Дејан Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Licna molitva upotpunjuje i doprinosi jacini zajednicke molitve... Zbog toga prioritet bi po mom misljenu pripao licnoj molitvi. Pritom ne iskljucuje licna molitva, sabornu. Ne bi smela... Vladika Nikolaj je govorio da ako se moliš samo lično to je sebično a ako samo saborno to je valjda licemerno.Tako nekako je rekao. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Ја сам лицемер. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Али ћу се поправити. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Ја сам лицемер. dobrodošao u klub 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Andre Williams Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 хвала. не можемо сами... ...да се боримо Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
И.стојковић Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 По овом питању, нема приоритета, ако назив приоритет прихватимо као искључење оног другог.Прецизније, осетим потребу за молитвом у 13:30, али приоритет ми је заједничка молитва која ће бити тек у 17:00 на Вечерњем и шта онда?Одох лагано у неку врсту лењости... У току Вечерњег осетим потребу да се сам молим и изађем са службе, јер ми је приоритет самостална молитва? Проткано и саткано најфинијем концем у миље Васељенске Саборне молитве, јесу и самостална и заједничка молитва, без међусобног ривалитета и приоритета. 1000000001010 "Прости верник" Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе. http://www.pravoslav...ta Filareta.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Шта је приоритет?Зависи од духовног стања човека. 1000000001010 У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
anajrim Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Шта је приоритет?Зависи од духовног стања човека. 1000000001010 ...misli se uopsteno,a ne od slucaja do slucaja...ako bi' morao da biras sta bi po tebi bio prioritet,s tim da se ono drugo ne iskljucuje,vec eto ima malo manju bitnost... ''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Шта је приоритет?Зависи од духовног стања човека. 1000000001010 ...misli se uopsteno,a ne od slucaja do slucaja...ako bi' morao da biras sta bi po tebi bio prioritet,s tim da se ono drugo ne iskljucuje,vec eto ima malo manju bitnost... Стављаш ме на муке. :butt: Што се мене тиче стављам личну,али за длаку. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 У ствари нема приоритета. Једно без другог не иде. Бар не би требало. Онда се опет враћамо на подвижнике како су они могли без заједничке молитве?Ја сматрам да може одвојено. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Toma Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Majka svih ovih 'ili - ili' pitanja je "Koga više voliš - mamu ili tatu?" I onda mali čovek počne da uporedjuje, da traži mane tati i mami... Ne izadje to na dobro... Tako i ovo - bilo da učestvujemo u Božanstevnoj Liturgiji ('dvoje ili troje') ili 'zatvorimo vrata i molimo se Bogu u tajnosti' - mi se ponašamo Hristoliko. A to je privilegija nad privilegijama! Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији! Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Ја бих указао на један проблем,а то је,кад неко са личном молитвом,настави и на саборној (литургији) ! Знате оне ликове,који врте бројаницу на служби,ни са ким не причају,и одмах запале после службе... Ал шта да се ради,нек су живи и здрави... "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 11, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Ја бих указао на један проблем,а то је,кад неко са личном молитвом,настави и на саборној (литургији) ! Знате оне ликове,који врте бројаницу на служби,ни са ким не причају,и одмах запале после службе... Ал шта да се ради,нек су живи и здрави... 0409_feel http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Ja ne mogu bez lične molitve. To mi je potrebno kao voda jer ako se ne pomolim kako treba jedan dan ili ako bude nešto brzinski, nije to to. Ako u žurbi i ne stignem da se pomolim nego na brzinu, dan mi uglavnom bude bez veze i osetim da nemam blagodat i da sam prepuštena samoj sebi. A kad imam vremena i molim se do mile volje, skroz je drugačije- ceo dan sam smirena, spokojna, lepo raspoložena, strpljivija, staloženija... Ako treba da dam nekoj molitvi prioritet, onda biram ličnu molitvu... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
dragisa Написано Мај 11, 2011 Пријави Подели Написано Мај 11, 2011 Али на личној молитви нема "двоје или троје у Моје Име".... 0409_feel ja stalno nesto kontriram al sta cu moram. ne bi rekao da u licnoj molitvi nema okupljenih "двоје или троје у Моје Име". ako covek sa svom svojom verom ¨stane¨ moliti se da li je on tada sam? pred kim ili jos bolje ko se tu (onda) sve moli? mnogi oci kazu da se onda i sam Hristos odnosno Duh Sveti moli za nas, odnosno u nama. pa ako je to tako, ako u tom cinu molitve, ¨stoji¨ 1) Covek 2) u Duhu Svetom a onda i 3) sam Bog Otac (¨онде сам и ја међу њима¨), zar to onda nije jedna divno objasnjenje Boga koji je Trojca? "где су двоје или троје у моје име онде сам и ја међу њима...." Everyone’s got a plan until they get hit. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука