Гости Guest - . . .- Написано Мај 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Вероватно сте се сусрели са овим питањем. Многи ће рећи: Ђурђевдан се слави мрсно јер МОРА(?) да се спреми јагње. Други кажу да треба посно зато што је петак... Дакле, ове године Ђурђевдан се прославља посно јер пада у петак друге недеље после Васкрса када се пости среда и петак. Да је Ђурђевдан пао у недељу по Васкрсу био би мрсан, овако се спрема посна трпеза. Један човек ме је питао: Да ли ја могу да узмем кило рибе па да "прекадим" колач са рибом (шта год то значило), а после да поставим мрсно- одговорио сам што сада и вама кажем: Боље је онда и не славити него се изигравати са славом. Бога не можемо преварити јер смо "прекадили" на посно а после мрсили. Ето, ово сте верујем сви знали. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 па да "прекадим" колач са рибом (шта год то значило) prstgore facenew22222222 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 ово није ништа ја знам за случајеве када лажу да славе СВ Николу посно у Цркви јер Отац неће да прелива кољиво ко слави мрсно тј увијек одвоји једно од другог.. тешко је с нашим народом... facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Mada... ima (i vrlo vrlo uglednih) teologa koji kažu da zapravo ne bi trebalo da se posti do Pedesetnice... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Боље је онда и не славити него се изигравати са славом. facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зортодокс Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Ако се до Спасовдана поѕдрављамо са ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, зашто онда постимо среду и петак до тог празника? заборавих да кажем да можемо ми који поштујемо пост да дубимо на главу али народ да прихвати Ђурђевдан на посно то нема шансе ,зато би требали тај празник славити у оквиру Васкрса или Саборно разрешити на мрсно. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Mada... ima (i vrlo vrlo uglednih) teologa koji kažu da zapravo ne bi trebalo da se posti do Pedesetnice... Ако се до Спасовдана поѕдрављамо са ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ, зашто онда постимо среду и петак до тог празника? To je sve tacno, ali treba cela Crkva da to usvoji pa da teramo tako... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Mada... ima (i vrlo vrlo uglednih) teologa koji kažu da zapravo ne bi trebalo da se posti do Pedesetnice... О томе смо, мислим, већ говорили. Не постоји никакав званичан став Цркве, а ми треба да слушамо своју Цркву. Ако поједини теолози и говоре да не треба да се пости до Спасовдана (што има смисла због валичине Васкрса) то није нешто што је укорењено у етосу Цркве у Србији. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Ja svakako ne vidim šta se može slaviti kad postiš? Post i radost ne idu jedno s drugim. I treba odvojiti ovaj post srede i petka od svih drugih postova jer nemaju isto poreklo. Drugo, a tiče se posta i sveštenika, nikako ne preporučujem da sveštenik određuje ili ucenjuje parohijane da poste. Post je svakome od volje po rečima samog ap. Pavla. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Шта подразумеваш под уценом свештеника? Да ли свештеник треба да благослови мрс и ако је Црква благословила пост? А о ономе што свети апостол Павле говори, мислим да се тумачи ван контекста. Свети апостол Павле је говорио о једном дану поста када онај који не једе (јер пост и јесте да се ништа не једе) да не осуђује онога који једе ЗЕЉЕ. Такође, када се "пости" на риби то, заправо и није пост већ је разрешење на риби. Лепо си рекао, не може слава да се пости (јер се служи Литургија) зато је у среду и петак разрешено на риби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 ja vas na razumem... Da li je post post, ili post nije post? Aj pročitajte ap. Pavla još jedared pa razmislite o ovome što ste gore napisali. Kakvo crno zelje? jedan veruje da sme sve jesti, a onaj slabi jede samo povrće... Tzv. razrešenje posta je kaluđerska ujudurma. Ili je post ili nije post. Kad je post razrešen onda je na slanini. Sveštenikovo je da blagoslovi hleb koji mu se donese ili samo koljivo kako je starija i ispravnija praksa, a šta će domaćin kod kuće da jede to nije njegova stvar. Nepotrebno je dizati toliko famu oko posta. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Mada... ima (i vrlo vrlo uglednih) teologa koji kažu da zapravo ne bi trebalo da se posti do Pedesetnice... О томе смо, мислим, већ говорили. Не постоји никакав званичан став Цркве, а ми треба да слушамо своју Цркву. Ако поједини теолози и говоре да не треба да се пости до Спасовдана (што има смисла због валичине Васкрса) то није нешто што је укорењено у етосу Цркве у Србији. Prvo bih vas ispravio - Srpske Crkve, ne Crkve u Srbiji, pošto se SPC prostire malo dalje, a pravila u SPC važe na celom području njene jurisdikcije, ne samo u Srbiji... A ovo drugo... ja koliko znam - ti teolozi kažu da je ovo što se posti sad "novotarija", odnosno toga ranije nije bilo. A u etosu naše Crkve i u shvatanju naroda je ukorenjeno štošta nepravoslavno, pa ne znači da je dobro i da treba tako i da ostane... niti treba SPC da ima neka svoja pravila u ovakvim stvarima, a neke druge Crkve svoja. No, dok god Crkva drži pravilo kakvo je sad, ono je takvo i to ti je, pa makar vl. Atanasije i cela Hercegovina ne postili. facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Да ли ја могу да узмем кило рибе па да "прекадим" колач са рибом mislim da nam fali ovde jedan smajli za ovakve stvari prstgore facenew22222222 Код многих је то пракса и уједно оправдање за мрсну трпезу, тј. трпезу са печењем, роштиљима итд...Важно да је прекађено са два рибчета... Мислим да је у најгорој ситуацији онај који пости, па оде на славу која је у посту а домаћин је спремио мрсну трпезу. Веома незгодна ситуација. Просто не знаш како да се понашаш јер ако не једеш сви се питају шта ти је, па када им кажеш да постиш- они се онда унезвере па те сажаљевају, па на крају се неко сети да треба да купи једну сардину, те ти то помешају са луком, па изгледаш као неки осуђеник. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mиљан Танић Написано Мај 4, 2011 Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Да ли ја могу да узмем кило рибе па да "прекадим" колач са рибом mislim da nam fali ovde jedan smajli za ovakve stvari prstgore dada Код многих је то пракса и уједно оправдање за мрсну трпезу, тј. трпезу са печењем, роштиљима итд...Важно да је прекађено са два рибчета... Мислим да је у најгорој ситуацији онај који пости, па оде на славу која је у посту а домаћин је спремио мрсну трпезу. Веома незгодна ситуација. Просто не знаш како да се понашаш јер ако не једеш сви се питају шта ти је, па када им кажеш да постиш- они се онда унезвере па те сажаљевају, па на крају се неко сети да треба да купи једну сардину, те ти то помешају са луком, па изгледаш као неки осуђеник. Taj treba onda da jede ono što je postavljeno na sto - po meni. - Srpske Crkve, ne Crkve u Srbiji, pošto se SPC prostire malo dalje najpravilnije je reci: Crkva Srbije odnosno Pravoslavna Crkva Srbije dada posto ide prvo Crkva pa Srbija To nije pravilno uopšte, jerbo to nije Crkva (države) Srbije, nego srpskog naroda, i ona nije samo u Srbiji, već sam objasnio. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Мај 4, 2011 Гости Пријави Подели Написано Мај 4, 2011 Mada... ima (i vrlo vrlo uglednih) teologa koji kažu da zapravo ne bi trebalo da se posti do Pedesetnice... О томе смо, мислим, већ говорили. Не постоји никакав званичан став Цркве, а ми треба да слушамо своју Цркву. Ако поједини теолози и говоре да не треба да се пости до Спасовдана (што има смисла због валичине Васкрса) то није нешто што је укорењено у етосу Цркве у Србији. Prvo bih vas ispravio - Srpske Crkve, ne Crkve u Srbiji, pošto se SPC prostire malo dalje, a pravila u SPC važe na celom području njene jurisdikcije, ne samo u Srbiji... A ovo drugo... ja koliko znam - ti teolozi kažu da je ovo što se posti sad "novotarija", odnosno toga ranije nije bilo. A u etosu naše Crkve i u shvatanju naroda je ukorenjeno štošta nepravoslavno, pa ne znači da je dobro i da treba tako i da ostane... niti treba SPC da ima neka svoja pravila u ovakvim stvarima, a neke druge Crkve svoja. No, dok god Crkva drži pravilo kakvo je sad, ono je takvo i to ti je, pa makar vl. Atanasije i cela Hercegovina ne postili. dada Свака част на томе, али код нас у Шумадији се пости, једино је прва недеља по Васкрсу разрешена поста. Тако је и званично у СПЦ. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука