SANJA Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Zato sto on zagovara apokatastazu Šta znači apokatastaza, da ne guglujem sad? crvenilo Da ce svi ljudi da budu spaseni cak i demoni E sad si me naterao da proguglujem o tome. Ovo za demone mi se ne sviđa, ali za ljude- pa to bi bilo savršeno! Verovatno bi se u tom slučaju i najveći zločinci preobrazili u prave božije anđele. Ali opet, po toj teoriji ispada da mi lično ne treba da se trudimo oko svog spasenja, pa je opet diskutabilno ali jako lepo je verovati u tako nešto. Pa to bi bilo fantastično! Ko ne bi voleo takvog Boga? bliss jeeee Одакле да почнем?Ако они мукама буду очишћени од греха како ће задобити врлине? 0409_feelТако да нема уопште гаранције да ће се нешто променити.Све је то лепо,али да се вратимо на Јеванђелску причу шта се деси човеку када се из њега истера зли дух? dada dada dada dada Uđu u njega sedam još gorih zlih duhova i potonje stanje čovekovo bude gore nego kada je u sebi imao jednog zlog duha. Što pitaš? Пошто људи се разликују по степену острашћености и закључујемо да ће неки раније бити очишћени зар не?Пошто има идаље неочишћених демона зар не могу опет да уђу у њега? Ali ljudi imaju i svog anđela čuvara a tu je i sam Bog da ga čuva. Ako je Bog naumio da očisti takvog čoveka, nema šanse da ponovo bude "posednut" od demona. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Zato sto on zagovara apokatastazu Šta znači apokatastaza, da ne guglujem sad? crvenilo Da ce svi ljudi da budu spaseni cak i demoni E sad si me naterao da proguglujem o tome. Ovo za demone mi se ne sviđa, ali za ljude- pa to bi bilo savršeno! Verovatno bi se u tom slučaju i najveći zločinci preobrazili u prave božije anđele. Ali opet, po toj teoriji ispada da mi lično ne treba da se trudimo oko svog spasenja, pa je opet diskutabilno ali jako lepo je verovati u tako nešto. Pa to bi bilo fantastično! Ko ne bi voleo takvog Boga? bliss jeeee Одакле да почнем?Ако они мукама буду очишћени од греха како ће задобити врлине? 0409_feelТако да нема уопште гаранције да ће се нешто променити.Све је то лепо,али да се вратимо на Јеванђелску причу шта се деси човеку када се из њега истера зли дух? dada dada dada dada Uđu u njega sedam još gorih zlih duhova i potonje stanje čovekovo bude gore nego kada je u sebi imao jednog zlog duha. Što pitaš? Пошто људи се разликују по степену острашћености и закључујемо да ће неки раније бити очишћени зар не?Пошто има идаље неочишћених демона зар не могу опет да уђу у њега? Ali ljudi imaju i svog anđela čuvara a tu je i sam Bog da ga čuva. Ako je Bog naumio da očisti takvog čoveka, nema šanse da ponovo bude "posednut" od demona. Значи човек нема слободу?Можда он заборави за Ад па кад дође зли дух њега Бог не да? У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 by the way, videti od Florovskog tumacenje apokatastaze po sv. Maksimu. sjajna stvar! Knjiga: Crkva je Zivot http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos. Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno? Интегра је реаговао/ла на ово 1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. Ово ме подсећа на причу:Дође код преподобног Антонија мали старац и запита га:"Има ли за мене покајања?"Свети мну одговори:"МОли ћу се Богу седам дана након тога дођи."Старац оде.Свети крене да се моли и јави му се анђео и рече:"Знаш ли ти које овај старац?"Свети рече да не зна.Анђео му рече"То је био Сатана и да за њега има покајања само треба да се окрене ка истоку и да моли Бога за опроштај али он то неће јер му се свест потпуно помрачила и он је пао у велику гордост".И ово сам нашао:О вечном животу блажени Антоније говораше овако: У овом животу продајна цена одговара роби, јер продајеш ли нешто, од купца ћеш добити онолико колико та ствар вреди. A обећање вечнога живота даје се за малу цену, јер нам се продаје за кратковремени живот. Као што стоји написано: Дана година наших свега има до седамдесет година, а више од тога - мука је и патња (Пс. 89, 10). Ако дакле поживимо осамдесет или сто година трудећи се у делу Божјем, у будућем животу цароваћемо не само толико година, него ћемо царовати кроза све векове; наследићемо не земљу него небо; оставићемо трулежно тело, а примићемо га као бесмртно небо. Стога, дечице, не падајте духом због невоља: јер страдања садашњега времена нису ништа према слави која ће нам се јавити (Рим. 8, 18). Интегра је реаговао/ла на ово 1 У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Zato sto on zagovara apokatastazu Šta znači apokatastaza, da ne guglujem sad? crvenilo Da ce svi ljudi da budu spaseni cak i demoni E sad si me naterao da proguglujem o tome. Ovo za demone mi se ne sviđa, ali za ljude- pa to bi bilo savršeno! Verovatno bi se u tom slučaju i najveći zločinci preobrazili u prave božije anđele. Ali opet, po toj teoriji ispada da mi lično ne treba da se trudimo oko svog spasenja, pa je opet diskutabilno ali jako lepo je verovati u tako nešto. Pa to bi bilo fantastično! Ko ne bi voleo takvog Boga? bliss jeeee Одакле да почнем?Ако они мукама буду очишћени од греха како ће задобити врлине? 0409_feelТако да нема уопште гаранције да ће се нешто променити.Све је то лепо,али да се вратимо на Јеванђелску причу шта се деси човеку када се из њега истера зли дух? dada dada dada dada Uđu u njega sedam još gorih zlih duhova i potonje stanje čovekovo bude gore nego kada je u sebi imao jednog zlog duha. Što pitaš? Пошто људи се разликују по степену острашћености и закључујемо да ће неки раније бити очишћени зар не?Пошто има идаље неочишћених демона зар не могу опет да уђу у њега? Ali ljudi imaju i svog anđela čuvara a tu je i sam Bog da ga čuva. Ako je Bog naumio da očisti takvog čoveka, nema šanse da ponovo bude "posednut" od demona. Значи човек нема слободу?Можда он заборави за Ад па кад дође зли дух њега Бог не да? Ako se taj čovek trajno opredelio za Boga, ne može ponovo da ga napadne demon. On je očišćen, tako ja to vidim. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos. Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno? Шта ћемо са јеванђелски:"Вежите му ноге и баците га."??Овде имамо ПАР ТЕОЛОГА vs ХРИСТОС bliss jeeee 0409_feelАпсурдно је расправљати о нечему што сам Христос рекао цитирајуће касније оце. У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos. Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno? Misliš kao na one što samo kažu "da, prihvatam te Gospode Isuse Hriste" i doviđenca. Nisam mislila na takav odnos sa Bogom nego na iskren i bez licemerja. crvenilo A što se tiče zla, da li će stvarno biti ravnodušno na Boga i Njegovu ljubav...teško da će biti ravnodušno... 0409_feel Ipak je moguće da će se svi spasiti, valjda... bliss jeeee Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos. Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno? Шта ћемо са јеванђелски:"Вежите му ноге и баците га."??Овде имамо ПАР ТЕОЛОГА vs ХРИСТОС bliss jeeee 0409_feelАпсурдно је расправљати о нечему што сам Христос рекао цитирајуће касније оце. I tamo će biti plač i škrgut zuba...? Ali, ako je Bog ljubav i voli i dobre i zle, opet ostaje pitanje ko će se sve spasiti. Piše na jednom mestu "Gospode pa ko se onda može spasiti?" A Isus odgovara "Bogu je sve moguće." P.S. Meni ideja o paklu ne odgovara hrišćanskom konceptu ljubavi...nekako ne mogu povezati Boga sa tim paklom i paklenim mukama mada bih ovako grešna kakva jesam nekima poželela takvo mesto... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos. Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno? Misliš kao na one što samo kažu "da, prihvatam te Gospode Isuse Hriste" i doviđenca. Nisam mislila na takav odnos sa Bogom nego na iskren i bez licemerja. 4chsmu1 A što se tiče zla, da li će stvarno biti ravnodušno na Boga i Njegovu ljubav...teško da će biti ravnodušno... 0102_laugh Ipak je moguće da će se svi spasiti, valjda... :group111: Немој да се љутиш али то што мислиш није Јеванђелски нпр. вода је добра али кад се сипа на отворену рану боли.Замислимо да је вода љубав Божија а рана страсти.Сад замисли да је току Страшни Суд и сада љубав Божија (вода) се излива на све људе онима који су се очистили ће пријати а они са страстима (ранама) ће сметати и неће моћи да трпе.Ово је глуп пример,али чисто да ти дочарам да острашћен човек не може да трпи љубав Божију је како каже Писмо:"Бог се противи гордима а смиренима даје благодат."Оци Цркве нису савршени дешавају се грешке поготово када неко у огромној мери осети љубав Божију он не остаје равнодушан тако је и са овим учењем оци који су осетоли љубав Божију у великој количини нису могли да схвате како неко може бити у Аду да буде толико слеп да не види тако нешто.Иначе да видимо какво је учење јединог Безгрешног да ли овакве мисли има у Јеванђељу? 4chsmu1 У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos. Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno? Шта ћемо са јеванђелски:"Вежите му ноге и баците га."??Овде имамо ПАР ТЕОЛОГА vs ХРИСТОС :group111: 0102_laughАпсурдно је расправљати о нечему што сам Христос рекао цитирајуће касније оце. I tamo će biti plač i škrgut zuba...? Ali, ako je Bog ljubav i voli i dobre i zle, opet ostaje pitanje ko će se sve spasiti. Piše na jednom mestu "Gospode pa ko se onda može spasiti?" A Isus odgovara "Bogu je sve moguće." P.S. Meni ideja o paklu ne odgovara hrišćanskom konceptu ljubavi...nekako ne mogu povezati Boga sa tim paklom i paklenim mukama mada bih ovako grešna kakva jesam nekima poželela takvo mesto... Не то тамо ће бити плач и шкргут зуба него пронађи у Јеванђељу причу која говори о вечери и кад су нашли човека који није у свечаној одећи избацују га напоље.Ово је извучено из контекста питање је уследило након што је Христос објавио нови,савршени и последњи закон,закон љубави(провери видећеш да је мало извучено из контекста). У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Da, ali ne po automatizmu, kao npr. kad je u pitanju strah radnika od svog direktora pa po naglom pojavljivanju direktora ovaj se pocne praviti sav fin a cim direktor ode, ovaj pocne da besni i lenstvuje. Dakle, mora da bude iskren odnos. Ima jedna lepa misao koja provocira svojom apokatastaticnoscu: da li ce bilo koje zlo pred lepotom Bozijom ostati ravnodusno? Misliš kao na one što samo kažu "da, prihvatam te Gospode Isuse Hriste" i doviđenca. Nisam mislila na takav odnos sa Bogom nego na iskren i bez licemerja. 4chsmu1 A što se tiče zla, da li će stvarno biti ravnodušno na Boga i Njegovu ljubav...teško da će biti ravnodušno... 4chsmu1 Ipak je moguće da će se svi spasiti, valjda... 0102_laugh Немој да се љутиш али то што мислиш није Јеванђелски нпр. вода је добра али кад се сипа на отворену рану боли.Замислимо да је вода љубав Божија а рана страсти.Сад замисли да је току Страшни Суд и сада љубав Божија (вода) се излива на све људе онима који су се очистили ће пријати а они са страстима (ранама) ће сметати и неће моћи да трпе.Ово је глуп пример,али чисто да ти дочарам да острашћен човек не може да трпи љубав Божију је како каже Писмо:"Бог се противи гордима а смиренима даје благодат."Оци Цркве нису савршени дешавају се грешке поготово када неко у огромној мери осети љубав Божију он не остаје равнодушан тако је и са овим учењем оци који су осетоли љубав Божију у великој количини нису могли да схвате како неко може бити у Аду да буде толико слеп да не види тако нешто.Иначе да видимо какво је учење јединог Безгрешног да ли овакве мисли има у Јеванђељу? 4chsmu1 Ako je tako Divade, onda sam ja osetila ogromnu ljubav Božiju. :group111: Malo se šalim, ali ima i istine. Praštajte, ali ja ipak verujem da je Bog dobar i da ima mnogo više ljubavi ka nama nego što možemo i da pojmimo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Bog je svojom zrtvom ponudio cak i demonima preobrazaj jer od pocetka nisu stvoreni zlima vec dobrima. To je odgonetka zasto Bog ne unistava cak i Satanu jer je i on sposoban za pokajanje - ali nece. Spasice se samo ono sto je po slobodi. SVI koji se svojom slobodnom voljom odluče za Boga biće spaseni? To je ono što me zanima. Ako se odluce dok su jos u ovom svetu i zivotu - to je ucenje Crkve zasnovano na Hristovim recima... A apokatastaza je vrlo jasno i bez dvoumljenja OSUDJENA od strane Crkve... Ko samo malo dobro razmisli - bice mu ovo sasvim logicno... Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Divad Написано Мај 6, 2011 Пријави Подели Написано Мај 6, 2011 Зови ме Давид. :group111:Ја сам говорио о овоме али пак ћу урадити метанију и целивати твој аватар:"О онима који су се облагодатили и удостојили просвећења, овај Отац говори како су то постигли не изговарањем псалама, већ - ћутањем, непрекидном молитвом и созерцањем; они су сједињени са Богом и није им потребно да свој ум одвлаче од Њега и излажу немиру. Ум таквих, када се удаљи од сећања - у умној молитви - на Бога и преко мере занесе на неважне ствари, прељубу чини. Искусивши ово узвишено стање, Свети Исак Сирин пише да у тренутку када наилази неисказана духовна радост, она изненада пресеца молитву на устима, јер тада, као да умиру уста и језик и срце - чувар помисли - и ум - вођа осећања и мисао - брзокрила птица грабљивица; тада већ мисао губи своју молитву и креће се незадрживо, вођена неком посебном силом, потпада у тајанствено ропство и доспева у несхватљиво и њој самој непознато стање. То је, управо, оно што се назива ужасом и виђењем у молитви, а не сама молитва; ум тада престаје да бива у молитви, која се одлаже ради задобијања бољег и он излази из себе, без икакве жеље, по речи Апостола: Да ли у тијелу, не знам, да ли изван тијела, не знам, Бог зна (2. Кор. 12, 2). Молитву Свети Исак назива семеном а њене плодове сабраним снопљем, када се сам жетелац ишчуђава пред тим неисказаним призором, како је то од тог слабог н рђавог зрневља које је он посејао неочекивано пред њим изникло зрело класје. Молитвом се то назива само отуд, што из ње проистиче и Светима долази онај неизрециви дар, чији назив нико не може да одреди. Када се духовним дејством душа узнесе ка божанственом и, кроз непојмљиво сједињење уподоби Богу и заблиста у својим кретњама пуним светлосним сјајем и ум се удостоји осећаја будућег блаженства, - онда заборавља саму себе и све временско и све постојеће: у њој гори пламен неисказане радости, у срцу кипти неизречена сладост и само тело се .напаја том милином, човек заборавља не само било какве страсти, већ и сам свој живот, верујући да се Царство небеско не садржи у нечем другом као у оваквом стању. Јер, љубав је Божија слађа од живота и разум по Богу, из којег се рађа љубав слађи од меда и саћа. О, чуда! - кличе Симеон Нови Богослов; шта друго да каже, јер је то, уистину, страшно и изнад сваке речи! - Видим унутар себе Творца света и разговарам с Њим и волим Га и напајам се Њиме и, сјединивши се с Њим надмашујем небеса: где ли је тада тело? Не знам; јер Господ ме воли и прима у Самога Себе и у наручју држи, и, будући истовремено и на небесима и у мом срцу, видљив ми је и овде и тамо. Владика не само да ме изједначава са Ангелима, већ ми даје и преимућство над њима, јер је за њих невидљив и неприступан својом суштином, а мени се показује видљивим и са мојим сједињује бићем. То је оно о чему благовести Апостол: "Што око не виде и ухо не чу, и у срце човјеку не дође" (1. Кор. 2, 9) и, пребивајући у томе, не само да не желиш да изађеш из келије, већ би хтео да се сакријеш у дубину земље, да би оданде, изван читавог света, созерцавао свога бесмртног Владику и Творца. Саглашавајући се са Новим Богословом, и Свети Исак, такође, каже да кад се са човека и његових мислених очију скине копрена страсти, и он угледа ту неисказану славу, изненада се ум његов уздиже до страхоте, и ако, у овом животу, Бог не би одредио границу остајања у таквом стању, онда човек, када би му било допуштено, кроз сав живот свој не би желео да напусти ово дивно виђење. Али, Бог, по милости својој, удешава да се на време умањи благодат Његова у Светима, да би они могли да брину и о братији својој, кроз богослужење и поучавање у благочешћу; јер, како каже Макарије Велики[1], ако би ко имао такву благодат, да непрекидно буде обузет милином ових чудесних виђења, он више ни о чему пролазном не би могао да слуша или говори, или да прими на себе терет књишког рада, нити каквог другог, макар најмањег труда. Окусивши једанпут, у овом пропадљивом телу, бесмртну храну, и у овом краткотрајном животу удостојивши се делимично оне радости која је припремљена у Небеском царству, тешко се после везују за лепоте овога света, или страхују од било чега тужног и суровог, већ смело с Апостолом кличу: "Ништа нас неће моћи да одвоји од љубави Божије!" (Рим. 8, 39)." Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука