Divad Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 У првим вековима је свако место имало епископа, где год је град, мањи град, село, итсл. Јер само су они могли да приносе Дарове Евхаристије, али од када је та евхаристијска служба пренесена на свештенике под надлежношћу епископа, епархија је могла да се прошири; али ово данас колико су проширене епархије на појединим местима заиста превазилази могућности практичног управљања. Да се ја питам, епархије бих свео на величину општина, како је већ овде поменуто. Онда имамо проблем где наћи епископе?Или да се врати на праксу да епископи могу бити жењени људи или да све монахе у СПЦ рукоположимо. 0205_whistling У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Osim prizivanja duhova 0205_whistling za sada nista bitnije se ne desava na Saboru http://www.youtube.com/watch/v/3rpaRR66xKs Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 У првим вековима је свако место имало епископа, где год је град, мањи град, село, итсл. Јер само су они могли да приносе Дарове Евхаристије, али од када је та евхаристијска служба пренесена на свештенике под надлежношћу епископа, епархија је могла да се прошири; али ово данас колико су проширене епархије на појединим местима заиста превазилази могућности практичног управљања. Да се ја питам, епархије бих свео на величину општина, како је већ овде поменуто. Онда имамо проблем где наћи епископе?Или да се врати на праксу да епископи могу бити жењени људи или да све монахе у СПЦ рукоположимо. 0205_whistling Па да, то је то кад као протестанти посматрамо историју као нешто што се може вратити. То је недостатак историјске свести у савремених Христијана па и православних колико видим. Не треба историјски сат враћати уназад није ово пролеће Хришћанства, али реално епархије су превелике и контрола над њима итеткако изостаје. Узима се неки просек да је око 300 000 људи таман за једну епартију, не знам по којим критеријумима но у сваком случају београд онда може комотно да се подели на на две већ 7 епархија и пази то би било реално, само у том случају добијамо унутар једне митрополије толико епископа колико готово има у целој Србији, то је опет мало много. Што се тиче епископа за ове нове епартије, ја гарантујем да их има. Али их нема за сваку парокију посебно и тада би заправо епископи били оно што су данас попови , ожењени људи. Но као што рекох нећемо ми бити хришћанскији Хришћани покушајем да имитирамо нека давна времена него подражавањем Христу , па таман живели и на Марсу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 + Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 У првим вековима је свако место имало епископа, где год је град, мањи град, село, итсл. Јер само су они могли да приносе Дарове Евхаристије, али од када је та евхаристијска служба пренесена на свештенике под надлежношћу епископа, епархија је могла да се прошири; али ово данас колико су проширене епархије на појединим местима заиста превазилази могућности практичног управљања. Да се ја питам, епархије бих свео на величину општина, како је већ овде поменуто. Онда имамо проблем где наћи епископе?Или да се врати на праксу да епископи могу бити жењени људи или да све монахе у СПЦ рукоположимо. 0409_feel Па да, то је то кад као протестанти посматрамо историју као нешто што се може вратити. То је недостатак историјске свести у савремених Христијана па и православних колико видим. Не треба историјски сат враћати уназад није ово пролеће Хришћанства, али реално епархије су превелике и контрола над њима итеткако изостаје. Узима се неки просек да је око 300 000 људи таман за једну епартију, не знам по којим критеријумима но у сваком случају београд онда може комотно да се подели на на две већ 7 епархија и пази то би било реално, само у том случају добијамо унутар једне митрополије толико епископа колико готово има у целој Србији, то је опет мало много. Што се тиче епископа за ове нове епартије, ја гарантујем да их има. Али их нема за сваку парокију посебно и тада би заправо епископи били оно што су данас попови , ожењени људи. Но као што рекох нећемо ми бити хришћанскији Хришћани покушајем да имитирамо нека давна времена него подражавањем Христу , па таман живели и на Марсу. Нигде нисам покушао да нагласим враћање на древну праксу само указујем проблем да пре свега не може бити свако епископ а руку на срце манастири нам баш и не бујају. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Da podsetim one koji nisu obratili paznju Alo i Blic iz istog valova se hrane. Dobro došli u Ringier Axel Springer Media AG "Kompanija Ringier Axel Springer d.o.o. u Srbiji izdaje dnevne novine "Blic" i "Alo"..." Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gresni Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Da podsetim one koji nisu obratili paznju Alo i Blic iz istog valova se hrane. Dobro došli u Ringier Axel Springer Media AG "Kompanija Ringier Axel Springer d.o.o. u Srbiji izdaje dnevne novine "Blic" i "Alo"..." 0409_feel http://dodjigospode.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Што се мене тиче, мислим да је боље да епископи буду жењени. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Што се мене тиче, мислим да је боље да епископи буду жењени. +1. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
draganzzz Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 ...a parohijski svestenici da budu u celibatu. 0442_feel Jesus said to him, “Away from me, Satan! For it is written: ‘Worship the Lord your God, and serve him only.’' Matthew 4:10 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 18, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 ...a parohijski svestenici da budu u celibatu. 4chsmu1 0205_whistlingИ попадије дакако... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 ...a parohijski svestenici da budu u celibatu. 0205_whistling Не, они би требали да дају завет сиромаштва... 4chsmu1 Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Данас производе Епископе као Свештенике... Пре је требало да се покаже као дугогодишњи духовник..данас гледају дипломе... С друге стране, и те како је битно да епископ буде образован. Разлог зашто је на Петом Васељенском Сабору одлучено да само монаси могу бити епископи је и био управо тај што су монаси у то време били најобразованији људи. Razlog zašto je (na čini mi se onom peto-šestom) odlučeno da samo monasi mogu biti episkopi sigurno nije bilo zbog njihove obrazovanosti. Retki su među prvim monasima uopšte bili obrazovani (pogledaj starečnik). Čak monasi nisu previše cenili obrazovanost, već delatnu molitvu (Ima u starečniku jedan primer jednom monaha visokog roda koji je zadržao nešto od svog bogatstva, pa je kad su mu to ostala bratija spočitnuli rekao kako je on nekad imao ormare pune knjiga u kožu uvezanih...) Razlog je jednostavno jačanje monaške duhovnosti koja je bila isključiva, potiskivala je bilo kakav drugačiji, "nemonaški" doživljaj hrišćanstva. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 ...a parohijski svestenici da budu u celibatu. 0205_whistling Не, они би требали да дају завет сиромаштва... 4chsmu1 womens womens greengrin "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Мај 18, 2011 Пријави Подели Написано Мај 18, 2011 Ja bih za svaku opštinu napravio eparhiju... Ali ne, kako da smanjujemo eparhije... jerbo znamo šta je srazmerno veličini eparhije... Ма контам ја ту потребу...али мислим да није реч о томе да Епископи упознају мирјане...онако 70% њих иде у Цркву ради фолклора... Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука