Jump to content

„ОПТИМИСТИЧКО БОГОСЛОВЉЕ“- Апoкатастаза

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece.

Spasice se samo ono sto je po slobodi.

SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima.

Ako se odluce dok su jos u ovom svetu i zivotu - to je ucenje Crkve zasnovano na Hristovim recima...

A apokatastaza je vrlo jasno i bez dvoumljenja OSUDJENA od strane Crkve...

Ko samo malo dobro razmisli - bice mu ovo sasvim logicno...

:group111: 0102_laugh 4chsmu1

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece.

SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima.

Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos.

Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno?

Шта ћемо са јеванђелски:"Вежите му ноге и баците га."??Овде имамо ПАР ТЕОЛОГА vs ХРИСТОС  :group111: 0102_laughАпсурдно је расправљати о нечему што сам Христос рекао цитирајуће касније оце.

I tamo će biti plač i škrgut zuba...? Ali, ako je Bog ljubav i voli i dobre i zle, opet ostaje pitanje ko će se sve spasiti. Piše na jednom mestu "Gospode pa ko se onda može spasiti?" A Isus odgovara "Bogu je sve moguće."

P.S. Meni ideja o paklu ne odgovara hrišćanskom konceptu ljubavi...nekako ne mogu povezati Boga sa tim paklom i paklenim mukama mada bih ovako grešna kakva jesam nekima poželela takvo mesto...

Не то тамо ће бити плач и шкргут зуба него пронађи у Јеванђељу причу која говори о вечери и кад су нашли човека који није у свечаној одећи избацују га напоље.Ово је извучено из контекста питање је уследило након што је Христос објавио нови,савршени и последњи закон,закон љубави(провери видећеш да је мало извучено из контекста).

To je ona priča o čoveku koji je izbačen jer nije bio u svečanom odelu (što će reći, nije se duhovno lepo "obukao" odnosno nije bio spreman za Boga). Znam to jer sam bila JS.  0102_laughAli, i oni govore o Armagedonu, zastrašuju ljude apokalipsom, a i u pravoslavlju paklom i sličnim stvarima. Ja opet, bez obzira na sve, verujem da je Bog ljubav i sva ova učenja su mi strana.

Подели на овим сајтовима

Bog je Ljubav, ali nije hipik... :group111:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos.

Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno?

Шта ћемо са јеванђелски:"Вежите му ноге и баците га."??Овде имамо ПАР ТЕОЛОГА vs ХРИСТОС  0102_laugh 4chsmu1Апсурдно је расправљати о нечему што сам Христос рекао цитирајуће касније оце.

I tamo će biti plač i škrgut zuba...? Ali, ako je Bog ljubav i voli i dobre i zle, opet ostaje pitanje ko će se sve spasiti. Piše na jednom mestu "Gospode pa ko se onda može spasiti?" A Isus odgovara "Bogu je sve moguće."

P.S. Meni ideja o paklu ne odgovara hrišćanskom konceptu ljubavi...nekako ne mogu povezati Boga sa tim paklom i paklenim mukama mada bih ovako grešna kakva jesam nekima poželela takvo mesto...

Не то тамо ће бити плач и шкргут зуба него пронађи у Јеванђељу причу која говори о вечери и кад су нашли човека који није у свечаној одећи избацују га напоље.Ово је извучено из контекста питање је уследило након што је Христос објавио нови,савршени и последњи закон,закон љубави(провери видећеш да је мало извучено из контекста).

To je ona priča o čoveku koji je izbačen jer nije bio u svečanom odelu (što će reći, nije se duhovno lepo "obukao" odnosno nije bio spreman za Boga). Znam to jer sam bila JS.  0102_laughAli, i oni govore o Armagedonu, zastrašuju ljude apokalipsom, a i u pravoslavlju paklom i sličnim stvarima. Ja opet, bez obzira na sve, verujem da je Bog ljubav i sva ova učenja su mi strana.

Не лоше тумачење он је избачен јер није био оденут у врлине погледај Добротољубље 2 том Светог Јефрема Сирина о покајању.Тако да важно је добро протумачити.  :group111:

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

To je bilo moje tumačenje, bez veze sam bubnula. 0102_laugh

Hvala Davide. :group111:

4chsmu1 Надам се да су ти  је сад јасније питање апокстазе. 4chsmu1 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

Bog je Ljubav, ali nije hipik... 4chsmu1

On je preko svake mere ljubav. Mislim da je toliko LJUBAV da je nama tako nešto teško i pojmiti. 0102_laugh Cinizam je nepotreban. :group111:

Прочитај опет ону моју дугачку поруку. 4chsmu1

Подели на овим сајтовима

bendoff Надам се да су ти  је сад јасније питање апокстазе. 4chsmu1 4chsmu1

Da, i mnogo mi se dopadaju. :cheesy:

Није ваљда да и ти верујеш у то. 4chsmu1 4chsmu1 4chsmu1 :)

Подели на овим сајтовима

Није ваљда да и ти верујеш у то. 4chsmu1 4chsmu1 4chsmu1 :)

Ja verujem u Boga ali još tražim odgovore na neka moja pitanja. Zanimaju me Njegovi putevi, Njegove osobine, Njegove misli, Njegovo biće...i što više razmišljam o Njemu, sve više verujem da postoji dosta zabluda kad je u pitanju Njegova savršena "ličnost." Zapravo, još uvek tražim pravu istinu o Bogu.

Подели на овим сајтовима

Ja verujem u Boga ali još tražim odgovore na neka moja pitanja. Zanimaju me Njegovi putevi, Njegove osobine, Njegove misli, Njegovo biće...i što više razmišljam o Njemu, sve više verujem da postoji dosta zabluda kad je u pitanju Njegova savršena "ličnost." Zapravo, još uvek tražim pravu istinu o Bogu.

Због наше несавршености,никад нећеш спознати до краја,Његову савршеност  :group111:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Hvala Davide. 1000000001010

Није ваљда да и ти верујеш у то. :krstix: :krstix: :krstix: :krstix:

Човек је створен по лику Божијем тј. има НЕКА својства као Бог и може се рећи да је човек микротеос.Али он није раван Богу.Тако да нека твоја тражења могу да буду погубна јер ћеш када видиш Божија својства пожелети тако нешто и десиће ти се ишто што и Сатанаилу.И питање што личност под наводницима?

Подели на овим сајтовима

Bože ako ne spasiš sve ljude nemoj ni mene spasiti,kaže svetac  1000000001010

Који?Ако је монах онда нема чуђења то је његова дужност.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...