Иван Недић Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Отварам тему културолошког типа. Нека врста покушаја сазнавања црквеног јавног мнења, да тако кажем. Питање за женске особе: да ли сматрате да је присуство мужа у данима пред порођај, на самом порођају, те првих, рецимо, педесетак дана живота бебе, битно? Због чега је то вама лично битно (или није), и због чега сматрате да је то битно (или није) за бебу? Питање за мушке особе гласи исто, с тим што бих нарочито истакао још један моменат: колико је мушкарцу битно да буде присутан у дотичном периоду? Дакле, поред тога што је то битно (или није) за мајку и бебу, да ли је и у којој мери то битно за самог мушкарца као оца тог детета и мужа женске особе која је дете родила? Надам се да нисам био сасвим нејасан. "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Имам двоје деце, и био сам присутан на оба порођаја. Сада ми је на путу и треће, и ни по коју цену немам намеру да пропустим и трећи. Моја је препорука свим будућим очевима да обавезно присуствују рођењу своје деце (наравно, уколико се са тиме и жена слаже). Ни једно друго искуство које ћете у животу имати не може се са тиме поредити ни изблиза. Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gnurf Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 ja nešto i nisam baš bio zaniteresovan da prisustvujem ali ipak jesam, po želji moje supruge. ispalo je tako da je moje prisustvo bilo od velikog značaja... porodjaj je trajao celu noć, preko osam sati... doktor i sestre su dolazile na svakih sat da provere "kako ide", pa su išli ponovo da gledaju tv... 0102_laugh u jednom trenutku, primetio sam na ekranu da srčani tonovi naglo opadaju, trčao sam po spratu tražeći njih, koji su bili u prizemlju i gledali tv! Bogu Hvala, uspeli su da intervenišu, sve je posle ispalo kako treba. Posle godinu dana, čuo sam od jedne prijateljice da se slično nešto desilo njenoj sestri, njena beba se umotala u pupčanu vrpcu i nije preživela. Tako da je dobro da otac bude tu, jer žena zna dugo da ostane sama, naročito ako je dug porodjaj. a i osoblje se drugačije ponaša, nisu drski prema ženi, nego se sve osmehuju, persijaju, mene nudili sokom, čokoladom... nesiguran tko leti vrijedi tko vrijedi leti tko ne leti ne vrijedi Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Браво,оци! 0102_laugh Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Да, апсолутно ! Мени је муж био присутан на првом порођају, и,упркос свом убеђењу да ће пасти у несвест,био је врло присебан, помагао и мени и бабицама (храбрио ме, пратио цтг, брисао ми чело,држао ме за руку,ставио ми бубрежњак да пишким на порођајном столу,звао бабице кад су кренули напони). Кад се Гале родио, мој муж је плакао од среће (ја сам била помало погубљена prstgore.gif' class='bbc_emoticon' alt='0102_laugh' />), стискао ми руку и говорио да никад ништа слично није доживео. Мени је само његово присуство МНОГО значило, осећала сам се храбрије и сигурније nesiguran Желели смо да присуствује и мом другом порођају, али баш тај дан је била проглашена епидемија мексичког грипа, па је било забрањено присуство мужева на порођају. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Код нас у Р.С не пуштају мужеве...али примају евре 0102_laugh Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Не да је битно него НЕМА ЦЕНУ. 0102_laugh Ово звучи шаљиво, али мислим најозбиљније. Од немерљивог значаја је за сво троје, дете nesiguran 4chsmu1, мајку и оца. Па, зар у ранијем периоду отац није присутан при порођају своје жене, наравно, ако је у том моменту био у близини...? prstgore Заборавило се, а? 4chsmu1 Многи наши мушки преци су помагали жени при порођају, ако није било ниједне жене у близини... :bla: Ајде, распитајте се мало док су стари још живи... :bla: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Ма ја сам се распитивао дал могу бити уз жену и доктор ми рекао ЈОК! Чак и оне инекције против болова /епидуралне/ не дају ако немаш јаке везе! Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Многи наши мушки преци су помагали жени при порођају, ако није било ниједне жене у близини... Ајде, распитајте се мало док су стари још живи... Хмм... Колико ја знам, до пре педесетак година жене су морале да се крију када се порађају, да случајно мушкарци не би нешто чули, будући да се сматрало да је то срамота... Моја покојна баба је на тај начин родила седморо... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dusha Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Многи наши мушки преци су помагали жени при порођају, ако није било ниједне жене у близини... Ајде, распитајте се мало док су стари још живи... Хмм... Колико ја знам, до пре педесетак година жене су морале да се крију када се порађају, да случајно мушкарци не би нешто чули, будући да се сматрало да је то срамота... Моја покојна баба је на тај начин родила седморо... Ма, даа, ...у праву си што се тиче патријархалног стида и наслеђених стереотипа у понашању... Само, нужда обичај мења...То је одувек било. greengrin Али, ја сам читала и имала прилике да чујем о мужевима који нису остављали своје трудне жене саме, а поготово при порођају, занемарујући све остало. Јер, они су имали и показивали стварну одговорност за супругу, децу, породицу и жену уопште, а слушала сам и о дивним примерима велике бриге свекра према ''носећој'' снаји... На Космету, где сам ја рођена, једно од главних мерила по коме се ценио углед мушкарца и његове породице, у средини у којој живе,, је био управо однос према жени уопште и породици. Наравно, и ја знам за грубо опхођење мушкарца према жени у нашој средини, али живим у убеђењу да то није било правило... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 ја све и да сам био на порођају истјерала би ме жена напоље! ја то не могу... не би пао у несвјест али би свакако направио пометњу и панику а и код нас (Бања Лука) нема услова јер је рађаона једна овећа просторија гдје су у реду ти кревети који су одвојени један од другог само завјесама а понекад ни тако.. тетка ми је бабица па знам... ја сам рођење моје Милице дочекао код куће у врло стресном стању да кажем полуприсебном... greengrin јер ми је ћеркица била безобразна па није хтјела ван и све се било нешто закомпликовало.... а када су му јавили "владо сине добио су ћерку" у првом тренутку сам пао на кољена а онда је наступило greengrin :291291291: 0110_hahaha...шта ћете брата ми је тешко контролисати... 0102_laugh smej.gif Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 ја све и да сам био на порођају истјерала би ме жена напоље! ја то не могу... не би пао у несвјест али би свакако направио пометњу и панику а и код нас (Бања Лука) нема услова јер је рађаона једна овећа просторија гдје су у реду ти кревети који су одвојени један од другог само завјесама а понекад ни тако.. тетка ми је бабица па знам... ја сам рођење моје Милице дочекао код куће у врло стресном стању да кажем полуприсебном... greengrin јер ми је ћеркица била безобразна па није хтјела ван и све се било нешто закомпликовало.... а када су му јавили "владо сине добио су ћерку" у првом тренутку сам пао на кољена а онда је наступило greengrin :291291291: 0110_hahaha...шта ћете брата ми је тешко контролисати... 0102_laugh smej.gif И ја ћу вероватно да будем у стрсном стању pivo .smil. osamucen Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Код нас у Р.С не пуштају мужеве...али примају евре 0110_hahaha :291291291: greengrin ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 ја све и да сам био на порођају истјерала би ме жена напоље! ја то не могу... не би пао у несвјест али би свакако направио пометњу и панику а и код нас (Бања Лука) нема услова јер је рађаона једна овећа просторија гдје су у реду ти кр 319.gifевети који су одвојени један од другог само завјесама а понекад ни тако.. тетка ми је бабица па знам... ја сам рођење моје Милице дочекао код куће у врло стресном стању да кажем полуприсебном... greengrin јер ми је ћеркица била безобразна па није хтјела ван и све се било нешто закомпликовало.... а када су му јавили "владо сине добио су ћерку" у првом тренутку сам пао на кољена а онда је наступило greengrin :291291291: 0110_hahaha...шта ћете брата ми је тешко контролисати... 0102_laugh smej.gif И ја ћу вероватно да будем у стрсном стању pivo .smil. ко је рекао да ја нисам.... 4chsmu1 319.gif osamucen и полиција долазила... знаш како стари био војно лице а сад још и ловац.... 4chsmu1 .smil. pivo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Сада ако опалиш који метак..дође пола ЕУФОР-а..са све карабињерима 0110_hahaha Док објасниш људима да ниси дирао поредак Бих greengrin буде smej.gif или greengrin Зато идем у село у лов тај дан :291291291: Иначе је Новембар у питању(тада рече доктор да очекујем мушко 0102_laugh ) Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука