Jump to content

„ОПТИМИСТИЧКО БОГОСЛОВЉЕ“- Апoкатастаза

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Nije tačno.Ovde govorim  da lična vera biva od propovedanja Božije Reči pa tek onda dolazi Liturgija.Zar Novi zavet ne govori o tome kako biva da se vera useljava kroz propoved Božije Reči a tek onda dolazi kanoin evharistije.Oglašeni čuju propoved posle čitanja jevandjelja i izlaze da bi se pošto se obrate kroz propoved, krstili na Liturgiji i pričestili. Dakle temelj njihove vere pre krštenja nije liturgija več Božija Reč da bi kasnije na tom Biblijskom temelju ktihetske pripreme krstili  i ušli u evharistrijski život.

Onda ne znas istoriju Crkve Hristove. Do 4. veka se nije znalo sta je novi zavet. Nije se porpovedalo

nista iz "biblije" nego je vera stajala upravo na samoj srzi Crkve a to je liturgijsko sabranje.

Bez liturgije celu bibliju i sve porpovedi slobodno mozemo da stavimo na policu sa zanimljivim knjigama

i nikom nista.

Подели на овим сајтовима

"Јеванђеље Божије то је посланство Божије људима кроз Сина оваплоћеног, Који онима који Му верују дарује награду - вечно обожење". Овим речима Свети Максим Исповедник и Свети Григорије Палама изражавају садржај Јеванђеља Христовог: вечно добро, благе и радосне вести за сваког од нас људи и за читав род човечански. То и такво Јеванђеље доживели су и у себи остварили Свети Оци Православне Цркве Христове, од Светих Апостола до Светог Антонија и Максима, до Светога Саве и Григорија Паламе, и до наших дана живе га и остварују сви истински православни хришћани, сваки по мери вере" своје, по "мери дара Христова".

Добротољубље

sv-maksim

apel.png

Подели на овим сајтовима

Nije tačno.Ovde govorim  da lična vera biva od propovedanja Božije Reči pa tek onda dolazi Liturgija.Zar Novi zavet ne govori o tome kako biva da se vera useljava kroz propoved Božije Reči a tek onda dolazi kanoin evharistije.Oglašeni čuju propoved posle čitanja jevandjelja i izlaze da bi se pošto se obrate kroz propoved, krstili na Liturgiji i pričestili. Dakle temelj njihove vere pre krštenja nije liturgija več Božija Reč da bi kasnije na tom Biblijskom temelju ktihetske pripreme krstili  i ušli u evharistrijski život.

Onda ne znas istoriju Crkve Hristove. Do 4. veka se nije znalo sta je novi zavet. Nije se porpovedalo

nista iz "biblije" nego je vera stajala upravo na samoj srzi Crkve a to je liturgijsko sabranje.

Bez liturgije celu bibliju i sve porpovedi slobodno mozemo da stavimo na policu sa zanimljivim knjigama

i nikom nista.

Ne.VI nećete da prihvatite da je i sam Gospod temeljio teološka izlaganja na pismima Staroga Zaveta.Pogledajte koliko puta Gospod govori ,,pisano je,,.Liturgija je od počrtka imala kao svoj neodvojivi deo čitanje iz starozavetnih spisa i psalama, pa se onda svršavala evharistija.Danas je to najveći priblem što neki moderni teolozi hoće da izbace pisanu Božiju Reč i na mesto nje ubace liturgijsko iskustvo.A to vodi u slepi misticizam bez čvrste istorijske podloge i kontuniteta koji se ostvaruje dobrim Bilijskim temeljom o kome sam govorio.

Danas kada pitate nekog monaha,čita li on Sveto Pismo dobićete odgovor da ja to čitam.Ali kada ga pitate koja o  čemu goivori ta i ta poslanica taj monah nema pojma.Čitanje Svetog Pisma je za mnoge je samo opitno iskustvo koje se traži  prilikom čitanja a ne razumevanje poruke koju nam želi saopštiti.Kada ja ovde kažem da na prvo mesto stavljam poznavanje Svetog Pisma odmah sam napadan da sam protestant.Interesantno kao da pravoslavci nesmeju da čitaju Bibliju.

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван

Ево, ово је наша страница која је сада достигла 11.000 чланова:

http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Pouke-i-citati-iz-Svetog-Pisma-Biblije/220716767651?ref=search

Подели на овим сајтовима

Па "нападан" си зато што се понашаш као протестант.

Znači svako je protestant koji nešto tumači iz Cvetog Pisma.Po Vama to nije dozvoljeno pravoslavnima.

Видиш, чак и полемишеш као протестант и кидаш из контекста.

Подели на овим сајтовима

Znači svako je protestant koji nešto tumači iz Cvetog Pisma.Po Vama to nije dozvoljeno pravoslavnima.

Dobro,kaži mi šta sam izvukao iz konteksta i kog konteksta.
Подели на овим сајтовима

Па од наших тврдњи да не можемо да се понашамо протестантски у "sola scriptura"-фазону, ти си направио да смо рекли да се Писмо одбацује потпуно.

Подели на овим сајтовима

i nikom nista.

Ne.VI nećete da prihvatite da je i sam Gospod temeljio teološka izlaganja na pismima Staroga Zaveta.Pogledajte koliko puta Gospod govori ,,pisano je,,.Liturgija je od počrtka imala kao svoj neodvojivi deo čitanje iz starozavetnih spisa i psalama, pa se onda svršavala evharistija.Danas je to najveći priblem što neki moderni teolozi hoće da izbace pisanu Božiju Reč i na mesto nje ubace liturgijsko iskustvo.A to vodi u slepi misticizam bez čvrste istorijske podloge i kontuniteta koji se ostvaruje dobrim Bilijskim temeljom o kome sam govorio.

Danas kada pitate nekog monaha,čita li on Sveto Pismo dobićete odgovor da ja to čitam.Ali kada ga pitate koja o  čemu goivori ta i ta poslanica taj monah nema pojma.Čitanje Svetog Pisma je za mnoge je samo opitno iskustvo koje se traži  prilikom čitanja a ne razumevanje poruke koju nam želi saopštiti.Kada ja ovde kažem da na prvo mesto stavljam poznavanje Svetog Pisma odmah sam napadan da sam protestant.Interesantno kao da pravoslavci nesmeju da čitaju Bibliju.

Da narocito je na poslednjoj veceri obavezno prvo morao biti procitan deo starog zaveta pre nego

sto je Hristos pricestio apostole. Mislim stvarno nekad preterivanjima sa biblijom nikad kraja.

Bez liturgijskog iskustva smo nista, apsolutno nista, jer nemamo mogucnost da ostvarimo nase

obozenje na sta smo pozvani. A citanje pisma dobro dodje za jedno sire razumevanje ali uopste

nije od sustinskog znacaja. Ako nema liturgijskog iskustva, nema opstenja sa nestvorenim bozanskim

energijama onda zaista i stari zaveti i novi zavet mozemo da slozimo u muzej istorije religija. Citanja knjiga,

psalmova, jevandjelja je uslo u liturgiju kako je Crkva brojcano rasla i dobijala na robustnosti.

Bez obozenja sve te propovedi i knjige i pouke su apsolutno bezvredne!

Подели на овим сајтовима

Идеалнo стање духoва или умoва, пo Оригену, jесте првoбитнo стање, и oнo jе слика

бoжанскoг стања Оца. Сваки наредни степен, када jе реч o егзистенциjи душа, jесте

удаљавање, пад и деградациjа. Слична Бoгу, душа нoси печат вечнoг пoстojања и

свемoгућства. Људска душа jе у средишту људске пoвести, а људска пoвест jе самo jедна

епизoда светске (кoсмичке) истoриjе, кojу чине и предкoсмичка и пoсткoсмичка истoриjа.

Када душа пoсле пада и мучења у oвoм свету прoђе oчишћење и усавршавање oна се

пoнoвo сjедињуjе са Бoгoм.

Oригенoва кoнцепциjа стварања, и духoвнoсти кojа jе уткана у њу, нема за краjњи

дoмет преoбражаj душе у oгњу бoжанске љубави, а oнда и целoг чoвекoвoг бића, негo jе

устремљена ка пoтпунoj деoнтoлoгизациjи свега штo jе телеснo и материjанo. Краjњи циљ

целoкупне светске истoриjе jесте пoвратак душа у првoбитнo, идеалнo стање у кoме су

биле на пoчетку. Учење o цикличнoj апoкатастази, каo наслеђу кojе jе Ориген преузеo oд

Емпедoклеа и Платoна. Будући да душе имаjу у себи чистo семе духа, oне ће мoћи да се

преoбразе у чисте духoве. Такo у Оригенoвoм антрoпoлoшкoм систему бива превладан

трихoтoмизам кojи га jе мучиo, нарoчитo када jе реч o Христoвoj људскoj прирoди. Кружна

идеjа времена кoд Оригена jе имала за циљ ,,вечни пoвратак нoвих светoва у jедан свет

духoва”.

Св. Максим Испoведник гoвoри o пoвратку у првoбитнo стање, да би се пoказалo да

Бoг ниjе узрoчник греха. Са апoкатастазoм ће бити избрисана и сама сећања на злo.

Међутим, oва апoкатастаза, пo св. Максиму, не значи oбавезнo и безуслoвнo учешће свих и

свега у бoжанским енергиjама, oднoснo у бoжанскoj дoбрoти. Такo се, пo речима Н.

Мацукаса, искључуjе идеjа апсoлутнoг предoдређења, присутна какo кoд римoкатoлика

такo и кoд прoтестаната.

Svidja mi se ovo Origenovo ucenje, steta sto je odbaceno...

Ako se kajes, onda i volis, a ako volis onda si vec Boziji... ljubavlju se sve iskupljuje sve se spasava...

Подели на овим сајтовима

Нападан је зато што не мисли као већина вас на овој теми.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Већина овде не види и не разуме шта је то контекст.

Подели на овим сајтовима

А ти га прихвати ако ти се свиђа.  isus-sinai А Ориген и следбеници су својим несмотреним теоретисањем сами себе одбацили. Никаква то штета није брате (мислим на одбацивање заблуда оригенизма). Ориген је био сањар (вероватно добронамеран али ипак сањар) као многи модерни теолози данашњице.

Подели на овим сајтовима

А ти га прихвати ако ти се свиђа.  isus-sinai А Ориген и следбеници су својим несмотреним теоретисањем сами себе одбацили. Никаква то штета није брате (мислим на одбацивање заблуда оригенизма). Ориген је био сањар (вероватно добронамеран али ипак сањар) као многи модерни теолози данашњице.

Unose belosvetske filozofije da bi objasnili Pismo.To je činio Origen to hoće i moderni teolozi,naduveni i arogantni od kojih mi se povraća.Napumpane glave ,zauzeli pravoslavne katedre i mitre  pa misle da Bogu trebaju filozovi njihoivog kova.Neznalice neznaju da je Gospod sakrio tajnu od mudrih i dao ih prosima.Zato što nećemo da budemo prosti naduvamo se kao  krave kad se prejedu deteline samo što ne puknu ti nadmeni i nedodirljivi teolozi.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...