Milan Nikolic Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Мислим да је ово питање за сваког хришћанина, па бих молио да чујем одговоре. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Овим се враћамо заправо на причу о Божијем вечитом "сада". Будући да је он изнад времена, да је Њему све истовремено - и оно пре историје, и историја, и оно иза ње, рекао бих да јесте. И да је оно "по обличју нашему" заправо то да смо ми створени по лику Христовом, а не да је он касније рођен у нашем лику. Милошшш је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 21, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 То је нешто најзанимљивије. Сви ми имамо обличје нестворенога Бога. Мислим да је то једна од највећих тајни, коју често заборављамо или занемарујемо. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 То је нешто најзанимљивије. Сви ми имамо обличје нестворенога Бога. Мислим да је то једна од највећих тајни, коју често заборављамо или занемарујемо. 1340_womens Мало компарација боде очи, али разумљиво уз таква питања иде и одушевљење. Занимљиво, јако занимљиво. Имао сам таквим (по)мисли, тихих, ненаметљивих и нисам се освртао на њих. Сад ћу морати да размислим, па да видим колико благе везе немам. СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Овим се враћамо заправо на причу о Божијем вечитом "сада". Будући да је он изнад времена, да је Њему све истовремено - и оно пре историје, и историја, и оно иза ње, рекао бих да јесте. И да је оно "по обличју нашему" заправо то да смо ми створени по лику Христовом, а не да је он касније рођен у нашем лику. 1340_womens СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Може ли да се појасни питање (наслов теме)? Шта је то облик од вечности? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 21, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Може ли да се појасни питање (наслов теме)? Шта је то облик од вечности? Мислим да сам поставио кратко и јасно питање. Погледајмо облик човеков, тај јединствени облик од главе до пете. Да ли Христос има такав облик од вечности? Наравно да сматрам да има - такав облик, и сагласан сам са Миљаном Танићем у ономе што је подвукао Дика Израиљев, али хоћу да чујем још мишљења јер верујем да је то важна тема. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
uros Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Ово је важно питање. Будући да је Бог свезнајући (то дакле укључује и потпуно познавање онога што ми називамо "будућност"), Он зна тачно шта ће се заиста десити и пре него што се нешто у нашем свету деси. Мени је ово увек представљало известан проблем: ако Бог зна све шта ћемо ми урадити у животу, зар онда то није налик на "судбину", некакву кармичку егзистенцију у којој су наше одлуке одређене унапред, што посредно значи да ми заправо и нисмо слободни у најдубљем смислу те речи? Онда сам кроз размишљање о овоме закључио да уколико неко зна шта ћеш ти да урадиш, а ти не знаш да он то зна, онда то што ћеш ти да урадиш уствари и није судбински предетермисано. Одлука је твоја и само твоја у потпуности, само што Неко зна каква ће она да буде унапред, али теби то не објављује тј. не говори ти каква ће та одлука да буде јер би иначе утиацо на њу и тиме ти поништио слободу. Тако је и знао шта ће Јуда да уради, али Јуда је један, а осталих ученика је било једанаест. Е, ја мислим да је због тих "једанаест" (односно свих нас осталих) Он одлучио да је добро да створи свет какав је створио, да је цена добрих својстава слободе далеко "исплативија" од цене творевине коју би насељавали робови. Бог је дакле и пре постанка универзума знао да ће Он (Бог) да постане човек и да ће људи да постану Бог кроз Њега (тј. Сина Његовог). Отуда је и могао да створи човека "по лику Божијем" односно Христовом јер Христос је и пре оваплоћења био у потпуности свестан свих догађаја до у најмању ситницу који ће довести до оваплоћења укључујући и "облик" у коме ће човек да буде у том тренутку те је зато "могао" и да створи Адама "по лику Божијем" односно Христовом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Мај 22, 2011 Пријави Подели Написано Мај 22, 2011 kako ako sve znao sto bas losu slobodu dao da vicinom biraju svi kako izgleda na zemlji,a religije posebno, jedna drugoj uzmaju slobodu tu ako stalno ima problem u vjerovanju razlicitom ,kako se vidi to traje odavno pa i do ratova dovodi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Протомајстор Написано Мај 22, 2011 Пријави Подели Написано Мај 22, 2011 Погледајмо облик човеков, тај јединствени облик од главе до пете. Да ли Христос има такав облик од вечности? Мислим да је одговор - НЕ! Како се може говорити о облику када се говори о вечности. Вечност је (ван)временска, док је облик просторна категорија. У вечности нема ни простора. Господ се оваплотио тек пре 2000 година. Није Син засео Оцу са десне стране буквално. 319.gif Питање (наслов теме) је необичан, јер по тој логици и Отац и Свети Дух имају прсте, полне органе и остало, јер смо створени по (об)лику Божијем. Онда се намећу питања и да ли су мушко или женско, црнац или белац и сл. Ако сам ја уопште разумео шта је питање? greengrin Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 22, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 22, 2011 Пази и још се кезиш. Ово питање је од суштинског значаја. Просто, ниси ми јасан када кажеш да ,,Није Син засео Оцу са десне стране буквално''. Како није? Зар је ко бајаги? Питање је једноставно, али бојим се да ће се на овоме преломити савремена охолост у теологији. Неорационалистички тумачи данашњице лако ће одбацити јасно догматско начело да је човек створен по обличју Божијем, ограничавајући то на својство слободе и љубав које свакако узимамо у обзир. Ето, сада си се и ти саблазнио због чињенице да и Дух Свети има прсте, руке, ноге, главу итд, додуше о полним органима код Бога није могуће ни говорити, просто Бог нема пол, или полове. У односу на кога или на шта би имао пол, када је он један Бог? Колико видим, по некима је вечна Тројица некаква заједница безобличних личности. Да Бог сачува, али то је већ узело маха како на западу тако и код нас. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 22, 2011 Пријави Подели Написано Мај 22, 2011 Пази и још се кезиш. Ово питање је од суштинског значаја. Просто, ниси ми јасан када кажеш да ,,Није Син засео Оцу са десне стране буквално''. Како није? Зар је ко бајаги? Питање је једноставно, али бојим се да ће се на овоме преломити савремена охолост у теологији. Неорационалистички тумачи данашњице лако ће одбацити јасно догматско начело да је човек створен по обличју Божијем, ограничавајући то на својство слободе и љубав које свакако узимамо у обзир. Ето, сада си се и ти саблазнио због чињенице да и Дух Свети има прсте, руке, ноге, главу итд, додуше о полним органима код Бога није могуће ни говорити, просто Бог нема пол, или полове. У односу на кога или на шта би имао пол, када је он један Бог? Колико видим, по некима је вечна Тројица некаква заједница безобличних личности. Да Бог сачува, али то је већ узело маха како на западу тако и код нас. Каже се у књизи постања " да начиниМО човјека по својеМУ обличју"...ваљда је то прва назнака "множине" (условно речено)...Али Милане, Господ се оваплотио. Шта је по теби са Оцем и Духом, када говориш о облику? СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 22, 2011 Пријави Подели Написано Мај 22, 2011 Пази и још се кезиш. Ово питање је од суштинског значаја. Просто, ниси ми јасан када кажеш да ,,Није Син засео Оцу са десне стране буквално''. Како није? Зар је ко бајаги? Питање је једноставно, али бојим се да ће се на овоме преломити савремена охолост у теологији. Неорационалистички тумачи данашњице лако ће одбацити јасно догматско начело да је човек створен по обличју Божијем, ограничавајући то на својство слободе и љубав које свакако узимамо у обзир. Ето, сада си се и ти саблазнио због чињенице да и Дух Свети има прсте, руке, ноге, главу итд, додуше о полним органима код Бога није могуће ни говорити, просто Бог нема пол, или полове. У односу на кога или на шта би имао пол, када је он један Бог? Колико видим, по некима је вечна Тројица некаква заједница безобличних личности. Да Бог сачува, али то је већ узело маха како на западу тако и код нас. Није заједница безобличних личности него бестелесних личности. Није нужно да личност има тело. Барем не у Бога. Сем у Христу , једино Христос пошто је узео људску телесност задржава исту. Али је он оваплотио се у времену а не у вечности . И тек од тад има телесност пре тога је није имао јер није био рођен као човек већ је постојао као Бог. Но то све још увек не решава питање да ли је Христос има човечолики облик , јер шта значи облик ? Ако облик тумачимо као неко духовно-душевно својство то је једно , ако га тумачимо чисто као физички облик онда је то нешто друго. Да ли је пре почетка времена могао да постоји физички облик с обзиром да није постојало ни време ни простор у коме би тај облик мога да битише ? И какав би то био физички облик без физичке реалности ? Јасно је да је за физички облик потребно време и простор , јер тек унутар тих категорија може да постоји облик. Уколико је Бог имао физички облик и пре оваплоћења , то би значило да је он не изнад и изван времена него подложан времену и простору , онда су време и простор прави Бог а Бог је тек демијург. Ајде Милане објасни како то замишљаш . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 22, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 22, 2011 Шта је по теби са Оцем и Духом, када говориш о облику? Верујем тако да свака личност Тројице има човеколики облик. (Ми смо створени по обличју свакога Лица Тројице.) Што се Оваплоћења тиче, то је нешто посебно када један од Тројице постаје тело као што је наше. Сада говоримо о самом обличју божанских Личности. Је ли знате да за православне не постоји препрека да су се Отац или Дух Свети могли Оваплотити? Та препрека постоји само за поједине сегменте схоластичке (римокатоличке) теологије. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 22, 2011 Пријави Подели Написано Мај 22, 2011 Шта је по теби са Оцем и Духом, када говориш о облику? Верујем тако да свака личност Тројице има човеколики облик. (Ми смо створени по обличју свакога Лица Тројице.) Што се Оваплоћења тиче, то је нешто посебно када један од Тројице постаје тело као што је наше. Сада говоримо о самом обличју божанских Личности. Је ли знате да за православне не постоји препрека да су се Отац или Дух Свети могли Оваплотити? Та препрека постоји само за поједине сегменте схоластичке (римокатоличке) теологије. Добро могли су али нису ... то сад није тема. Какав облик Милане ? Физички мислиш ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука