da nisu svetitelji itd...

Pa što onda mene stalno prozivate, vi ne generalizujete?

Verovatno ima neko ko generalizuje ali ima takvih i u rkc.

Ovde samo pišemo o nekim spornim stvarima .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...